VIDEO. Au fost prinși autorii cruzimii din Harghita! Patru pui de urs, scoși din bârlog și aruncați în zăpadă

3
10072

Imagini revoltătoare au fost publicate joi seara pe rețelele sociale. Mai multe bărbați, cu vârsta între 35 și 51 de ani, scot 4 pui de urs din bârlogul lor și-i lasă în zăpadă.

Potrivit Ziarpiatraneamt.ro, filmarea a fost trimisă ca mesaj privat de către o persoană din județul Neamț. Și asociația pentru protecția animalelor Casa lui Patrocle – Animal Rescue, care a postat imaginile pe Facebook, susține că filmarea este făcută în Neamț.

Poliția județului Harghita a stabilit însă locul și făptașii, cu precizie: actul de cruzime a avut loc într-o exploatare forestieră de pe raza Ocolului Silvic Privat Gheorgheni, județul Harghita, iar făptașii sunt din județul vecin, Neamț.

În imagini se vede cum 4 bărbați scot puii din bârlog și îi ridică brutal pentru a le identifica sexul.

Nu se știe deocamdată când a fost făcută filmarea și nici ce s-a întâmplat cu puii de urs.

VIDEO: Filmul care-i incriminează pe bărbații-fără-creier

https://www.facebook.com/ziarpiatraneamt/videos/1010066039397083/

IPJ Harghita: „Bărbați cu vârsta între 35 și 51 de ani”

Bărbații care au scos puii de urs din bârlog și i-au aruncat în zăpadă au fost identificați de polițiști și sunt audiați, în speranța că pot fi salvate micile animale. Deocamdată nu se știe nimic de soarta lor.

Explicații importante a dat, la Digi 24, purtătorulul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Harghita, Gheorghe Filip.

 • „Cazul a fost preluat de polițiștii din Harghita, deoarece imaginile au fost filmate pe o parcelă din Gheorgheni.”
 • „Cei patru bărbați au fost identificați de IPJ Harghita, în colaborare cu agenții din Neamț.”
 • „Sunt bărbați cu vârsta între 35 și 51 de ani.”
 • „S-a întocmit dosar penal, în care efectuăm cercetări ca să stabilim ce și cum s-a întâmplat. Încadrarea juridică pare să fie sub incidența legii 205/2004, vorbim de schingiuirea sau rănirea animalelor. E vorba și de OUG 57/2007, care se referă la protecția animalelor. În cazul de față poate fi vorba de perturbarea intenționată în cursul perioadei de hibernare sau distrugerea locurilor de reproducere ori de odihnă.”
 • „Ei riscă inclusiv pedeapsa închisorii, dacă dosarul ajunge în instanță. Noi luăm măsurile care se impun în efectuarea actelor premergătoare, dar vorbim de două posibile infracțiuni săvârșite în această cauză, pentru care este prevăzută pedeapsa cu închisoarea.”

Bănuială: piața neagră din Rusia

Gheorghe Filip a mai spus că puii de urs încă nu au fost găsiți, o echipă fiind pe teren în încercarea de a-i depista și salva.

Întrebat dacă este luată în calcul varianta traficului ilegal sau dacă acest caz are legătură cu piața neagră din Rusia, Gheorghe Filip a răspuns că nu are „date sau indicii care să susțină o asemenea ipoteză”, dar „un polițist bun trebuie să ia în calcul toate variantele posibile”.

„Ipotezele de lucru vor fi eliminate rând pe rând în anchetă, până vom rămâne nu doar la cea plauzibilă, ci și fizică, existențială care s-a produs”, a mai spus Filip.

Biologul Adrian Bîlbă a declarat la Digi 24 că o variantă pentru care puii de urs au fost scoși din bârlogul lor și separați de ursoaică ar fi pentru a o descuraja să se mai întoarcă în zona exploatării forestiere.

Ministrul Mediului: „Oamenii spun că au lăsat ursuleții acolo”

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat pentru Digi24.ro că, din primele informații, puii de urs ar fi fost lăsați acolo de bărbații care i-au scos din bârlog și i-au aruncat în zăpadă. Ministrul precizează că reprezentații gărzii de mediu s-au deplasat în zona respectivă, o zonă greu accesibilă, pentru a găsi ursuleții.

„Am aflat din raportul pe care l-am primit și ce am vorbit cu conducerea IPJ Neamț că azi-dimineață au fost sesizate atât IPJ Neamț, cât și IPJ Harghita. Locul este în județul Harghita și a fost tranferată ancheta acolo. Nu se știe în care zi s-a întâmplat incidentul. Din primele declarații, oamenii spun că au lăsat ursuleții acolo, la fața locului. Garda de Mediu se deplasează la fața locului și în cursul zilei vom avea răspunsurile. Este o zonă greu accesibilă, nu există semnal la telefon.  Așteptăm să aflăm informații de la ei”, a declarat ministrul Mediului.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

3 COMENTARII

 1. Eu traiesc la munte.
  Ceea ce vad pe aici ma infioara.
  fara misto va spun ca atunci cand aud ca niste vanatori s-au impuscat intre ei le doresc la mai multi.
  Cei mai mari vanatori sant exact oamenii care au parvenit, Tiriac, Dragnea,Nastase….
  Eu am trei mate si doi caini, toate animalele adunate de la gunoi cand erau cat palma.
  Sa vezi cum e cand esti tors la spate, adormi imediat si te trezesti sanatos tun.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.