Filosoful Paleologu, despre tabăra filo-rusă din BOR: „Mă uluiește capacitatea de ură a acestor oameni care se pretind creștini. Își spun creștini și colcăie de ură”

3
1311
George Simion are loc rezervat lângă ÎPS Teodosie

Filosoful Theodor Paleologu s-a declarat stupefiat, într-o emisiune difuzată pe postul televiziune Digi 24, de ura pe care o pot emana tot felul de prelați și călugări din BOR, oameni care propagă teorii ale conspirației, anunță Apocalipsa, luptă cu vaccinul și susțin Rusia. Intelectualul a făcut afirmațiile în contextul atacurilor lansate de IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului și Dobrogei, la familia teologului Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.

Între cei doi membri de top ai BOR a izbucnit o dispută tot mai aprinsă pornind de la modul de calcul al datei Paștelui. A fost o propunere a intelectualilor de dreapta Baconschi și Papahagi, apropiați de BOR, care au cerut ca biserica română să calculeze data Paștelui în mod corect, după calendarul gregorian în vigoare, și nu după cel iulian care s-a dovedit că este eronat încă de la 1582.

Vasile Bănescu a reacționat pozitiv la propunere, spunând că acest lucru ar fi de dorit și că trebuie discutat cu celelalte biserici ortodoxe. IPS Teodosie a ripostat însă visceral, cu ură, spunând că doar ortodocșii primesc lumina sfântă de Înviere, ceea ce-i face superiori tuturor celorlalți oameni, iar eventuala mutare a datei Paștelui ar face ca lumina sfântă de la Ierusalim să nu se mai aprindă!

De aici, lucrurile au escaladat într-un schimb de replici tot mai dur. Ultima oară, Teodosie a trecut la atacuri mizerabile, invocând membrii familiei lui Bănescu!

Theodor Paleologu spune că acest tip de discurs, din partea unor oameni care se prezintă drept mari credincioși, este stupefiant: „Mă uluiește capacitatea de ură a acestor oameni care se pretind creștini. Își spun creștini și colcăie de ură, de venin, aruncă niște insulte îngrozitoare la adresa altor oameni. Sigur, îl avem în minte pe ÎPS Teodosie, dar nu e singurul și nici măcar nu e el cel mai extrem în opinii. Sunt alții mai apucați. Calistrat, de exemplu, sunt mulți, tot felul de călugări din ăștia care au ei câte o viziune și văd Antichristul peste tot – că vaccinul e Antichristul, sau Europa e Antichristul, sau Zelenski e Antichristul. Sunt și obsedați de Apocalipsă“.

Nu e prima oară când Paleologu, care are o foarte solidă cultură legată de istoria religiei și de ortodoxie, face astfel de observații. În 2021, când în România numeroși clerici, în frunte cu deja celebrul IPS Teodosie, promovau teorii conspiraționiste legate de pandemie și vaccin, filosoful îi caracteriza pe aceștia drept „un curent marginal de țăcăniți din cadrul BOR“.

În ultimul timp s-a conturat însă o altă explicație pentru ieșirile despre care vorbește Paleologu. În BOR există o puternică influență a propagandei rusești, care s-a insinuat în mănăstiri și printre mulți dintre preoți, cu complicitatea unor ierarhi precum IPS Teodosie (Arhiepiscopul Tomisului), IPS Ciprian (Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei), IPS Calinic (Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților) și PS Ambrozie (Episcopul de Giurgiu). Aceștia preiau mesajele conspiraționiste, antioccidentale, ostile modernității, și bagă frica în oameni cu amenințări, afurisenii și vorbe viclene.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* „Ciutacu de la Fox News” părăsește televiziunea după ce a ruinat-o cu minciunile sale, condamnând-o să plătească 787 de milioane de dolari pentru defăimare. Tucker Carlson era un vector important al propagandei conspiraționiste, iar Ciutacu îl promova la fel de des ca pe Cristoiu

* Cioloș cere închiderea RTV, Clotilde Armand cere închiderea „robinetului” cu bani de la primării către RTV / „Nu mai alimentați cu bani publici mașinăria de manipulare!” / Cât au primit RTV și Antena 3 de la Primăria Sectorului 1 în mandatul lui Tudorache-PSD

* Panică la Guvern: salariile bugetarilor îngheață de la 1 mai! „Încasările la buget pe primele două luni au fost de 7 ori mai mici decât în 2022” – profesorul Păun

* Nicușor Dan a reușit să facă Bucureștiul mai credibil financiar decât România! Agenția Fitch a acordat rating A orașului și remarcă „planul de investiții ambițios“

* PSD „prelungește“ Revoluția cu 3 zile ca să-l salveze pe Ciolacu! Impostorul vrea certificat de luptător cu rol determinant, deși în Buzău n-a existat fenomen revoluționar în 1989

* Ce șarlatanie! După modelul „Vadim – omul anului în lume”, ex-PRM-ista Olguța Vasilescu a cumpărat cu 22.900 de euro, din bani publici, titlul de „cea mai căutată destinație de Paște din Europa” pentru Craiova, de la un SRL belgian!

România a plătit în 2022 peste un miliard de lei pentru pensiile speciale ale magistraților. Pensia medie a acestora este de 21.000 de lei, din care doar 1.400 de lei din contribuție, restul fiind subvenție

* Mincinoșii de la Kremlin: Prigojin susține că fiul lui Peskov, celebru pentru că fuge de război, a luptat în trupele Wagner! „Bucătarul lui Putin” n-a adus nicio dovadă care să-i susțină balivernele

3 COMENTARII

 1. Popimea enumerata si-a luat lumina de la satanistul Dugin.
  https://www.hotnews.ro/stiri-esential-17551304-aleksandr-dughin-fost-romania-ideologul-lui-putin-intalnit-clerici-ortodocsi-sustine-mircea-popa-seful-fundatiei-romania-rusia.htm

  Barfele spun ca javrele kremlineze au un palat, chipurile inchis pentru renovare, unde fac ritualuri… sa zicem diverse. La o aruncatura de bat de Kremlin.

  Voi ce credeti ca au facut pidosnicii cu barba la Dorna Arini? Ce au avut astia de discutat cu baiatul unui general sovietic, pasionat de satanism si demonologie inca de pe vremea cand era student?

 2. L-am vazut pe Theodor Paleologu in acea emisiune, dar si la B1Tv.
  Sunt total de acord. Atitudinea extremista, dominata de ura, in care orgoliul de a domina ametind masa buimaca este urias, iar iubirea fatza de oameni inexistenta, nu au nimic in comun cu crestinismul. Dimpotriva.
  Dar ma bucura ca Theodor Paleologu a iesit cu declaratii publice, punandu-si mintea si inteligenta in slujba oamenilor.
  Ar trebui sa se implice, sa-si uite dezamagirile si sa se alature partii bune ce a mai ramas din politica. Este mare nevoie de el si de ceilalti intelectuali. Poate ca romanii, atat de dezorientati, vor putea fi ajutati sa gaseasca drumul corect.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here