Exercițiu aerian americano-român în Dobrogea, cu rachete sofisticate, care bat până-n Rusia. NATO crește mobilizarea la Marea Neagră

5
7553
Debarcare a sistemului de rachete HIMARS la Baza Aeriană SUA-NATO de la Aeroportul Mihail Kogălniceanu, în cadrul exercițiilor militare americano-române de Inserare Rapidă pe Cale Aeriană (HIRAIN)

NATO, în frunte cu SUA – partenerul nostru strategic -, intensifică exercițiile de cooperare activă cu Armata Română, în condițiile în care Federația Rusă masează amenințător, în vecinătatea României, în zonele fierbinți de graniță ucraineano-ruse, un număr impresionant de soldați și de tehnică militară avansată.

Cooperarea militară româno-americană se realizează mai ales în apropierea imediată a pericolului rusesc: Dobrogea și litoralul românesc al Mării Negre – cele mai expuse regiuni.

La sfârșitul săptămânii trecute, un nou “joint exercise” terestru-aerian-terestru al militarilor americani, în coordonare cu militarii români, s-a desfășurat într-un perimetru ținut secret din Dobrogea. El a avut loc undeva în interiorul zonei delimitate de baza aeriană româno-americană și NATO de la Mihail Kogălniceanu (unde a aterizat avionul-transportor al sofisticatului sistem american de rachete cu rază medie și lungă de acțiune), poligonul militar costier de la Midia, litoralul românesc și limita apelor noastre teritoriale.

Forțele pentru Operațiuni Speciale (Special Operations Forces – SOF) ale Escadrilei Aeriene 352 (352’nd Air Squadron SOF Wing) și forțele Brigăzii 41 Artilerie Terestră (The 41’st Field Artillery Brigade), staționate permanent la baza aeriană RAF (Royal Air Force) de la Mildenhall (Marea Britanie) – una dintre cele mai importante baze aeriene ale SUA și, implicit, ale NATO din Europa -, au efectuat cu deplin succes, la finalul săptămânii trecute, o nouă Inserare Rapidă pe Cale Aeriană (High Rapid Aerial Insertion – HIRAIN) a Sistemului cu Mobilitate Ridicată de Artilerie cu Rachete (High Mobility Artillery Rocket System – HIMARS ) în România, în apropiere de Constanța.

Echipajul Forțelor de Operațiuni Speciale Aeriene a încărcat sistemul de rachete HIMARS în aeronava MC-130J Commando II, la Baza Aeriană SUA – NATO de la Ramstein (Germania), împreună cu partenerii de la Forțele Terestre ale SUA din Europa (USAREUR), ca parte a acestei misiuni de inserare rapidă în România, cu simulare de tragere rachete cu rază de acțiune medie și lungă și întoarcere la baza din Germania.

„În caz de ceva”, în apropierea Dobrogei ne sosesc rapid în ajutor avioane și rachete ultrasofisticate, ale aliaților din NATO

Activitățile HIRAIN demonstrează abilitatea Comandamentului Forțelor Armate ale SUA din Europa de a efectua rapid trageri precise cu rază lungă de acțiune, în teatrele de operațiuni, la momentul și la locul ales, prin utilizarea forței dinamice și a capacității de tragere de tip „cross-domain”, împreună cu aliații și partenerii din NATO.

Colonelul american Marc V. LaRoche, commandant-adjunct al Comandamentului pentru Operațiuni Speciale în Europ(SOCEUR), a declarat: „Această repetare a operațiunii HIMARS, efectuată într-un interval de timp mai scurt, a amplificat nu numai relația noastră unică și solidă cu aliații din NATO și cu alți parteneri din teatrul de operațiuni, ci a evidențiat și caracterul letal sporit al capacității și mijloacelor pe care Forțele de Operațiuni Speciale (SOF) le pun la dispoziția Forțelor Întrunite, în special în situațiile în care suntem parteneri cu unitățile noastre convenționale, în operațiuni pentru toate domeniile”.

Astfel de misiuni permit militarilor să se antreneze în eșalonul operațional și tactic, în calitate de „Forțe Întrunite” („Joint Forces”), combinate cu Forțele de Operațiuni Speciale (SOF), creând condiții pentru operațiuni mai ample, convenționale.

Colonelul Daniel Miller, comandantul Brigăzii 41 Artilerie Terestră a SUA, a declarat: „Acest tip de exercițiu comun, care combină tragerile precise cu rază largă de acțiune ale Brigăzii 41 Artilerie Terestră cu mobilitatea Escadrilei 352 Operațiuni Speciale, creează un mijloc flexibil, care poate fi dislocat oriunde în Europa, într-un timp foarte scurt, ca sprijin pentru apărarea colectivă a aliaților și partenerilor noștri din NATO”.

Comandanții forțelor NATO subliniază mereu faptul că interoperabilitatea combinată a unităților și mijloacelor Comandamentului pentru Operațiuni Speciale în Europa (SOCEUR) și ale Forțelor Terestre ale SUA din Europa (USAREUR) este esențială pentru alternativele flexibile și letale de care dispune Comandamentul Forțelor Armate ale SUA din Europa (USEUCOM).

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Discuțiile despre transformarea „Foișor”-ului în spital Covid durau de 3 săptămâni, dar managerul Stoica s-a opus cu înverșunare până în ultima secundă

* Trei greșeli majore ale lui Vlad Voiculescu la evacuarea Spitalului Foișor

* VIDEO. Cerva îmbrâncește un ambulanțier cu bolnav pe targă. Țipă isteric: „Fir-ați ai dracu’ cu Salvarea mamii voastre! Criminalii dreacu’ care sunteți!”

* Doi deputați PSD la protestele CapVid: după agramatul Daniel Ghiță, a ieșit și coruptul Daniel Tudorache. Amândoi, din „clanul Firea-Pandele”

* Jurnalistul Mălin Bot l-a executat pe infractorul Dan Andronic! Executorul a extras 3.000 de lei din contul EVZ, după un proces pierdut de mogulul Mafia Media

* Radu Moraru vrea să se unească urgent cu Șoșoacă și George Simion, să adune pe Nașul TV toate forțele rusofile, anarhiste. Cică o așa dictatură n-a fost nici sub Ceaușescu!

* Șoșoacă simte ceva: “Eu cu bărbatu-meu și Lazarus – se caută motive să fim internați la spitalul de nebuni! Dacă dispărem, căutați-ne la spitalele de nebuni! E posibil să fim internați acolo!”

5 COMENTARII

  • Dacă nu erau americanii aici, Dobrogea era deja… noua Crimee!!!!

   PRETEXTUL există deja pregătit la Moskva (șiii… NU de azi, de ieri!): „eliberarea” (Sic!) populației ruse(ști) (lipovenii) din Delta-Dunării, Slava-Rusă, Slava-Cercheză, Ghindărești, Năvodari, 2 Mai ș.a.m.d….

   • Asta deșiii…, din experiența noastră cu lipovenii, n-am spune că sunt prea mulți aceia dintre ei care chiar și-ar dori să fie… „eliberați” (Sic!), mai ales de către un TARTOR precum Putin!

    De altfel, deși s-au străduit, nici cât au stat călare pe noi, aici, în țară (august 1944 – august 1958), rușii/SOVIETICII NU au reușit să-i facă pe rușii-lipoveni să fie prea încântați de stăpânirea „fraților” lor…, mai ales că-l „iubeau” (Sic!) pe Stalin ca peee… sarea-n-ochi, nu alta!!!

 1. Distanța în linie dreaptă Constanța – Novorossiysk (primul port rusesc de la Marea Neagră – de la Vest la Est –, imediat la Est de Strâmtoarea Kerci/Kerch, care desparte Peninsula ucraineană Crimeea de Peninsula rusească Taman, legând Marea Azov de Marea Neagră) este de DOAR… 727,23 km!

  Multe tipuri de rachete americane pot acoperi distanța asta!

 2. Dacă NU eram în N.ATO și nu aveam parteneriatul-strategic cu S.U.A., dacă nu erau bazele S.U.A.-N.A.T.O. din România (în special cea de-aici, de la aeroportul de la Mihail Kogălniceanu!) și nu se făceau atât de des (DIN-FERICIRE: chiar… FOARTE-des, în ultimul timp!) exercițiile acestea comune (terestre, aeriene, navale și, mai ales, COMBINATE!), cu armament (AMERICAN!) din ce în ce mai modern/sofisticat, adică… (HIPER-)PERFORMANT (!!!!!), DEMUUUUULT aveam soarta… Ucrainei (începând cu Dobrogea, care ar fi fost… o a doua Crimeea!), daaaaaaaaaaaaaaaa?!!!!!!!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here