marți, martie 5, 2024
AcasăOpiniiCartianuTrei greșeli majore ale lui Vlad Voiculescu la evacuarea Spitalului Foișor

Trei greșeli majore ale lui Vlad Voiculescu la evacuarea Spitalului Foișor

-

Evacuarea Spitalului Foișor, în cursul zilei de vineri, a fost o acțiune catastrofală pentru imaginea Guvernului Cîțu. Una comparabilă, ca magnitudine, cu închiderea piețelor în noiembrie 2020, cu o lună înainte de alegerile parlamentare.

Doi oameni și-au pus semnătura pe documentul de evacuare, prin care Foișorul devenea spital Covid: Raed Arafat și Vlad Voiculescu. Unul singur decontează însă toată tărășenia: ministrul Sănătății. Acesta este om politic, membru al unei alianțe ce va deveni partid (USR-PLUS), deci acțiunile sale sunt convertite în capital politic – pozitiv sau negativ.

În schimb, Raed Arafat nu e asociat unui partid politic. El decontează pe persoană fizică, nu riscă să tragă un partid în jos. Sigur că poate dăuna electoral unei guvernări, dacă e menținut prea mult într-o funcție-cheie, nepopulară în pandemie.

Prin efectele politice generate de deciziile și acțiunile sale, Vlad Voiculescu este expus de o mie de ori mai mult decât Raed Arafat. Ministrul Sănătății are împotriva sa un aparat de propagandă infernal, care-l execută orice ar face. În schimb, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) are mulți prieteni, chiar protectori în televiziuni.

- Advertisement -

În acest context complicat, Vlad Voiculescu trebuie să acționeze cu mare atenție, fără a comite erori majore. În cazul Foișor, el a greșit însă de trei ori. Chiar dacă nu este responsabilitatea sa directă (Spitalul Foișor aparține Primăriei Capitalei, iar de evacuare se ocupă DSU-Arafat), decontul îi vine direct în freză, ca un fulger!

Prima greșeală: a acceptat să semneze evacuarea în aceeași zi. Fiind vorba de un spital de ortopedie, cu operații de la cele mai simple la cele mai complicate, era nevoie de mai mult timp. Cel puțin de 3 zile, dacă nu de 5. Emiterea documentului de evacuare trebuia făcută – și comunicată ferm conducerii spitalului – cu 3-5 zile înainte de operațiunea propriu-zisă. Astfel, n-ar mai fi fost transportați (la alte spitale sau acasă) bolnavi operați cu o zi înainte, ci cu cel puțin 3-5 zile. E altceva, operațiile s-au mai închis, oasele s-au mai sudat, rănile au prins a se cicatriza. În acest interval de 3-5 zile, operațile urgente puteau fi făcute în alte spitale, cu bolnavii transportați înainte de intervenție, nu după.

Era posibilă acordarea unui asemenea termen? Evident. Dacă situația pe frontul Covid era disperată – și era, și continuă să fie! -, ordinul de transformare a Spitalului Foișor în spital Covid trebuia dat luni sau marți, poate chiar în săptămâna precedentă, pentru ca operațiunea să aibă loc vineri. Astfel, mutarea pacienților în alte spitale putea fi făcută profesionist, nu în pripă, iar aparținătorii bolnavilor externabili puteau fi anunțați din timp, nu în ziua externării.

- Advertisement -

A doua greșeală: comunicarea slabă, defectuoasă. Un politician cu o minimă experiență poate anticipa potențialul distructiv, în planul imaginii, al unei acțiuni atât de sensibile. Vlad Voiculescu a trăit în România, e bombardat continuu de când și-a preluat mandatul, a avut și experiența ministerială din 2016, cunoștea capacitatea de mobilizare a infernalului aparat de propagandă din spatele PSD. Știa că toate emoțiile negative, reale sau confecționate profesionist, vor fi puse în cârca lui.

În aceste condiții, Vlad Voiculescu trebuia să comunice intens și clar, să prezinte necesitatea și realitățile unei operațiuni atât de sensibile, ușor de speculat de propaganda roșie. Comunicarea trebuia făcută din momentul emiterii ordinului de evacuare. Cele 3-5 zile dintre decizie și evacuare, folosite inteligent, ar fi pregătit opinia publică, iar aceasta n-ar mai fi fost o pradă atât de ușoară pentru Gâdea, Ciutacu și alte tonomate.

În condiții speciale, comunicarea presupune conferințe de presă zilnic, ba chiar și două-trei pe zi. În plus, reprezentanți ai Ministerului Sănătății – nu neapărat ministrul – trebuie să participe, prin prezență în studio, prin Skype sau prin telefon, la toate emisiunile TV relevante ca impact asupra publicului. Daă nu sunt invitați, atunci să ceară drept la replică, să intervină pentru a corecta fake news-urile.

A făcut așa ceva Ministerul Sănătății? Nici vorbă! Deși țara vuia sub torentul de relatări cu o mare încărcătură emoțională, ministrul, secretarii de stat, directorii și consilierii din minister tăceau asurzito – și vineri seara, și sâmbătă. Câte un comunicat anemic dat pe Facebook sau pe Agerpres nu ține loc de comunicare.

Culmea e că, în 2016, dincolo de reformele pornite (și omorâte ulterior de guvernele lui Dragnea), Vlad Voiculescu s-a remarcat mai ales printr-o foarte bună comunicare! Între timp, parcă s-a plictisit s-o mai facă.

A treia greșeală: schimbarea din timp a managerului de la Spitalul Foișor, dacă acesta era „frânar”. Dinspre minister au apărut tot felul de acuzații – mai mult sau mai puțin asumate – la adresa managerului de la Spitalul Foișor, numit în funcție de fosta primăriță Firea. S-a vorbit de „întârzieri nejustificate”, ba chiar de „sabotaj” în operațiunea de evacuare a pacienților din spital.

Nu știm cât de adevărate sunt aceste aserțiuni. Dar știm că, dacă nu avea încredere în buna colaborare a managementului Spitalului Foișor cu ministerul și cu DSU, Vlad Voiculescu putea vorbi din timp cu primarul Capitalei, Nicușor Dan, să schimbe conducerea spitalului (care aparține municipalității), să numească o echipă cooperantă.

Dacă Vlad Voiculescu ar fi evitat aceste trei erori majore, sau măcar pe primele două, transformarea Spitalului Foișor în spital Covid s-ar fi putut face fără mari daune de imagine. Ministrul Sănătății nu s-ar afla acum în corzi, iar coaliția PNL – USR-PLUS n-ar trece prin noi convulsii.

De ținut minte, măcar, pentru operațiunile viitoare.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Jurnalistul Mălin Bot a reușit să-l execute pe infractorul Dan Andronic! Executorul a extras 3.000 de lei din contul EVZ, după un proces pierdut de mogulul Mafia Media

* Radu Moraru vrea să se unească urgent cu Șoșoacă și George Simion, să adune pe Nașul TV toate forțele rusofile, anarhiste. Cică o așa dictatură n-a fost nici sub Ceaușescu!

* Șoșoacă simte ceva: “Eu cu bărbatu-meu și Lazarus – se caută motive să fim internați la spitalul de nebuni! Dacă dispărem, căutați-ne la spitalele de nebuni! E posibil să fim internați acolo!”

- Advertisement -

17 COMENTARII

 1. Băieții ăștia tineri de la USR+ nu-și dau seama ca au împotriva lor o Mafie Bolșevică înrădăcinată de 75 de ani la toate nivelele administrației. Este clar pentru toată lumea ca Mafia Bolșevică a montat scena și a chemat televiziunile hazna. Oare ministrul trebuia sa le spună ca bolnavii trebuiesc transportați cu salvările, cu tărgile, cu scaunele speciale și nu cu mașinile particulare ?

 2. Nu sunt de acord. Bolnavii aia 4 de Covid care au fost adusi imediat in Foisor, aveau nevoie urgenta de oxigen. Nu mai puteau astepta 3-4 zile. Luni sau marti situatia bolnavilor de Covid nu era asa de grava de aceea nu au semnat nici un ordin de evacuare atunci. USR nu a schimbat niciun director de spital care parea profesionist. Si nu numai de spital. Eu lucrez la o institutie publica din subordinea ministerului Economiei. Si nici aici nu a fost impus nici un politician (sau un alt director).
  Vlad Voiculescu a facut foarte bine ca a semnat fara intarziere ordinul respectiv. Asa a reusit sa salveze vieti omenesti. Chiar daca a fost un scandal monstru, pregatit (in opinia mea) toata saptamana de managerul spitalului Foisor impreuna cu televiziunile infractorilor. O viata de om este nepretuita. Si apoi, Vlad Voiculescu chiar nu este politician, oricat s-ar preface. In aceasta situatie a pus mai presus viata oamenilor decat functia lui.
  Da, veti spune ca si operatii pe oase aveau dreptul sa stea mai multe zile-n spital sa se vindece. Dar ei puteau respira. Si au fost transferati la alte spitale care au sectii de ortopedie.
  Managerul spitalului Foisor si medicii de acolo au facut tot posibilul ca spitalul sa nu fie transformat in spital Covid: cu toate ca de mai bine de o saptamana li se spusese de la minister sa amane toate operatiile neesentiale, ei au operat pana-n ultima clipa, au internat si programat la operatii pana-n ultima zi, s-au purtat intr-un spital public ca si cum ar fi fost pe mosia lor, amanand pana noaptea tarziu, cand au sosit in sfarsit televiziunile infractorilor, externarea si transferul pacientilor. Nu se poate ca intr-un spital public sa „negociezi” si parlamentezi mai bine de 10 ore transferul pacientilor si sa-i expui semi-imbracati televiziunilor. Este bataie de joc si fata de pacientii tai si fata de cei bolnavi de Covid.
  Eu asa vad lucrurile acum, cu informatiile pe care le am.

  • Cum ar fi sa asculti si tu pareri ale unor specialisti, si nu al hAURistilor sau pizideilor inainte de a-toi da cu parerea!!! Tu numesti incompetenta? Tu esti competent pentru ce, sau la ce? Nu este incompetenta postacule, este frana pusa de PSD (PCR, comunisti), hAUR si alte hahalele ale bolsevicilor putinisti, pentru ai discredita pe cei care vor sa faca bine, sa taie tentaculele caracatitei PSD, care este infiltrata peste tot, si vor numai sa fie lasati liber la furt, nimic altceva….de 3 luni incoace, cu ce propuneri (inafara de motiuni) cu adevarat benevolice pentru tara si raomani vin ei? Insulta, injura, degrineaza…cu un Ciorlac analfabet total

 3. Eu sunt CUNOSCUT ca fiind simpatizant al Alianței U.S.R.-P.L.U.S., așadar chiar că NU pot fi acuzat că am ceva cu Vlad Voiculescu!
  DIMPOTRIVĂ, l-am susținut și continuăm să îl susținem (FĂRĂ NICIO EZITARE!) în fața MÂRȘAVELOR-și-ISTERICELOR atacuri-PERMANENTE, venite dinspre opoziția-politică PLĂTITĂ-de-la-MOSKVA (P.S.D., A.U.R. ș.a.m.d.): chiar suntem CONVINȘI că acest tânăr este capabil să realizeze REFORMA-PROFUNDĂ (!!!!!) a deficitarului-și-coruptului sistem-sanitar românesc!!!

  Darrr… are DREPTATE 100% Grigore Cartianu, căci TOATE cele trei greșeli analizate în acest articol… PUTEAU FI EVITATE (!), inclusiv… PRIMA (care vedem că este cea mai discutată/contestată AICI!): trendul era spre atingerea limitei de spații pregătite-corespunzător pentru cazurile mediu-spre-grave și grave de Covid-19 (deci cu paturi-cu-oxigenare sau chiar instalații-de-A.T.I.), mai ales în… Capitală (!), încă de acum… două (chiar… trei!) săptămâni, cu o creștere MAXIMĂ a pericolului constatabilă încă de săptămâna trecută!
  Prin urmare, TOȚI cei responsabili în domeniu (desigur: în frunte cu… ministrul-Sănătății!) aveau… DATORIA (!) să se pregătească (IMEDIAT!) pentru… ce e mai rău (!), iar anunțul că încă un spital ar putea să fie dedicat-EXCLUSIV bolii Covid TREBUIA (!) dat tot DE-URGENȚĂ!
  De asemenea, la acel spital vizat, pregătirile ar fi trebuit să înceapă încă de-atunci!

  Cât despreee… ELIMINAREA „FRÂNARILOR” (!) numiți de către vechea Putere politică (guvernamental-parlamentară) în fruntea instituțiilor (de la spitale, până la… T.V.R.!), și pe mine începe să mă cam enerveze… APROAPE-INEXIPLICABILA TIMIDITATE-și-LENTOARE (!) în procesul ÎNLĂTURĂRII lor, mai ales acum, când există nu-numai un guvern NEpesedist (ca anul trecut), ci și o… majoritate-parlamentară de centru-dreapta!

  În sfârșit, despre COMUNICAREA… (de-a-dreptu’:) EXECRABILĂ credem că nici NU mai este cazul să vorbim aici, căci a fost (deee… la început!) și rămâne de domeniul EVIDENȚEI că aceasta este una dintre MARILE (!!!!!) probleme/VULNERABILITĂȚI ale noii Puteri politice-și-(parțial-)administrative, centrale/naționale sau (în mare parte și) locale!!!!!

  În concluzie: TREBUIE ÎNVĂȚAT (ȘI!) din greșeli (vorba bunicului-matern, care-mi toooot repeta o veche povață „den’bătrâni”: „Deșteptu’ învață și din greșelile… altuia, numa’ prostuuu’… nimic nici dintr-ale lui!”) și MERS-MAI-DEPARTE, CU-HOTĂRÂRE șiii… fără a repeta erorile constatate acum!
  MULT-SUCCES, lui Vlad Voiculescu, întregului Guvern-Cîțu și, în general, coaliției de centru-dreapta guvernamentale, parlamentare și, acolo unde există, local-administrative!!!!!!!!!!

  • Sunt absolut de acord i cu tine si cu Grigore, pentru care am un respect deosebit ! Un singur fapt as vrea sa evidențiez : Vlad are 37 de ani iar Grigore 52 și e vaccinat contra Ciumei Rosii. Ce ne dorim, un om cu „școala vieții” sau un om cu școli înalte, cu viziune ? Eu personal as dori sa uit de „șmecheria comunista” .

   • Bai,anonimule,nu cumva esti ciolosica,minte mica ,nepot de general secu,prieten cu DANCU?HAI,ALBESTE-TI TROGLODITUL,VOICULESCU-3 PARALE!!!SI STII DE CE?PENTRU CA IN AFARA DE A FI VEDETA SPORADICA DE FILM,ALTCEVA NU A FACUT!AAA,BA DA!!A FUGIT DE RASPUNDERE ,CHIAR CAND TREBUIA SA AJUNGA CONSILIER GENERAL AL PRIMARIEI😮😦!!!Frumos,nu?Si mai stiu unul,pe stelica,ala care-si facea campanie la Constanta pentru primarie,dar pentru ca nu a ajuns primar,a fugit direct la ministerul justitiei,ca acolo avea tot ce trebuia sa semneze ,lasat in sertare de fostul ministru liberal!!Si asta e confirmat de Ana Birchall,nu de vreun „bolsevic” liberal,cum spuneti voi,idiotii utili pesedeului!!

  • asa este sant greseli dar sa nu uitam cu hoardele neo-bolsevice in carca,vlad a fost atacat dinainte de a deveni ministru,nu stii ce sa spui ce sa zici,informatii eronate etc,cred ca nu este usor,corect trebuie sa invatam din greseli

 4. Referitor la aliniatul ”Daca Vlad voiculescu ar fi evitat …”, regret dar pur si simplu nu este adevarat. Mafia PSD, PNL abonata deja de decenii la banii din Sanatate, 100% nu ar fi cedat. Managerul spitalului era de-al lor, numit de Firea. Daca sa presupunem nu ar fi fost acest scandal, cu siguranta se gasea altul. Sau se inscena. La o miza de 9 miliarde de euro din sistemul sanitar, cu clientela politica abonata acolo de decenii, era doar chestiune de timp, pana cand Voiculescu ar fi fost atacat din nou. Indiferent cu ce, doar inlaturat sa fie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -