După ce i-a fraierit pe români, Bănicioiu le ia banii și celor din Malawi, care sunt de 32 de ori mai săraci! E consilier al președintelui Chakwera

0
2054
Nicolae Bănicioiu alături de Lazarus Chakwera, președintele din Malawi

Cercetat de DNA pentru luare de mită (două șpăgi totalizând 870.000 de euro), Nicolae Bănicioiu (42 de ani) încearcă să se pună la adăpost: a devenit consilier al președintelui statului Malawi și s-a mutat pe continentul african! El vine tot mai rar în România, iar o eventuală condamnare îl va prinde, probabil, la 6.500 de kilometri de București, în Africa australă.

În iunie 2020, Nicolae Bănicioiu îl felicita pe noul președinte al statului Malawi, printr-o postare în limba engleză, pe Twitter: „Felicitări prietenului meu, Dr. Chakwera, noul președinte din Malawi”.

În momentul transmiterii acestui mesaj, Bănicioiu era încă deputat în Parlamentul României și spera ca în decembrie să prindă un nou mandat, dar izbucnirea scandalului de corupție, în octombrie, l-a făcut să renunțe la candidatură.

Prietenia sa cu președintele din Malawi este mai veche și are origini misterioase, niciodată dezvăluite de Bănicioiu.

După ce a devenit șef al statului african, Chakwera l-a cooptat rapid în echipa sa de consilieri și pe Nicolae Bănicioiu.

În Malawi, PIB-ul pe cap de locuitor este de 32 de ori mai mic decât cel din România

Fostă colonie britanică, Malawi este un stat din emisfera sudică, situat în sud-estul continentului african, fără ieșire la mare. Vecinii săi: Tanzania (nord-est), Mozambic (sud-est), Zambia (vest). Granița de est se află pe uriașul lac Malawi.

Suprafața statului Malawi este de 118.489 km² (jumătate din cea a României), iar populația, aflată în creștere accentuată, a depășit 18 milioane, fiind comparabilă cu cea a României.

Populația majoritară din Malawi este cea provenită din triburile bantu.

Principalele orașe: Lilongwe (capitala), Blantyre, Mzuzu, Zomba.

Moneda oficială: kwacha.

PIB-ul pe cap de locuitor: 827 de dolari SUA (de 32 ori mai mic decât cel din România, unde este de 26.446 $).

Lazarus Chakwera (66 de ani) este al patrulea președinte al statului Malawi, după obținerea independenței în 1964.

  • 1964-1994: Hastings Kamuzu Banda
  • 1994-2004: Bakili Muluzi
  • 2004-2020: Peter Bingu Mutharika
  • 2020-prezent: Lazarus McCarthy Chakwera

Bănicioiu, șpăgar profesionist: și la Tineret, și la Sănătate

Nicolae Bănicioiu este acuzat de DNA că a cerut și primit două șpăgi totalizând 3,8 milioane de lei, adică 870.000 de euro (1,2 milioane de lei ca ministru al Tineretului + 2,6 milioane de lei ca ministru al Sănătății).

DNA a obținut ridicarea imunității pentru fostul deputat PSD, trecut la Pro România (partidul lui Ponta, care n-a reușit să intre în Palralment la alegerile din decembrie 2020).

Bănicioiu este acuzat de trafic de influență și luare de mită în perioada în care era ministru. Este vorba de două operațiuni de luare de mită, astfel:

  • 1.292.122 de lei (circa 270.000 de euro), în perioada 21 decembrie 2012 – 5 martie 2014, ca ministru al Tineretului;
  • 2.612.389 de lei (circa 600.000 de euro), în perioada 5 martie 2014 – 17 noiembrie 2015, ca ministru al Sănătății.

TOTAL: 3.904.511 (circa 870.000 de euro).

Procurorii îl acuză pe Bănicioiu că, în perioada 2012-2014, când era ministru al Tineretului, ar fi cerut și primit 1,2 milioane de lei de la doi oameni de afaceri pentru că a-l influența pe ministrul Sănătății de atunci, Eugen Nicolăescu (PNL), să numească pe post de manageri de spitale anumite persoane agreate de respectivii afaceriști.

Mai mult, procurorii susțin că Bănicioiu ar fi primit și o altă mită, de 2,6 milioane de lei, de la aceiași oameni de afaceri, după ce a devenit ministru al Sănătății, în perioada 2014-2015.

Miza numirilor de manageri era alocarea de sume de bani către respectivele spitale, cu care firmele celor doi oameni de afaceri aveau contracte în derulare.

Bănicioiu era ministrul Sănătății în momentul tragediei din clubul Colectiv. Atunci a luat decizii criminale, interzicând aproape o săptămână transferul în străinătate al tinerilor cu arsuri grave. Pentru mulți dintre ei, interdicția a fost fatală.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Trei greșeli majore ale lui Vlad Voiculescu la evacuarea Spitalului Foișor

* Jurnalistul Mălin Bot l-a executat pe infractorul Dan Andronic! Executorul a extras 3.000 de lei din contul EVZ, după un proces pierdut de mogulul Mafia Media

* Radu Moraru vrea să se unească urgent cu Șoșoacă și George Simion, să adune pe Nașul TV toate forțele rusofile, anarhiste. Cică o așa dictatură n-a fost nici sub Ceaușescu!

* Șoșoacă simte ceva: “Eu cu bărbatu-meu și Lazarus – se caută motive să fim internați la spitalul de nebuni! Dacă dispărem, căutați-ne la spitalele de nebuni! E posibil să fim internați acolo!”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here