Emoție, lacrimi și disperare la procesul revoluției: „Vom afla adevărul?”

2
717
Procesul revolutiei din 1989
Sute de oameni au fost chemați ca martori la Curtea Supremă unde a început procesul revoluției în care Ion Iliescu este acuzat de crime împotriva umanității, Foto: ProTV/Captura

Mai multe sute de persoane au participat astăzi, 29 noiembrie, la prima zi a procesului revoluției. Judecata dosarului în care Iona Iliescu și Gele Voican Voiculescu sunt acuzați pentru crime împotriva umanității a trezit interesul opiniei publice din țară, dar și a celi internaționale.

Mai mulți reporteri au fost martorii cozilor lungi în care oamenii așteptau să asiste la proces și să fie audiați în cadrul procesului. Ion Iliescu nu a fost prezent în sală.

”Vom afla adevărul despre evenimente? Poate peste 30 de ani, când vom fi toţi morţi”, consideră Gheorghe Preda, în vârstă de 62 de ani. Acest bărbat în cărucior cu rotile şi-a pierdut un ochi la 23 decembrie 1989, la Craiova (sud), când a ieşit să facă cumpărături de Crăciun, scrie AFP, citată de News.ro.

El nu ştie în continuare cine a deschis focul asupra unor pietoni, după ce dictatorul comunist Nicoae Ceauşescu a fost arestat cu o zi mai înainte.

957 de persoane au fost ucise după ce Ion Iliescu și apropiați de-ai săi au preluat puterea după fuga dictatorului Nicoale Ceaușescu.

La Înalta Curte de Casaţie şi de Justiţie (ICCJ) de la Bucureşti, supravieţuitori şi rude ale victimelor au venit la o audiere preliminară a unui proces istoric pentru societatea românească.

VIDEO. 22 decembrie 1989, în studiourile TVR, locul unde Ion Iliescu a reușit să ia puterea prin manipulare și dezinformare.

Principalul acuzat – fostul preşedinte Ion Iliescu – este judecat pentru ”crime împotriva umanităţii”.

Absent la prima audiere, această figură a politicii româneşti în prezent în vârstă de 89 de ani, urmează să răspundă de moartea a 862 de persoane, victime ale unor ”tiruri haotice” soldate de asemenea cu 2.150 de răniţi în perioada 22 – 31 decembrie 1989.

Până în 22 decembrie, din ordinul lui Ceauşescu, armata şi forţele de ordine au tras asupra mulţimii.

Însă, majoritatea victimelor au fost ucise după căderea dictatorului.

Ion Iliescu, fost ministru al Tineretului în dictatura Ceauşescu, a preluat conducerea Frontului Salvării Naţionale (FSN). Potrivit procurorilor, fostul nomenclaturist PCR a orchestrat o ”vastă operaţiune de diversiune şi dezinformare”, cu scopul de a ”obţine legitimitate în ochii poporului”.

Ales primul preşedinte al României democratice (1990-1996) şi reales (2000-2004), Iliescu respinge aceste acuzaţii.

Între cele aproximativ 5.000 de părţi civile în proces, Monica, în vârstă de 53 de ani, a venit însoţită de fiul său, în memoria soţului său ucis în data de 23 decembrie în faţa sediului Ministerului Apărării, scrie AFP, citată de News.ro.

Aurel Dumitru se declară revoltat de rătăcirile justiţiei române în 30 de ani de ”umiliri” ale victimelor. ”Singura mea speranţă este să înceapă o nouă revoluţie”, declară acest bărbat în vârstă de 60 de ani, rănit de 12 gloanţe în timp ce se afla la volanul Daciei sale, în noaptea de 22 spre 23 decembrie 1989.

Elena Băncilă, în vârstă de 75 de ani, a venit şi ea devreme la Înalta Curte. Fiul său, Bogdan, a plecat la manifestație în data de 22 decembrie împotriva regimului comunist. El a fost ucis prin împuşcare în faţa sediului TVR din București, ”atacat de terorişti”, porivit versiunii autorităţilor de la acea vreme.

În total, 72 de persoane au fost ucise în locul respectiv.

Scopul era ”să se semene teroarea, românii să fie ţinuţi închişi acasă, pentru ca Iliescu să se instaleze la conducerea ţării”, povestește Elena Băncilă.

În acest proces, care urmează să dureze luni de zile, un fost vice prim-minstru, Gelu Voican-Voiculescu, şi fostul comandant al Aviaţiei Militare Iosif Rus sunt inculpaţi, de asemenea, pentru ”crime împotriva umanităţii”.

Potrivit istoricului Mădălin Hodor, Securitatea – poliţia politică comunistă – şi armata, care se fac vinovate de reprimarea de dinainte de 22 decembrie, au jucat, de asemenea, un rol în crimele din zilele următoare.

”Prezenţa în posturi de rang înalt a unor persoane al căror interes era să ascundă adevărul a deturnat ancheta şi a înârziat procesul”, apreciază Marius Mioc, un insurgent din 1989 activ încă de la primele momente ale revoltei anticomuniste.

România a fost ultima ţară, între foştii sateliţi sovoietici, care a răsturnat regimul comunist.

Revolta a izbucnit la 16 decembrie 1989, la Timişoara, după care a cuprins Bucureştiul, începând cu data de 21 decembrie.

Nicolae Ceauşescu şi soţia sa Elena au fugit a doua zi, dar au fost prinşi, judecaţi sumar şi apoi executaţi la 25 decembrie.

Nicoleta Giurcanu povesteşte că a petrecut ani pentru a ”reconstrui puzzle-ul” experienţei traumatizante pe care a trăit-o în 1989, ”bătută şi umilită” la sediul miliţiei comuniste, iar apoi în închisoare. Ea avea 14 ani.

”Vreau să-l văd pe Iliescu în închisoare măcar o zi”, a declarat ea astăzi cu lacrimi în ochi.

„Și atunci, cine a tras în noi după 22? acum, răspunsul este ferm: oamenii noului regim și asociații lor sovietici. Oamenii noului regim pot fi definiți și altfel: oamenii vechiului regim sub comanda noului regim. Pe 22 decembrie 1989, structurile lui Ceaușescu au devenit structurile lui Iliescu. Din realism sau oportunism, Armata, Securitatea și Miliția au trecut de partea poporului. Mai mult, Securitatea și Miliția au intrat necondiționat în subordinea Armatei”, scrie Grigore Cartianu în cartea Crimele Revoluției – Sângeroasa diversiune a KGB-iștilor din FSN.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Blasfemia „ciumei roșii”: PSD vrea să-și schimbe numele în PNȚCD, cu ajutorul lui Pavelescu!

* Atenție, PSD se reformează! Aseară, Fifor era cu Dăncilă. Dimineață fuge la Ciolacu. La prânz, înapoi la Dăncilă

* Haos în PSD! Ciolacu o atacă pe Dăncilă, Firea îl atacă pe Ciolacu, Orlando se atacă singur, Dăncilă se apără

* Pavelescu-PNȚCD, aliatul PSD, compară alegerea lui Iohannis în 2019 cu mineriada lui Iliescu din 1990. E de balamuc!

* Radu Moraru: „Dăncilă a câștigat alegerile” / „Nu e mai proastă decât Iohannis” / „Voi anula alegerile, va fi scandal mondial!”

* Mârlănie de ziarist sinecurist din clientela PSD: „Să ne mai lase toate spălătoresele din diaspora cu votul ăsta!”

* Mulțumim, Daddy! Până să ne calci tu pe cap, nu știam ce puternici suntem

* Dacian Cioloș anunță „o colaborare cu PNL la alegerile locale”, 

pentru a înlătura PSD din primării și din consiliile județene

* Harta electorală a României. Cele 5 județe în care a câștigat Dăncilă. Prăbușirea baronilor PSD

* O carte-document: „10 august”. Lansarea: vineri, de la ora 18.00, la Gaudeamus. Autori: Grigore Cartianu și Laurențiu Ciocăzanu

* VIDEO. „Dezbatere” sinucigașă: Dăncilă a fost strivită sub propriile minciuni. Ziariștii au făcut-o să dea în bâlbăială

* VIDEO. Victor Rebengiuc, apel pentru salvarea României de „mahalagism” şi „ţăţism” marca Dăncilă: „Ieşiţi la vot! PSD este garanţia sigură a distrugerii acestei ţări”

* Tudor Chirilă: „Votez Iohannis. Că doar nu m-am tâmpit, după ce am stat doi ani în stradă la proteste!”

* Oana Pellea: „Nu subestimați pericolul PSD! Putem distruge România prin neprezentare. Iohannis este unica opțiune”

* Procurorii demontează fake news-ul „Dăncilă la DNA”, lansat pe filiera PSD-istă Buble-Ciutacu: „Informații FALSE!”

2 COMENTARII

  1. Adevăr: Securitatea, ce nu ajuns la un numitor comun cu Nicu Ceaușescu la Sibiu, a decis să ucidă poporul român în mai multe orașe, doar doar dizidentul anticomunist 1977-1989 Ion Iliescu iese din televiziunea TVR1 să primească glonțul izbăvitor. Ion Iliescu e KGB. E în programul meu de protecție după 2009. Mobilul meu: 0040745602005. Cărțile se scriu… Grigore Cartianu… ca să nu mori. Mossad Ion Iliescu

    Armata rămâne. SRI și SIE nu rămân. SRI și SIE sunt Palatul Buckingam. Idioti răi.

  2. A început parodia „Dosarul Revoluţiei” în care Parchetul militar vrea să ne lămurească că victimele Revoluţiei din 1989 se fac vinovate pentru acuzaţia solidă adusă criminalului Iliescu Ilici-Cioabă Ion din ordinul căruia au fost omorâţi şi răniţi peste 3000 de oameni care doreau libertatea României! Atitudinea Justiţiei româneşti faţă de „Dosarul Revoluţiei” a fost una execrabilă şi antinaţională. Această atitudine se datorează faptului că în Justiţia românească au fost păstraţi magistraţi din fosta Securitate ceauşistă gen escrocul Dorneanu Valer din CCR implantaţi la toate nivelurile de structură precum ÎCCJ, CSM cu nesimţita Savonia, Parchetul General, ”SS” etc etc etc. Pănă când Justiţia românească nu va fi reformată din temelie nu vom afla adevărul despre Revoluţia din 1989 urmată de lovitura de stat dată de criminalul Ilescu Ilici-Cioabă Ion. Totuşi, o rază de speranţă pentru redresarea socio-economică şi a Justiţiei româneşti a apărut prin realegerea domnului KW Iohannis ca preşedinte al României şi instalarea unui Guvern al liberalilor care a dat jos Guvernul comuniştilor mincinoşi PSD-ALDE-UDMR. Aşa şă ne ajute Dumnezeu!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.