„Elitele politice românești sunt oportuniste. Dacă-l vedem pe Ciolacu foarte atașat de relația cu SUA, de NATO, este pentru că altfel nu-și poate îndeplini ambițiile”. Fragila ancorare a României în spațiul occidental

0
465
Marcel Ciolacu, un oportunist care este pro-american și pro-european de conjunctură, ar schimba tabăra imediat dacă situația geopolitică s-ar modifica, avertizează Valentin Naumescu

Oportuniști și duplicitari, politicienii care conduc azi România n-ar avea nicio ezitare să schimbe peste noapte tabăra dacă SUA, NATO ori Uniunea Europeană ar da semne de slăbiciune, avertizează profesorul Valentin Naumescu, cel mai autorizat expert în politică externă și relații internaționale din spațiul public românesc, într-un interviu pentru Aktual24.ro. În acest moment, premierul Ciolacu se afișează zgomotos ca fiind pro-american și pro-atlantist doar pentru că așa îi spun calculele sale personale, și nu din convingere, mai spune expertul, care consideră că România este doar aparent solid ancorată în tabăra occidentală.

Această duplicitate a elitelor politice românești vine pe fondul unui masiv război cultural declanșat de puterile revizioniste orientale Rusia și China. Românii nu sunt conștienți de acest război hibrid în care sunt folosiți ca masă de manevră, fiind victime sigure în condițiile unei evidente prăbușiri educaționale petrecute în ultimii 10-15 ani.

O revenire a lui Trump la Casa Albă, despre care Naumescu spune că e perfect plauzibilă, ar putea fi acea lebădă neagră de care nu are nevoie România, pentru că mulți lideri europeni, antiamericani, abia așteaptă să încerce o decuplare de SUA. Pentru România, care are disperată nevoie atât de securitatea oferită de americani, cât și de dezvoltarea și democrația furnizate de UE, această ruptură ar fi dramatică. În nefericitul scenariu al unei încercări de autonomie de securitate a unor mari puteri europene față de SUA, țări precum România, Polonia și statele baltice trebuie să aleagă obligatoriu tabăra americană, singura care le poate proteja de Rusia.

Țara noastră a intrat într-o mare criză a resursei umane, pe care Ministerul Familiei condus de Firea se dovedește absolut incapabil s-o sesizeze și să o gestioneze. E nevoie urgentă de politici suprapuse pentru ca România să supraviețuiască, iar acestea merg pe 3 planuri: păstrarea în țară a celor mai buni absolvenți, ofertarea generoasă a specialiștilor plecați în străinătate, pentru a se întoarce, și să începem să aducem forță de muncă bine calificată din țări asiatice, spune profesorul Naumescu. Timpul presează și aceste lucruri trebuie începute urgent.

Mai jos, câteva dintre afirmațiile expertului.

„Sunt foarte mulți români care nu mai citesc. Și care nu știu nimic. Nu știu istorie, nu știu ce s-a întâmplat. Sunt oameni cu o memorie foarte scurtă, memorie de pește. De ieri pe azi, de azi pe mâine. Și care se raportează la niște postări pe rețelele sociale, deci cu un nivel foarte-foarte jos educațional, informațional, intelectual. O masă de manevră uriașă”

* „Elitele noastre politice sunt oportuniste. Se gândesc la propriul interes politic și la cariera lor politică. Și dacă, de exemplu, îl vedem acum pe domnul Ciolacu drept foarte atașat de relația cu Statele Unite, de NATO… Mă convinge că are ambiții mari pe termen scurt. Și el realizează că nu va putea avea șanse de integrare în sistemul de relații internaționale dacă ajunge să fie considerat omul Chinei sau al Rusiei pe flancul estic. Indiferent dacă țintește poziția de președinte al României sau să aibă o lungă carieră de prim-ministru.”

* „Oamenii Chinei în România sunt personaje ieșite din viața democratică și din prim-planul atenției publice, care se reorientează către aceste zone deocamdată marginale. Și încearcă să obțină acolo notorietate, influență, mizează pe o creștere viitoare a Chinei și ca anii viitori să-i readucă în poziții decizionale. Ceea ce cred că este o iluzie.”

* „România pare o țară stabilă pe dimensiunea occidentală. Dar nici nu vreau să ne gândim ce s-ar întâmpla dacă ar apărea probleme de unitate la nivelul NATO. Cum, deodată, s-ar reorienta acest oportunism politic de care vă spuneam, al elitelor politice românești, care le face să pozeze acum drept ferm pro-occidentale. Eu mă îndoiesc că toți acești pro-occidentali fermi de astăzi, din politica românească la vârf, ar rămâne la fel de pro-europeni, de pro-americani.”

* „Trăim în cel mai bun aranjament și cea mai bună poziționare a României în sistemul relațiilor internaționale din întreaga noastră istorie.”

* „O eventuală revenire a lui Donald Trump mă tem că ar aduce prejudicii majore relației UE-SUA și ar reîncepe să cultive în Europa ideea înșelătoare și riscantă privind această idee a autonomiei strategice europene, a desprinderii de Statele Unite. Abia așteaptă, să știți, mulți lideri europeni abia așteaptă argumentul pentru a relua acele idei.”

* „Dacă vreunul dintre liderii politici vest-europeni va dori să forțeze desprinderea de SUA, atunci Polonia, România, statele baltice vor trebui să rămână pe opțiunea actuală pro-americană.”

* „Asistăm la o deterioare educațională importantă a românilor. Trebuie să ne uităm la indicii educaționali. Sunt foarte mulți oameni care nu mai citesc. Și care nu știu nimic. Nu știu istorie, nu știu nimic despre instituții, despre ce s-a întâmplat. Sunt oameni cu o memorie foarte scurtă, memorie de pește. De ieri pe azi, de azi pe mâine. Și care se raportează la niște postări pe rețelele sociale, deci cu un nivel foarte-foarte jos educațional, informațional, intelectual. O masă de manevră uriașă. Sunt oameni care încep să aibă reprezentări total distorsionate asupra trecutului comunist al României, să-și închipuie că eram suverani. Știți că circulă tot felul de imagini tragi-comice din perioada în care nu eram sclavii Europei…”

* „Avem un minister al Familiei absolut caraghios, care nu face absolut nimic, încearcă să facă niște lucruri de imagine care să aducă un procent-două… O politică a resursei umane de calitate pe viitor înseamnă altceva: o proiecție pe mai multe planuri! Înseamnă să încerci să-i ții pe absolvenții cei mai buni care cresc în instituțiile de învățământ românești, înseamnă să încerci să aduci din resursa românească deja formată, cu anumite rezultate, care există deja în Occident. Și în al treilea rând – de ce să n-o spunem? -, avem nevoie și de o politică de imigrație așa cum au țările mature din Occident. În Asia sunt oameni educați și cu dorința de a munci. Și trebuie să ne grăbim, pentru că și acolo există deja o concurență. Pentru că cei mai buni încep să aleagă deja anumite țări. Dacă nu ne plasăm pe un culoar din acesta favorabil, riscăm să rămânem în zona migrației ilegale, care este total nerecomandată.”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Nepotism scârbos al premierului Ciolacu: și-a numit-o șefă de cabinet pe Otilia Romașcanu, nașa fiului său, după ce pe nașul Lucian Romașcanu l-a făcut senator și ministru!

* Ciolacu subjugă PNL: l-a pus pe PSD-istul Neacșu, prin ordonanță de urgență, șef peste ministrul de Finanțe și SGG! Ghinea (USR): „PNL a ajuns un banc cu Bulă”

* Ciolacu le arată liberalilor cine-i șeful: refuză să le pună omul secretar general al Guvernului, după ce Ciucă a acceptat un penal PSD-ist în funcție. Miza: controlul asupra firmelor de stat

* Regimul Iohannis-PSD, pus la zid de SUA: a redus lupta contra traficului de persoane și i-a scăpat pe infractori prin metoda prescripției. Există bănuiala complicității la nivel înalt!

* Paleologu, după Congresul USR: „E extraordinar de important ca Drulă, Tomac și Orban să facă împreună ceva, eventual să discute și cu UDMR. Dacă ei nu propun o alternativă, ne ducem dracului!”

* Lovitură-trăsnet dată de Maia Sandu taberei pro-ruse: Partidul Șor a fost declarat neconstituțional și e dizolvat! Nică măcar Ciutacu n-a reușit să-l salveze, deși s-a străduit

* EDITORIAL. Atunci am păcălit cenzura sovietică! Lupta noastră pentru alfabetul latin, în imperiul limbii ruse

* Prostie bubuitoare la Realitatea Plus. Fiica patronului: „Cei de la OMV-Petrom au găsit mai mulți țiței. Cei mai mulți țiței din ultimele decenii!”

* ANALIZĂ. Catastrofa demografică: în următorii 70 de ani, populația Chinei se va înjumătăți! Prăbușire de la 1,4 miliarde la 700 de milioane

* FOTBAL. Cei patru sfinți care ne-au adus un 2-2 miraculos în Elveția: Sfântul VAR, Sfântul Mihăilă, Sfântul Moruțan și Sfânta Bară. Goluri-dinamită în minutele 89 și 90+2. VAR-ul merită o statuie: ne-a salvat și în Kosovo, și în Elveția

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here