duminică, noiembrie 24, 2024
AcasăNewsDupă vaccinare, numărul cazurilor de Covid la bolnavii de dializă din Iași...

După vaccinare, numărul cazurilor de Covid la bolnavii de dializă din Iași a scăzut de la 20-25 la maximum 2 pe setul de testări, iar mortalitatea a coborât la zero!

-

Incidența cazurilor de Covid la pacienții care fac dializă a scăzut cu 90% după ce jumătate dintre bolnavi au fost deja vaccinați, anunță Spitalul Parhon din Iași, citat de Libertatea. Datele medicilor arată că numărul celor depistați pozitiv a scăzut de la 20-25 pe tură la maximum doi.

La fiecare două săptămâni, bolnavii care necesită dializă sunt testați obligatoriu pentru depistarea virusului. Această frecvență și testare regulată le-a permis doctorilor să tragă concluzii edificatoare. Până la vaccinare, din cei 500 de pacienți care intrau pe ușa laboratorului de dializă o dată la două săptămâni, 20-25 erau găsiți infectați.

După ce 265 dintre bolnavi au fost vaccinați, numărul lor a scăzut la cel mult doi pe tură.

S-a înregistrat și o ameliorare absolut îmbucurătoare a mortalității printre bolnavii care au nevoie de dializă. La Iași era o mortalitate de 15-20% printre dializații care se îmbolnăveau de Covid. După vaccinare, nu s-a mai înregistrat niciun deces!

- Advertisement -

Conferențiar Ionuț Nistor: „Acest model ar putea continua și pentru alte grupuri formate din populații cu risc crescut de mortalitate”

O sinteză clară a situației a făcut medicul primar nefrolog Ionuț Nistor, conferențiar doctor la Spitalul Parhon Iași: „Este vorba de o populație care a fost lovită dur de pandemie, cu mortalitate foarte mare – 25% dintre pacienții dializați, depistați pozitiv cu COVID-19, au decedat în Europa, iar în România mortalitatea este la fel de ridicată. Sunt pacienți vulnerabili, care sunt nevoiți să circule ca să vină la dializă, să stea cu alte persoane în salon și care aveau nevoie să fie diagnosticați rapid și izolați în caz de infecție, pentru a evita răspândirea bolii. Am văzut că sunt speranțe ca această epidemie să se oprească în rândul cohortei de pacienți dializați atunci când a început să fie disponibilă vaccinarea și putem spune deja că apare o imunitate de grup în rândul acestei populații. E o combinație de vaccinare, testare și trecere prin boală care a dus la scăderea numărului noi de cazuri. Acest model ar putea continua și pentru alte grupuri formate din populații cu risc crescut de mortalitate: de exemplu, centrele medico-sociale, pacienții cu diabet zaharat și obezitate, cei cu boli oncologice sau cu boli respiratorii cronice“.

Vești încurajatoare privind rezultatele campaniei de vaccinare vin, deocamdată, din toate direcțiile. Preotul-doctor Bogdan Chiorean a făcut un mic studiu pe cadrele medicale ale centrului pe care-l conduce și a descoperit că imunizarea prin vaccinare produce de până la 15 ori mai mulți anticorpi decât cea naturală (prin boală).

Colonelul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, spune că rezultatele pe 250.000 de persoane vaccinate arată o scădere cu 87,7% a cazurilor de îmbolnăvire printre cadele medicale.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -