După Ucraina urmează Georgia. Dmitri Medvedev anunță că Rusia ar putea anexa și așa-zisele republici separatiste Abhazia și Osetia de Sud după modelul Donbass

0
448
Rusia amenință Georgia că va repeta scenariul ucrainean dacă îndrăznește să vorbească de aderarea la NATO. Harta Georgiei cu cele două regiuni separatiste controlate de Moscova

Fostul premier și președinte rus Dmitri Medvedev, unul din oamenii de încredere ai dictatorului Putin, a acuzat Occidentul că ar crea tensiuni în Georgia prin discuțiile privind posibila admitere în NATO a acestei țări. Într-o repetare la indigo a scenariului văzut deja în Ucraina, Medvedev a anunțat că Rusia ia în calcul anexarea republicilor-marionetă Abhazia și Osetia de Sud, create de Moscova în Georgia la începutul anilor 1990 după modelul Transnistriei în Moldova.

Acum numărul doi în Consiliul de Securitate al Rusiei, Medvedev a a amenințat clar cu anexarea Osetiei de Sud și a Abhaziei, notează Reuters. Oficialul rus a acuzat Occidentul, într-un articol apărut miercuri, că ar produce tensiuni în Georgia prin acceptarea discuțiilor privind aderarea acestei țări la NATO. Exact același pretext a fost folosit de Rusia în 2014 și 2022 la invadarea Ucrainei, mai întâi prin anexarea Crimeei și crearea unor republici-fantomă pro-ruse în Donbass, apoi prin atacul total al Ucrainei, pe toată lungimea graniței ruso-ucrainene.

Rusia refuză orice discuție despre dreptul vecinilor săi, state ex-sovietice, de a-și hotărî singuri politica externă și internă, precum și posibilitatea de a alege din ce alianțe să facă parte. Georgia, ca și Ucraina, sunt considerate de Putin și întreaga elită politico-militară de la Kremlin despre niște state-satelit, care trebuie să fie ținute, chiar cu forța dacă e nevoie, în sfera de influență rusească.

Ucraina și Georgia încearcă încă din 2008 să adere la NATO și UE. În august 2008, Georgia a fost prima invadată după ce și-a propus acest lucru, până în prezent 20% din teritoriul său aflându-se sub ocupație rusească. Regiunile Abhazia și Osetia de Sud sunt de facto sub controlul Moscovei, chiar dacă acestea se află în interiorul granițelor recunoscute internațional ca fiind ale Georgiei. Rusia e singura țară care, în 2008, a recunoscut independența Abhaziei și a Osetiei de Sud. Aceasta este încă o asemănare izbitoare cu situația din Ucraina, unde tot Rusia a fost singura țară care a recunoscut independența republicilor Donețk și Lugansk până când, în toamna anului trecut, le-a anexat cu totul.

„Ideea de a se alătura Rusiei este în continuare populară în Abhazia și Osetia de Sud. Ar fi destul de posibil să fie implementat acest lucru dacă ar fi motive bune pentru asta”, a scris Medvedev în editorialul publicat miercuri. Referindu-se la posibila anexare a celor două provincii georgiene, Medvedev a adăugat: „Nu vom aștepta dacă îngrijorările noastre se apropie de a fi concretizate”.

În timp ce oficialii georgieni au repetat de nenumărate ori că tocmai agresivitatea Rusiei îi face să caute protecția NATO, oficialii de la Kremlin continuă să susțină contrariul și să pretindă că, de fapt, e vorba de politica americană de a le încercui țara.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* PSD și-a trimis avocata din Constanța să salveze de pușcărie beizadeaua drogată care a omorât doi tineri

* Interzis în Basarabia, putinistul Goran Bregovici concertează în Tulcea, la Festivalul Borșului Lipovenesc, finanțat cu bani europeni. Primarul PSD din Jurilovca a fost reales cu 87%

* Penetrarea Chinei la vârful statului român. Episodul 1: Iohannis și Ciolacu dau undă verde companiei Lenovo să intre pe piața 5G. Episodul 2: Premierul Ciolacu îl reactivează pe Ponta consilier

* A murit un turnător odios al Securității: Bălăceanu-Stolnici. Cazul Vlad Georgescu – Radio Europa Liberă

* CTP: „A sucombat unul dintre cei mai vomitivi turnători din istoria Securității”. Primise Ordinul „Sfântul Ioan Gură de Aur”!!!

* Vicepreședinte PNL: Rușine, Rareș Bogdan!

* Stolojan: „Reforma de acum a pensiilor speciale e o caricatură. Cei care se revoltă contra PNRR nu înțeleg nimic”

* Ciolacu și trei miniștri se duc la Bruxelles să cerșească dreptul de a supra-îndatora România, pentru a păstra pensiile speciale și a-și salva clientela nesătulă

* Încă o pensionare rușinoasă, după cea a șefului DNA: procurorul general „a tras pe dreapta” la 50 de ani, cu o pensie de peste 5.000 de euro!

* Orlando Teodorovici se gudură grețos pe lângă Șoșoacă: „S.O.S. este un partid frecventabil” / „Doamna Șoșoacă este omul cu care poți să faci echipă” / „Oamenii din S.O.S. vor binele României”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here