duminică, mai 26, 2024
AcasăNewsDoi marinari români au fost arși pe 40-50% din corp, cu combustibil...

Doi marinari români au fost arși pe 40-50% din corp, cu combustibil încins, pe o navă aflată în Malaysia

-

Sindicatul Liber al Navigatorilor (SLN) anunță, din Constanța, că în noaptea de 7 spre 8 aprilie, într-un port din Malaysia, doi marinari români au suferit arsuri grave în sala mașinilor, pe un vapor cu pavilion maltez.

Doi navigatori români de pe cargoul (Bulk-Carrier) Rapallo au suferit arsuri pe 40-50% din suprafața corpului, în urma unui accident de muncă, petrecut la bordul navei aflată la cheu în Port-Dickson, port malaysian din Strâmtoarea Malacca.

Cei doi marinari au fi fost atinși cu combustibil încins, în timp ce-și efectuau serviciul în sala mașinilor.

Vrachierul Rapallo (indicativ IMO: 9413690), de 75.123 TDW (lungime: 225 de metri, lățime: 32,26 metri), sub pavilion Malta (port de înregistrare: La Valletta), lansat la apă în 2009, se afla sub operațiuni de încărcare în acest port situat la 350 km sud de capitala țării, Kuala Lumpur.

- Advertisement -

Navigatorii răniți au fost internati de urgență la spitalul municipal din Port-Dickson și apoi au fost tranferați la Spitalul de Arși „Manipal Hospital Klang”.

Adrian Mihălcioiu, președinte SLN și inspector zonal ITF,  a precizat că nava este acoperită de un contract de muncă ITF (International Transport-Workers Federation) și are o asigurare la un club norvegian P&I (Protection and Indemnity Insurance / Asigurare de Protecție și Despăgubire), din grupul celor 13 cluburi de top din domeniul asigurărilor maritime.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* VIDEO. „Gâdea al TVR” își folosește emisiunea-„hazna” pentru a-i ataca pe politicienii care vor să-l lase fără leafa de peste 6.000 de euro pe lună

* Șoșoacă simte ceva: “Eu cu bărbatu-meu și Lazarus – se caută motive să fim internați la spitalul de nebuni! Dacă dispărem, căutați-ne la spitalele de nebuni! E posibil să fim internați acolo!”

* Bendeac: „Am încredere în medici și în cei care iau Nobelul, nu în cei care scriu «miau» ca pisica”. Actorul s-a vaccinat cu AstraZeneca

- Advertisement -

11 COMENTARII

 1. Stimați autori de articole, ptr a nu vă mai face de râs și a nu mai propaga informații false, vă rog să consultați dicționare de specialitate sau specialiști în domeniul respectiv, inainte de publicarea articolelor. Astfel, dacă o navă este vrachier (bulk carrier în engleză), nu poate fi „cargou” (general cargo vessel). Cargoul este o nava transportoare de marfuri generale ambalate. De asemenea, am auzit expresiile „navă tip cargo” și „navă cargo” (cu accentul pe a), cu referire la diverse tipuri de nave specializate, care au denumiri specifice tipului de marfuri pe care le transportă: navă petrolier, port-container, ro-ro, LPG, etc.

  • NUMAI IDIOȚENII (MONUMENTALE!!!!) AȚI SCRIS, se vede că nu sunteți de specialitate și NU ați „plutit” niciodată!!!!!

   Mai aveți și NESIMȚIREA să ne dați lecții nouă, celor care am navigat destul timp!!!

   Ca să pricepeți și să NU mai faceți afirmații CARAGHIOASE: „CARGO” înseamnă, în TRANSPORTURI (ÎN-GENERAL!), „ÎNCĂRCĂTURĂ-COMERCIALĂ”, adică „MARFĂ” (repetăm:… NU NUMAI în transportul-NAVAL, ci și în cel terestru sau aerian!!!!!) și ORICARE (!!!!!!) vas care transportă MĂRFURI („CARGO”) – AMBALATĂ, CONTAINERIZATĂ sau VRAC, NU ARE IMPORTANȚĂ! – este (un) „CARGO-Boat”, pe românește „CARGOU”!

   Spuneți-i CRETINULUI care v-a spus că doar navele care transportă… marfă-AMBALATĂ sunt „cargo(u)” că v-a adus în postura de a vă face de râs: TOATE (!!!!!!!!!!!) navele care transportă mărfuri sunt cargouri, iar noi am specificat de… CARE TIP de cargou este cel în cauză!!!

   Și altădată, dacă nu vă pricepeți, nu vă mai băgați, cu NERUȘINARE, peste PROFESIONIȘTI!!!

   Chiar ne deranjează ca un PROSTOVAN care n-a călcat pe puntea unui vapor să ne dea lecții, nouă, celor care-am navigat pe aproape-TOATE tipurile de nave-COMERCIALE – adic[… „CARGO”! – (cu excepția spărgătoarelor-de-gheață, a ‘fluvialelor” ;i alte c\teva tipuri-SPECIALE doar!)

     • Așadar, conform „DEX”: TOATE (!) navele destinate transportului de mărfuri (deci: INCLUSIV cele… DE TIP – !!! – „Bulk-Carrier”, „VRACHIERELE” adic[!) se numesc… „CARGOURI” (!!!!!!!!), daaaaaaaaaaaaaaaaaaaa?!!!

     • Definiția din dicționar:

      CARGÓU s. n. 1. navă comercială destinată transportului de mărfuri; cargobot. 2. avion de marfă. (< fr. cargo)

   • Scuze, am rămas pe… tastatură-în-limba-engleză, CORECTĂM (în ultimele două rânduri, din cel de-al șaselea paragraf, ultimul din primul comentariu-răspuns): „(…) – adică pe… „CARGO(URI)”/”CARGO(-)BOATS”/”CARGOBOTURI”! — (cu excepția spărgătoarelor-de-gheață, a „fluvialelor” și a altor câtorva tipuri-SPECIALE-de-nave doar!). (…)”

 2. Bravo, „domnule” Parvu! Nu vi se pare că, la „știința” și „cultura” pe care vi le arogati, ați avut nevoie de cam multe cuvinte și „argumente” pentru a susține, de fapt, niște idiotenii monumentale? Din „bogata” dvs cultură fac parte cumva și zicalele românești? Dacă da, atunci probabil că o știți și pe aceasta: Dacă tăceai, filozof rămâneai! Întâmplător, spre marea dvs dezamăgire, ceea ce am scris este bazat pe o experiență de 40 de ani în domeniul maritim. Dacă doriți să știți mai multe, vă stau la dispoziție în privat. Să-mi spuneți doar cum pot să vă contactez și o voi face. Vă recomand ca în viitor să fiți mult mai rezervat înainte de a vă lansa într-un război pe care se prea poate sa îl pierdeți! Iar virgula pusă inainte de etc a fost doar o simplă greșeala. Eu am fost suficient de elegant să nu fac niciun fel de analiză pe textele dvs, pline de greșeli gramaticale si ortografice… Am apreciat mult partea cu „pusul mâinii pe carte, pe care ați punctat-o foarte bine, dar cu referire strictă la persoana dvs.

  • 1. Răspunsul dumneavoastră NU spune… ABSOLUT-NIMIC (!) în legătură cu subiectul: DICȚIONARELE-EXPLICATIVE (TOATE: și cele general-lingvistice, cât și cele de-specialitate, de terminologie în domeniul transportului-naval!) NE DAU DREPTATE NOUĂ: „CARGOU” este termenul-general pentru… TOATE (!) tipurile de nave-cu-autopropulsie destinate… transportului-de-MĂRFURI („cargo” fiind termenul pentru MARFA-TRANSPORTATĂ), indiferent de… felul-încărcăturii (vrac, ambalată, containerizată etc.), așadar despre… TIPURILE-de-CARGOURI: „bulk-carrier”, „general-cargo”, „port-container”, „mineral-tanker”, „oil-tanker” ș.a.m.d.!!!!!!!!!!!!!!!

   2. DEGEABA ați navigat atât cât pretindeți, dacă nici terminologia-maritimă… ELEMENTARĂ (!!!!) NU o stăpâniți!!!
   Am întâlnit, de-altfel, DESTUI marinari bătrâni (români!) care au „plutit” o-viață-întreagă șiii… toooot nu le-ai fi dat pe mână nici măcar o bărcuță pe „Ghiolu’-Mic”, că n-aveai încredere că nu se scufundă cu ea… la mal!!!!
   Noi am navigat mai puțin (doar cinci ani, pe vremea „împușcatului”), dar… AM ÎNVĂȚAT (MUUUULT!) MAI MULT, se vede treaba!

   3. Noi v-am ARĂTAT (CU PRECIZIE!) greșeala de limbă/scriere pe care ați comis-o, dumneavoastră faceți acuzații grave… FĂRĂ SĂ DOVEDIȚI NIMIC (!): vă rugăm să ne arătați și nouă o SINGURĂ (!) greșeală gramaticală sau ortografică pe care nu am corectat-o IMEDIAT!!!
   (Desigur, sperăm că nu considerați a fi așa ceva… simplele INERENTE – din cauza ritmului-de-lucru – rămâneri-pe-limba-engleză-a-tastaturii sau invers, rămâneri-pe limba-română, la punerea diacriticelor sau, respectiv, a unor semne-ortografice!)

   (FOARTE-)”IEFTINĂ” încercare de a ieși „cu-fața-curată” din situația PENIBILĂ în care singur v-ați băgat, pe sistemu’/modelu”… veselei cățelușe Zambilica!

   • Uite, din grabă am comis niște (MICI!) greșeli (în primul paragraf, adică la punctul 1) și ne grăbim (!) să le corectăm: „(…) DREPTATE NOUĂ, „CARGOU” (…)”; „(…) DE TIPURILE-de-CARGOURI, adică „bulk-carrier” (…) „.

    • Probabil că dumneavoastră ați făcut parte din „selectul” (Sic!) grup de navigatori români care ne-au făcut… CELEBRI (Sic!) în lumea transportului naval maritim internațional cuuu… UNICE-și-INEGALABILE/IREPETABILE isprăvi, gen aia cu ditamai vaporul (mineralier, dacă nu ne-nșelăm…) pe care un vajnic comandant român(ESC) aproape că reușise să-l… ÎNDESE (Sic!) într-un mic port… PESCĂRESC/TURISTIC (!!!!!!!!!!!), pe care-l confundase cu portul-comercial din zonă!!!!!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -