Fugarul Ghiță, trimis în judecată de DNA. A luat șpagă între 3 și 10 milioane de euro traficându-și influența politică. A dirijat contracte din bani publici către partenerii săi de afaceri

1
3366
Sebi Ghiță, oligarhul fugar. FOTO: Mdi TV

Oligarhul fugar Sebastian Ghiță, patronul postului România TV, va fi trimis în judecată de DNA în dosarul Teamnet, pentru fapte de corupție și pentru spălare de bani, dezvăluie Ziare.com, citând surse judiciare.

Alături de mogulul cunoscut pentru relațiile sale dubioase cu serviciile secrete (în special SRI), vor mai fi trimiși în instanță doi acoliți, Cristian Anastasescu (administratorul Asesoft) și Bogdan Padiu (directorul Teamnet), mai scrie sursa citată.

Ar fi vorba de același dosar în care Ghiță ar fi trebuit audiat în decembrie 2016, după alegerile câștigate de PSD. Multimilionarul a fugit însă, atunci, în mod ciudat din țară, deși poliția îl fila. Ghiță s-a dus la petrecerea de sfârșit de an a SRI, apoi s-a făcut nevăzut. De atunci s-a stabilit la Belgrad, beneficiind de protecția regimului pro-rus din Serbia, dar a avut numeroase ieșiri și în Grecia.

Procurorii DNA spune că Sebastian Ghiță, având influență la decidenții politici, a traficat obținerea de fonduri guvernamentale și europene, de către parteneri de afaceri ai săi, iar în schimb a primit șpăgi colosale, între 3 și 10 milioane de euro, în perioada 2007-2014.

Este perioada în care, printre guvernele care au condus România, s-au aflat și cele ale prietenilor și partenerilor săi C. A. C. P. Tăriceanu (2007-2008) și mai ales Victor Ponta (2012-2014), ambele susținute parlamentar de PSD. Între acestea, au mai guvernat Emil Boc (2008-2012) și Mihai Răzvan Ungureanu (februarie – aprilie 2012), în timpul cărora influența ocultă a lui Ghiță a continuat în subterane.

Este același dosar de care Ghiță a încercat să scape în 2016 mai întâi aliindu-se cu Bogdan Diaconu și cu George Simion ca să intre în Parlament, apoi fugind din țară după petrecerea SRI

Ghiță a încercat în 2016 să-și obțină încă 4 ani de liniște candidând la Parlament pe listele Partidului România Unită (PRU), un precursor al AUR-ului de azi. O formațiune așa-zis naționalistă pe care o înființase un alt fost deputat PSD, Bogdan Diaconu, și pe care o promova insistent România TV.

Înaintea alegerilor, PRU a făcut alianță și cu George Simion, dar n-a reușit să treacă pragul electoral de 5%, oprindu-se la 2,94% la Senat și 2,78% la Camera Deputaților.

Chiar dacă „au înfrânt” la urne, Ghiță și Diaconu au făcut atunci o petrecere de pomină, filmându-se în timp ce cântau, beți, de bucurie că PSD-ul lui Liviu Dragnea a câștigat alegerile parlamentare cu peste 46%, iar împreună cu ALDE-Tăriceanu a făcut o majoritate confortabilă. Pentru Ghiță, părea o garanție că timp de 4 ani nu va avea probleme cu justiția. Dar…

VIDEO: Bogdan Diaconu și Sebastian Ghiță, după alegerile din 2016

Între timp, Simion s-a relansat și a intrat în Parlament cu un partid având o doctrină ciudat de asemănătoare cu cea din 2016 a lui Ghiță și chiar cu un nume care aduce întrucâtva cu cel al partidului fabricat atunci de oligarh: Alianța pentru Unirea Românilor (AUR)

Acum, sursele Ziare.com spun că Seastiani Ghiță va fi audiat în dosarul Teamnet prin videoconferință.

Urmărirea penală a DNA împotriva lui Ghiță a început, conform comunicatului de atunci, în februarie 2017. I se impută faptul că, între 2007 și 2014, a cerut și a primit comisioane cuprinse între 3 și 10 milioane de euro ca să intervină la instituții și autorități publice pentru ca acestea să încredințeze contracte de la buget și din fonduri UE către anumite societăți comerciale.

Comunicatul DNA în dosarul Teamnet

„În perioada 2007-2015, la nivelul instituțiilor publice și autorităților publice, au fost încheiate mai multe contracte de achiziție de programe informatice finanțate din fonduri publice, dar și din fonduri europene, de către mai multe societăți comerciale cu acest profil de activitate și de asocierea dintre acestea și societățile comerciale S.C. Teamnet International S.R.L. și S.C. Asesoft International S.A.

Pentru încheierea acestor contracte finanțate din bani publici și fonduri europene, inculpatul Ghiță Sebastian Aurelian, reprezentant până în anul 2012 al societăților comerciale S.C. Teamnet International S.R.L. și S.C. Asesoft International S.A. și ulterior deputat în Parlamentul României, a pretins și primit de la reprezentanții firmelor, declarate ulterior câștigătoare ale procedurilor de licitație, sume de bani pentru a determina factorii decizionali ai instituțiilor și autorităților contractante să atribuie contractele de prestare de servicii IT și/sau să faciliteze derularea în bune condiții, firmelor ai căror reprezentanți fusesera contactați, anterior, de acesta.

(…) Acești bani reprezintă contravaloarea influenței promise și exercitate de inculpatul Ghiță Sebastian Aurelian asupra unor factori decizionali din mediul guvernamental sau instituțiile subordonate.

În această modalitate, Ghiță Sebastian Aurelian a primit, în perioada 2007-2014, pentru contractele atribuite societăților comerciale respective, sume de bani cuprinse între 3 milioane de euro și 10 milioane de euro“.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* VIDEO. Premierul Cîțu: “De la 1 iunie începem să revenim la normalitate. La sfârșitul lunii mai vom avea 5-6,3 milioane de persoane vaccinate“

* Avertismentul medicului Gabriel Diaconu: Fără vaccinare masivă, vor muri peste 500.000 de români din cauza Covid-19

* Mitingiștii CapVid s-au făcut din nou de râs. Câteva sute de participanți la „protestul de 100.000 de români”

* Apelul șoșocar-mincinos al Oliviei Steer. A chemat lumea la protestul CapVid, dar n-a ascultat-o nimeni

* Un interlop, vedetă a protestelor CapVid, a fost ridicat din sala de forță. „Diseară nu plecăm până nu mutilăm un jandarm”, amenințase el

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here