Discuție despre „influența malignă a Chinei și a Rusiei în România”, între ministrul Aurescu și secretarul de stat american Pompeo, anunță Ambasada SUA

0
700

Bogdan Aurescu, ministrul de Externe al României, și secretarul de stat american Michael Pompeo (echivalentul ministrului de Externe) s-au întâlnit marți, la Washington, unde au discutat despre mai multe subiecte foarte importante, de securitate și economice, care privesc relațiile celor două țări. Printre acestea, scrie Ambasada SUA în România, și despre “influența malignă din partea Chinei și a Rusiei” în România.

Potrivit scurtului anunț făcut de reprezentanța diplomatică a Americii, Aurescu și Pompeo au vorbit despre programul de energie nucleară civilă (SUA va sprijini România să construiască două reactoare noi), rețelele de comunicații 5G și Inițiativa celor Trei Mări – în zona economică. În privința problemelor de securitate, s-a discutat despre cooperarea în domeniul apărării (România cumpără tehnologie americană, între care rachete și avioane), securitatea în regiunea Mării Negre (unde Rusia e tot mai agresivă) și eforturile Rusiei și ale Chinei de a-și impune influența în această regiune.

Este încă o recunoaștere, la nivel oficial, a faptului că Rusia încearcă să-și recapete sfera de influență din perioada imperială, dar și a expansiunii ostile a Chinei, care are de asemenea ambiții de putere globală nu doar în plan economic.

Iată anunțul Ambasadei SUA:

„Secretarul de Stat Michael Pompeo și Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu au avut o întrevedere ieri la Washington. Cei doi au discutat despre:
– extinderea programului de energie nucleară civilă,
– cooperarea în domeniul apărării,
– securitatea în regiunea Mării Negre,
– rețelele de telecomunicații 5G,
– inițiativa Celor Trei Mări și
– influența malignă din partea Chinei și a Rusiei“.

Mult mai amplu este comunicatul Ministerului Afacerilor Externe din România, care poate fi citit AICI. Din el se poate reține însă că România va continua să investească în apărare și că este foarte bine-venită intenția SUA de a-și spori efectivele militare de la noi din țară.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here