Dictatura în acțiune: 3.000 de opozanți arestați în Belarus. Lukaşenko: „Oi teleghidate din străinătate”

0
947

Dictatorul din Belarus, Aleksandr Lukaşenko, aflat la putere de 26 de ani, a declarat luni că manifestațiile împotriva realegerii sale au fost „teleghidate” din străinătate. Regimul Lukașenko a reprimat violent protestele. Peste 3.000 de oameni au fost arestați, informează BBC.

Opoziția din Belarus contestă rezultatul scrutinului, care l-a desemnat câștigător pe Lukaşenko cu 80,23%. Grupurile civice anunță că, dincolo de arestările în masă, există și cel puțin o persoană decedată în urma reprimării violente a protestelor.

Aleksandr Lukaşenko

Ministerul de Interne de la Minsk a negat existența vreunui mort. Conform datelor transmise de oficiali, au fost răniți 50 de civili și 39 de polițiști. Poliția a folosit gaze, gloanțe de cauciuc și tunuri de apă.

Peste 3.000 de oameni au fost arestați, dintre care circa 1.000 la Minsk, iar restul în alte orașe precum Brest, Gomel și Grodno, unde au avut loc proteste similare.

Lukaşenko a spus despre proteste că sunt „teleghidate din străinătate” și că „păpuşari din Cehia” au ordonat Opoziţiei „să-i facă pe oameni să iasă în stradă şi să ceară negocieri pentru un transfer al puterii”.

„Am înregistrat apeluri din străinătate. Din Polonia, Marea Britanie, Republica Cehă, au existat apeluri pentru a teleghida, scuzaţi expresia, oile noastre”, a spus Lukaşenko.

Rezultatele oficiale, care îl dau pe Lukaşenko câştigător al alegerilor prezidenţiale de duminică cu peste 80% din voturi, au fost respinse de candidata Opoziţiei, Svetlana Tihanovskaia, care a revendicat victoria ;i a cerut ca preşedintele să cedeze puterea.

„Rezultatele alegerilor, anunțate de Comisia Electorală Centrală, nu corespund realității și contrazic complet bunul simț”, a declarat Anna Krasulina, purtătoarea de cuvânt a candidatei Opoziției, potrivit BBC.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Grohăitură pesedisto-dragnistă a lui Mircea Badea în legătură cu represiunea barbară din 10 august

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here