Cum a ajuns „ministra MTO” a lui Ponta să ia premiu de excelență pentru protecția mediului la o săptămână după ce și-a înființat asociația

3
1943

Ioana Petrescu, fostă titulară a Ministerului de Finanțe în Guvernul Victor Ponta, devenită celebră după ce n-a știut ce înseamnă termenul de specialitate „MTO“ (Medium Term Objective – Obiectivul bugetar pe termen mediu) la o întâlnire cu președintele Traian Băsescu, a primit din partea Academei Române premiul de excelență pentru activitatea în protecția mediului.

Premiul i-a fost acordat la o săptămână după ce și-a înființat asociația, scrie jurnalistul de investigație Andrei Ciurcanu pe pagina sa de Facebook.

Ciurcanu, care lucrează la site-ul de profil Rise Project și e specializat pe anchete care vizează mafia exploatării lemnului, s-a arătat stupefiat de faptul că Academia Română și Institutul Național de Statistică au putut acorda premiul de excelență unei politiciene care nu a făcut absolut nimic în viața ei pentru păduri și pentru mediu, în general.

Jurnalistul dă acest exemplu pentru a arăta cum politicienii se bagă și în astfel de domenii, încercând să se pună cabotin în fruntea mesei, șterpelind meritele celor cu adevărat implicați în fenomen.

Ciurcanu îi dă exemplu pe pădurarii atacați și uciși, pe activiștii alergați cu topoarele, pe ziariștii care-și riscă viața scriind despre mafia lemnului – toți ignorați de instituții precum Academia Română, care premiază impostorii bine conectați unde trebuie.

Ce a scris Andrei Ciurcanu despre premierea Ioanei Petrescu, „ministra MTO”

„O să spuneți că sunt cârcotaș, dar nu m-am putut abține!

Vreți să vedeți cum politicul vrea să călărească gumos valul dezbaterii din jurul gravelor probleme cu care se confruntă mediul de la noi și să pozeze în salvatori și reprezentanți ai societății civile?

Trageți un ochi pe pagina fostului ministru de finanțe din perioada Guvernului Ponta și fost vicepreședinte al Pro România, doamna Ioana Petrescu.

Fostul ministru a descoperit brusc situația de criză de mediu în care se află țara noastră – păduri, deșeuri, aer – și a înființat o asociație de mediu pe care a lansat-o pe 15 ianuarie 2021.

O săptămână mai târziu, «pac la războiu’» primește «Premiul de Excelență pentru Implicarea în Conștientizarea Protecției Mediului», în cadrul unui eveniment susținut de Academia Română, Institutul Național de Statistică și Digi 24!? Care au fost criteriile de selecție, numai organizatorii știu!

Este de neînțeles cum, într-o țară în care silvicii sunt omorâți în bătaie, în care jurnaliștii și activiștii care acoperă subiecte de mediu sunt agresați, în care oamenii din control sunt hăituiți și o rara avis, într-o țară ca asta cineva care nu a făcut nimic pentru mediu (aspect recunoscut inclusiv de ministru în mesajul video) nu doar că primeste un premiu de excelență, dar îl și acceptă.

În țara asta, acest premiu de excelență trebuia să fie acordat pădurarilor uciși, onor Academia Română! Oamenilor care și-au pierdut viața pentru a proteja o bogăție, pe care unii o valorifică numai prin vizite la magazinele de mobilă.

Profesionistilor din diferite structuri ale statului care, in ciuda infrastructurii deficitare si a capusarii politice si a amenintarilor, isi fac treaba si atunci cand simt ca nu mai suporta isi asuma riscul de a merge mai departe.

Premiul asta trebuia oferit unor reprezentanti de breasla, precum directorii de la Apele Romane si Directia Silvica Mures, pentru ca fenomenul coruptiei si al capusarii institutiilor (din zona de control, pana la Parlament) a fost cel care a determinat criza de mediu in care suntem.

Trebuia oferit unui om precum biologul de la Semenic, care si-a riscat viata si cariera ca sa se lupte pentru ca in Parcul National sa nu se mai exploateze industrial. Asa cum o fac tacit si alti angajati din alte parcuri din intreaga tara. Cum sunt rangerii din Muntii Rodnei, aia de-i fugaresc hotii de lemn cu tapine si pusti.

Trebuia oferit organizatiilor de mediu din tara care se lupta pentru protejarea raurilor «atacate» de proiectele de Microhidrocentrale care distrug biodiversitatea si frumusetea unor zone. Organizatii care nu au bugete «grase» si unde se face enorm de mult voluntariat.

Nu contest abilitățile fostului ministru în ale mediului. Poate că în timp va dovedi că le are. Măi, dar când nu ai făcut nimic! Măi, dar nimic, și ai venit și c-un discurs sufocat de truisme, cum Sf. Petru să accepți un premiu de excelență?

Ce înseamnă: «Vrem ca pădurile noastre să crească iar?».

Dar, mi-am revenit! In acelasi eveniment a fost premiat si Streinu Cercel. Gala s-a numit – «Împreună protejăm România!».

Profesionalism, tati!”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

3 COMENTARII

  1. Vai de mine ce succes fulgurant, exact ca la evrei.
    Te pomenești c-o fi evreică…
    Șefuțu’ ei, ponta(cu p mic) e evreu ca mulți alții din pésédéul securisto bolșevic emanat din fésénéul cucuvelei nemuritoare ion ilici iliescu…

  2. Individa cumulează cele două „calități” (Sic!) care, DINTOTDEAUNA (DIN-NENOROCIREEE!), te fac… „MARE” în Români(C)a-noastră: PROSTIA-INGENUĂ și ȘMECHERIA-TUPEISTĂ!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here