Dezastru absolut lăsat de Firea: Primăria Capitalei mai are în conturi doar 0,1% din bugetul anual (10,8 milioane de lei din 10 miliarde)!

0
2371
Nicușor Dan (stânga), Florin Cîțu (centru) și premierul Ludovic Orban (dreapta) au discutat despre situația financiară catastrofală pe care o lasă în urmă Firea la Primăria București. FOTO: Facebook Florin Cîțu

Primăria București mai are în conturi, în acest moment, 10,8 milioane de lei (puțin peste 2 milioane de euro), a anunțat Florin Cîțu, ministrul Finanțelor, după ce miercuri a discutat cu noul primar al Capitalei, Nicușor Dan. Situația este literlamente disperată, fostul primar Gabriel Firea cheltuind cu furie până în ultima secundă a mandatului. Ministerul a anunțat că va ajuta orașul să treacă peste aceste dificultăți.

„La întâlnirea cu premierul Ludovic Orban și primarul ales Nicusor Dan am prezentat și câți bani are PMB la 30 septembrie în cont.

Sunteți pregătiți?

10,8 milioane lei.

De aceea am spus că sunt elegant când vorbesc de o situație dificilă și am promis că mă voi implica pentru a rezolva problemele bucureștenilor“, a scris Florin Cîțu pe contul său de Facebook.

Doar salariile nenumăraților funcționari angajați de Firea costă în acest an 650 de milioane de lei

La începutul anului, Consiliul General controlat chiar de Firea aprobase un buget, pe 2020, de 10 miliarde de lei! Cu toate acestea, la 1 octombrie – deci, cu 3 luni înainte de sfârșitul anului –, în conturile Primăriei bate vântul.

Gabriela Firea a angajat, până în ultima clipă a mandatului său, cheltuieli masive din banii publici. 26 de milioane de euro s-au dus, pe 14 și 16 septembrie (cu 11 zile înaintea alegerilor), la firme de casă ale PSD, pentru reabilitarea termică a unor blocuri. Milioane de lei s-au cheltuit ilegal, până în ultima secundă (inclusiv în ziua votului!), pe reclame electorale TV.

În acest an, salariile enormului aparat birocratic creat de Firea – Primăria București a devenit cel mai mare angajator din țară în perioada 2016-2020 – au ajuns la 650 de milioane de lei.

Podul Ciurel, făcut și inaugurat în cea mai mare grabă, pentru a putea fi prezentat drept realizare cu o săptămână înaintea votului, a costat peste 250 de milioane de lei, sumă despre care Nicușor Dan a spus că este mult prea mare față de cât ar fi fost normal.

„Trebuie să direcţionăm banii acolo unde sunt urgenţele“

Conștient și el de dezastrul pe care-l găsește, Nicușor Dan a anunțat deja primele măsuri de austeritate. Prioritare vor fi, pe termen scurt, reparațiile sistemului de termoficare, pentru a limita momentele în care oamenii vor fi nevoiți să stea în frig în această iarnă, și măsurile pentru reducerea poluării. „Suntem într-o situaţie economică dificilă şi trebuie să direcţionăm banii acolo unde sunt urgenţele“, a explicat noul primar.

Acesta spune, totuși, că speră să nu fie nevoie de ajutorul financiar al Guvernului: “În opinia mea, așa cum este situația la acest moment, n-o să fie nevoie de un ajutor financiar din partea Guvernului, prin Ministerul de Finanțe. Adică o să putem să ducem bugetul reducând, bineînțeles, din cheltuielile inutile până la sfârșitul anului. În schimb, e foarte important ca pentru investițiile pe care le vom începe, pentru care nu avem deloc banii la nivelul pe care îl plănuim, este foarte important ca, pe lângă fondurile europene, să existe o cofinanțare din împrumuturi pe care Guvernul să o garanteze pentru Primăria Capitalei“.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here