duminică, mai 26, 2024
AcasăAlegeri 2020ANALIZĂ. Discursul urii: cum a gândit campania electorală clanul Firea-Pandele. De la...

ANALIZĂ. Discursul urii: cum a gândit campania electorală clanul Firea-Pandele. De la “homosexualii USR” la falsele panouri USR cu mesaje anti-Nicușor Dan

-

Cea mai odioasă campanie electorală din istoria post-1989 a Bucureștiului s-a încheiat, vineri seară, exact așa cum a început: cu acțiuni manipulatoare, calomnioase și încărcate de ură viscerală ale Mafiei care sugrumă orașul. Vineri seara, în ultimele ore în care s-a mai permis publicitatea electorală înaintea alegerilor de duminică, 27 septembrie, la doi pași de Kilometrul 0 al României, Gabriela Firea a afișat pe Magazinul Cocor panouri gigantice, care imitau grafica și culorile USR, pentru a lansa atacuri la adresa contracandidatului său, Nicușor Dan.

S-a încheiat astfel, rotund, o campanie care începuse exact la fel: cu scene regizate, clanul Firea-Pandele folosind resursele publice pentru a scormoni cele mai întunecate resentimente, stereotipuri și prejudecăți, dar și forța brută. Miza controlului resurselor publice, încă 4 ani, este copleșitoare nu doar pentru familia primarilor de Voluntari și București, ci și pentru toată încrengătura de clanuri și interese construită în jurul lor.

Primele minute ale campaniei electorale: clanul Firea-Pandele difuzează imagini trucate, cu falși voluntari USR travestiți în femei, alungați de locuitori

Perioada de campanie începuse, pentru cine a uitat, cu un videoclip regizat, filmat pe o stradă din spatele Primăriei Voluntari, unde niște falși voluntari USR, travestiți în femei, erau huiduiți și alungați de locuitori în timp ce, pasămite, încercau să le distribuie oamenilor pliante.

- Advertisement -

Ceea ce părea un episod izolat de campanie s-a dovedit însă, de-a lungul săptămânilor care au urmat, firul roșu al narațiunii gândite de Firea și Pandele pentru campania electorală a anului de grație 2020.

De-a lungul acesteia, toate elementele din filmulețul fake al primei zile, distribuit masiv de aparatul de propagandă al PSD, aveau să se regăsească în acțiunile, discursul și logica strategiei electorale.

Fundamental, filmulețul cu „travestiții USR” este, de fapt, platforma-program a clanului Firea-Pandele. Locuitori care trăiesc adesea ca-n Evul Mediu, fără apă caldă, fără căldură iarna, care umblă pe străzi desfundate și n-au acces la îngrijire medicală și educație decentă, sunt speriați cu homosexualii care „vin și ne iau copiii”.

- Advertisement -

Violența, strategia “din stradă”. Interlopi, angajați ai primăriilor și cete de mardeiași trimiși să intimideze și să bruieze candidații Opoziției

Violența și intimidarea au fost armele “de prima linie” ale Gabrielei Firea și ale PSD. N-a fost complicat, pentru că primarul general, la fel ca și colegii săi de la sectoare, are “linie scurtă” cu clanurile interlope. Firea a angajat, ca directori în companiile municipale, oamenii de legătură cu zona mafiei organizate. Același lucru l-au făcut și alți primari de sectoare.

Conferințele de presă ale lui Nicușor Dan au fost bruiate de gealați trimiși de primăriță, care nici măcar nu s-a obosit să nege că ideea a fost a ei. Membrii USR-PLUS au fost hăituiți, urmăriți și intimidați atât în orașul lui Pandele, cât și în București.

În Voluntari, echipe de mardeiași ai lui Pandele i-au flancat permanent pe oamenii Opoziției, fiind nevoie de intervenția Poliției naționale pentru ca lucrurile să nu degenereze. Mesajul le-a fost transmis celor de la USR în mod direct, chiar de gorilele lui Pandele: „n-aveți ce căuta, aici nu e loc pentru voi“.

Și în București, ieșirea candidaților Opoziției în stradă a fost permanent bruiată de interlopii aduși de PSD. Clotilde Armand, contracandidata lui Daniel Tudorache la Sectorul 1, dar și Radu Mihaiu, adversarul lui Dan Cristian Popescu în Sectorul 2, s-au trezit la acțiunile publice cu grupuri de presiune care i-au filat, bruiat și înjurat.

Una peste alta, activarea interlopilor și a angajaților din administrație a făcut vizibile, dintr-o dată, categoriile pe care își sprijină puterea actualii primari ai Bucureștiului și Voluntariului.

Banii și instituțiile publice în slujba “stăpânilor”. Actuala administrație și-a făcut campanie din taxele oamenilor și a folosit Poliția Locală ca armată personală

Resursele publice au fost puse direct și fățiș la lucru în sprijinul actualei puteri locale. La niciuna dintre acțiunile de intimidare descrise mai sus nu a apărut picior de polițist local. Această instituție a fost transformată de administrația Firea-Pandele într-un fel de armată personală care nu mai are demult treabă cu cetățenii. Pe banii publici, Poliția Locală din București slujește direct și fățiș interesele clanurilor interlope și ale șefilor administrației, fiind înțesată de fideli ai grupării Firea-Pandele, dar și de oameni ai mafiei organizate.

Publicitatea electorală a fost plătită de la buget, spoturi care preamăreau “realizări” inexistente la propriu (“spitalul” lui Daniel Tudorache în Sectorul 1 este cel mai bun exemplu) fiind difuzate de mii de ori, non-stop, săptămâni în șir, la posturile de televiziune, înainte de a fi interzise de CNA.

“Propunerile” administrației Firea-Pandele: ura față de minorități și față de străini, frica de schimbare și de nou

Discursul urii a fost firul roșu al întregii strategii. Ura față de minorități, fie ele sexuale sau etnice, ura față de străini, frica de “nou” (Firea a propus, în Consiliul General, persoane precum Petre Roman, Dumitru Dragomir și Anghel Iordănescu) și de schimbare au fost definitorii în speech-ul PSD. Prin mesajul anti-homosexuali, Firea și Pandele au urmărit să-și apropie publicul care a votat “DA” la Referendumul pentru modificarea definiției familiei în Constituție.

Logica este una simplă, acel segment al populației provine din bazinul electoral al PSD și a rămas cu un profund sentiment de frustrare că referendumul n-a trecut.

De aici eticheta “homosexuali” pe care aparatul de propagandă al clanului Firea-Pandele a încercat s-o lipească pe candidații USR. Cozmin Gușă, omul lui Marius Vizer și membru al găștii de interese a Gabrielei Firea, a jucat rolul spărgătorului de gheață, acuzându-l deschis pe Nicușor Dan fie că e homosexual, fie că e bisexual. Odată difuzat masiv mesajul lui Gușă (care a fost preluat de tot aparatul de propagandă), acesta a fost apoi repetat la “firul ierbii”. Găștile de mardeiași trimiși de Pandele peste oamenii USR în Voluntari le-au spus acestora că nu vor homosexuali în orașul lor. Iar acesta este doar un exemplu.

Campania a fost și aici foarte bine articulată. În paralel cu aceste acuzații, Firea difuza pe Facebook înregistrări cu ea și Pandele dansând pe “Jerusalema” sau alături de copii, în clasă, în prima zi de școală. Antiteza creată este evidentă.

Clotilde Armand a căzut, încă o dată, victimă a sloganului de campanie pe care PSD îl folosește încă din 1990: “Nu ne vindem țara”. Candidatei USR-PLUS și PNL la Sectorul 1 i s-a reproșat, în principal, că e franțuzoaică, deci “străină de neam”, și de aceea nu poate să-i reprezinte pe “românii verzi”.

Schimbarea de paradigmă propusă de PNL și USR-PLUS în București, aceste partide promițând că vor stopa jaful bugetului public, incompetența, nepotismul și mafia, a fost contrată de PSD și clanul Firea-Pandele în singurul mod posibil. Firea, Pandele și primarii de sector nu puteau nega lucruri evidente – că patronează un sistem corupt, ineficient și incompetent, baza pe clientelism – pentru că toată lumea știe asta. Așa că au folosit arma atacului, încercând să le spună oamenilor că “ăilalți sunt și mai răi”.

În lipsa oricărei realizări, Firea a construit, cu ajutorul televiziunilor, o realitate paralelă. În paralel s-a derulat o campanie de demonizare a lui Nicușor Dan

Dezinformarea/manipularea au constituit “nucleul dur” al campaniei făcute de clanurile unite în jurul clanului Firea-Pandele. Administrația PSD nu avea ce să le prezinte, real, oamenilor în ultimii 4 ani, ca să poată construi un mesaj pozitiv, constructiv. Așa că s-a construit o realitate paralelă, gonflată cu ajutorul televiziunilor de casă, în timp ce pe candidații Opoziției s-a pus furtunul cu dejecții. S-au falsificat cifre și bilanțuri, s-au inventat construcții și obiective de infrastructură finalizate, pe de o parte, și s-au fabricat “dovezi” acuzatoare la adresa unor oameni abia intrați în politică sau care n-au fost nicio secundă la putere – pe de alta.

La posturile de televiziune ale mogulilor, Gabriela Firea a fost ajutată să construiască o altă realitate, în care mandatul său a fost unul strălucitor. În paralel, Nicușor Dan a fost linșat mediatic 24 de ore din 24, cu o consecvență pe care am mai văzut-o acum câțiva ani, când Kovesi devenise inamicul public numărul unu al întregii oligarhii și clase politice din România

După 4 ani în care în București nu s-a mișcat nimic, începând din primăvară a început agitația, iar orașul a fost transformat în șantier, cu zeci de lucrări deschise ostentativ, pentru ca oamenii să vadă că “se face”.

Firea a inaugurat clădiri și poduri neterminate, s-a lăudat că a atras fonduri europene de miliarde, când în realitate e vorba de câteva sute de mii de euro, a povestit că a consolidat antiseismic sute de clădiri, când în realitate e vorba de 13. Primărița a mers cu ficțiunea până acolo încât le-a spus oamenilor că, de fapt, n-au tremurat de frig iarna în apartamente și că au avut apă caldă, iar acolo unde n-a fost așa, s-a întâmplat din cauza guvernului.

De la naftalină s-a scos expresia pe care Mafia o folosește împotriva lui Nicușor Dan la fiecare 4 ani: “Plicușor Ban”.

În ciuda eforturilor, sistemul care devalizează resursele Bucureștiului n-a reușit, în 12 ani, să găsească măcar o singură dovadă cu care să meargă la DNA privind acte de corupție ale matematicianului. Nicușor Dan le stă în gât tuturor, câștigând sute de procese cu mafia imobiliară și nu numai, prin care a stopat betonări de spații verzi, demolări ilegale de monumente istorice, încălcări ale planurilor urbanistice etc.

În lipsa dovezilor, Sistemul a inventat o poveste urbană, vehiculată prin rețelele de postaci de pe Facebook, cum că Nicușor Dan ar face, de fapt, totul din interes, și că primește bani (nu se știe de la cine) ca să blocheze în instanță abuzurile mafiei imobiliare botezate de Firea “investitori”.

Tema e reluată ciclic, o dată la 4 ani, apoi abandonată după ce Mafia își conservă oamenii la putere.

În paralel, cu un spectru mai larg, PSD a pus în funcțiune și alte dezinformări, țintite tot către publicul său țintă. Oamenilor li s-a spus că, dacă vine Nicușor Dan, le vor fi tăiate salariile, vor fi dați afară sau că acesta va legifera căsătoriile între homosexuali (acest lucru nici măcar nu e posibil, pentru că primarii n-au putere legislativă).

Și noi ce facem? Duminică decidem dacă această viziune preistorică a Gabrielei Firea asupra oamenilor și orașului ajunge la groapa de gunoi a istoriei comuniste, de unde a venit

Relevante pentru felul în care văd Firea și Pandele relația lor de putere cu orașul și oamenii sunt mesajele ajunse acum câteva zile către angajații Societății de Transport București.

Într-un apel instinctele primare ale animalelor, foamea și frica, Firea le-a transmis oamenilor: „Votează cu cel ce ți-a dat, nu cu cel care promite! Păstrează ce ai, poate se va înmulți! Nu vota cu creierul ! E sentimental. Burta simte foamea și neajunsurile! Dacă prezentul e acceptabil, viitorul poate fi sumbru!“.

În acest context– caracteristic întregului mandat 2016-2020 –, orice dezbatere despre viitorul orașului se înțelege de la sine că a fost imposibilă.

Duminică, 27 septembrie, se va decide dacă această viziune asupra ideii de comunitate și a oamenilor în general, propusă de clanul Firea-Pandele, va fi aruncată la coșul de gunoi al reziduurilor Istoriei comuniste care încă mai poluează România.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

 

- Advertisement -

2 COMENTARII

  1. Atât au putut recomanda profesioniştii angajaţi pentru campania electorală. PSD n-a avut ce Realizări să arate la Firea. Un partid care pornea electoral cu 50% în 2016 la… ciuntirea justiţiei trei ani, în epoca Iordache-Toader, a ajuns să se milogească de măriri de la Cîţu, în loc să le fi dat la timp Teodorovici dacă avea din ce.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -