De ce scapă nepedepsiți petrecăreții din Herăstrău: “A spus marele specialist Rafila că nu e obligatoriu să purtăm măști. Cum să-i mai sancționăm noi?”

3
4440

Vidul legislativ și sfaturile contradictorii ale specialiștilor au făcut ca sute de oameni care au petrecut sâmbătă la terase deschise ilegal în Herăstrău să scape nepedepsiți, deși au fost încălcate toate regulile de precauție în pandemia de Covid-19.

Poliția și jandarmii care au mers la locul evenimentelor n-au putut decât să facă recomandări și, în final, să disperseze mulțimea.

Petrecăreții din Herăstrău au scăpat nepedepsiți din cauza vidului legislativ. Sfaturile contradictorii ale specialiștilor au mărit confuzia

Bâlbele guvernului și luptele politice au făcut ca de vineri până luni, adică între sfârșitul stării de urgență și instaurarea stării de alertă, în România să nu mai existe prevederi legale în baza cărora să poată fi sancționați cei care nu respectă regulile de distanțare socială.

Sâmbătă, în Parcul Herăstrău, sute de oameni au luat cu asalt câteva terase deschise ilegal de proprietarii lor, iar petrecerea s-a întins până târziu, la miezul nopții, fără să se mai respecte nicio regulă din cele cerute pentru evitarea infecției cu Covid-19.

Foarte puțină lume a purtat mască de protecție, distanțarea socială n-a existat, grupuri mari de oameni s-au înghesuit fie la rând, pentru băutură, fie în diverse locuri.

Polițiștii și jandarmii veniți acolo n-au avut cadrul legal să dea sancțiuni, așa că au încercat să-i convingă cu vorba bună pe oameni că e periculos ceea ce fac. În final, la miezul nopții, forțele de ordine au dispersat mulțimea.

Rafila: “Masca nu e recomandat să fie folosită pe stradă

Într-o intervenție telefonică la Realitatea Plus, viceprimarul Bucureștiului, Aurelian Bădulescu, s-a arătat exasperat: “N-am avut ce să le facem. Primăria nu poate sesiza alte instituții asupra a ceea ce s-a petrecut acolo. N-a spus marele specialist Alexandru Rafila că nu e nevoie să purtăm mască de protecție? Cum putem noi să mai sancționăm pe cineva că nu poartă, când vine specialistul și spune că nu e nevoie?”.

Alexandru Rafila, medicul epidemiolog care reprezintă România la Organizația Mondială a Sănătății, a făcut, de la începutul pandemiei de Covid-19, o suită de declarații contradictorii. În urmă cu doar o săptămână, Rafila – care este și șeful Societății Române de Microbiologie, a afirmat că „masca nu este recomandat să fie folosită pe stradă. Sigur, o folosim pe stradă dacă găsim o zonă aglomerată. Dar altfel, masca, conform recomandărilor, trebuie purtată doar în spații închise și în mijloace de transport în comun. Nu trebuie neapărat să utilizăm masca dacă mergem cu bicicleta, facem alergare prin parc și intersecția noastră cu alte persoane este de foarte scurtă durată și nu este foarte apropiată”.

Același Rafila a făcut, acum câteva zile, o altă declarație controversată, afirmând că pericolul de infectare e mai mare în transportul în comun decât la terase. Acest punct de vedere a apărut în contextul scandalului și al presiunilor făcute de oameni de afaceri influenți.

Proprietarii de restaurante și terase sunt furioși că pierd profitul din anotimpul cald din cauza măsurilor de precauție recomandate de medicii epidemiologi, care avertizează că o relaxare prematură a restricțiilor ar putea aduce un nou val de victime ale Covid-19.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* VIDEO. Înalt Prea Ticălosul Teodosie împărtășește copiii cu aceeași linguriță, sfidând legea și Sinodul BOR

3 COMENTARII

  1. Care autoritati se balbaie,stimata redactie? Rafila,epidemiologul ce reprezinta tara la OMS ,NU este membru in guvernul Orban,asa cum nu a fost NICI Cercel!AMBII SUNT PESEDISTI VOPSITI,CERCEL ERA TOT TIMPUL PE LANGA FIREA SI BADULESCU,IAR RAFILA CONSULTANTUL LUI BANICIOIU,VA AMINTITI?Acum,cum sa faca guvernantii sa-i inchida gura specialistului OMS?Nu dati dvs solutia,acum dupa ce l-ati intervievat pe badulescu,acest viceprimar puscariabil pesedist?😠😠😠

  2. Evident ca si psdistul rafila se detoneaza, el s-a ascuns pana acum, dar tot s-a dat in petec, pe linie de partid, ca cine l-a numit reprezentant al Romaniei la OMS?
    Mizeria pe care-au copt-o psdistii in parlament, cu ccr si avocatul popo_ului de mana, adica 3 zile diferenta intre starile de urgenta si alerta, isi va da roadele peste 2 saptamani, cand culegem ce s-a semanat in zilele astea trei! Haos si morti, asta vrea criminalul de psd si acolitii, pe care sa le puna in spinarea pnlistilor, asta e singura lor sansa sa se aleaga din nou, cred ei! Sa nu le ajute Dumnezeu!

  3. Eu vad ca recomandarile nu au fost gresite, ci larg interpretate. Desigur, la romani nu merge chestia, nu trebuie sa-i pui sa isi foloseasca bunul simt, ci trebuie sa mergi cu amenzile si puscaria pe ei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.