De ce-l urăsc PSD-iștii pe Cîțu. “Sunt trei criterii de la care nu abdic: profesioniști, fără penali și fără conflicte de interese“

1
4251

Într-un amplu și foarte interesant interviu acordat luni la Europa FM, premierul Florin Cîțu a vorbit despre prioritățile Guvernului în acest an, dar și despre un subiect tabu până acum – criteriile de numire a funcționarilor în posturi de conducere.

Pentru prima oară, un prim-ministru al României spune răspicat că, la desemnarea secretarilor de stat și a președinților de agenții guvernamentale vor prima criterii de integritate și competență, și nu cele politice.

Este o ștachetă pe care Cîțu singur și-a înălțat-o foarte sus, pentru că presiunile asupra sa au apărut deja pentru a fi numiți diverși oameni după “rețeta” clasică a partidelor tradiționale. Premierul spune că nu are cum să eficientizeze sistemul dacă nu aduce profesioniști și oameni corecți: “M-am uitat peste costuri, peste modul în care sunt banii administrați în administrația publică, trebuie să facem un sistem public eficient și profesional, nu mai putem să mergem înainte astfel. Și aici va porni – și vreau să fie foarte clar, pornim de la Guvern! – de la oamenii pe care-i numim în Guvern. Și vă spun clar și ferm, secretarii de stat, președinții de agenții, e adevărat, sunt numiri pe care le facem acum și sunt numiri politice, dar în același timp va trebui să fie omul potrivit la locul potrivit, fără penali în funcții publice, fără conflicte de interese și profesioniști. Sunt trei criterii de la care nu abdic atunci când vor fi numiți acești oameni. Este o declarație fermă și un lucru de la care nu dau înapoi. (…) Profesionalism, pentru că vreau acest lucru de la toată administrația publică și dacă vreau de la toată administrația publică, pornim cu Guvernul“.

De ce e Cîțu marele inamic al PSD și care e motivul pentru care premierul nu-și permite să eșueze

Această perspectivă enunțată de Cîțu este și unul din motivele pentru care liberalul este inamicul public numărul unu al PSD încă de acum câțiva ani. Cîțu este pur și simplu urât de moarte de toți PSD-iștii.

În legislatura 2016-2020 le-a stat ca un ghimpe în coastă anunțând, de obicei chiar cu o săptămână-două înainte, planurile de a prăda economia și legile cu dedicație. A fost cel mai dur critic al PSD-iștilor, vorbind permanent despre fărădelegile puse la cale și despre încercarea de a scoate România din UE și NATO.

Acum, toate gurile de foc ale social-democraților se concentrează pe premier, socotit cel mai mare pericol pentru găștile de interese care parazitează administrația și economia. Zvârcolirile au început din secunda 1 a investirii noului Guvern.

Mai este un motiv pentru care Florin Cîțu este foarte interesat ca actualul Guvern să performeze. Premierul se conturează ca un pol de putere în PNL. Cariera și credibilitatea sa ulterioare depind în totalitate de rezultatul acestei guvernări. Dacă Guvernul Cîțu reușește și are realizări, atunci și șeful său va căpăta o anvergură cu adevărat națională, putând deveni, eventual, chiar o opțiune pentru prezidențialele din 2024. Dacă eșuează, în schimb, se va alege praful nu doar de cariera politică a lui Cîțu, ci și – foarte probabil – de PNL.

„Investițiile rămân prioritare. Avem în continuare cheltuielile cu Sănătatea, dar e momentul să începem să facem și reformă”

Premierul a reafirmat, la Europa FM, ce spusese și Cătălin Drulă, ministrul Transporturilor, cu o săptămână înainte, legat de firmele de stat: “Trebuie să vedem un plan prin care aceste companii pot să arate profit, pentru că, dacă nu arată profit, nu prea văd de ce am băga bani în aceste companii la nesfârșit. (…) Aștept soluții de la miniștrii de resort, care trebuie să vină cu plan de reformă. Și, al treilea lucru pe care l-am cerut, o prioritizare a investițiilor. (…) Nu are sens să începem 1.000 de proiecte și să nu facem niciunul, trebuie să prioritizăm și să începem proiecte pe care să le și terminăm, trebuie să alocăm resurse acolo unde avem cea mai mare probabilitate de a face un proiect, un proiect important pentru România“.

Prioritățile lui Cîțu sunt relativ simple, investiții masive și reforma administrației: „Nu se schimbă foarte mult de anul trecut, prioritățile rămân aceleași, investițiile, investițiile sunt prioritare. Bineînțeles, în continuare avem cheltuielile pentru Sănătate, pe care trebuie să le facem în contexul acestei pandemii, dar este momentul să începem să facem și reformă“.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Ruptură la vârf în PNL. Rareș Bogdan, atac dur la Orban: „I s-a umflat capul la Palatul Victoria! Cu excepția lui Boc, toți premierii s-au stricat la cap, au ieșit trăncăniți la cap”

* Atac macabru al lui Roșca Stănescu la adresa lui Orban: „Va trebui să plece de la PNL, cu picioarele înainte sau cu picioarele pe altă parte!”

* „Atacurile violente” la adresa lui Ivan Patzaichin au venit de la președintele USR Sulina! Repudiat de partid, acesta și-a dat demisia, dar Patzaichin nu se răzgândește

* Păzea, Șoșoacă se înarmează! „De mâine voi face cerere pentru permis de port-armă. Trebuie să mă apăr cumva”

1 COMENTARIU

  1. Mai e si problema ca Dl Catu vorbeste si Engleza si Franceza , ceea ce insemna la mintea psd-istilor ca e un „dusman” al tarii, NEstiinta de limbi straine , fiind un creiteriu foarte apreciat in partdul de idioti cretini si analfabeti psd !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here