Atacul declanșat de Rareș Bogdan la adresa liderului PNL a explodat pe toate canalele media și s-a stins la fel de brusc precum a apărut. Dacă în ziua interviului acordat de europarlamentarul liberal lui Ion Cristoiu revolta lui Rareș Bogdan părea să aibă în spate forțe puternice anti-Orban, la doar o zi după ”bomba” mediatică apele s-au limpezit și nu mai arată aproape deloc așa. Putem trage acum primut set de concluzii.
1. „Puciul” declanșat de Rareș Bogdan nu a avut succes. Mult mai experimentat politic, Orban a absorbit controlabil atacul, nu a reacționat în ziua cu pricina, ci doar a doua zi, relaxat, când devenise deja clar că nu mai este niciun pericol pentru liderul PNL. Rareș Bogdan a demonstrat că iese greu din haina de ziarist și că nu s-a adaptat încă la viața de partid, prețul plătit fiind pierderea popularității de gazetar (compensată însă de avantajele funcției de europarlamentar). Pare că Rareș Bogdan vrea să fie și vedetă TV, și lider PNL, chiar dacă cele două ipostaze intră deseori în conflict
2. Rareș Bogdan și, ulterior, Robert Sighiartău i-au cerut demisia lui Ludovic Orban, invocând motive dezirabile (rezultat prost în alegeri, negociere dezavantajoasă cu USR-PLUS pentru funcții în Guvernul Cîțu etc.). Cei doi au lăsat impresia că în spatele lor se află foarte mulți nemulțumiți din filialele PNL din țară, inclusiv lideri ”grei” din Ardeal, precum ca Boc, Ilie Bolojan, Gheorghe Falcă, Mircea Hava, Florin Roman, Gheorghe Flutur, ba chiar președintele Klaus Iohannis. Nu a fost așa, cel puțin din ce a ieșit în public ulterior atacului.
3. Emil Boc – în public, Bolojan – în privat, Flutur – prin tăcere, dar și alți ”revoluționari” menționați de Rareș Bogdan în numele unei așa-numite ”grupări reformiste”, au demonstrat, direct sau indirect, că nu sunt parte din niciun puci sau operațiune de a-l îndepărta pe liderul PNL. Niciun lider de filială PNL nu a ieșit public, până marți, cu mesaje de susținere pentru așa-numitul grup de reformiști din partid.
4. Atacurile lui Rareș Bogdan și Robert Sighiartău la adresa președintelui PNL, căruia cei doi i-au cerut demisia de la șefia partidului, nu au avut nici girul Cotrocenilor, din câte se pare. Mai mult, Klaus Iohannis le-ar fi transmis adversarilor lui Orban că ”trebuia să rezolvați această problemă imediat după alegeri”, referindu-se la o eventuală schimbare a liderului PNL, și că agitarea apelor în partid nu este binevenită, a dezvăluit G4Media.ro.
5. Nemulțumirile din interiorul PNL referitoare la modul în care a fost condus partidul și au fost împărțite ministerele sunt reale, au mai explicat sursele citate de aceeași publicație. Deci, atacul lui Rareș Bogdan avea o bază reală, doar că el nu a fost pus la cale cu acordul celor nemulțumiți, ci a fost, din câte se pare, opera lui Rareș Bogdan și a câtorva apropiați de-ai săi.
6. Respingând revolta lui Rareș Bogdan, președintele Iohannis a reparat umilința pe care el însuși i-a provocat-o lui Ludovic Orban, de două ori: a) când i-a cerut să demisioneze pentru organizarea alegerilor anticipate (care n-au mai fost posibile, Orban revenind la Palatul Victoria după un carusel al demisiilor, moțiunilor de cenzură, război surd cu PSD, din care toată lumea a avut de pierdut); b) când de asemenea l-a presat să renunțe la funcția de premier după alegerile din 6 decembrie, deși nu avea niciun rost ca Orban să plece, pentru că doar peste câteva zile președintele urma să desemneze un nou premier al coaliției PNL-USR/PLUS-UDMR.
7. Rareș Bogdan nu mai are multe variante la dispoziție, după un asemenea eșec, pentru a se impune în PNL. Și-a șubrezit puternic imaginea în partid după ce a rămas în ofsaid cu atacul la Orban Dacă va mai repeta acest scenariu conflictual, riscă să fie izolat complet în PNL și să nu mai prindă un loc pe liste la următoarele alegeri, ba chiar să fie exclus din partid.
8. Robert Sighiartău va fi probabil „iertat” de Ludovic Orban. Are de partea sa inocența dată de tinerețe (31 de ani) și reușitele remarcabile ca secretar general al PNL, evitând falimentul financiar al partidului, punând ordine în organizarea internă și pregătind cu succes campaniile electorale și relația centru-filiale. Dacă trece pacifist peste acest incident și e dispus să-și asume partea lui de greșeală, e foarte posibil să rămână în continuare secretar general al PNL.
9. Pentru PNL, e bine că acest puseu conflictual a apărut acum și nu mai târziu. Guvernarea nu a început bine și rănile se pot închide la timp pentru ca liberalii să se ocupe în continuare, cu motoarele turate, de misiunea de gradul zero: administrarea țării în pandemie, repararea răului produs de PSD ani la rând în economie, reconstrucția și dezvoltarea României – marea promisiune electorală a PNL.
10. Florin Cîțu nu a fost un candidat real, în revolta lui Rareș Bogdan, pentru înlocuirea lui Ludovic Orban. Mai degrabă numele lui Cîțu a fost folosit abil de fostul jurnalist pentru ca el, din poiția prim-vicepreședinte, să-și întărească forța atacului. Asta nu înseamnă însă că actual premier nu poate deveni cu adevărat o opțiune la șefia PNL pe viitor, cu sau fără sprijinul unor Rareș Bogdan, Sighiartău etc. Totul va depinde de felul în care va decurge relația Cîțu-Orban, dacă primul se va conforma șefiei actualului președinte sau va gusta din savoarea puterii dată de funcția de prim-ministru și va începe să creadă că are o șansă bună de a deveni viitorul președintele al PNL. Atacul lui Rareș Bogdan i-a folosit în acest sens.
EXCELENTĂ analiză (CA DE-OBICEI!), dar… a fost doar O BĂTĂLIE pierdută de către PNL-iștii-FOȘTI-P.D.L.-iști!
Ăștia NU se potolesc cu-una-,-cu-două…, deși de ACEASTĂ dată (cel mai probabil… datorită președintelui Klaus Iohannis!) au fost NEVOIȚI (!) să facă un pas înapoi.
Sau, mai degrabă, dacă citim CU ATENȚIE ceea ce spune unul dintre „greii” ardeleni, Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj, un pas în… lateral!
Mai concret: Iohannis i-a oprit ACUM, dar REVOLTAȚII nu fac altceva decât să… SHIMBE STRATEGIA!
Adică se vor pregăti, PE-ÎNDELETE (oraș cu oraș, județ cu județ, „BARON”-LOCAL cu „BARON”-LOCAL), pentru… URMĂTOAREA OCAZIE, în cel mai rău (pentru ei) caz pentru proiectatul congres P.N.L. de la toamnă.
Și atunci…, NU vor mai fi minoritari (în P.N.L.): AICI este PRIMEJDIA!!!
De ce… PRIMEJDIE? Pentru că în momentul în care „vulturii” din P.N.L., războinici și nemulțumiți, vor REcuceri partidul, ADIO coaliție cu U.S.R.-P.L.U.S. și U.D.M.R. (pe-asta din urmă au înghițit-o, probabil, cel mai greu „ardelenii”, ultra-naționaliști din fire!)…
Scuze, CORECTĂM (în primul rând, din paragraful trei): „(…) sChimbe (…)”!
In politica sunt multi lasi. Ia sa fi avut succes Rares si sa vezi citi il sprijineau. Lasii merg intotdeauna cu cel care cistiga.
Probabil ca in privat ii dadeau dreptate insa in public nu au avut curaj sa caste gura.
Toti care provin recent din show-biz, inclusiv Trump, au aceeasi abordare a politicii. Vad politica precum un spectacol public, un show.
Ceea ce ii reprosez cu adevarat lui Rares e ca a promis niste lucruri in legatura cu sefii Jandarmeriei iar acum a uitat. Gen, nu se lasa pina nu ii vede la puscarie sau ca moare cu ei de git. Iar acum nu are critici la Vela sau Bode care puteau sa faca ordine in Jandarmerie pe motiv de incalcare a regulamentului. Nu e nevoie sa astepte vreo decizie a justitiei. Mafiile din MI nu se simt deloc deranjate. Si nici interlopii nu se simt amenintati de MI. Numai batrinele cu patrunjel tremura de frica.
Imi place acest gen de analize ale d-lui Ciocazanu. Temeinice, fara patima si, pe cat se poate, obiective.
Nu cred ca Rares Bogdan a actionat fara stirea celor care acum se dau deoparte sau fara liber de la Cotroceni. Dar a sarit calul, s-a lasat dus de temperamentul lui coleric stimulat de viclenia vulpoiului de Cristoiu, care a impuscat mai multi iepuri deodata.
Miza este cine va fi urmasul presedintelui Iohannis. Unii isi fac iluzii, altii calcule, dar Orban nu le convine. Cred ca nu provine din tabara lui Iohannis, a concurat-o pe Gorghiu, protejata lui. A avut mereu pozitii aparte in partid, cea mai remarcabika a fost ca s-a opus aliantei cu PSD, la care ceilalti, inclusiv Iohannis, au aderat…
Orban este un politician cam atipic. Daca i-ar convinge pe liberali pentru un nou mandat, ar insemna ca PNL chiar s-a reformat.