marți, mai 28, 2024
AcasăNewsCutremur puternic în Gorj, numeroase clădiri s-au fisurat. Primarul din Târgu-Jiu a...

Cutremur puternic în Gorj, numeroase clădiri s-au fisurat. Primarul din Târgu-Jiu a dat asigurări că Primăria e consolidată, dar a mutat ședința pe stadion!

-

Gorjul a fost lovit marți de un al doilea cutremur puternic, de magnitudine 5,7 grade, după ce luni avusese loc un prim seism de magnitudine 5,2. Mișcarea telurică de marți s-a simțit puternic până la Sofia și Belgrad, capitalele Bulgariei și Serbiei. În Târgu-Jiu, zeci de clădiri au fost avariate, deși primarul susține că nu există imobile cu risc seismic în oraș!

Între cutremurul de luni și cel de marți au fost 16 replici mai mici, a anunțat Constantin Ionescu, directorul Institutului Național pentru Fizica Pământului (INFP). Acesta a spus că seismele din Gorj i-au luat prin surprindere pe specialiști, pentru că în această zonă astfel de evenimente sunt rare și, în orice caz, de magnitudine mult mai mică, de 1-3 grade.

Una din probleme este că ambele cutremure s-au produs la o adâncime mică, de 6 kilometri. În astfel de situații, pericolul e mai mare.

Zeci de clădiri din Târgu-Jiu au fost avariate. Raed Arafat, șeful Direcției pentru Situații de Urgență (DSU), a declarat că au fost recepționate 50 de apeluri la 112, în județele Gorj, Dolj și Mehedinți, care reclamau fisuri apărute în clădiri și elemente de construcție căzute.

- Advertisement -

Colegiul Național „Tudor Vladimirescu”, cea mai veche și prestigioasă școală din oraș – construită pe vremea lui Spiru Haret –, s-a ales cu crăpături îndeajuns de adânci încât să trezească îngrijorări.

Primarul municipiului, Marcel Romanescu (PNL), a spus că în Târgu-Jiu nu există clădiri publice care să aibă risc seismic, iar în clădirea Primăriei „nu au apărut niciun fel de probleme“, fiind reabilitată și consolidată. Doar niște coșuri de evacuare au căzut de pe acoperiș, a spus edilul. În paralel cu aceste declarații liniștitoare, Marcel Romanescu a mutat angajații Primăriei „în încăperile din incinta stadionului municipal, care prezintă garanții pentru un seism de până la 8,4”.

Totuși, se pare că au fost două persoane rănite în incinta Primăriei Târgu-Jiu, despre care primarul dăduse asigurări că a fost „reabilitată și consolidată“. Iar „coșurile de evacuare“ sunt, de fapt, bucăți de zidărie care au căzut peste mașinile de lângă clădire, avariindu-le.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* POZA TRĂDĂRII. Șoșoacă, lipită de obraznicul ambasador Kuzmin, sub steagul Rusiei! În plin război, putinista s-a lingușit din nou la ambasada statului-agresor

* Destinul României în afara UE și a NATO: „Ocupație rusească, orașe bombardate, violuri, răpiri, torturi, gropi comune” / „Toți românii pro-europeni ar fi fost declarați «naziști»”

* Monstruos: Bode și Ciucă promovează proiectul de lege al lui Dragnea și Carmen Dan prin care protestele sunt pedepsite cu închisoarea până la 7 ani! Reacția societății civile

* Firea a închiriat un etaj întreg la World Trade Center pentru Ministerul Familiei, unde statul plătește 500.000 de euro anual. Ofertele RAAPPS pentru sediu gratis au fost considerate „necorespunzătoare“

De ce au dispărut știrile „de rău“ despre Putere: PSD și PNL au plătit „pentru propagandă și presă“ 90 de milioane de lei în 2022! Grosul banilor s-au dus la televiziuni

VIDEO. Blestemele drăcești ale preotului Longhin Jar, trompeta Moscovei. „Ți-e sete, Bartolomeu, nesăturatule și spurcatule! Jgheab bătrân și împuțit ce ești!”

Înalt oficial BNR: pensiile speciale mănâncă 0,85% din PIB, iar în 2-3 ani vor ajunge la 1,5%. „Sunt o cheltuială bugetară nu doar inacceptabilă, ci și insuportabilă”

EDITORIAL CARTIANU: La moartea unui ticălos. Onoruri militare, Academie, Cimitirul Bellu

* Spânzuratul din sediul PSD: fost maistru militar, omul baronului Buzatu și al „deputatului Șaorma”. Își părăsise nevasta și „se încurcase” cu o colegă de partid. Era șef la pensionari, în trecut fusese trezorier la PSD Bârlad

* Peste 25.000 de morți după cutremure. În Turcia au început arestările. Erdogan se apără, încercând să evite propria-i prăbușire

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -