Efectele secundare ale vaccinării anti-Covid au fost mai numeroase și mai puternice după cea de-a doua doză, decât după prima, dar au trecut după o zi și nu s-a înregistrat niciun caz grav până acum, din cei 500 de oameni imunizați la Spitalul „Victor Babeș“ din București, relatează managerul Emilian Imbri.
Medicul a caracterizat, la Digi 24, drept “mai zgomotoase” reacțiile apărute după rapel, comparativ cu prima doză, dar absolut firești, pentru că – spune Emilian Imbri – e vorba de reacția organismului, care creează anticorpi.
În perioada 27-30 decembrie, din 500 de persoane vaccinate, 3 (adică 0,6% din total) au reclamat o ușoară durere la locul unde a fost administrată injecția.
La 3 săptămâni distanță, din aceiași 500 de oameni chemați la rapel, 14-15 (3%) s-au plâns de mai multe dintre efectele secundare frecvent întâlnite: febră, dureri musculare severe, tuse și rinoree. Totul a dispărut după o singură zi.
Medicii de la Spitalul “Victor Babeș” intenționează să facă și un studiu: vor verifica nivelul de anticorpi prezent la persoanele care n-au avut reacții adverse severe, comparativ cu cele care au acuzat simptome importante. Scopul e de a vedea dacă există diferențe între cele două categorii.
Emilian Imbri spune că, din datele sale, situația de la Spitalul condus de el s-a regăsit la toate celelalte centre de vaccinare: “Nu s-a întâmplat numai la noi, dar au fost cazuri mai numeroase de reacții post-rapel decât reacțiile după prima doză de vaccinare. La noi, din 500 de persoane câte am vaccinat pe 27-28-29-30 decembrie, au fost trei persoane care au acuzat o ușoară durere la locul respectiv sau a doua zi, brațul dureros un pic în zona deltoidului. Acum, din practic tot 500 de oameni vaccinați cu a doua doză, 14-15 oameni au avut manifestări mai serioase, depistabile și vizibile: febră, dureri musculare – dar dureri musculare, ca și cum ar zice omul «parcă eram bătut cu maiul»- , tuse, rinoree. Au fost o zi aceste manifestări, o zi a durat toată treaba asta, după care au dispărut aceste simptome“.
România stă în acest moment bine comparativ cu alte țări din Uniunea Europeană la numărul persoanelor vaccinate, dar trebuie să dubleze rapid ritmul, dacă dorește să încheie campania înainte de venirea toamnei.