vineri, aprilie 26, 2024
AcasăNewsDe ce trebuie România să urce rapid de la 38.000 la 90.000...

De ce trebuie România să urce rapid de la 38.000 la 90.000 de vaccinați pe zi, pentru a reuși să imunizeze populația până în toamnă

-

Ținta fundamentală a tuturor țărilor este, în acest moment, obținerea imunității de grup contra Covid-19 până la sosirea toamnei lui 2021. România nu face excepție, doar că pentru a reuși să atingă obiectivul trebuie ca, din februarie, să dubleze numărul de persoane vaccinate pe zi.

În acest moment, ritmul este bun, cu aproape 40.000 de oameni vaccinați la fiecare 24 de ore, dar tot e prea puțin – și asta, în principal pentru că sunt prea puține vaccinuri. Acest lucru se poate rezolva doar dacă, de la 1 februarie, AstraZeneca va începe să livreze UE vaccinurile conform contractului, spune la RFI doctorul Gino Dumitra, coordonator al Grupului de Vaccinologie din Societatea Națională a Medicilor de Familie.

Situația este complicată și există deja un scandal internațional pe această temă. AstraZeneca se angajase să livreze, în februarie, 80 de milioane de doze de vaccin, dar acum spune că nu poate să dea mai mult de 36 de milioane. Există dubii că se va ține de cuvânt și în această privință.

Fără vaccinurile de la AstraZeneca nu se poate dubla ritmul zilnic de vaccinare

România trebuie să ajungă rapid la un ritm mediu de 89.429 de oameni vaccinați pe zi. Joi, 28 ianuarie 2021, fuseseră 38.692 de vaccinări, deci mai puțin de jumătate – toate cu vaccinul de la BioNTech/Pfizer.

- Advertisement -

Dar acest ser nu e în cantități suficiente. Gino Dumitra a explicat la RFI: “România își poate dubla numărul de persoane imunizate zilnic dacă AstraZeneca va livra Uniunii Europene, în februarie, 36 din cele 80 de milioane de doze de vaccin promise. Dacă ar primi și vaccinurile AstraZeneca, România ar putea imuniza până la 80.000 de persoane zilnic, adică dublu decât în prezent“.

Miza de a imuniza un număr critic de oameni în următoarele luni este copleșitoare și nu toată lumea o înțelege pe deplin. Dacă nu e stopată rapid pandemia, criza economică va continua și se va adânci, odată cu creșterea permanentă a numărului de victime. Oamenii se pot reinfecta de Covid-19 exact așa cum se îmbolnăvesc în fiecare iarnă cu virusul gripei.

Un pericol pe care puțini îl percep: acela ca oamenii să se îmbolnăvească în fiecare an de Covid, iar criza economică să nu se mai sfârșească

Dacă în această privință cele două viroze sunt asemănătoare, în schimb Covid-19 are o mortalitate de 10-15 ori mai mare decât gripa obișnuită (2-3% comarativ cu 0,1-0,2%). Ar fi o tragedie la care nici nu ne putem gândi ca fiecare om să se îmbolnăvească de Covid de două ori pe an (așa cum se întâmplă cu mulți la gripă – viroza de toamnă și viroza de primăvară).

- Advertisement -

Criza economică nu mai poate fi suportată multă vreme de oameni. Dacă nu se obține imunizarea până în toamnă, există posibilitatea ca populația să fie nevoie să se revaccineze. Mai există și pericolul de a apărea, în cele din urmă, o nouă tulpină față de care vaccinurile actuale să nu fie eficiente.

Deocamdată, nu se știe cât durează imunitatea obținută prin vaccin. Se estimează că e vorba de 6-8 luni, dar acest lucru trebuie verificat de practică. Dacă în acest interval nu se va reuși imunizarea a minimum 70% din populație, pentru a stopa transmiterea comunitară a virusului, va fi nevoie de reluarea campaniei de vaccinare, spune pentru Ziare.com medicul Radu Tincu, de la Terapie Intensivă – Spitalul de Urgență Floreasca.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -