Finala Macron – Le Pen începe de la +4,5% pentru actualul președinte francez. În 2017, diferența a fost mai mică (2,7%), dar Macron a spulberat-o în turul 2 pe candidata extremei drepte

0
1194

Finala prezidențială din Franța va fi una previzibilă: Emmanuel Macron (președintele în exercițiu) – Matine Le Pen (candidata extremei drepte), conform exit-poll-urilor anunțate duminică seara. Confruntarea decisivă din turul 2 va avea loc duminică, 24 aprilie.

Estimările primelor exit-poll-uri:

 • Emmanuel Macron 28,1% – Marine Le Pen 23,3% (conform institutului de sondare Ipsos)
 • Emmanuel Macron 28,6% – Marine Le Pen 24,4% (conform Ifop-Fiducial).

Cât au obținut ceilalți candidați:

 • Jean-Luc Mélenchon (La France insoumise – extrema stângă) – 20,1%
 • Eric Zemmour (Reconquête) – 7,2%
 • Valérie Pécresse (Les Républicains) – 5%
 • Yannick Jadot – 4,4%
 • Jean Lassalle – 3,3%
 • Fabien Roussel – 2,7%
 • Nicolas Dupont-Aignan – 2,3%
 • Anne Hidalgo – 2,1%
 • Nathalie Arthaud – 0,8%
 • Philippe Poutou – 0,7%.

Toate exit-poll-uri anunțate duminică seară de presa din Franța îl plasează pe Emmanuel Macron pe primul loc, cu scoruri situate între 27,6% și 29,7%.

Actualul președinte este urmat de rivala de extremă-dreapta Marine Le Pen, cotată între 23,5% și 24,7%.

Candidatul stângii radicale, Jean-Luc Melenchon, s-a clasat pe locul 3, cu 19,8% – 20,8% din voturi.

Turul 2 înseamnă reeditarea votului din 2017, când Emmanuel Macron și Marine Le Pen s-au confruntat în finala prezidențială. Macron a devenit președinte cu 66,10%, iar Le Pen doar 33,90%.

În primul tur din 2017, Macron se clasase pe primul loc, cu 24,01%, potrivit rezultatelor finale, urmat de Le Pen cu 21,30%.

Așadar, în urmă cu 5 ani, diferența dintre Macron și Le Pen a fost chiar mai mică decât cea de acum. Și totuși, candidata extremei drepte a fost spulberată în turul 2.

Calcule pentru turul 2: ce voturi adună Macron și Le Pen

Ceilalți candidați înscriși care au participat la cest prim tur de scrutin încep să anunțe către cine își vor îndrepta voturile în turul 2.

 • Jean-Luc Mélenchon (extrema stângă) îî îndeamnă pe votanții săi – circa 20% – să n-o voteze pe candidata extremei drepte: „Marine Le Pen nu trebuie să primească niciun singur vot în turul 2!”.
 • Valérie Pecresse (circa 5%), candidata dreptei tradiționale (Les Republicains), anunță că îl va vota pe Emmanuel Macron. „Proximitatea cu Vladimir Putin o discreditează pe Marine Le Pen. Ea nu are cum să apere interesele țării noastre în aceste vremuri tragice”.
 • Eric Zemmour, celălaltalt candidat al extremei drepte (circa 7%), va cere alegătorilor săi s-o voteze pe Marine Le Pen. Anunțul a fost făcut chiar de Marion Marechal, nepoata lui Le Pen, care în primul tur l-a susținut pe Zemmour și nu pe mătușa sa.
 • Yannick Jadot, candidatul Verzilor (circa 4%), îl va susține pe Macron. „Îi chem pe votanții ecologiști să blocheze extrema dreaptă și să-și ofere votul lui Emmanuel Macron”.

Conform susținerii anunțate de candidații ieșiți din cursă, dar și scorurilor obținute de Macron și Le Pen în primul tur, actualul președinte va câștiga finala prezidențială cu un scor zdrobitor.

Cei doi finaliști beneficiază de următoarele cote de susținere:

 • Emmanuel Macron – 58% (28,5% scorul propriu + 29,5% de la Melenchon, Pecresse și Jadot)
 • Marine Le Pen – 31% (24,0% scorul propriu + 7% de la Zemmour).

Evident, este un calcul empiric, dar el ne oferă un indiciu despre raportul de forțe dintre cei doi candidați rămași în cursă.

Observație: alegătorii nu urmează orbește indicațiile liderilor politici, așa că doar o parte dintre ei vor vota cum le cer favoriții lor.

Și încă o precizare: nu se știe ce fel de indicații de vot vor da candidații cu procente mai mici, care însumează totuși 12% (Jean Lassalle, Fabien Roussel, Nicolas Dupont-Aignan, Anne Hidalgo, Nathalie Arthaud, Philippe Poutou).

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Trucurile Elenei Udrea în instanță: s-a smiorcăit, a amintit că e mamă, a invocat „grave probleme de sănătate”, a cerut azil politic în Grecia. Va fi extrădată în România, dar după cel puțin 7 zile în arestul bulgar

* Ambasada Rusiei, comunicat delirant după ce pedofilul Drăghici s-a sinucis la poarta sa: „O explozie de isterie anti-rusă“

* Flota rusă nu mai poate bombarda Odessa fără „s-o ia în freză”: britanicii trimit în Ucraina celebrele rachete antinavale Harpoon

* VIDEO. Carnagiu înfiorător: rușii au bombardat cu rachete gara din Kramatorsk, unde se aflau peste 1.000 de refugiați. Au fost uciși zeci de copii, femei și bătrâni

* Radioul putinist al lui Cozmin Gușă, cocoșat de amenzi: după 50.000 de lei, încă 110.000! Minciuni infernale lansate la microfonul Gold FM

* Discurs scelerat al Moscovei: se cere exterminarea poporului ucrainean! Ria Novosti: „Naziștii trebuie uciși în număr cât mai mare. Nu doar elitele! Cei mai mulți oameni sunt vinovați, sunt naziști pasivi”

* „Dezgustător! Această Șoșoacă, sluga lui Putin, reprezintă cea mai hidoasă expresie a unui politician vândut. Act de trădare națională”

* Fost consilier al lui Putin: „Ofensiva invadatorilor nu poate fi oprită decât printr-o ruină militară a Rusiei. Ucraina trebuie să meargă pe calea polonezilor, care în 1920 au învins armata sovietică lângă Lvov”

„La Kremlin se formează un pluton de execuție circular, toți cei prezenți își îndreaptă armele unii spre alții. Regimul Putin se clatină pentru prima oară”

Medic faimos despre Putin: „Trăim lângă un câine turbat. Nu trebuie să-l tachinăm, ci să devenim urgent atât de puternici, încât să nu ne mai fie frică de el”

* Cele mai bizare afirmații ale lui Donald Trump despre Rusia. Cum încearcă să modifice adevărul în contextul crizei din Ucraina

* Ungurii au ales prietenia cu Putin și gazul ieftin de la ruși: Viktor Orban – 53%, Opoziția – 35%. Fidesz are două treimi din Parlament

* Baronul PSD de Neamț, Ionel Arsene, trosnit de vechea DNA a Codruței Kovesi: 8 ani și 4 luni de închisoare, pentru o șpagă de 100.000 de euro!

* Cele 8 grupe la Campionatul Mondial de fotbal, Qatar 2022. Derby Germania – Spania încă din start

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here