marți, mai 28, 2024
AcasăNewsInflația în România a trecut de 10% pentru prima oară în ultimii...

Inflația în România a trecut de 10% pentru prima oară în ultimii 18 ani! Avem a treia inflație din UE, prețurile la alimente s-au mărit și cu 30-35%

-

Pentru prima oară începând din 2004, inflația din România a trecut de 10%, arată datele publicate marți de Institutul Național de Statistică (INS). Se confirmă astfel oficial ceea ce toți românii au simțit în ultimele luni, țara noastră devenind a treia din Uniunea Europeană (după Lituania și Letonia) ca viteză a creșterii prețurilor.

Dacă inflația generală este de 10,2%, în schimb cea reală resimțită de populație este cu mult mai mare, pentru că prețurile produselor de bază și ale serviciilor depășesc cu mult acest nivel.

Motorina, carburantul folosit de camioane pentru transportul mărfurilor, se scumpește în ritm galopant. În martie era cu 34% mai scump decât acum un an. O lună mai târziu, în aprilie, litrul e deja mai scump cu 3 lei/litru față de aprilie 2021! Pe 15 aprilie 2021, prețul litrului de motorină standard era 5,3 lei. Astăzi este, chiar și la benzinăriile mai ieftine, 8,34-8,37 lei. Este vorba, așadar, de o scumpire cu 57%! Scumpiri uriașe s-au înregistrat, față de anul trecut, și la gaze – cu 46%.

Valul scumpirilor este însă devastator și la alimentele de bază. Cartofii s-au scumpit cu 36%, uleiul – cu 32%, mălaiul – cu 24%, produsele de panificație – cu 22%, legumele și fructele – cu aproape 19%, pâinea – cu 16% etc.

- Advertisement -

Inflația e dublă, la începutul lui 2022, față de cea de acum un an, când a fost de numai 5,1%.

A treia cea mai mare inflație în UE, iar Guvernul PSD-PNL nu doar că nu acționează pentru frânarea ei, ci o accelerează prin noi măsuri inflaționiste

Explicațiile legate de conjunctura economică internațională sunt doar în parte justificate. Cu aceeași situație se confruntă toată lumea, dar în restul Europei – exceptând două țări baltice – inflația este mult mai mică. Asta, deși România e țara UE care depinde cel mai puțin de gazul rusesc și are cele mai mari resurse proprii de petrol.

În cursul zilei de luni, Banca Mondială a avertizat că România va fi lovită de o criză puternică. Inflația era estimată a atinge 10% până la sfârșitul anului, dar această cifră a fost depășită după numai 3 luni. Creșterea economică estimată la 4,3% a fost revizuită în jos la 1,9% pentru 2022.

- Advertisement -

În acest timp, Guvernul PSD-PNL, care nu a luat nicio măsură concretă și eficientă de limitare a exploziei prețurilor la gaze și energie electrică, a anunțat luni noi măsuri inflaționiste: ajutoare sociale de 17,5 miliarde de lei. Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au anunțat că banii vor proveni din resurse proprii și de la Uniunea Europeană, dar se știe că Bruxelles-ul nu dă bani pentru vouchere, tichete de vacanță și măriri de ajutoare sociale, ci pentru programe de dezvoltare și investiții.

Scumpiri martie 2022 față de martie 2021

Gaze – 46,49%

Cartofi – 36,50%

Combustibili – 34,16%

Ulei comestibil – 32,33%

Ulei, slănină, grăsimi – 30,15%

Mălai – 24,35%

Produse de morărit – 22,66%

Făină – 21,47%

Energie termică – 20,99%

Legume şi conserve de legume – 18,87%

Servicii poştale – 17,50%

Margarină – 16,82%

Pâine – 16,36%

Produse de franzelărie şi specialităţi – 15,57%

Produse de morărit şi panificaţie – 15,35%

Apă, canal, salubritate – 14,68%

Produse de franzelărie – 14,03%

Zahăr – 13,98%

Citrice şi alte fructe meridionale – 12,82%

Peşte proaspăt – 12,70%

Specialităţi de panificaţie – 12,67%

Brânză de oaie (telemea) – 12,60%

Ouă – 11,80%

Energie electrică, gaze şi încălzire centrală – 11,73%

Peşte şi conserve din peşte – 11,58%

Scumpiri martie 2022 față de decembrie 2021

Combustibili – 16,56%

Legume şi conserve de legume – 14,02%

Cartofi – 12,19%

Făină – 11,52%

Produse de morărit – 11,04%

Mălai – 10,38%

Ulei comestibil – 9,41%

Ulei, slănină, grăsimi – 9,04%

Unt – 8,20%

Apă, canal, salubritate – 7,51%

Pâine – 7,15%

Fructe proaspete – 7,13%

Produse de morărit şi panificaţie – 6,98%

Pâine, produse de franzelărie şi specialităţi – 6,82%

Brânză de oaie (telemea) – 6,01%

Energie termică – 5,87%

Peşte proaspăt – 5,86%

Margarină – 5,77%

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Flota rusă nu mai poate bombarda Odessa fără „s-o ia în freză”: britanicii trimit în Ucraina celebrele rachete antinavale Harpoon

* VIDEO. Carnagiu înfiorător: rușii au bombardat cu rachete gara din Kramatorsk, unde se aflau peste 1.000 de refugiați. Au fost uciși zeci de copii, femei și bătrâni

* Ambasada Rusiei, comunicat delirant după ce pedofilul Drăghici s-a sinucis la poarta sa: „O explozie de isterie anti-rusă“

* Radioul putinist al lui Cozmin Gușă, cocoșat de amenzi: după 50.000 de lei, încă 110.000! Minciuni infernale lansate la microfonul Gold FM

* Discurs scelerat al Moscovei: se cere exterminarea poporului ucrainean! Ria Novosti: „Naziștii trebuie uciși în număr cât mai mare. Nu doar elitele! Cei mai mulți oameni sunt vinovați, sunt naziști pasivi”

* „Dezgustător! Această Șoșoacă, sluga lui Putin, reprezintă cea mai hidoasă expresie a unui politician vândut. Act de trădare națională”

* Fost consilier al lui Putin: „Ofensiva invadatorilor nu poate fi oprită decât printr-o ruină militară a Rusiei. Ucraina trebuie să meargă pe calea polonezilor, care în 1920 au învins armata sovietică lângă Lvov”

„La Kremlin se formează un pluton de execuție circular, toți cei prezenți își îndreaptă armele unii spre alții. Regimul Putin se clatină pentru prima oară”

Medic faimos despre Putin: „Trăim lângă un câine turbat. Nu trebuie să-l tachinăm, ci să devenim urgent atât de puternici, încât să nu ne mai fie frică de el”

* Cele mai bizare afirmații ale lui Donald Trump despre Rusia. Cum încearcă să modifice adevărul în contextul crizei din Ucraina

* Ungurii au ales prietenia cu Putin și gazul ieftin de la ruși: Viktor Orban – 53%, Opoziția – 35%. Fidesz are două treimi din Parlament

* Finala Macron – Le Pen începe de la +4,5% pentru actualul președinte francez. În 2017, diferența a fost mai mică (2,7%), dar Macron a spulberat-o în turul 2 pe candidata extremei drepte

* Trucurile Elenei Udrea în instanță: s-a smiorcăit, a amintit că e mamă, a invocat „grave probleme de sănătate”, a cerut azil politic în Grecia. Va fi extrădată în România, dar după cel puțin 7 zile în arestul bulgar

* Economia României are mari probleme. Datoriile urcă amețitor: deficit comercial de 4,58 miliarde euro în doar două luni. Creșterea economică pică de la 4,3% la 1,9%

* Cele 8 grupe la Campionatul Mondial de fotbal, Qatar 2022. Derby Germania – Spania încă din start

- Advertisement -

6 COMENTARII

 1. … dar avem oameni politici realizati prin hotie, minciuna, care au eludat legile sa nu raspunda. Avem un aparat bugetar incompentent, ineficient, bazat pe pile, cumetrii, pile. Avem persoane cu titlu de doctor care au incasat nemeritat sporuri, pensii speciale. Sistemele importante ale tarii Justitia, Sanatatea, Apararea, Politia, Siguranta Nationala, sunt vai mama lor, mai rau ca in comunism. Ne mai miram ca suntem prostii europei?

  Democratia este minunata mai ales atunci cand votul prostului si neinformatului este egal cu cel al omului interesat sa rezolve problemele societatii. In Romania avem ce votam majoritatea vor USL si rusii de la AUR. Adica vreo 60% din populatia tarii. Restul fie se pisa pe el de vot, fie pleaca, fie se aranjeaza pe undeva.

 2. ODĂ PROŞTILOR( din organizaţia infracţională teroristă PeeSeeDee ionopot kivano-trădătorii naţiei PeNaLii- tembelii legionari hAUR-iredentiştii din UDMR-misticul BOR-PMP Petrov)
  de Ion Pribeagu ( pseudonimul literar al lui Isac Lazarovici. n. 27 octombrie 1887 Sulița, județul Botoșani, poet și umorist român)
  Cu prostul care n-are şcoală
  Te lupţi puţin şi-ai câştigat.
  Dar duci o luptă colosală
  Cu prostul care are şcoală!
  De-ar fi să-i luăm pe toţi la rând,
  Şi actualii, dar şi foştii,
  Cei mai deştepţi de pe Pământ
  Au fost întotdeauna… PROŞTII.( din organizaţia infracţională teroristă PeeSeeDee ionopot kivano-trădătorii naţiei PeNaLii- tembelii legionari hAUR-iredentiştii din UDMR-misticul BOR-PMP Petrov)
  Nu te ruga la ursitoare
  Să-ţi facă-n viaţa ta vreun rost,
  Mai bine urlă-n gura mare :
  “Iubite Doamne, fă-mă… PROST!”
  De ce să tragi ca la galeră,
  Să-nveţi atâtea fără rost,
  De vrei să faci o carieră,
  Ajunge numai să fii… PROST.
  În lumea asta cu de toate,
  Unde se-nvaţă contra cost,
  Păcat că nici o facultate
  Nu dă şi diploma de… PROST.
  Avem impozite cu carul,
  Dar înotăm în sărăcie
  Si ce buget ar avea statul
  Dintr-un impozit pe… PROSTIE…
  Ei sunt ca iarba, cu duiumul,
  Să nu-i jigneşti, să nu-i împroşti !
  O, Doamne, de ne-ar creşte grâul
  Cum cresc recoltele de… PROŞTI.( din organizaţia infracţională teroristă PeeSeeDee ionopot kivano-trădătorii naţiei PeNaLii- tembelii legionari hAUR-iredentiştii din UDMR-misticul BOR-PMP Petrov)
  Si-n lumea asta răsturnată,
  Unde cei strâmbi sunt cei mai drepţi,
  Savanţii noştri mor de foame
  Si numai PROŞTII sunt deştepţi.”( din organizaţia infracţională teroristă PeeSeeDee ionopot kivano-trădătorii naţiei PeNaLii- tembelii legionari hAUR-iredentiştii din UDMR-misticul BOR-PMP Petrov)
  Această ODĂ se referă direct şi la faraonul imbecil al României şi posibil penal KW Iohannis, ales de un electorat naiv care a crezut în minciunile lui frumoase, s-a apucat de promovarea unei politici imbecile folosindu-se de toate scursurile politice de infractori ca să ridice politica corupţiei la rang de de politică de stat. Criminalul Revoluţiei din 1989 Iliescu Ilici-Cioabă Ion şi puşcăriaşul Voiculescu Dan „GRIVCO” sunt mentorii de neconterstat al posibilului penal faraonul imbecil KW Iohanis care vrea să instaureze în România dictatura corupţilor şi a infractorilor. În imbecilismul lui de preamărire faraonică KW Iohannis a uitat că România e năpădită de o pandemie COVID-19 şi că mor zilnic peste 500 de cetăţeni români şi că o criză socio-economică bântuie România putând fi acuzat pe bunădreptate responsabil de genocid făcut cu bună ştiinţă şi rea credinţă. Ce e şi mai dureros este faptul că faraonul imbecil al României şi posibil penal KW Iohannis se foloseşte de organizaţia infracţională teroristă PeeSeeDee ionopot kivano-trădătorii naţiei PeNaLii- tembelii legionari hAUR-iredentiştii din UDMR-misticul BOR-PMP Petrov pentru a distruge pur şi simplu naţia română, că de, el e săsălău şi-l doare în.. cot de naţia română. Un popor este siderat de ce i se întâmplă şi parcă nu mai are vlagă să-i răspundă printr-o reacţie viguroasă acestui faraon nesimmţit şi trădător al ţării. OARE!?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -