La Mariupol, Rusia „a atacat cu arme chimice“, împrăștiate cu dronele. Un lider separatist ceruse „să afumăm cârtițele ucrainene” care rezistă în oraș

0
1094
Blindat rusesc în luptele de stradă din Mariupol. FOTO: Reuters

Rusia a atacat luni cu arme chimice la Mariupol, reclamă rapoarte ale combatanților ucraineni încă neconfirmate, deocamdată, din surse independente, scrie Daily Mail. Substanțele toxice au fost împrăștiate cu ajutorul dronelor peste oraș, iar militarii ucraineni reclamă acum insuficiență respiratorie. Ministrul de Externe britanic, Lizz Truss, a avertizat că îi va cere socoteală lui Putin dacă acest lucru s-a întâmplat.

Atacul a survenit la doar două zile după ce comanda tuturor trupelor rusești din Ucraina a fost preluată de generalul Aleksandr Dvornikov, criminal de război acuzat că a recurs la metode similare și în perioada 2015-2016 în orașele siriene, în timpul conflictului civil din această țară.

În același timp, folosirea armelor chimice, care sunt interzise prin toate tratatele internaționale și constituie crime de război, arată disperarea rușilor, care de peste 40 de zile nu reușesc să ocupe orașul strategic Mariupol în ciuda atacurilor furibunde și a concentrării unui mare număr de trupe.

Rușii au împrăștiat din drone „o substanță otrăvitoare de origine necunoscută” care provoacă „insuficiență respiratorie”

Rapoartele sunt momentan neconfirmate din surse independente, lucru dealtfel extrem de dificil din cauza faptului că în Mariupol se dau lupte de stradă și rușii nu le permit nici celor circa 100.00 de locuitori rămași acolo să părăsească localitatea. Mariupol rămâne punctul central al atacului rusesc în cele 6 săptămâni de război, cu 10.000 de morți civili până în prezent, potrivit primarului Vadim Boicenko.

Atacatorii au în vedere folosirea și altor arme fie interzise prin tratatele internaționale, fie aflate la limita acestora. Ministerul Apărării din Marea Britanie a avertizat luni că Rusia ar putea folosi bombe fosfor în încercarea de a sparge rezistența apărătorilor. Reprezentanți ai Parlamentului ucrainean au transmis, de asemenea, pe Twitter, că s-au primit rapoarte despre faptul că trupele ruse au tras cu „acid azotic“ în Donețk.

Președintele ucrainean Zelenski avertizase, după numirea generalului Dvornikov la comanda forțelor ruse, cu privire la iminența unor atacuri chimice. Agentul neidentificat ar fi fost aruncat luni asupra orașului Mariupol dintr-o dronă rusească, potrivit rapoartelor venite de la membri ai regimentului Azov, din oraș. Detaliile asupra acestui atac s-au furnizat prin intermediul aplicației de mesagerie Telegram. O „substanță otrăvitoare de origine necunoscută” a făcut ca apărătorii orașului să sufere de simptome care includ probleme de respirație, „insuficiență respiratorie” și „sindrom vestibulo-atactic” (amețeli, dureri de cap, greață, vărsături, “muște” care “zboară” în fața ochilor, zgomote în urechi etc).

Ministrul de Externe britanic Liz Truss a declarat că departamentul său lucrează cu partenerii pentru a verifica afirmațiile. Ea a scris pe Twitter: „Au apărut rapoarte potrivit cărora forțele rusești ar fi folosit agenți chimici într-un atac asupra populației din Mariupol. Lucrăm de urgență cu partenerii pentru a verifica detaliile. Orice utilizare a unor astfel de arme ar fi o escaladare crudă în acest conflict și îi vom cere socoteală lui Putin și regimului său“.

Rapoarte privind atacuri cu acid azotic în zona Donețk. Populația e avertizată să-și pună măști îmbibate cu soluție de sodă

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat luni seara că rușii ar putea să desfășoare arme chimice, deși nu a spus că acestea au fost folosite cu siguranță la Mariupol.

Însă presupusul atac a avut loc la doar câteva ore după ce un general pro-rus din regiunea separatistă Donbass a promovat ideea folosirii armelor chimice, declarând presei de stat că „ar trebui să afumăm cârtițele ucrainene ca să le scoatem din subteran“.

Între timp, Parlamentul ucrainean transmite pe Twitter că a primit rapoarte despre forțele rusești care au tras cu acid azotic în regiunea Donețk. Locuitorii din zonă sunt avertizați să poarte „măști de protecție pentru față îmbibate în soluție de sodă“. Nu este clar dacă incidentele sunt legate între ele.

Aceasta urmează unui avertisment din partea Ministerului Apărării britanic care sugerează că Rusia ar putea recurge la utilizarea bombelor cu fosfor pe fondul încercărilor de a înfrânge în cele din urmă rezistența ucraineană din Mariupol.

Deși nu este considerată strict o armă chimică, bomba cu fosfor arde cu foc puternic și poate provoca răni îngrozitoare, iar utilizarea sa asupra civililor constituie o crimă de război.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Flota rusă nu mai poate bombarda Odessa fără „s-o ia în freză”: britanicii trimit în Ucraina celebrele rachete antinavale Harpoon

* VIDEO. Carnagiu înfiorător: rușii au bombardat cu rachete gara din Kramatorsk, unde se aflau peste 1.000 de refugiați. Au fost uciși zeci de copii, femei și bătrâni

* Ambasada Rusiei, comunicat delirant după ce pedofilul Drăghici s-a sinucis la poarta sa: „O explozie de isterie anti-rusă“

* Radioul putinist al lui Cozmin Gușă, cocoșat de amenzi: după 50.000 de lei, încă 110.000! Minciuni infernale lansate la microfonul Gold FM

* Discurs scelerat al Moscovei: se cere exterminarea poporului ucrainean! Ria Novosti: „Naziștii trebuie uciși în număr cât mai mare. Nu doar elitele! Cei mai mulți oameni sunt vinovați, sunt naziști pasivi”

* „Dezgustător! Această Șoșoacă, sluga lui Putin, reprezintă cea mai hidoasă expresie a unui politician vândut. Act de trădare națională”

* Fost consilier al lui Putin: „Ofensiva invadatorilor nu poate fi oprită decât printr-o ruină militară a Rusiei. Ucraina trebuie să meargă pe calea polonezilor, care în 1920 au învins armata sovietică lângă Lvov”

„La Kremlin se formează un pluton de execuție circular, toți cei prezenți își îndreaptă armele unii spre alții. Regimul Putin se clatină pentru prima oară”

Medic faimos despre Putin: „Trăim lângă un câine turbat. Nu trebuie să-l tachinăm, ci să devenim urgent atât de puternici, încât să nu ne mai fie frică de el”

* Cele mai bizare afirmații ale lui Donald Trump despre Rusia. Cum încearcă să modifice adevărul în contextul crizei din Ucraina

* Ungurii au ales prietenia cu Putin și gazul ieftin de la ruși: Viktor Orban – 53%, Opoziția – 35%. Fidesz are două treimi din Parlament

* Finala Macron – Le Pen începe de la +4,5% pentru actualul președinte francez. În 2017, diferența a fost mai mică (2,7%), dar Macron a spulberat-o în turul 2 pe candidata extremei drepte

* Trucurile Elenei Udrea în instanță: s-a smiorcăit, a amintit că e mamă, a invocat „grave probleme de sănătate”, a cerut azil politic în Grecia. Va fi extrădată în România, dar după cel puțin 7 zile în arestul bulgar

* Economia României are mari probleme. Datoriile urcă amețitor: deficit comercial de 4,58 miliarde euro în doar două luni. Creșterea economică pică de la 4,3% la 1,9%

* Cele 8 grupe la Campionatul Mondial de fotbal, Qatar 2022. Derby Germania – Spania încă din start

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here