Rușii plănuiesc un „carnaval al groazei“ pe 9 mai, în Mariupolul distrus. S-a ordonat curățarea de morți și dărâmături a unei zone în centru, pentru parada militară

0
3381
Așa arată Bulevardul Păcii, din Mariupol, după bătăliile din orașul în care rușii plănuiesc o paradă de Ziua Victoriei. Forțele ucrainene continuă să reziste în tunelurile de sub oțelăria Azostal. FOTO: EPA

Rusia plănuiește o adevărată paradă militară a groazei de Ziua Victoriei, pe 9 mai, în orașul ucrainean Mariupol, care a fost distrus complet, afirmă pe Telegram unul din consilierii primarului, Petro Andriușcenko. Ocupanții urmăresc să organizeze “un carnaval”, dacă până atunci vor reuși să ocupe tot orașul.

Trupele invadatoare l-au pus administrator, în zonele ocupate de aceștia în Mariupol, pe Konstantin Ivașcenko, iar acesta a primit ordin „să curețe o parte din cartierul central al orașului de moloz și cadavre pentru a se asigura că o paradă poate fi organizată pe 9 mai”.
Consilierul Petro Andriușcenko spune că „judecând după o întreagă serie de date, ocupanții vor să organizeze un «carnaval al victoriei» în Mariupol, în cazul în care «operațiunea lor specială» va avea succes. Vestea bună este că în oraș nu există vehicule sau persoane care să desfășoare astfel de evenimente”.

Parada ar urma să se țină în cea mai mare sărbătoare publică din Rusia, Ziua Victoriei, care are loc în fiecare an, la 9 mai, pentru a sărbători triumful asupra Germaniei în cel de-Al Doilea Război Mondial. Acum, Putin vrea ca victoria de la Mariupol să capete semnificații propagandistice, urmând ca parada de acolo să fie transmisă în Rusia de televiziuni și să arate triumful „operațiunii speciale” de “eliberare” a Ucrainei de sub „ocupația neo-naziștilor”.

În ultimele zile s-a dus un adevărat război pe rețelele de socializare. Rușii au anunțat în repetate rânduri că trupele ucrainene din Mariupol s-au predat. A fost vorba în special de Brigada 36 pușcași marini. S-au difuzat și filmulețe în care luptătorii acesteia spuneau că au rămas fără mâncare și muniție.

Rușii au afirmat că s-ar fi predat 1.026 de soldați. În schimb, Kievul a spus că n-are nicio informație despre acest lucru, apoi au sosit dezmințirile. Oleksei Arestovici, consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a spus pe Facebook că pușcașii marini au străpuns încercuirea și au reușit să intre în contact cu batalionul Azov, iar Mariupol continuă să reziste. Conform lui Arestovici, „sistemul defensiv al orașului a fost întărit”.

Informațiile independente despre ce se întâmplă în oraș sunt însă aproape imposibil de obținut, deoarece în acest moment se desfășoară lupte de stradă.

Pentru ambele tabere, Mariupol reprezintă un punct-cheie, strategic. Cucerirea sa de către Rusia ar fi o victorie uriașă nu doar în plan propagandistic, ci și militar, pentru că s-ar elibera un mare număr de trupe care ar fi trimise să lupte în estul țării.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Ucrainenii l-au capturat pe finul ucrainean al lui Putin, într-o operațiune specială. Oligarhul pro-rus se deghizase în militar

* VIDEO. Putin amenință și Finlanda! Armament greu și rachete trimise de ruși la granița acesteia, ca răspuns la intenția de a adera la NATO

* La Mariupol, Rusia „a atacat cu arme chimice“, împrăștiate cu dronele. Un lider separatist ceruse „să afumăm cârtițele ucrainene” care rezistă în oraș

* Discurs scelerat al Moscovei: se cere exterminarea poporului ucrainean! Ria Novosti: „Naziștii trebuie uciși în număr cât mai mare. Nu doar elitele! Cei mai mulți oameni sunt vinovați, sunt naziști pasivi”

* „Dezgustător! Această Șoșoacă, sluga lui Putin, reprezintă cea mai hidoasă expresie a unui politician vândut. Act de trădare națională”

„La Kremlin se formează un pluton de execuție circular, toți cei prezenți își îndreaptă armele unii spre alții. Regimul Putin se clatină pentru prima oară”

Medic faimos despre Putin: „Trăim lângă un câine turbat. Nu trebuie să-l tachinăm, ci să devenim urgent atât de puternici, încât să nu ne mai fie frică de el”

* Finala Macron – Le Pen începe de la +4,5% pentru actualul președinte francez. În 2017, diferența a fost mai mică (2,7%), dar Macron a spulberat-o în turul 2 pe candidata extremei drepte

* Trucurile Elenei Udrea în instanță: s-a smiorcăit, a amintit că e mamă, a invocat „grave probleme de sănătate”, a cerut azil politic în Grecia. Va fi extrădată în România, dar după cel puțin 7 zile în arestul bulgar

* Inflația în România a trecut de 10% pentru prima oară în ultimii 18 ani! Avem a treia inflație din UE, prețurile la alimente s-au mărit și cu 30-35%

* Alegeri FRF. Unanimitate în alegerea unanimă a unanimului candidat, Răzvan Burleanu! Reportaj în unanimitate Fanatik

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here