Cum a fost alertat Timmermans la timp pentru a bloca ordonanțele anti-justiție. O româncă a acționat preventiv

1
7332
Angela Cristea și Frans Timmermans

Cum au fost blocate miercuri, 3 aprilie, ordonanțele de urgență prin care ar fi fost pulverizată justiția din România?

Șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România, Angela Cristea, dezvaluie într-un interviu pentru ziare.com ce l-a determinat pe prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, să acționeze în forță, amenințând Guvernul Dăncilă cu activarea Articolului 7 dacă sunt adoptate OUG-urile pe justiție.

Angela Cristea a acționat preventiv și eficient. Dacă ea nu trăgea semnalul de alarmă, Comisia Europeană ar fi fost pusă în fața faptului împlinit, iar România ar fi fost acum cu sabia Articolului 7 deasupra capului.

Explicațiile Angelei Cristea

  • „Noi întotdeauna urmărim, pe de o parte, ceea ce se declară și, pe de altă parte, ceea ce se face. Ne facem o proprie analiză pe toate sursele de informare pe care le avem, verificăm dacă este credibil sau nu că se va și întâmpla ceea ce se declară.”
  • „În ultimul timp, ni s-a părut că este destul de credibil riscul adoptării acestor ordonanțe, pentru că ele, pe de o parte, au fost trimise în consultare inter-instituțională, iar pe de altă parte, lideri puternici ai coaliției de guvernare au cerut impetuos adoptarea acestor ordonanțe.”
  • „De aceea, am hotărât să nu așteptăm să se producă răul, ci să acționăm în amonte, cu acel avertisment transmis de prim-vicepreședintele Timmermans.”
  • „Atunci când ajungem în situația de a fi obligați să declanșăm Articolul 7, înseamnă că toate celelalte mecanisme pe care le avem au eșuat. Articolul 7 este momentul în care, practic, facem o declarație de rupere a relației de încredere dintre instituțiile Uniunii Europene și un stat membru. Or, întreaga Uniune Europeană, ca să funcționeze, se bazează pe încredere și pe cooperarea loială între parteneri.”
  • „De aceea, ne punem întrebarea dacă nu avem nevoie să gândim alte mecanisme, care să funcționeze mai bine și care să reușească să prevină derapajele de la statul de drept, pentru că, odată ce s-au întâmplat, observăm că este destul de greu să readucem situația în cadrul unui stat de drept bazat pe valori europene.”

CITIȚI ȘI:

Minciună penibilă a lui Tăriceanu. A inventat o discuție „curajoasă” cu fiul disidentului-martir Gheorghe Ursu. Mesajul lui Andrei Ursu îl demolează pe impostor

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here