miercuri, februarie 28, 2024
AcasăNewsCum a ajuns Arafat „dictatorul României", care "ia oamenii de pe stradă"....

Cum a ajuns Arafat „dictatorul României”, care „ia oamenii de pe stradă”. “Nici nu s-a publicat Legea carantinei și au început atacurile. Chiar așa, au votat toți o Lege care dă putere absolută doctorului Arafat?“

-

Doctorul Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul de Interne și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a publicat joi, pe contul său de Facebook, la foarte scurt timp după votarea Legii privind izolarea și carantina, un text în care își arată nemulțumirea față de campania care este dusă împotriva sa în ultimele luni.

Scos în față de propaganda PSD și de cea rusă, care s-au folosit de faptul că nu are nume de român pentru a scărmăna filonul național-ceaușist – exact după același principiu folosit și în cazul lui Iohannis –, Arafat a devenit un fel de Bau-Bau pe rețelele de socializare. Conspiraționiștii au vehiculat, în ultimele luni, ideea că Arafat ar fi preluat conducerea de facto o țării și că ar conduce “dictatura sanitară”. El a fost găsit vinovat pentru “demența termometrizării”, pentru restricțiile din timpul stării de urgență, pentru măsura reținerii în spitale a bolnavilor contagioși etc.

Doctorul Raed Arafat are foarte multe bile negre în ultimii ani. Poartă de picior ghiuleaua dezastrului de la Colectiv, pentru care e și el răspunzător. Multe scandaluri și dubii asupra felului în care a gestionat DSU planează asupra sa. Inclusiv modul în care s-au făcut achiziții în perioada epidemiei este chestionat. Dar apele trebuie despărțite: în niciun caz nu se poate spune că el a instituit „dictatura medicală” și că acum a făcut o lege care-i conferă puteri discreționare.

În acest caz, avem de-a face cu un exemplu clasic de demnitar compromis folosit ca pârghie de propagandă, într-un moment de criză, pentru a sabota încrederea în toate măsurile luate de stat – inclusiv cele bune.

- Advertisement -

Puterile supreme ale “dictatorului” Arafat. Cum au ajuns postacii și proștii să spună că Legea carantinei e „gulag”, iar miliția lui Ceaușescu apăra drepturile omului 

În urmă cu câteva zile, un personaj dubios, care face jocurile Rusiei, l-a amenințat pe Arafat cu moartea – motiv pentru care doctorul a făcut plângere la poliție.
Votarea Legii carantinei, după o săptămână de tărăgănări ale PSD, a reprezentat un nou motiv de atac la adresa lui Arafat.

Șirul prostiilor fără margini debitate de postaci și de naivi fără habar despre ce vorbesc a continuat inclusiv în comentariile de la explicațiile lui Arafat. Oameni care n-au apucat regimul comunist i-au scris lui Arafat că „ia oamenii de pe stradă” și că România a devenit „gulag”. Povestea cu oamenii „luați de pe stradă” este o altă fantasmă lansată în spațiul public de baroni ai PSD precum „Ciorăpel” Arsene. Bântuiți, probabil, de propriile fapte, aceștia și-au exprimat teama că ar putea „fi luați de pe stradă”.

- Advertisement -

Dar tema, preluată și ventilată de postaci, a prins la un segment de public. Un alt nostalgic i-a scris lui Arafat că era mai bine pe vremea lui Ceaușescu, pentru că „nu te lua nimeni de pe stradă” și că miliția n-avea nimic cu tine decât dacă „îl înjurai pe Ceașcă” sau erai „infractor”. Spre deosebire de acum, când „te ia ziua în amiaza mare”.

De prisos să spunem că poveștile înșirate la comentariile textului lui Arafat n-au niciun suport real și arată, din partea celor care le-au debitat, fie rea-credință, fie necunoașterea completă a istoriei recente a poporului român.

Dincolo de valul de ură revărsat pe rețelele de socializare împotriva unei legi care nu face decât să ofere instrumente statului de a-i feri pe oamenii sănătoși de acei inconștienți care, contagioși fiind, refuză să-i protejeze pe alții, Arafat pare să fi ajuns la capătul răbdării.

Iată postarea lui Arafat de pe contul său de Facebook:

„In seara aceasta s-a votat Legea pentru eipdemii si risc biologic. Multe dicutii, multe dezbateri si in final avem o legislatie care sa permita luarea unor masuri in lupta impotriva SARS-COV 2.

Nici nu s-a publicat Legea si au inceput atacurile impotriva ei si a persoanei mele parca eu sunt cel care a scris-o singur, a dezbatut-o singur si a votat-o singur. Incercarea de a lega cu orice pret numele meu de orice este negativ si orice este neplacut in relatie cu COVID-19 este evidenta, mai ales in ultima perioada.

Am auzit cum cineva isi batea joc de un termen folosit de noi in ultima perioada, si anume “comandantul actiunii”, zicand ca este o inventie care nu se regaseste in legislatie. De fapt termenul se refera la persoana care coordoneaza integrat actiunea de raspuns si se regaseste in Hotararea de Guvern numarul 557 din 2016. Termenul se refera la cel care comanda interventia la nivel judetean, acesta fiind de regula inspectorul sef ISU sau chiar prefectul, iar la nivel national termenul se refera la seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta sau persoana care il inlcouieste, de regula aceasta fiind inspectorul general al IGSU. In cadrul noii legi, s-a dorit ca sa fie trecut direct seful DSU sau persoana desemnata in locul de a scrie comandantul actiunii, ce in final nu schimba modul de lucru stabilit in domeniul situatiilor de urgenta.

Altul, spunea ca dr. Arafat va controla totul dupa ce se promulga Legea!
Chiar asa? Au votat toti o Lege care da putere absoluta dr-lui Arafat?

Doar o citire atenta a Legii poate clarifica cititorului ce pargii de control sunt si ce face fiecare persoana sau institutie. De exemplu:

  1. Internarea pacientului se face la recomandarea medicului si prin act emis de Directia de Sanatate Publica in cazul in care acesta refuza internarea iar medicul fiind de parerea ca acesta trebuie sa fie internat in cazul unei boli contagioase. Iar aici vorba nu este despre COVID 19, regula fiind una generala in cazul bolilor transmisibile. Deci dr. Arafat nu decide nimic in aceasta privinta. Protocoalele medicale sunt realizate de specialistii Ministerului Sanatatii si nu de DSU.
  2. Carantinarea individuala a persoanelor suspecte se face de catre personalul Directiei de Sanatate Publica prin act emis pentru fiecare persoana, deci din nou nu dr. Arafat decide acest lucru, si nici nu da aprobarea in acest sens.
  3. Izolarea la domiciliu a persoanelor pozitive poate fi decisa de medic in conditia in care riscul de a infecta pe alte persoane este redus. Din nou, nu dr. Arafat decide acest lucru.
  4. Carantinarea persoanelor care vin din alte tari poate fi decisa de Comitetul National pentru Situatii de Urgenta, format din ministri, scretari de stat si sefi de institutii, in baza unei analize a grupului de suport tehnico-stiintific, in care sunt peste 15 persoane inclusiv epidemiologi si medici de boli infectioase. Deci, nu dr. Arafat decide acest lucru de capul lui.
  5. Dr. Arafat poate semna un ordin de detasare, dar acest lucru poate fi semnat si de ministrul sanatatii sau de conducatorul unei institutii.
  6. Dr. Arafat poate semna ordinul de carantina pe o zona anume pe baza recomandarii directiei de sanatate public judeteana sau a Municipiului Bucuresti si a votului de aprobare al comitetului judetean pentru situatii de urgenta sau al mun. Bucuresti, precum si al avizului Institutului de Sanatate Publica (INSP) din cadrul Ministerului Sanatatii. Cu alte cuvinte, dr. Arafat nu poate semna astfel de ordin de capul lui pana nu are propunerea Dir. de Sanatate Publica, acordul Comitetului Jud. Pentru Situatii de Urgenta si avizul INSP. Totodata astfel de ordin trebuie validat in termen de 48 de ore de Comitetul National pentru Situatii de Urgenta. Legea stabileste si criteriile pe baza carora se iau astfel de decizii.
  7. Toate deciziile luate in baza acestei legi pot fi contestate in instanta astfel incat deciziile sa fie anulate daca un judecator considera acest lucru necesar.

In concluzie, Legea nu da puteri supreme nici dr.-ului Arafat si nici unei alte persoane. Doar ca aceasta ne permite sa putem actiona prompt si sa putem lua decizii bazate pe analize si recomandari fara pierdere de timp.

Incercarile de a spune ca tot ce se face in lupta cu acest virus este un abuz si nejustificat, incercand sa se lege acest aspect de o persoana sau doua, reprezinta o incercare de dezinformare a populatiei si de a mentine in continuare un curent de opinie negativ fata de orice actiune luata la nivel de autoritati.

Problema COVID-19 este una complexa fiind necesara conlucrarea intre noi toti, de la autoritati la fiecare individ. Important este informarea corecta si ignorarea minciunilor si a stirilor ce nu pot fi confirmate din surse credibile!“

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

„Evenimentul zilei”, fake news grosolan cu două victime: Șerban Huidu și Andreea Esca

- Advertisement -

1 COMENTARIU

  1. Totul este ffff clar. In Romania nu mai functioneaza DEMOCRATIA.. presedintele-ALES si Prim Ministrul ajung la si in gunoiul istoriei. Unicul DICTATOR AL Romaniei este legiferat in persoana Sefului DSU in grad de -Comandant al actiunii in domeniul VIRUSILOR desi NU este nici infectionist nici cadru militar ROMAN. Europa se lasa invadata si subjugata de CADRELE Siriene si Palestiniene. Acesta este inceputul sfarsitului. Vinovatii??? Nu este singurul moment , de-a lungul mileniilor, cand poporul roman a suferit subjugari si umiliri de la lifte pagane. Nu credeti ca poporul ROMAN merita mai mult??

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -