joi, aprilie 18, 2024
AcasăOpiniiCartianuCriza de 7 zile. Concluziile unui optimist

Criza de 7 zile. Concluziile unui optimist

-

Începând de miercuri seară, România are un nou ministru al Sănătății: doctorița Ioana Mihăilă, fost secretar de stat în scurtul mandat al lui Vlad Voiculescu. Se încheie astfel Criza de 7 zile, declanșată miercuri, 14 aprilie, odată cu revocarea lui Voiculescu și replicile războinice ale liderilor USR-PLUS.

„Liderii coaliției au dat dovadă de maturitate și responsabilitate” în rezolvarea crizei, a declarat Klaus Iohannis, mulțumit că vârtejul periculos al destabilizării a fost îndepărtat, cel puțin pentru o perioadă.

Este momentul să tragem concluziile încleștării de o săptămână dintre PNL și USR-PLUS. Cine a câștigat? Cine a pierdut? Cât de mult a fost afectată încrederea reciprocă? Care sunt riscurile de recidivă? Există și câștiguri după această învârtoșare cu accente iraționale?

1. Marele câștigător, la nivelul percepției publice, e PNL. Ludovic Orban a gestionat inteligent o situație pe care a evaluat-o corect: părea complicată, dar era destul de simplă. Liderul PNL și-a dat seama că mai mult emoțiile și umorile o făceau complicată. În realitate, era clar că marja de manevră a USR-PLUS, după revocarea intempestivă a ministrului Vlad Voiculescu de către premierul Florin Cîțu, era mult mai mică decât cea desenată cu declarații războinice. Orban a sesizat că USR-PLUS a blufat pe direcția „Să plece Cîțu, altfel nici nu stăm de vorbă!”. Ieșirea de la guvernare nu era o soluție realistă, nici măcar ca amenințare nu putea fi folosită.

- Advertisement -

2. USR-PLUS a înregistrat o înfrângere tactică, pornită din impulsivitate, dar a căpătat mai multă maturitate. Puși într-o situație de „ori e laie, ori bălaie”, liderii USR-PLUS au descoperit că PNL nu e Sindicatul mafiot de la metrou, iar Orban nu e Rădoi. Barna, Cioloș Drulă și ceilalți au aflat că sunt situații când nu merge cu ranga!

3. Liberalii ar face bine să nu agite biruitor steagul victoriei. Semnele sunt bune, în general liderii PNL se abțin să apese pe rana în curs de cicatrizare a USR-PLUS. Au învățat și ei o lecție: da, e nevoie de USR-PLUS la guvernare! E nevoie de voturile sale în Parlament, de resursele sale umane, de ideile pe care le poate pune în coșul guvernării, de plasa de siguranță pe care ți-o dă o susținere multiplă.

4. Marea lecție au primit-o însă cei de la USR-PLUS, și asta nu e o rușine. Au învățat că în politică nu e bine să te aprinzi ca vâlvătaia, pentru că apoi îți va fi greu să stingi focul și s-ar putea să te faci scrum. Singura dificultate reală a negocierilor de două zile a pornit de la declarația viscerală: „Noi nu mai avem încredere în Florin Cîțu, mergem mai departe doar fără Florin Cîțu”. Viața, însă, nu iartă. Uite că au mers mai departe cu Florin Cîțu!

- Advertisement -

5. Dar premierul Cîțu o fi greșit cu ceva? Evident că a greșit. Chiar dacă a avut acceptul șefului de partid, Ludovic Orban, și pe cel al președintelui țării, Klaus Iohannis, era obligatoriu să discute și cu liderii USR-PLUS înainte de a-l revoca pe Vlad Voiculescu. Dacă Barna și Cioloș n-ar fi reușit să-l convingă să renunțe la revocare, atunci putea merge cu demiterea până la capăt. Dar măcar ar fi ascultat și argumentele celeilalte părți! Adică, exact cum se stipulează acum, în Acordul pritocit timp de două zile.

6. USR-PLUS a reacționat irațional atunci când, sub impactul emoțional al revocării-surpriză, a pus semnul egal între un ministru și un prim-ministru. A cerut plecarea lui Cîțu odată cu cea a lui Voiculescu. E ca și cum, în relațiile interstatale, expulzarea unui secretar de ambasadă ar fi urmată, în oglindă, de expulzarea unui ambasador. Așa ceva nu se face nici între cei mai aprigi dușmani! Dacă nu acționa sub imperiul furiei, USR-PLUS putea cere revocarea unui ministru PNL. Întrebarea era logică: OK, spuneți că ministrul nostru – Vlad Voiculescu – nu și-a făcut treaba bine; dar miniștrii PNL au fost toți impecabili?! Evident că există și verigi slabe (de exemplu, Bode de la Interne). Revocarea unui ministru PNL era un obiectiv realizabil. Plecarea premierului – niciodată!

7. În „Criza de o săptămână”, PNL și-a regăsit solidaritatea internă. Nu s-au mai văzut tabere și linii de demarcație. Orban l-a susținut pe Cîțu, Rareș Bogdan a vorbit pe limba lui Orban, Klaus Iohannis a aprobat mișcarea („modificarea din Guvern, care s-a făcut, a fost corectă”). Toată lumea a cântat aceeași arie, ceea ce nu s-a prea întâmplat în ultima vreme.

8. Dacă ar fi părăsit Palatul Victoria după nici patru luni, transformând o criză aparentă într-una reală și adâncă, USR-PLUS s-ar fi dinamitat pur și simplu. Ar fi fost condamnat la o veșnică opoziție. Dacă nu se înțelege cu PNL, atunci cu cine să se înțeleagă – cu PSD sau cu AUR? Imposibil, ar însemna sinucidere politică. Și nimeni nu-și închipuie că USR-PLUS ar putea face singur majoritate, după vreun val de alegeri…

9. În schimb, PNL are mai multe variante de manevră. Electoratul său e mai îngăduitor, mai puțin radical decât cel al USR-PLUS. Pentru liberali, o guvernare susținută de PSD (mai discret sau mai pe față) n-ar da bine la imagine, dar, într-o anumită conjunctură, nici n-ar fi o catastrofă și ar părea acceptabilă. Iar conjunctura ar presupune patru predicate: a) cei de la USR-PLUS sunt nerezonabili, e imposibil de guvernat cu ei; b) PSD s-a mai reformat, Rafila nu e Șerban Nicolae, Nicolicea sau „Ciordache”; c) România are nevoie de stabilitate, iar altă variantă de guvernare nu e posibilă, oricât ne-am dori; d) e imposibil de ajuns la alegeri anticipate, Constituția practic nu permite.

10. USR-PLUS a aflat, cu această ocazie, că Vlad Voiculescu nu e de neînlocuit. În politică se mai sacrifică uneori câte o piesă pentru a câștiga meciul sau măcar pentru a nu-l pierde (în anumite situații, e bună și remiza).

Data viitoare, când se vor încorda din nou mușchii în Coaliție, premierul Cîțu nu va mai revoca un ministru fără consultarea partenerilor, ministrul Drulă nu-i va mai zice șefului său „zombie politic”, Barna și Cioloș nu vor mai cere plecarea șefului Guvernului, toată lumea va fi mai precaută.

Acesta este marele câștig al „Crizei de 10 zile”, care n-a produs răni adânci, ci doar niște zgârieturi de suprafață. În schimb, a produs noi anticorpi, a crescut imunitatea Coaliției de guvernare.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Războiul a luat sfârșit: PNL și USR-PLUS merg mai departe cu Guvernul Cîțu! Condiție rezonabilă pusă premierului

* Furie și disperare în Sistem: Ioana Mihăilă continuă reformele în Sănătate. Antena 3 a început deja linșajul, pe modelul exersat cu Vlad Voiculescu

* Trei greșeli majore ale lui Vlad Voiculescu la evacuarea Spitalului Foișor

* Deputatul Seidler (USR) a fost scos din emisiune, la Antena 3, când a amintit de turnătorul Dan Voiculescu! „Vorbiți de funie în casa spânzuratului”

* Dragnea e cu un picior în afara pușcăriei! Comisia din Penitenciarul Rahova a avizat pozitiv eliberarea anticipată a fostului lider PSD. Decizia finală o iau judecătorii

* Comisia Juridică a Senatului propune sancționarea Dianei Șoșoacă pentru instigare la ură, extremism, xenofobie, homofobie și sfidarea legilor

VIDEO. Scene înfiorătoare cu anarhistele rusofile. Cerva: „Câta picior i-am tras în cur! I-a sărit curu’ în aer!”. Lovin: „I-am vărsat cafeaua în cap! L-am călcat pe mână!”

* „Olguțul” Claudiu Manda, europarlamentar PSD, a fost trimis în judecată de DNA pentru folosirea influenței politice

* Socaciu, Daea, Bacalbașa, Tărăcilă, Hașotti, Solcanu își vor pensiile speciale înapoi! 122 de foști parlamentari au apelat la instanță pentru a-și recupera privilegiul pierdut prin lege

* Deputații-șaormari Solomon și Stativă au pierdut procesele în care contestau amenzile Covid, după scandalul din Centrul Vechi. Instanța a stabilit că trebuie disciplinați

* Fiul lui Sever Mureșan a fost arestat după ce, beat și drogat, a urcat la volan și a distrus 12 mașini în Brașov. În 2017 a stat agățat 10 ore pe o macara!

- Advertisement -

19 COMENTARII

 1. Foarte bun articol, foartea bună analiză, cu puţin umor în stilul jurnalistului Grigore Cartianu, cu o singură observaţie:
  este imposibil ca Ludovic Orban şi Preşedintele Iohannis să fie informaţi şi să aprobe demiterea unui ministru fără ca partenerii de coaliţie să nu ştie. Chiar din declaraţiile premierului rezultă că acesta l-a informat mereu pe Dan Barna în legătură cu derapajele frecvente ale ministrului sănătăţii (cu consecinţe grave asupra credibilităţii guvernului şi coaliţiei) şi secretarului de stat A. Moldovan. Mai mult, iniţial Florin Câţu a vrut s-o demită doar pe A.Moldovan (ca să dea un semnal că joaca s-a terminat) dar s-au opus Barna şi Voiculescu şi atunci premierul a fost nevoit să ia această decizie extremă excluzându-i pe amândoi din guvern. Sunt lucruri care nu s-au mai spus pentru calmarea spiritelor. Având în vedere minciunile rostite cu nonşalanţă de VV prin care exista pericolul decredibilizării guvernului, coaliţiei şi chiar a medicilor (a se vedea minciuna sfruntată cu cei 500 de morţi în plus la spitalul Colentina!!)

  • Nu mai terminați odată cuuu… „fitilele” și „bețele-prin-gard”???!

   Dacă ziceți că v-a plăcut articolul, de ce… nu vă conformați și spiritului/scopului său: PACEA în Coaliție!

   Am observat ceva: din momentul începerii scandalului cu demiterea lui Vlad Voiculescu, „trolls”-PUTINIȘTI (BINECUMOSCUȚI!) REPARTIZAȚI (!!!!) AICI, să comenteze la ZIARISTII.COM, au fost împărțiți (de către STĂPÂNII-PLĂTITORI!) în două grupe… ANTAGONICE, astfel că unii (precum acesta!), au rămas TURBAT-ANTI-U.S.R.-iști, în timp ce alții au… întors-o cu (APROAPE) 180 de grade, adică după ce înainte de incidentul-politic înjurau de mama-focului și pe cei de la U.S.R.-P.L.U.S. și de la P.N.L.,, brusc au început să-i apere pe primii, rămânând cu înjurăturile doar la adresa P.N.L.!!!!!

   SCOPUL este clar: MENȚINEREA TENSIUNII ÎN COALIȚIE!
   Adică: EXACT… OPUSUL SCOPULUI DEMERSULUI autorului acestui articol!!!!!!

 2. SUBLINIEM acest paragraf din articol, pentru că… DE ACOLO A PORNIT (!) „Criza de 7 zile” (parafrază la celebrul… „RĂZBOI DE 6 ZILE”, din 5-10 iunie 1967, dintre Israel și coaliția arabă formată din Egipt, Siria și Iordania!!!):

  ” (…) Dar premierul Cîțu o fi greșit cu ceva? Evident că a greșit.
  Chiar dacă a avut acceptul șefului de partid, Ludovic Orban, și pe cel al președintelui țării, Klaus Iohannis, era obligatoriu să discute și cu liderii USR-PLUS înainte de a-l revoca pe Vlad Voiculescu.
  Dacă Barna și Cioloș n-ar fi reușit să-l convingă să renunțe la revocare, atunci putea merge cu demiterea până la capăt.
  Dar măcar ar fi ascultat și argumentele celeilalte părți!
  Adică, exact cum se stipulează acum, în Acordul pritocit timp de două zile. (…) „.

  DAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA?!!!

  • Și mai este ceva…: ÎNCĂ (!!!) de la formarea/debutul Guvernului-Cîțu, și cu atât mai-abitir din momentul declanșării (DE CĂTRE… P.N.L., căci, oricuuuum-ai-suci-și-răsuci problemaaa…, toooot rămâne… REALITATEA-INDUBITABILĂ că „liberalii” au făcut PRIMUL-PAS, prin DEMITEREA-DISCREȚIONARĂ a lui Vlad Voiculescu!) a „Crizei de 7 zile”, TOATĂ-LUMEA insistă încercând să acrediteze ca fiind… „adevăr-absolut” FALSA-teorie conform căreia RUPEREA-Coaliției (pe care noi, în mod SINCER, NU ne-o dorim, pentru că ar fi o MARE-NENOROCIRE pentru… Țară!!!!!!) ar fi un DEZASTRU-ELECTORAL (atenție: în… 2024 – ! –, căci NUMAI atunci se vor desfășura… TOATE cele patru rânduri/tipuri-de-alegeri!)… DOAR pentru U.S.R.-P.L.U.S., care, vezi-Doamneee…, ar fi efectiv… „strivit” (Sic!) – DELOOOC-ÎNTÂMPLĂTOR se tooooooot repetă, OBSESIV, acest termen! – în Opoziție, între P.S.D. și A.U.R. , în timp ce P.N.L. ar supraviețui-electoral (chiar… onorabil!) unei (NOI!) ]nso’iri (directe sau indirecte) cuuu… MIZERIA de P.S.D.!!!!!

   NIMIC MAI FALS (!!!!), deoarece:

   1. În primul rând, SARE-N-OCHI ooo… (MAI MULT DECÂT EVIDENTĂ, Zău-așaaa…!) INCOMPATIBILITATE-LOGICĂ, între o susținere (directă sau indirectă) a) P.S.D.-ului pentru P.N.L. și (atenție: ÎN-ACELAȘI-TIMP!) „strivirea” între… P.S.D. (Sic!) și A.U.R. a unui U.S.R.-P.L.U.S. ajuns în Opoziție-parlamentară: nici-chiar P.S.D.-ul NU poate să reușească caaa… SIMULTAN (!!!!!!!!!) săăă… SUSȚINĂ (chiar șiii… INDIRECT, „pe-șest(ache)” – Sic! – chiar!) un P.N.L.-la-guvernare și (repetăm/subliniem: SIMULTAN!) să-iii… facă OPOZIȚIE, în Parlament!!!
   Așadar, este (ELEMENTAR-)LOGIC că un U.S.R.-P.L.U.S. odată ieșit (nu are importanță cum: prin-propria-voință sau dat-afară…) din actuala coaliție ori ar rămâne să-și împartă Opoziția-parlamentară față de P.N.L…. DOAR cu A.U.R., ori… NU ar mai fi în niciooo… „Opoziție” fa'[ de P.N.L., pentru c[ acest din urm[ partid NU ar mai avea cum s[ fie la guvernare fără ooo… (NOUĂ!) „îmbârligare” (Sic!) cu P.S.D.-ul!!!!!!!!!!!!!
   Chiar Vă rugăm să ne spuneți… CE ANUME NU ESTE (ELEMENTAR-)LOGIC ÎN ACEASTĂ (FOARTE-SIMPLU de făcut, de altfel!) ANALIZĂ…;

   2. COMPLETAMENTE-ILOGICĂ este și partea cu un U.S.R.-P.L.U.S. care ajuns în Opoziție efectiv s-ar… nenoroci-electoral total-și-definitiv și, ÎN-CONTRAST, un P.N.L. (atenție, că-i important pentru… MENTALITATEA-alegătorilor: IARĂĂĂĂĂȘI, așadar… NU PENTRU PRIMA OARĂ – !!!!!! –, existând deja… CATASTROFALELE-pentru-Țară precedente: Guvernul-MINORITAR-Tăriceanu și, ulterior, ȘI MAI GRAV chiar, U.S.L.-ul!!!!)… susținut (din nou MARE-ATENȚIE: timp de cel puțin… TREI ANI!) de către… P.S.D. (chiar și DOAR… „pe-șest” – Sic! –, adică… GOLĂNEȘTE!), nu ar fi afectat prea tare din punct de vedere electoral la alegerile (repetăm: TOATE-posibile!) din 2024!!!!!
   Electoratul AMBELOR partide în discuție este deee… (CENTRU-)DREAPTA, o (mare?!?…) parte a acestuia fiind chiar… COMUN (!), așadar se luptă pentru atragerea/captarea-electorală (cam) a… ACELUIAȘI electorat (oricum: de ACELAȘI… TIP: pro-reformist, pro-occidental ș.a.m.d.!!!)!
   Prin-urmare:

   A. Cum va mai vota, atunci, electoratul deee… CENTRU-DREAPTA, în… 2024 (așadar după… trei-patru ani FĂRĂ-REFORME, căci nici DACĂ – !!! – ar vrea, CU-ADEVĂRAT – !!!!! –, să le facă P.N.L.-ul, NU le-ar accepta … P.S.D.-ul, care ar fi cel ce i-ar menține pe „liberali” la guvernare!!!!!) un P.N.L. careee… ar avea (DIN-NOUUU!!!!!) pe aristocraticele-și-apretatele/scorțoasele… gulere-albe (!)… urme ROȘII, deee… RUJ (Sic!) P.S.D.-ist???????????!!!!!!
   Noi credem că, după un nouuu… „TZIGAN-TANGO” (Sic!) dansat de P.N.L. la sânul-„iubitor” (Sic!)… P.S.D.-ului, electoratul de CENTRU-DREAPTA ar decide astfel, în 2024, soarta (DEFINITIVĂ a) P.N.L.-ului:… P.N.Ț.C.D. „ar scrie”, ȘI (!) pe cel de-al doilea „partid-ISTORIC”, daaaaaaaaaaa?!!!!!!!!
   (Adică: ADIOOOOO!!!!!!)

   B. U.S.R.-P.L.U.S., aflat în OPOZIȚE-PARLAMENTARĂ… atât față de P.N.L. cât și față de P.S.D., adică față de cele două partide care COLABOREAZĂ-pentru/la-guvernare (direct sau indirect), dar și fără să aibă vreo relație, oricât de mică, cu… SINGURUL ALT partid aflat în Opoziția-din-Parlament (A.U.R.), AR CÂȘTIGA-ELECTORAL… ENOOOORM, mai ales dacă ar fi DAT-AFARĂ din Guvern sau dacă ar fi, măcar, pus în situația de a NU mai putea guverna alături de „liberali”, să zicemmm… prin noi gesturi DISCRE”IONAR-AUORITARE ale premierului de la P.N.L.!
   Ar AVEA DREPTUL (moral și logic!) să arate că au ]ncercat, „au-tooooot-lăsat-de-la-ei”…, dar… AU FOST, practic, IZGONIȚI (direct sau indirect…) de la guvernare!
   Din Opoziție, U.S.R.-P.L.U.S. AR LOVI PUTERNIC, FĂRĂ-EZITĂRI/REȚINERI, atât în INAMICUL… IDEOLOGIC-TRADIȚIONAL- (P.S.D.), cât și în cel… CONCURENT-IDEOLOGIC (P.N.L.), inamici care, reamintim,… CONLUCREAZĂ-la-Putere!!!
   Noi NU împărtășim părerea unor (pro-)U.S.R.P.L.U.S.-iști (membri sau numai simpatizanți/susținători) FOARTE-RADICALI care susțin că acest nou partid ar… PIERDE-ELECTORAL pentru că a intrat la guvernare alături deee… ÎNFRÎNAT-revormistul P.N.L. și dee… ANTI-reformistul U.D.M.R.!!!
   NU, U.S.R.-P.L.U.S.-iștii ERAU (și ca interes-electoral, NU NUMAI CA DATORIE PATRIOTICĂ!!!!!) OBLIGAȚI (!!!!!) să intre la guvernare cu „liberalii” și „ungurii”, pentru că s-a văzut, în anul-electoral 2020, cât de tare… i-a afectat-electoral refuzul de a intra în Guvernul-Orban!
   Dar… UNA a fost NECESITATEA (!!!!) intrării la guvernare după alegerile-legislative din 6 decembrie 2020, și cu-totul-și-cu-totul-ALTCEVA ar fi SITUAȚIA unei ieșiri… SILITE (!) din actuala coaliție parlamentar-guvernamentală!
   Mai pe șleau: dacă ar rămâne într-un guvern… condus (ÎN-CONTINUARE!) AUTORITAR-DISCREȚIONAR de către P.N.L. (datorită celor… DOAR 10% în plus obținute în alegeri de către P.N.L.și a celor 6% ale U.D.M.R.-ului!) și în care REFORMELE-AMPLE-și-RAPIDE NU ar putea fi demarate și încheiate, ABIA atunci… „S-AR-DUCE-PE-COPCĂ”, poateeee… TOTAL-,-DEFINITIV-și-IREVOCABIL (!), acest U.S.R.-P.L.U.S.!!!!!!

   Aceasta se vrea a fi DOAR (!)… o (FOARTE-UMILĂ!) încercare de ANALIZĂ (LOGICĂ, mai ales, ca argumentație!), inevitabil:… SUBIECTIVĂ (desigur!), făcută FĂRĂ-JIGNIRI: se poarte remarca UȘOR, sperăm, tonul ;i exprimarea NU NUMAI CIVILIZATE, dar șiii… NErăzboinice, ba chiar îndemnând la… PACE, LUNGĂ-și-AUTENTICĂ (!), în coaliția de centru-dreapta, parlamentar-guvernamentală.

   Bineînțeles că NU avem tupeul de-a spera la vreo reacție/replică din partea autorului articolului (DEȚI NE-AR BUCURA ENORM SĂ AFLĂM, de la Domnia Sa, DACĂ ESTE CEVAAA… ILOGIC – adică în afaraaa… logicii-ELEMENTARE! – ÎN CEEA CE AM SCRIS: dar pe ceilalți care ne-ar putea face ONOAREA de a citi cele de mai sus, i-am ruga un singur lucru, și-anume săăă… lase deoparte EVENTUALA-tendință de aaa… ÎNJURA(-PARTINIC!) și să ne facă plăcerea de a ARGUMENTA și dumnealor, la fel de… CIVILIZAT și NEPASIONAL cum sperăm că am reușit și noi săăă… ÎNCROPIM aceste (încă o dată, tot… fără-FALSĂ-modestie: PREA-UMILE!) considerații-PERSONALE, făcând apel doar la REALITĂȚI-INCONTESTABILE și LOGICI-de-BAZĂ, daaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa?!!!

   Și, în final, ÎNCĂ O DATĂ: SUCCES (adică: REFORME URGENTE-și-AMPLE și măsuri PROFESIONISTE-și-CINSTITE de DEZVOLTARE-SUSTENABILĂ-și-DURABILĂ!!!!!!!!), actualei coaliții-de-la-Putere (mai ales ACUM, în/pe-bazaaa… NOII forme a PROTOCOLULUI-interpartinic!)!!!!!!

    • „Flăcău”????!…
     „Bați de muscă”…

     TOCMAI vorbeam despre limbaj CIVILIZAT!
     Și a cuvântat, primul…, unnn…

     Așadar, ne vedem siliți să adăugăm ceva, la APELUL nostru inițial…
     Îi rugăm peee… MÂRLANI (!!!) atât: NICI SĂ NU (!) CITEASCĂ (ce să mai zicem deee… comentat!) ce-am postat mai sus, DAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA?!!!!!

     • Multăăă… MITOCĂNIE (!) în România asta, a noastră…: ASTA explică șiii… HALUL (!) în careee… RĂMÂNEM, de secole!!!!!

   • Ne cerem SCUZE pentru greșelile-de-scriere, datorate GRABEI: fiind așa de multe acum…, nici nu le mai corectăm, de această dată, deși credem/SPERĂM că ați observat că obișnuim s-o facem!!!

    • Oricum…, MAI-TOATE (!) greșelile-DE-SCRIERE din textul de mai sus sunt din cauza rămânerii (fixate a) tastaturii… pe-limba-engleză, la scrierea literelor-cu-diacritice-românești!!!

   • CONCLUZIA analizei/DEMONSTRAȚIEI-LOGICE din comentariul nostru:

    P.N.L. areee… CEL-PUȚIN (!!!!!!!!!!!!!!!!) LA-FEL de multă NEVOIE (ELECTORAL vorbind…) deee… MENȚINEREA ACESTEI COALIȚII (iar NU deee… încropirea ALTEIA, cuuu… P.S.D.!) pe cât are U.S.R.-P.L.U.S.!!!!!

    • Și cu asta chiar ÎNCHEIEM: cine le bagă „liberalilor” în cap căăă… NU ar fi (tocmai) un DEZASTRU (!) pentru ei (din punct de vedere ELECTORAL!) dacă în loc de U.S.R.-P.L.U.S. ar guverna cuuu… P.S.D. (IARĂĂĂĂȘI!), apăiii…… NU le face NICIUN-BINE, NICI LOR, P.N.L.-iștilor, dar… NICI ROMÂNIEI!!!

  • BINEÎNȚELES că NU asta-i important…, dar să știți că se poate afirma (LA FEL DE CORECT!!!!!) că a ținut… 7 zile (de la demiterea lui Vlad Voiculescu, până la semnarea actului-adițional la Protocolul-Comun-de/pentru-Guvernare!), dar ȘI că a durat… 10 zile (adică până la numirea unui nou ministru-PLIN la Sănătate!), daaaaaaaaaaaaaaa?!!!!!

 3. Apropo deee… INSPIRATUL (!!!!!) titlu al articolului, care face aluzie/trimitere/PARAFRAZĂ la celebrul „RĂZBOI-DE-ȘASE-ZILE” din Orientul-Apropiat (5-10 iunie 1967), dintre Israel și o mini-coaliție a trei state arabe (Egipt, Siria și Iordania), putem EXTINDE paralela și consemnând… URMĂRILE rezultatului respectivului conflict: ÎNVINGĂTORUL (Statul-Evreu)… ȘI-A MĂRIT TERITORIUL … DE CÂTEVA ORI – ! – (dar… cuceririle acelea NU sunt nici până astăzi recunoscute de O.N.U. și de țările-lumii, nici măcar de către… S.U.A.!!!!!), ocupând Peninsula-Sinai (între timp… RETROCEDATĂ, în proporție de 99%!) din Egipt, Podișul/”Înălțimile”-Golan de la Siria și, MAI-ALES, de la Iordania TOT-MALUL-OCCIDENTAL-Al-IORDANULUI (așa-numita „Cisiordania”), INCLUSIV (FOARTE-IMPORTANT!)… PARTEA-MUSULMANĂ A IERUSALIMULUI!!!!!!

  De menționat/precizat/SUBLINIAT:
  1. Arabii… SE PREGĂTEAU DE CONFLICT și AU FORȚAT DECLANȘAREA LUI, prin blocarea accesului navelor israeliene prin Strâmtoarea-Tiran, cu o lățime de 13 kilometri, dintre Peninsula-Sinai și Peninsula-Arabică și care separă Golful-Aqaba de Marea-Roșie.
  2. Israelul este cel care a atacat, ca reacție la blocada-arabă-antiisraeliană din Strâmtoarea-Tiran.
  3. Arabii sunt cei care au cerut încetarea-conflictului.

  Eiii…, acummm…, FIECARE (!) este liber săăă… „jongleze” (Sic!) analitic, cu această paralelă…, EXACT AȘA CUM DOREȘTE (!), apropo deee… CAUZE/RESPONSABILITĂȚI/CULPE și deee… URMĂRI/CÂȘTIGĂTORI-și-PERDANȚI în… „CRIZA-DE-ȘAPTE-ZILE” din Români(C)a, daaaaaaaaaa?!!!!!

 4. Opaaa…, na-beleaaa…, că nici nu se încheie bine „Criza-de-7/10-zile”, că începuuu… „Criza-de-la-Iași” (!!!!!), cu bugetu’-local NEvotat de către consilierii U.S.R.-P.L.U.S.!!!!!!!!

  (Deși balamucu’/circu’-i în Moldova, iar noi comentăm din Dobrogea, folosirăm… perfectu-simplu/”perfectu-oltenesc”, căăă… postarăm la articolul unui oltean – OPTIMIST, din fire! –, daaaaaaa?!!!!!)

  • Bineee…, asta de la Iași vine dupăăă… „Criza-de-la-Sectorul-1”, unde primarul Clotilde Armand (U.S.R.-P.L.U.S.) este laaa… a treia (a 3-a!) încercare de a-și vedea votat bugetul-propus, însă consilierii-locali P.N.L. nu vor și pace!!!

   • Ăștia din coaliție par a fi din ce în ce maiii… „CRIZAȚI” (Sic!), Zău-așaaa…: SĂPTĂMÂNA șiii… „CRIZA”!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Astaaa… DEOCAMDATĂ (!): că până acu’ seee… „CRIZAU” – Sic! – (cel mult) LUNAR, daaa’… Doamne-ferește să n-ajungă s-o facăăă… ZILNIC,

    Da’… SĂ NE PĂSTRĂM, totuși…, OPTIMISMU’ (MAI-MULT insuflat deee… articol!), daaaaaaaaaaaaa?!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -