CTP: „Zeii Justiției încearcă să ucidă și amintirea lui Gheorghe Ursu”. Furie și consternare după achitarea torționarilor securiști ai disidentului anticomunist ucis în 1985

8
950
Justiția română încearcă să ucidă până și amintirea disidentului anticomunist Gheorghe Ursu, contestând calitatea acestuia de opozant al regimului în motivarea sentinței de achitare a criminalilor securiști

Societatea civilă din România reacționează cu furie și consternare la decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție, care joi i-a achitat definitiv pe ofițerii de Securitate care au coordonat ucidereaz disidentului anticomunist Gheorghe Ursu în 1985. Motivarea ICCJ este de-a dreptul stupefiantă, judecătorii contestând că înainte de 1989 au existat operațiuni sistematice de supraveghere și reprimare a populației, dar și că victima n-ar fi fost „un adevărat «dizident politic»”.

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a scris un mesaj furios pe contul său de Facebook.

„Zeii Justiției încearcă să ucidă și amintirea lui Gheorghe Ursu.

«Este totuși dificil de considerat că victima a fost un adevărat „dizident politic”. Într-adevăr, este de notorietate că în regimul comunist orice părăsire a țării era o adevărată raritate, fiind făcută numai de anumiți cetățeni și sub un control strict, raportând la organele de securitate orice mișcare, etc, însă, victima care avea un fiu stabilit legal și definitiv în SUA, nu numai că nu a fost dată afară din serviciu, dar a și făcut toate concediile numai în străinătate, neexistând practic țară din Europa nevizitată de acesta».

Aceste cuvinte sunt parte din motivarea Înaltei Curți de Casație și Justiție pentru achitarea celor doi ofițeri de Securitate care l-au torturat pe Gheorghe Ursu. Deci, pe lângă faptul că Înalta, prin decizia în cazul maior (r) Marin Pârvulescu, col. (r) Vasile Hodiș menține recordul ca numărul foștilor securiști condamnați pentru poliție politică să fie în continuare 0 (zero) imaculat, zeii Justiției române se străduiesc să nege calitatea de disident a inginerului Gheorghe Ursu. Adică, exact ce a făcut Securitatea, înscenându-i infracțiunea de posesie a 17 dolari!

Gheorghe Ursu a fost exclus din PCR în 1950 pentru exprimarea deschisă a unor opinii contrare politicii Partidului. Securitatea l-a pus sub filaj în urma «propagandei dușmănoase», cum scria în dosarul său, pe care o făcea la adresa regimului Ceaușescu. Turnat de o colegă de serviciu, lui Ursu i s-a confiscat de către Securitate jurnalul personal, plin de comentarii critice la adresa autorităților comuniste. Anchetarea lui de către Securitate a început după ce a trimis postului de radio Europa Liberă o scrisoare în care avertiza, în calitate de inginer constructor, în legătură cu hotărârea criminală a lui Ceaușescu de a renova fără consolidare blocurile șubrezite de cutremurul din 1977.

Martorii citați în dosar descriu agresiunile fizice și psihice la care a fost supus metodic de către securiști, «bătut la tălpi și la palme și lovit cu bastonul în cap».

Iar ÎCCJ, care consideră că «nu există probe că cei doi lucrători de securitate au exercitat violențe asupra victimei», stabilește că Gheorghe Ursu n-a fost disident, pe baza «probelor» că a călătorit în străinătate și n-a fost dat afară din serviciu! Ca și cum treaba judecătorilor era să judece disidența lui Ursu, și nu omorârea lui în arestul din Rahova.

De ce? Ca să omoare și amintirea acestui om care a avut curajul să fie om în timpuri inumane”.

Florin Șandru, președintele executiv al IICCMER, a atacat și el violent sentința, spunând că se încalcă toate valorile statului de drept și ideea de justiție: „Achitarea celor responsabili de moartea disidentului Gheorghe Ursu este o decizie ce contravine tuturor valorilor pe care se întemeiază statul de drept, precum și ideii de justiție în România. Disculparea torționarilor Securității este o palmă dată memoriei tuturor victimelor regimului criminal comunist, o jignire adusă suferinței familiilor acestora și cel mai important, o lovitură dată fundamentelor morale ale societății. În pofida eforturilor instituțiilor statului, inclusiv ale IICCMER, care au pus la dispoziția justiției un material probator mai mult decât solid, ceea ce a prevalat au fost mărturiile interesate ale foștilor membri ai aparatului comunist de represiune, care astăzi se declară patrioți și apărători ai intereselor naționale. Singurele interese pe care aceștia le-au apărat cu adevărat au fost cele personale și pe acelea ale clanului Ceaușescu, pe care l-au servit în fiecare dintre orele petrecute în slujba răului și a minciunii”.

Regizorul Tudor Giurgiu a scris că „e o zi a Rușinii Naționale”, în timp ce Cătălin Drulă, președintele USR, a anticipat că se va ajunge din nou la CEDO.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Curtea de Justiție a UE desființează regimul mafiot Iohannis – PSD – servicii: prescripția faptelor decisă de CCR, prin care au scăpat toți infractorii, este ilegală!

* „În loc să taie pensiile speciale și sinecurile, Ciolacu ne crește nouă taxele. Un parazit nu-și părăsește niciodată gazda de bunăvoie”

* Principalul vinovat instituțional pentru „azilele groazei”, secretarul de stat impus de Lia Olguța Vasilescu, a rămas în funcție. Jurnalistul Vanghele: „Ăsta e creatoru’ sistemului ăstuia nemernic, lumpenu’ ăsta patibular”

* VIDEO. Fiara dezlănțuită, în cazul „azilelor groazei”, deși era filmată și avea în față un bărbat în putere. „E clar că bieții bătrâni nu aveau nicio șansă, îi zdrobea bruta”

* VIDEO. Comportament bizar al șefei unui „azil al groazei”: a dansat pe stradă cântând „Criminalaaaaa!”. Dezlănțuirea în 7 fotografii

* VIDEO. Avocatul torționarilor din cazul „azilelor groazei”: fostul milițian Pavel Abraham, acuzat că a maltratat protestatari la Mineriada din 13-15 iunie 1990

* Dosarul „Otopeni”: șpăgi de peste 1,5 milioane de euro erau notate minuțios într-un fișier numit ”Viața e frumoasă”!

* SONDAJ. Românii au cea mai mare încredere în Codruța Kovesi. Intenția de vot la partide: PSD – 31%, PNL – 19%, AUR – 18%, USR – 11%

* VIDEO. La o zi după ce a nenorocit Nașul TV, Șoșoacă a adus o amendă și pentru Realitatea Plus! De data asta, complice la fake-news i-a fost conspiraționista dragnistă Anca Alexandrescu

* VIDEO. Hulpavul preot Calistrat povestește cum își dijmuiește enoriașii: 10% din toate cheltuielile nunții! „L-ați luat pe Dumnezeu de prost? Ai citit în Scriptură ce înseamnă zeciuiala? 10% trece-mi în cont sau pune-mi în plic!”

 

8 COMENTARII

  • Marius Oprea: „Nu mult după revoluție, mi-a povestit președintele Emil Constantinescu, pe atunci prorector, șiruri lungi de securiști au făcut coadă la Rectorat, pentru a-și echivala studiile de la Băneasa, cu cele de Drept”

  • Cred ca au scris sentinta dupa dictare si au semnat-o.
   Logica, dar si antecedentele acestor meseriasi in livrari de sentite, arata ca exista o ramura a mafiei, specializata in achitarea mafiotilor acuzati. Unii dicteaza, altii livreaza.
   Dar, desi ticalosiia i-a ramas intacta, s-a cam prostit si mafia. S-a bazat prea mult pe indolenta societatii romanesti.
   Cum sa dictezi o asemenea sentinta aberanta?!
   Cum sa ai prostia de a da o asemenea motivatie socanta?!!

 1. „Quousque tandem abutere Catillina patientia nostra? / Quem ad finem…”
  Cicero-Catillinarae
  „Până când vei abuza Catilina de răbdarea noastră? / Până când în sfârșit…”
  Mai e printre noi vreun sânge de roman? (roman, nu român).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.