Dosarul „Otopeni”: șpăgi de peste 1,5 milioane de euro erau notate minuțios într-un fișier numit ”Viața e frumoasă”!

4
1936
Cătălin Lăscuț, copatron al firmei Millenium / FOTO: G4Media.ro

Surpriză pentru procurorii care instrumentează dosarul mega-șpăgilor pentru spațile comerciale din Aeroportul Otopeni. O contabilă a firmei Millenium, care opera duty-free-urile din aeroport, a predat procurorilor DNA un stick pe care se află un fișier denumit „Viața e frumoasă – 28.02.2022”. În fișier sunt notate sumele aflate într-un seif și folosite de patronii firmei, Cătălin Lăscuț și Radu Tănăsescu, inculpați în dosarul „Otopeni”, ca șpăgi pentru prelungirea contractelor de concesiune a spațiilor comerciale din mai multe aeroporturi din țară. Lista șpăgilor însumează peste 2,2 milioane de euro.

Conform unui document din dosarul DNA, consultat de G4Media.ro, care conține declarația contabilei de la Millenium, ”șpăgile”, cheltuielile extraoperaționale și marketing money” – după cum s-au exprimat martorul și inculpații – erau de 7.582.000 de lei (peste 1,5 milioane de euro).

Fragment din declarația contabilei (20 aprilie 2023): ”Răspuns martor: «Pe acest stick era consemnat practic un fel de registru de încasări și plăți. Regula stabilită de asociați era să se scrie cine a adus banii în seif și cui i s-au dat banii. Nu eu am creat acest fișier, ”Viața e frumoasă – 28.02.2022”, aflat pe stickul predat»”.

„Suma din «marketing money» era de aproximativ 700.000 de euro”

Într-un alt fragment relevant din declarația contabilei, aceasta spune că șpăgile date de patronii firmei Millenium, conform fișierului ”Viața e frumoasă – 28.02.2022”, au depășit 1,5 milioane de euro. Cei 7.582.000 de lei au fost numiți „cheltuieli extraoperaționale”, dintre care „aproximativ 700.000 de euro” figurau ca „marketing money”.

„Întrebare organ de urmărire penală: «Fiindu-vă prezentată discuția din data de 01.02.2023 dintre Radu Tănăsescu și Hardan Saadeh (om de afaceri libanez, patronul firmei DNATA Catering, denunțător și colaborator al DNA în acest dosar – n. red.), în care Tănăsescu îi relatează interlocutorului său faptul că are de la dvs. un fișier în format Excel în care sunt menționate toate ”șpăgile” din perioada 2022 – 01.02.2023, precum și cuantumul total al acestora de 7.582.000 de lei, vă rugăm să precizați dacă într-adevăr ați realizat și transmis un astfel de fișier lui Tănăsescu Radu Laurențiu?»

Răspuns martor: «Cu o zi înainte de data de 01.02.2023, TĂNĂSESCU RADU a venit la mine la birou, la sediul GRAFTEX, după ce avusesem înainte la birou la MILLENIUM o discuție privind analiza de buget.

Structura de buget a societății MILLENIUM are aproape 98 de centre de cost și era împărțită în operațional și extraoperațional. Eu cred că TĂNĂSESCU RADU, prin suma de 7.582.000 de lei, se referă la suma care apărea pe sheet-ul de cheltuieli extraoperaționale. Mai mult de atât, cu o seară înainte, situația detaliată a bugetului de extraoperaționale am realizat-o împreună cu el, fiind defalcat acest buget de extraoperaționale pe asociați: LĂSCUȚ CĂTĂLIN, ROȘCA EMIL, OLTEANU ION și RADU TĂNĂSESCU. Suma respectivă se referă la totalul costului de pe sheet-ul de extraoperaționale.

Acea defalcare pe asociați se referea la cine a dispus acea cheltuială. Acele cheltuieli nu se refereau la cheltuiala unui magazin, ci la costuri angajate de asociați. TĂNĂSESCU RADU a spus să adaug și un sheet pe care să-l denumesc ”marketing money” cu sumele care apar pe stick-ul la care am făcut referire anterior. 7.582.000 de lei era suma totală a cheltuielilor extraoperaționale, iar suma din ”marketing money” era distinctă și viza sumele date din seif cash în 2022. Îmi amintesc că suma din ”marketing money” era de aproximativ 700.000 de euro»”.

„Sumele date cu titlu de «șpagă» au fost de 7.582.000 de lei sau 1.531.000 de euro”

Referirile la fișierul cu banii de șpăgi se regăsesc și în motivarea instanței, care a respins acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat de unul dintre patronii de la Millenium, Cătălin Lăscuț, cu procurorii DNA.

Îi relatează lui… conținutul unui fișier Excel, care conține detalii privind toate sumele date unor persoane cu titlu de «șpagă», în perioada 2022, suma totală fiind de 7.582.000 de lei sau 1.531.000 de euro, reprezentând sume «extraoperaționale» (așa cum le-a mai denumit și la discuții anterioare), adică acestea sunt exclusiv sume retrase din firmă în numerar cu justificarea «dividende» ori «bonus angajați», nu include cheltuieli cu avocați ori consultanți, acele cheltuieli fiind pe facturi; or, reamintim că la discuția din 12.12.2022, imediat ce… îi cere lui… 100.000 de euro pentru prelungirea de 6 luni realizată, respectiv 100.000 euro pentru următoarea prelungire, … precizează: «N-avem facturi», suma pretinsă fiind deci nu pentru avocați ori consultanți – cu privire la care au facturi –, ci pentru «șpagă».”

Contractele Millenium și DNATA pentru spațiile comerciale din incinta Aeroportului Otopeni au expirat la finalul anului trecut, însă au fost prelungite cu 6 luni de conducerea Companiei Naționale Aeroporturi București (CNAB). La finalul lunii iunie a expirat și această prelungire, iar între 1 și 8 iulie, spațiile unde au funcționat duty free-urile Millenium au fost închise până la finalizarea noilor contracte. După declanșarea anchetei DNA, CNAB a scos spațiile comerciale la licitație la Bursa de Mărfuri.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* SONDAJ. Românii au cea mai mare încredere în Codruța Kovesi. Intenția de vot la partide: PSD – 31%, PNL – 19%, AUR – 18%, USR – 11%

* Încă o „țeapă” a guvernării PSD-PNL: Legea salarizării promisă de Guvern profesorilor în timpul grevei nu e gata nici azi, deși pe 15 iulie ar fi trebuit să intre în vigoare!

* Conflict la vârf: PSD vrea să sufoce economia privată cu măriri de taxe și impozite, ca să acopere deficitul făcut de ministrul Câciu și clientela de partid; PNL nu e de acord

* DOCUMENT. Președinta Comisiei Europene atrage atenția Puterii PSD-PNL: „Dacă nu elimină pensiile speciale, România nu va primi tranșa a treia din PNRR!”

* Gonind pe contrasens cu Mercedesul său, deputatul Gheorghe Șimon (PSD) a băgat în spital două femei și s-a oprit în curtea unui localnic. Șimon a fost ministru al Economiei în regimul Dragnea

* Pandele către Ciutacu, în direct la RTV: „Voi știți cât am de plătit? Întrebați-l pe Sebi Ghiță cât am de plătit pentru faptul că… da? După cât am de plătit, îmi dați voi înapoi că am făcut rating?”

* Monstrul Godei era omul de casă al Gabrielei Firea! Aceasta l-a angajat și la Senat, după Primăria Capitalei. Anterior, Godei fusese plasat la FC Voluntari, clubul finanțat de Primăria lui Pandele. Firea a mințit că Godei nu e un apropiat al ei, ci un „simpatizat care bagă și el capul în poză”

* Caracatița din Voluntari: o firmă din ograda clanului Firea-Pandele a primit acces la date secrete cu câștigătorii programului „Casa Verde 2023” și le face oferte, deși nici lista instalatorilor autorizați n-a fost anunțată

* A mai murit un FSN-ist de frunte: Dan Matei Agathon. Ion Iliescu îi îngroapă pe toți. Lista e lungă: Bîrlădeanu, Brucan, Marțian, Militaru, Chițac, Dan Iosif, Sassu, Duvăz, Lupoi, Cico Dumitrescu, Sergiu Nicolaescu…

* VIDEO. La o zi după ce a nenorocit Nașul TV, Șoșoacă a adus o amendă și pentru Realitatea Plus! De data asta, complice la fake-news i-a fost conspiraționista dragnistă Anca Alexandrescu

4 COMENTARII

  1. Viața e minunată pentru gașca de bandiți PCR-USL-AUR 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    • CAND AI „justitia”, AI TOATA PUTEREA !
      EXECUTANTII PARTIDULUI SI SECURITATII DE LA ccr AU PRODUS MULTE ALIFII, VIRGULE AU FOST PUS PRIN LEGI DE laurete SI ALTI avocati.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here