Suspendată 4 ani pentru dopaj, Simona Halep sugerează o conspirație: „După ce au aflat identitatea mea, doi din trei experți și-au schimbat brusc opinia în favoarea acuzațiilor”

2
514
Simona Halep

Simona Halep a publicat marți seara o reacție oficială pe contul său de Instagram, la câteva ore după ce un tribunal al Agenției Internaționale pentru Integritate în Tenis (ITIA) a suspendat-o 4 ani pentru dopaj. Tenismena română afirmă că sunt acuzații false, anunță că va face recurs la Tribunalul de Arbitraj Sportiv și sugerează că la mijloc este cel puțin rea-intenție, dacă nu chiar o conspirație.

Sportiva suspendată de ITIA afirmă că doi dintre cei trei experți care compuneau comisia pentru evaluarea parametrilor biologici și-au schimbat brusc părerea, în privința cazului ei, după ce i-au aflat identitatea. Halep nu aduce nicio probă și niciun martor în sprijinul acestei afirmații.

Acuzată că și-a modificat Pașaportul Biologic, Halep răspunde că parametrii acestuia au fost neschimbați timp de 10 ani, dar experții din comisie au ignorat acest lucru, fiind evident că substanța interzisă roxadustat, găsită în sânge la un nivel foarte scăzut, fusese ingerată accidental, mai ales că făcuse cu 3 zile înainte un test similar care ieșise negativ.

La acest capitol, ITIA comunicase cu fermitate: „Tribunalul a acceptat argumentul lui Halep potrivit căruia ar fi luat un supliment contaminat, dar a stabilit că volumul ingerat de jucătoare nu ar fi putut duce la concentraţia de roxadustat găsită în proba pozitivă„. Așadar, stabilise că ingerarea substanței interzise nu a fost accidentală.

Halep anunță și o acțiune în instanță împotriva companiei producătoare a suplimentelor nutritive ingerate în august 2022. Tenismena a fost depistată pozitiv la un control de rutină făcut pe 29 august 2022, înaintea US Open. De atunci, ea a stat pe tușă în baza unei suspendări provizorii care a durat enorm de mult – peste un an.

Comunicatul Simonei Halep: „Am refuzat să accept decizia de suspendare pentru patru ani si am contestat-o potrivit prevederilor legale”

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Simona Halep (@simonahalep)

„Astăzi, un tribunal din cadrul Agenției Internaționale pentru Integritate în Tenis (ITIA) a anunțat o decizie provizorie în cazul meu. Ultimul an a fost cel mai greu meci din viața mea și, din păcate, lupta mea continuă. Mi-am dedicat viața tenisului. lau foarte în serios regulile care guvernează sportul nostru şi mă mândresc cu faptul că nu am folosit niciodată, în mod conştient sau intenţionat, vreo substanță interzisă. Am refuzat să accept decizia de suspendare pentru patru ani si am contestat-o potrivit prevederilor legale.

Într-o decizie de 126 de pagini, tribunalul a admis ambele acuzații aduse de ITIA – un test de urină pozitiv pentru o substanță interzisă și o încălcare a Programului de Paşaport Biologic (ABP). Reprezentanții mei și cu mine am prezentat ITIA și tribunalului dovezi convingătoare în sprijinul apărării mele și am formulat mai multe întrebări legitime cu privire la concluziile la care s-a ajuns în legătură cu dosarul ABP. Deși sunt recunoscătoare să am în sfârşit un deznodământ în fața unui tribunal, după numeroase întârzieri nefondate și cu sentimentul de a trăi în purgatoriu timp de peste un an, sunt șocată și extrem de dezamăgită de decizia acestui tribunal.

Cred într-un sport curat și, în aproape două decenii ca jucător profesionist de tenis, de-a lungul a sute de turnee și două titluri de Grand Slam, am fost supusă la peste 200 de teste de sânge și urină pentru a verifica dacă există substanțe interzise – toate au fost negative, până la 29 august 2022. Înaintea sezonului pe hard din 2022, la recomandarea echipei mele de încredere și a fizioterapeutului, am revizuit suplimentele nutritive. Niciunul dintre ingredientele enumerate pe aceste noi suplimente nu includea substanțe interzise, însă acum știm – şi tribunalul a fost de acord – că unul dintre ele era contaminat cu roxadustat. Am fost testată aproape săptămânal după testul meu inițial pozitiv până in prima parte a anului 2023, toate rezultatele fiind negative.

În ciuda acestor dovezi, ITIA a adus o acuzație ABP numai după ce grupul său de experți a aflat identitatea mea, ceea ce a făcut ca doi din trei experti să își schimbe brusc opinia în favoarea acuzațiilor ITIA. ITIA s-a bazat exclusiv pe opiniile acestor experți care au analizat doar parametrii mei sanguini – care s-au menținut timp de peste 10 ani în acelaşi interval. Acest grup de experti a ignorat faptul că nicio substanță interzisă nu a fost găsită vreodată în probele mele de sânge sau de urină, cu singura excepție a unui test pozitiv din 29 august pentru roxadustat, care era prezent la un nivel extrem de scăzut și care, dacă luăm în considerare testul meu negativ facut cu trei zile înainte de testul pozitiv, ar fi putut fi cauzat doar de o expunere accidentală la roxadustat.

Sunt profund recunoscătoare pentru sprijinul pe care l-am primit din partea familiei mele, a prietenilor şi a fanilor tenisului din întreaga lume. Continui să mă antrenez și să fac tot ce-mi stă în putință pentru a-mi reabilita numele in fata acestor acuzații false şi pentru a mă întoarce pe teren. Intenționez să apelez această decizie la Tribunalul de Arbitraj Sportiv şi să urmez toate căile legale de atac împotriva companiei producatoare a suplimentelor în cauză.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Becali a capitulat din nou în Europa: 0-2 în Danemarca! FCSB – singura echipă cu 4+1 antrenori!

Hagi șampiyon, Becali bătut de Dumnezeu! Mutările geniale prin care nașul și-a învins finul. O legendară răsturnare de scor: Farul – FCSB, de la 0-2 în minutul 17 la 3-2 în minutul 86

Lui Becali nu-i poate lua nimeni locul 2! Blestemul FCSB: în ultimii 8 ani a încheiat de 7 ori pe poziția secundă și o dată pe 5. N-a mai câștigat titlul din 2015, când era în pușcărie

„De azi, rapidistul Șumudică a murit! Aș antrena pe FCSB cu inima deschisă. Și la Dinamo m-aș duce”

Cei patru sfinți care ne-au adus un 2-2 miraculos în Elveția: Sfântul VAR, Sfântul Mihăilă, Sfântul Moruțan și Sfânta Bară. Goluri-dinamită în minutele 89 și 90+2. VAR-ul merită o statuie: ne-a salvat și în Kosovo, și în Elveția

A 4-a finală consecutivă de Liga Campionilor cu un singur gol: Manchester City – Inter Milano 1-0! Italienii au pierdut toate cele trei finale din acest an

Cea mai tare finală din istorie! Argentina – Franța 3-3, Messi – Mbappé 2-3, Argentina e triplă campioană mondială! Ștafeta Kempes – Maradona – Messi

* Sorana Cîrstea uimește lumea tenisului: la 33 de ani își egalează performanța de la 19 ani și e în „sferturi” la US Open! Culoar bun spre semifinale

S-a născut campionul următorului deceniu: Carlos Alcaraz, puștiul care a oprit marșul triumfal al lui Djokovici. Finală magică la Wimbledon: spaniolul a câștigat în 5 seturi, după ce începuse cu 0-5!

2 COMENTARII

  1. Go,Halep! A suparat pe multi cu ambitia sa ,pe americancele Williams,dar mai ales pe rusi si alte tenismene pline de aroganta si suficienta doar pentru ca s-au nascut in west…nu mai spun de englezi,care nu au nicio tenismena de performsnta ei!S-a mai auzit ceva de chinezoaica cu tatucul roman ce si-a schimbat numele de familie la cererea sotiei sale,o chinezoaica din Anglia??? Nothing!!!

  2. Ma gindesc si eu foarte serios ca expertii aia habar nu aveau cine e Halep. Acum au auzit prima data de ea. si cind au auzit ca e romanca pac conspiratia.
    Romanii urasc coruptia si hotia dar o sustin cu inversunare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here