Corespondență de la Chișinău. Zi decisivă: ultimele spasme ale unei mafii care a capturat un stat

2
9998
Vlad Plahotniuc, oligarhul care a capturat Republica Moldova, dar care se poate prăbuși în aceste zile

Corespondență de la Alexandru Cozer (editor Cotidianul.md)

Astăzi, la Chișinău e o zi istorică. După mai bine de trei luni de la alegerile din 24 februarie, considerate de cei mai mulți observatori indepenenți drept incorecte și parțial libere, precedate de cea mai murdară campanie electorală din istoria Republicii Moldova, s-a constituit o majoritate parlamentară anti-oligarhică, formată din PSRM (socialiștii lui Igor Dodon) și Blocul ACUM, în încercarea de a scoate instituțiile statului din captivitatea oligarhului Vladimir Plahotniuc.

Deși cele două entități politice sunt diferite, Blocul ACUM fiind profund pro-european, iar socialiștii fiind văzuți mai degrabă ca pro-ruși, cele două parți au trecut peste aceste divergențe geopolitce și au ajuns la un acord pentru a forma o majoritate parlamentară și un guvern.

Discuțiile au început încă acum două luni și s-au prelungit extrem de mult, în condițiile în care ințial blocul ACUM și-a asumat un guvern minoritar, condus de Maia Sandu, iar Andrei Năstase să fie votat în funcția de președinte al Parlamentului. Socialiștii au cerut însă ca președinta lor, Zinaida Grecianîi, să fie aleasă în fruntea Legislativului, discuțiile fiind blocate la acest aspect.

Pe ultima sută de metri, Blocul ACUM a acceptat acest compromis, invocând “necesitatea scoaterii statului din captivitate” și vorbind despre pericolul unor alegeri anticipate. Dacă s-ar fi desfășurat în aceleași condiții ca la 24 februarie, cu numeroase fraude, cu toate resursele administrative în mâinile partidului condus de Vladimir Plahotniuc, noile alegeri ar fi adus rezultate și mai proaste pentru Opoziție.

Pentru că, la 24 februarie, Partidul Democrat a mers într-atât de departe încât a falsificat chiar și procese-verbale de contabilizare a voturilor în unele circumscripții, cum e cazul celor din Cimișlia și Basarabeasca, doar pentru a-și spori numărul de deputați. Frauda a fost făcută cu acoperirea Comisiei Electorale Centrale și a fost probată în presă.

Curtea Constituțională, utilizată de PD

Pentru a încerca să blocheze crearea acestei coaliții, Partidul Democrat (PD) s-a folosit de Curtea Constituțională, una formată din persoane apropiate liderului PD, Vlad Plahotniuc, inclusiv nașa sa de cununie. Curtea a emis vineri, 7 iunie, la ora 19.00, o hotărâre prin care a stabilit că Parlamentul trebuie dizolvat în aceeași zi. Exact după ce PSRM a anunțat că nu va face o coaliție cu PD și că va merge la discuții cu Blocul ACUM.

Constiuția prevede expres că Parlamentul POATE fi dizolvat de președinte doar la trei luni de la validarea mandatului deputaților, în cazul în care Legislativul nu devine funcțional în această perioadă. Mandatele au fost validate la 9 martie, iar trei luni se împlineau la 9 iunie. Curtea a introdus însă o paranteză, că trei luni ar însemna 90 de zile.

În consecință, cei din PD au cerut dizolvarea Parlamentului și alegeri anticipate. Lucru refuzat de Dodon. Parlamentul s-a adunat în ședință și votează la această oră spicherul și un nou guvern.

Ca într-una devărat stat capturat, Parlamentul s-a reunit în ședință cu luminile stinse, fără niciun angajat, în încercarea de a-i bloca activitatea. Mai mult, ambasadorul UE la Chișinău, Peter Michalko, care a venit să asiste la ședință, a fost împiedicat să intre în clădirea Legislativului, putând s-o facă doar după îndelungi discuții.

Băsescu: Occidentul susține această alianță. Moldova trebuie scoasă din captivitatea lui Plahotniuc

Fostul președinte al României, Traian Băsescu, a salutat decizia blocului ACUM, de a crea o coaliție de guvernare cu Partidul Socialiștilor. Mai mult, el spune că o astfel de coaliție va fi susținută de partenerii occidentali ai Republicii Moldova.

Traian Băsescu

“Eu am spus de acum trei luni că asta este soluția: Plahotniuc să fie lăsat în opoziție și statul să fie scos de sub influența acestui om printr-o alianță a socialiștilor cu ACUM. Au ajuns la soluția politică ce putea fi aplicată. Moldova nu poate sta la nesfârșit fără guvern. Este împotriva intereselor Moldovei situația de instabilitate politică. Dacă se ajunge la o înțelegere, este foarte bine. Această prevedere este și în Constituția României, dar niciun președinte n-a uzat de ea. Un președinte este garantul stabilității țării. Atât timp cât Constituția spune că poate dizolva, este decizia președintelui când o face. Decizia lui Igor Dodon, de a nu dizolva Parlamentul, mi se pare una corectă. Dodon a făcut o declarație pe care eu am așteptat-o și am urmărit-o, că nu va denunța Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Liderii occidentali, vă garantez, privesc pozitiv această alianță. Eu sunt convins că toți liderii politici – și cei socialiști, și cei de la ACUM – au primit aceste semnale de la occidentali. Occidentul va recunoaște și susține votul, categoric da. Eu nu cred că Curtea Constituțională va invalida votul Parlamentului. Fie că este vorba de votarea conducerii Parlamentului, fie că este vorba de guvern. Pentru că în Constituție scrie că poate, dar că nu este obligat”, a declarat Băsescu pentru Cotidianul.md.

Miliarde furate din sistemul bancar, spălări de bani din Rusia, un stat mafiotizat

Caracterul captiv al statului este constatat nu doar de Opoziția de la Chișinău, de presa liberă sau de societatea civilă. Chiar secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjon Jagland, vorbea într-un editorial pentru “New York Times”, în 2015, când zeci de mii de moldoveni protestau în stradă în urma jafului din sistemul bancar, despre Republica Moldova ca un stat capturat în mâinile oligarhilor.

De atunci însă au trecut trei ani și jumătate, iar Plahotniuc și-a întărit și mai mult puterea. Niciun cent din miliardul furat nu a fost întors, ba mai mult, datoria cu dobândă a fost pusă în cârca statului, urmând ca în următorii 25 de ani Guvernul să returneze 25 de miliarde de lei Băncii Naționale.

Mai mult chiar, între 2012 și 2015, prin intermediul băncilor moldovenști au fost spălate 46 de miliarde de dolari, bani provenind de la oligarhii ruși și transferați ulterior în întreaga lume. Artizanul acestei scheme este același Vladimir Plahotniuc, care deține și cetățeania Federației Ruse și are și un dosar penal la Moscova pe acest caz.

Republica Moldova este un adevărat stat mafiotizat. Instituțiile sale, de la Curtea Constituțională la Procuratura Generală, Serviciul de Informații și Securitate, Ministerul de Interne sau Centrul Național Anticorupție, răspund la orice indicație a sa.

Au fost anulate până și niște alegeri pentru funcția de primar al Chișinăului, în 2018, câștigate de Andrei Năstase, pe aberantul motiv că acesta a îndemnat, în ziua alegerilor, toți oamenii să iasă la vot.

Dacă Plahotniuc nu este debarcat în acest moment, prin intermediul acestei coaliții, există riscul ca Republica Moldova să devină o gaură neagră a Europei, o dictatură veritabilă, în care să nu mai existe nicio urmă de democrație.

Ceea ce se întâmplă astăzi la Chișinău pot fi ultimele spasme ale unei mafii care a acaparat un stat sau un prim pas spre revenirea la normalitate, democrație și stat de drept.

CITIȚI ȘI:

* VIDEO. Război total la Chișinău. Blocul ACUM face alianță cu Dodon pentru a-l executa pe oligarhul Plahotniuc. Ambasadorul SUA și cel al Rusiei sunt prezenți la ședința Parlamentului, desfășurată pe întuneric

„Joaca de-a ambasada” a adus României o înfrângere umilitoare la ONU. Dragnea și Dăncilă au înfuriat țările arabe, dar și pe cele europene

După eșecul României la ONU, Klaus Iohannis arată ce prostii au făcut Dragnea și Dăncilă. „Eforturile diplomatice au fost boicotate de declarații iresponsabile”

Reacții dure ale lui Rareș Bogdan, Dan Barna, Dacian Cioloș după eșecul rușinos de la ONU

PSD, rezervație de idioți. Mihai Fifor: „Klaus Iohannis este marele vinovat pentru eșecul de la ONU”

Bogdan Chirieac, sugativa nesătulă. A luat bani și de la Rovana Plumb. Un anti-european e finanțat să promoveze valorile europene!

DOCUMENT. Meleșcanu a găsit vinovații pentru batjocura de la votul din Diaspora: Iohannis, autocarele și internetul!

VIDEO. Politicieni iresponsabili de la UDMR, PSD și ALDE au creat tensiuni periculoase la Cimitirul Eroilor din Valea Uzului

Balamuc în PSD. Paul Stănescu şi-a dat demisia, Dăncilă nu vrea să piardă partidul, baronii fac jocul de putere

Un mincinos din conducerea ALDE: „Justiția nu i-a găsit nicio vină lui Titus Corlățean”. De fapt, Senatul a refuzat să-i ridice imunitatea!

I-aţi văzut şuncile lui Tăriceanu la Cotroceni? Merită toate şpăgile din lume! Arată traiul de nabab pe banii statului

Propaganda rusă mizează pe prezidențiabilul Dan Puric – „un suflet cald, român până la ultima celulă, entuziast, expresiv și cuceritor”

Pe sociologul de casă al PSD l-au lăsat nervii: „Să moară cretinii ăștia care mă critică! Dobitocii!”

Ludovic Orban: „Ne mai trebuie 30 de voturi pentru a dărâma Guvernul Dăncilă. Avem discuții încurajatoare cu parlamentari de la PSD și ALDE”

Înjurătura spurcată a unui consilier județean PSD la adresa unui român din Diaspora

Nu mai scapă violatorii dreptului de vot în Diaspora: DNA a intrat pe fir, Meleşcanu şi Carmen Dan au încurcat-o!

Dragnea și Dăncilă „au scos țara din noroaie”… dar ministrul lor împinge mașina prin mocirlă

Deputată PSD supărată pe popor: „O beție oarbă a multor oameni cărora Liviu Dragnea nu le-a făcut niciun rău, ci poate le-a făcut bine”

Meandrele politicii: Băsescu a votat ca Rareș Bogdan, cel care l-a criticat aspru ca ziarist, să-i fie șef la PPE

O „Piţi” a lui Gabi Oprea şi Onţanu, paraşutată de Firea şefă de spital! Are 26 de ani şi ZERO legături cu Sănătatea

„Curățenie” à la Dăncilă: a scos din Guvern un condamnat în primă instanță (Vâlcov) și a angajat un condamnat definitiv (Borza)!

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here