VIDEO. Politicieni iresponsabili de la UDMR, PSD și ALDE au creat tensiuni periculoase la Cimitirul Eroilor din Valea Uzului

3
3032

Joi, 6 iunie, a fost o zi de tensiune maximă la Cimitirul Eroilor de pe Valea Uzului (județul Harghita). Două tabere etnice – români și maghiari – au fost despărțite de un cordon de jandarmi. Ambele tabere au fost agitate de politicieni iresponsabili, care, în „patriotismul” lor, puteau genera un măcel după modelul Târgu Mureș 1990.

Ce s-a întâmplat, de fapt?

Peste 1.000 de maghiari au format un lanț uman în fața Cimitirului Eroilor din Valea Uzului, pentru a nu permite accesul la manifestările organizate de Ziua Eroilor de mai multe asociații românești, până la reglementarea situației create în jurul acestui cimitir. Printre cei prezenți se numără parlamentari și primari ai UDMR, precizează Mediafax.
Atmosfera s-a tensionat când mai mulți membri ai unor organizații românești au rupt poarta pentru a pătrunde în interior.
În jurul orei 17.30, câțiva români aflați în cimitir au rupt cruci și le-au aruncat afară din cimitir. Un sobor de preoți români a intrat în cimitir pentru o slujbă religioasă.
Grupul de maghiari a fost prins între:
– grupul de români cocoțați pe gardul cimitirului;
– jandarmi;
– celălalt grup de români, aflat în afara cimitirului.
Riscurile ca situația să scape de sub control erau mari.

O istorie plină de răni

Iureșul a pornit de la cele 149 de cruci ridicate în luna mai de Primăria orașului Dărmănești, județul Bacău, în cimitirul aflat pe teritoriul comunei Sânmartin, județul Harghita.
Administrația UDMR care conduce Primăria comunei Sânmartin și Consiliul Județean Harghita a reclamat faptul că respectivele cruci au fost amplasate ilegal, peste mormintele eroilor maghiari și austrieci. Responsabilă de această doză de gaz aruncat pe foc: Administrația PSD-ALDE a orașului Dărmănești (primar ALDE, consiliu local dominat de cele două partide).
Cazul a devenit național când crucile eroilor români, fie ele și ilegal amplasate, au fost acoperite cu saci menajeri de plastic. În urma acestor incidente, patru bărbaţi, printre care şi viceprimarul din Sânmartin, au fost duşi, pe 23 mai, la audieri la IPJ Harghita, într-un dosar instrumentat de poliţiştii din Bacău.
Partea maghiară a cerut suspendarea oricăror acțiuni în cimitir până la lămurirea problemelor de legalitate.
Partea română a vrut să-și omagieze eroii îngropați în cimitir.
Ambele părți, în orbirea lor, au uitat că mărul discordiei este un cimitir internațional, al cărui statut e reglementat de o lege a statului român și de un mai vechi acord dintre România și Ungaria.
La escaladarea situației a contribuit și Guvernul PSD-ALDE, care n-a intervenit prompt pentru readucerea în totală legalitate a situației din Valea Uzului.

VIDEO: Atmosfera de la Vadea Uzului

Ce voiau joi maghiarii

Attila Korodi, liderul grupului UDMR din Camera Deputaților: „Sunt cel puțin 1.000 de persoane din zona Ciucului, dar și din Covasna. Este o acțiune de solidaritate și de veghe în jurul gardului Cimitirului din Valea Uzului, pe terenul adiacent al drumului care se află în domeniu public al județului Harghita. Este un lanț uman, suntem atât de mulți oameni încât nici nu trebuie să ne ținem de mâini, stăm unii lângă alții doar la intrarea în cimitir. Așteptăm și vedem ce se întâmplă. Prin acțiunea noastră dorim să nu aibă loc în cimitir evenimente până nu se reglementează situația, mai ales la nivelul ministerelor Apărării din România și Ungaria, care au semnat un acord privind cimitirele militare”.

George Simion pune gaz pe foc

Unul dintre cei care au tensionat atmosfera a fost George Simion, cel care recent a candidat ca independent (fără succes) pentru un mandat de europarlamentar.
În jurul orei 14,00, Simion a postat o fotografie din Dărmănești, alături de textul: „Am ajuns. Ne adunăm din toate colțurile Țării – în Dărmănești, Bacău, Romania”.

Cimitirul cu 1.300 de eroi din 7 țări

Cimitirul Eroilor, cel mai mare din judeţul Harghita, adăposteşte rămăşiţele pământeşti a peste 1.300 de militari decedaţi în Primul şi în Al Doilea Război Mondial, din mai multe ţări: Austria, Ungaria, Germania, Italia, Serbia, Rusia și, evident, România.
În ultimii ani, Consiliul Local Sânmartin a împrejmuit incinta şi a amplasat câteva sute de cruci în memoria soldaţilor maghiari căzuţi în luptele care au avut loc în zonă.

Autorităţile locale din oraşul Dărmăneşti, judeţul Bacău, au decis, recent, să ridice în incintă mai multe cruci în memoria soldaţilor români căzuţi în Primul şi Al Doilea Război Mondial, precum şi un monument pentru eroii care şi-au dat viaţa acolo, indiferent de naţionalitate. În schimb, autorităţile din Sânmartin şi liderii UDMR susţin că demersul este ilegal, întrucât cimitirul se află în domeniul public al comunei harghitene, iar crucile ar fi amplasate pe locul unor potenţiale morminte nedescoperite ale soldaţilor maghiari.

CITIȚI ȘI:

* Un mincinos din conducerea ALDE: „Justiția nu i-a găsit nicio vină lui Titus Corlățean”. De fapt, Senatul a refuzat să-i ridice imunitatea!

Aici sunt banii dumneavoastră! Nu la austrostrăzi, ci la Bogdan Chirieac. Cât a încasat DC News de la CNAIR

Tăriceanu ţine morţiş să ajungă lângă Dragnea. Obstrucţionează ancheta în cazul violatorilor dreptului la vot în Diaspora şi sabotează funcţia prezidenţială

I-aţi văzut şuncile lui Tăriceanu la Cotroceni? Merită toate şpăgile din lume! Arată traiul de nabab pe banii statului

În căutare de candidat, PSD îl testează pentru prezidențiale nu doar pe Gâdea, ci și pe un actor violent anti-occidental

Propaganda rusă mizează pe prezidențiabilul Dan Puric – „un suflet cald, român până la ultima celulă, entuziast, expresiv și cuceritor”

Pe sociologul de casă al PSD l-au lăsat nervii: „Să moară cretinii ăștia care mă critică! Dobitocii!”

* Îi dăm în cap lui Pieleanu cu sondajele sale mincinoase! Un impostor al sociologiei: a umflat scorul PSD cu 10-17%

Ludovic Orban: „Ne mai trebuie 30 de voturi pentru a dărâma Guvernul Dăncilă. Avem discuții încurajatoare cu parlamentari de la PSD și ALDE”

Înjurătura spurcată a unui consilier județean PSD la adresa unui român din Diaspora

Să râdem de mincinoși! „PSD ia cel puțin 40%, PNL sub 19%, USR sub 12%, ALDE peste 12%, Băsescu și Ponta nu fac 5%”

PSD a furat Opoziției cel puțin două locuri în Parlamentul European. Păgubite: PNL și USR-PLUS

Mircea Badea suferă cumplit pentru că poporul român „l-a trecut pragul pe Băsescu și nu l-a trecut pragul pe Tăriceanu”

VIDEO. Halucinațiile lui Cristoiu: „Mihai Gâdea va fi candidatul PSD la prezidențiale. Are șanse foarte mari să câștige. E patriarhul PSD-iștilor”

Nu mai scapă violatorii dreptului de vot în Diaspora: DNA a intrat pe fir, Meleşcanu şi Carmen Dan au încurcat-o!

Dragnea și Dăncilă „au scos țara din noroaie”… dar ministrul lor împinge mașina prin mocirlă

Deputată PSD supărată pe popor: „O beție oarbă a multor oameni cărora Liviu Dragnea nu le-a făcut niciun rău, ci poate le-a făcut bine”

Meandrele politicii: Băsescu a votat ca Rareș Bogdan, cel care l-a criticat aspru ca ziarist, să-i fie șef la PPE

O „Piţi” a lui Gabi Oprea şi Onţanu, paraşutată de Firea şefă de spital! Are 26 de ani şi ZERO legături cu Sănătatea

Rareş Bogdan anunţă mazilirea primarului PNL din Târgu-Jiu, care „a făcut pact cu ALDE”

Șantajul lui Tăriceanu a devenit troc: PSD nu-l dă pe mâna DNA pentru șpaga de 800.000$, el nu aruncă în aer guvernarea

„Curățenie” à la Dăncilă: a scos din Guvern un condamnat în primă instanță (Vâlcov) și a angajat un condamnat definitiv (Borza)!

Diversiunea lui Carmen Dan: face pe „mama răniților” de la inundații ca să acopere moartea polițistului prost înarmat

3 COMENTARII

  1. Asa este, ati observat si-ati explicat foarte bine lucrurile, astazi cred ca era planificata o runda de violente intre romani si maghiari, si uite ca nu s-a intamplat. Exact la fel cum si pe 10 august era planificat sa fie omorata in bataie jandarmerita aceea, si nu s-a intamplat. Si intr-adevar, din Valea Uzului mi-aduc aminte ca inainte de alegerile din 26 mai, am vazut o inregistrare facuta de George Simion, care mi s-a parut regizata, special ca sa creeze foarte multa emotie si sa escaladeze situatia. Daca spuneti ca si astazi a fost amestecat pe-acolo, chiar bate la ochi. Astfel de situatii se petrec in estul ex-sovietic, in Moldova, astea sunt metode de bagat batul prin gard din recuzita ruseasca, vad ca sunt aduse si in Romania. Mu13 psd-alde-udmr!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here