CNSAS: Isărescu a turnat un diplomat străin care se plângea de frig și un bucureștean care se plângea de foame și de transportul în comun

5
1542

Dosarul de colaborator al Securității, pe numele lui Mugur Isărescu (70 de ani), intră în linie dreaptă. În documentul trimis Curții de Apel București, CNSAS susține că longevivul guvernator al BNR (1990-2020) a fost recrutat de Securitate pe când Isărescu era cercetător la Institutul de Economie Mondială.

Documentele din dosarele Securității, invocate de Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), arată că Isărescu a fost folosit de Securitate ca persoană de sprijin/sursă încă din 1979, pe când avea 30 de ani. El a dat note cu numele conspirativ „Manole”.

Pe parcursul colaborării cu Securitatea, Mugur Isărescu a furnizat informații prin care se denunțau activități potrivnice regimului totalitar comunist. De exemplu: comentarii negative la adresa nivelului de trai în România, sub regimul comunist, în comparație cu alte țări.

În dosarul trimis la instanță, CNSAS care indică două note informative: una din 5 martie 1985, alte din 16 decembrie 1987.

CNSAS arată că informațiile furnizate de Isărescu vizează îngrădirea dreptului la viață privată și a dreptului la libertatea cuvântului. Asta îl plasează pe actualul guvernator al BNR în categoria „poliție politică”.

În cele două note redactate de mână și semnate cu numele conspirativ, Isărescu informa Securitatea despre comentariile negative ale unor persoane la adresa nivelului de trai din România comunistă.

Nota informativă din 1985

În nota din 5 martie 1985, „Manole” se referă la un anume D.W., care – se deduce din context – este cetățean străin, diplomat în cadrul unei ambasade, probabil occidentale.

„În discuții a menționat dificultățile întâmpinate de membrii comunității diplomatice din București în această iarnă (în legătură cu asigurarea gazelor și a căldurii). A arătat că diplomații acreditați la București își exprimă nedumerirea în legătură cu acest lucru, întrucât de regulă membrii Corpului Diplomatic sunt protejați în orice țară; în România, însă, ei au stat în condiții mai dificile decât populația. D. W. a manifestat interes față de eventualele măsuri care vor fi luate în România pentru depășirea acestor dificultăți”.

Nota informativă din 1987

În nota informativă din 16 decembrie 1987, Mugur Isărescu raportează atitudinea unui anume I.D.

„Are răbufniri destul de dese de nemulțumire față de aspecte sociale precum transportul în comun din Drumul Taberei (acuză că îi răpește mai mult de o oră), încălzirea locuinței, aprovizionarea cu alimente, programele de televiziune. Are tendința de a face comparații cu situația din alte țări”.

O veste proastă pentru Mugur isărescu: această notă informativă, dată cu doi ani înainte de prăbușirea dictaturii lui Ceaușescu, se încadrează perfect la activitatea de poliție politică!

CNSAS: „Isărescu a vizat îngrădirea dreptului la viață privată a celui denunțat”

„Comentariile legate de nivelul de trai reprezintă atitudini potrivnice regimului totalitar comunist”, arată CNSAS în dosarul trimis instanței.

Pe baza informațiilor furnizate ”cu solicitudine” de Mugur Isărescu, ofițerii Securității au dispus ”notă de verificare și cunoaștere” și verificarea relatării acestuia cu înregistrările făcute pe bandă de la discuția cu diplomatul străin (D. W.), arată CNSAS.

Instituția nu indică însă dacă Securitatea a luat măsuri coercitive împotriva celor două persoane despre care Isărescu a dat note informative.

CNSAS mai susține că Isărescu ”nu a menajat interesele persoanei denunțate, nu a avut o atitudine precaută și nici de protejare a celui denunțat. A vizat îngrădirea dreptului la viață privată a celui denunțat, atât timp cât a acceptat că persoana denunțată putea să facă obiectul unor investigații suplimentare ale Securității, ca rezultat al denunțului său”.

CNSAS cere Curții de Apel București să constate că Isărescu a făcut poliție politică în regimul comunist.

DOCUMENT: Acțiunea în constatare depusă de CNSAS la Curtea de Apel București

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

FOTO+VIDEO. Sorina, la un an de America. „Familia Șărămăt o învăța să ne dea foc la casă și să fugă” / „Bătăi cu cureaua pe pielea goală și cu urzica” / „A fost pregătită de asistenta maternală «să țipe, să se tăvălească pe jos, să se țină de balustradă, să facă pe ea»” / „Au învățat-o să toarne o cafea în capul doamnei psiholog”

5 COMENTARII

  1. Mugur Isărescu ca mason *33 a cerut în anul 1990 din partea Masoneriei Kievului Tiparnița de Dolari a Federal Reserve în stăpânirea Republicii Ucraina.

    Varianta lui The Afghan: America 4 July 1776 trece la dolarul de polimer dar Tiparnița de Dolari de Hârtie a SUA are nevoie de însemne monetare noi, specifice Ucrainei sau Moscovei.

  2. Isarescu este un personaj jalnic, dar si mai jalnici sunt cei de la CNSAS care au ascuns dosarul turnatorului timp de 30 de ani si l-au scos la iveala doar acum!

  3. […] Documentele din dosarele Securității, invocate de Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), arată că Isărescu a fost folosit de Securitate ca persoană de sprijin/sursă încă din 1979, pe când avea 30 de ani. El a dat note cu numele conspirativ „Manole”,potrivit ziaristii.com. […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here