Ciuma lui Iohannis

12
2656

„A fost în multe rânduri ciumă în ţară, dar analele nu pomenesc de o boală mai grozavă decât «Ciuma lui Caragea»”, descria istoricul George Potra cumplita epidemie din anii 1812-1813. S-a numit astfel pentru că a izbucnit în a doua zi de domnie a lui Ioan Vodă Caragea, care avea să dețină tronul timp de 6 ani, până în 1818.

„Ciuma lui Caragea” a omorât jumătate din populația Bucureştiului. „În timpul «Ciumei lui Caragea» au murit până la 300 de oameni pe zi şi se crede că numărul morţilor în toată ţara a fost mai mare de 90.000. Contagiunea era aşa de primejdioasă, încât cel mai mic contact cu o casă molipsită ducea moartea într‑o familie întreagă, iar violenţa era aşa de mare, încât un om lovit de ciumă era un om mort”, scria academicianul Ion Ghica.

Vodă Caragea şi boierii săi au fugit din calea epidemiei încă de la izbucnire, în 13 decembrie 1812, dar bucureştenilor de rând li s-a permis să părăsească oraşul abia la 1 august 1813, consemnează istoricii.

După mai bine de două veacuri, noi ne putem considera norocoși. Vodă Iohannis și boierii săi nu au fugit de tot din București (o fac doar în weekend, de vineri la prânz până luni tot spre prânz), iar populației i se permite să părăseacă orașul oricând, fără opreliști.

Doar despre Vodă Iohannis se poate spune că stă mai puțin prin Capitală, căci îndatoririle sale de președinte de republică îi poartă pașii deseori prin cele străinătățuri: ba pe la Bruxelles, ba pe la Malmö sau prin alte burguri occidentale. Pe acolo s-a cam terminat cu pandemia, pentru că oamenii au fost serioși și s-au vaccinat în proporție de peste 80%.

Noi, urmașii lui Vodă Caragea, abia am trecut de 30%. Sigur că avem și noi de cine râde, pentru că bulgarii sunt la 25%! Dar în tot restul Europei, vaccinarea a fost o treabă serioasă, trecând de mult de 50%. Portughezii, latini de-ai noștri, și-au imunizat toată populația.

Și-atunci, întrebarea care ne doare: cum au reușit portughezii, spaniolii, italienii și francezii să-și convingă majoritatea covârșitoare a populației să se vaccineze, iar noi nu? Observați că am enumerat doar popoare latine, ca să evit alte argumente. E drept că vorbim de o latinitate occidentală și una orientală. Noi, românii, suntem singura oază de latinitate orientală. Aici acționează și alți factori de influență istorică, precum balcanismul, turcismul, slavismul și comunismul. Toate au lăsat o urmă în genetica noastră socială, și nu în bine.

Așadar, Iohannis și guvernarea sa ar avea unele circumstanțe în uriașa nereușită a vaccinării. Circumstanțe, doar atât! Motive serioase, nu. Pentru că dacă ar fi făcut tot ce era de făcut, vaccinarea n-ar fi fost de peste 90%, ca în Portugalia sau în Spania, dar ne duceam și noi la 50-60% – și nu aveam a le reproșa nimic.

Veți spune că pe noi ne-au nenorocit Șoșoacă și alte căpetenii CapVid, plus televiziuni precum Antena 3 și mai ales România TV, care promovează asemenea trompete anarhiste.

Dar cine trebuia să taie microfonul acestor iresponsabili, cozi-de-topor ale intereselor rusești? Eu? Eu i-am combătut cu toată puterea, dar alte arme decât cele ale scrisului și vorbitului nu am.

În schimb, Vodă Iohannis și boier Cîțu aveau la îndemână o mulțime de pârghii. Dar n-au făcut nici 10% din ce puteau face!

De exemplu, puteau discuta cu membrii CNA – unde, de această dată, au majoritatea – să aplice la sânge Legea audiovizualului. Dacă dădeau amenzi drastice, suspendau temporar emisia și retrăgeau licențe, cu legea în mână, pentru minciunile ordinare promovate la TV prin gura unor Șoșoacă, Coarnă, Chitic, Lazarus, Dan Puric, Dan Bittman, Dana Budeanu, Radu Moraru, dr. Monica Pop, dr. Răzvan Constantinescu și felurite Cerve, se potoleau repede și RTV, și Antena 3, și alte zone insalubre ale audiovizualului românesc.

Ce mai puteau face Iohannis și Cîțu? Ce începuse să facă ministrul de Interne al începutului de pandemie, Marcel Vela. Din spatele gecii sale de piele, acesta a supervizat blocarea câtorva site-uri conspiraționiste din galaxia Ninel Peia (aka Șoșoacă) și constelația frățiilor ortodoxe de rit rusesc. Dar s-a oprit repede și a renunțat la orice ambiție de a aplica legea, deși aplicarea legii era obligația sa.

Succesorul său, Lucian Bode – nici atât. Au zburdat teoriile anti-vacciniste prin online-ul românesc cum le-a poftit inima, sporind masa de adepți din straturile imbecile, zdruncinate ori dezechilibrate ale societății.

Același Minister de Interne avea obligația de a aplica legile penale care condamnă zădărnicirea combaterii bolilor. A făcut ceva ministrul Bode în acest sens? Nimic! A fost ocupat să se aleagă prim-vicepreședinte al PNL, cu veleități de prim-ministru (atunci când i-o veni vremea și nu va dormi pe bancheta din spate a politicii).

De Facebook s-a ocupat cineva, să raporteze energic și constant intervențiile video ale Șoșocoanei? Nimeni din partea Guvernului! Așa s-au putut lăfăi, în universul rețelelor sociale, urlete guturale de genul „Jos masca! Jos botnița! Jos călușul de la gură!” ori „Opriți vaccinarea! E cea mai mare crimă!”, strigate prin piețele publice ori pe la centrele de vaccinare, cu agresivitatea specifică hoardelor barbare.

A făcut ceva Klaus Iohannis pentru a opri nebunia asta? Nimic! A fost ocupat cu practicarea și promovarea golfului, sportul național al românilor.

A făcut ceva Florin Cîțu? Nimic! A fost ocupat să se aleagă președinte al PNL și să-și asigure șefia Guvernului până la următoarea ciumă.

Peste tot există șoșocari și purici și coarne și chitici și cerve și budence și lazaruși și dan-bittmani și radu-morari și monica-popi și răzvani-constantinești și gigi-becali și alte ciudățenii anti-vacciniste, dar impactul lor la populație este limitat prin acțiuni energice ale statului. La noi, statul, practic, n-a existat!

Iohannis și Cîțu au greșit flagrant și când, pe la sfârșitul primăverii, au decretat că „la noi, pandemia a fost învinsă”. Atunci, campania de vaccinare practic a murit, căci mesajul subliminal transmis de Vodă și boierul său favorit a fost: dacă pandemia a fost învinsă, de ce să ne mai vaccunăm?!

Cîțu a greșit și pentru că și-a asumat personal conducerea campaniei de vaccinare, ca să și-o pună apoi la rever ca pe o mare victorie, dar n-a fost în stare nici măcar să-i mai cheme din când în când pe subordonații săi și să-i întrebe de ce lucrurile merg din rău în mai rău. A dormit pe el, iar reproșurile sale au început să curgă abia după ce niște miniștri nu mai erau în Guvern. Și – penibil! – într-o singură direcție: USR.

Cîțu a greșit grav și cu campania de promovare a vaccinării. A făcut câteva spoturi caraghioase, ca să-și promoveze de fapt „echipa câștigătoare”, dar o campanie serioasă, de impact la public, n-a demarat niciodată. Dacă dădea 10 milioane de euro la presă, și o făcea cu cap, putea salva sute de milioane de euro în zona spitalelor (o singură zi de terapie intensivă costă 3.000 de euro per pacient) și mii de vieți.

N-a făcut-o și e vinovat de omor din culpă!

Iar asupra lui Iohannis, protectorul său dincolo de limitele raționalului, va plana aceeași snistră acuzație. O acuzație pe care nu o va pronunța vreun tribunal penal, ci Tribunalul Istoriei.

Acolo, grefierul va consemna că, la peste două veacuri de la Ciuma lui Caragea, am avut Ciuma lui Iohannis. Nu pentru că s-a întâmplat în vremea sa, ci pentru că în anul 2021 (spre deosebire de 2020) n-a făcut nimic ca s-o combată. Așa s-a ajuns la peste 300 de morți pe zi, cam cât ne spun istoricii că dobora și Ciuma lui Caragea.

P. S. Și pentru a întregi tabloul epidemiilor mortale din mandatul lui Vodă Iohannis, se pare că vom fi bântuiți, din nou, de Ciuma Roșie. Pe care însuși Vodă, cu mâna lui, se pregătește s-o aducă la putere.

Alte editoriale de GRIGORE CARTIANU

* Cîțu a schimbat macazul: PSD nu mai e „dușmanul românilor”, ci un partid „responsabil”! Iar Iohannis e de acord

Scenariul absurdului. Scenariul ieșirii din criză

Cacealmaua lui Iohannis

Marea înfrângere a unui politician mărunt: Klaus Iohannis

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Mama medicului conspiraționist Răzvan Constantinescu, nevaccinată, „se zbate între viață și moarte“, infectată cu Covid. Doctorul insistă că „porcăria din flacon va distruge lumea“

* VIDEO. Șoșoacă s-a năpustit la Spitalul „Marius Nasta” și a agresat-o pe managera Beatrice Mahler. „Aici se întâmplă crime! Există tratament, nu vor să-l aplice!”

* VIDEO. Ambrozie, Episcopul de Giurgiu: „Nu vă grăbiți să vă vaccinați! Vaccinurile sunt expirate. Vedeți? Dau foc românilor în spitale!“

* O profesoară de muzică le spune elevilor de 13 ani că dacă te vaccinezi, „ajungi legumă peste doi ani”, vei fi „cobaiul la nenorociţii ăştia de la OMS”! Compară spitalele cu abatoarele și cu lagărul de la Auschwitz

* Anti-vaccinistul Becali și-a făcut praf și echipa de fotbal: 9 jucători de la FCSB au fost doborâți de Covid. Și antrenorii au intrat la izolare

* Escrocherie în Voluntari: Primăria lui Pandele a cumpărat „medalioane anti-Covid” de 30.000 de euro, neomologate în UE

* CTP despre ÎPS Teodosie: „De ce nu este arestat acum și urmărit penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor?”

* Medic reputat, către Cîțu: „Ce faceți e nebunie curată. E criminal. O spun de această dată ca psihiatru”

* Mircea Hava, europarlamentar PNL: „Nu vom avea nici Guvern Cioloș, nici Guvern Cîțu” / „Domnii din Guvernul Cîțu au îngropat PNL”

* Soluția lui Caramitru jr pentru ieșirea din criză: Ciucă premier, Birchall la Justiție, Rafila la Sănătate, Cioloș la Externe, Ghinea la Fonduri Europene!

12 COMENTARII

 1. O analiza foarte corecta si atat de simplu de inteles !Dar herr Iohannis s-a schimbat atat de radical dupa 1 ianuarie 2021 si deloc in bine,incat de abia acum,dupa izbucnirea acestui val 4 ,putem realiza cat de mult a contat schimbarea asta in TOT ceea ce traim acum!Caci nu e deloc de neglijat atitudinea sa fata de congresul liberalilor,planul de a distruge partidul i-a ocupat 6 luni ! Tot ce traim acum este si datorita abandonarii rolului sau de moderator,de garant al respectarii democratiei ,a legilor,a independentei justitiei..pe scurt,atitudinea sa a generat debusolare masiva,oamenii se simt abandonati de stat,nu mai inteleg pentru ce au iesit la vot sa-l aleaga a 2a oara!!

 2. Dezastru, sa vezi neputiinta unor politicieni sa gaseasca solutii…de parca au fost drogati!!! Carnavalul grotesc al crizei politice e un simulacru care sa prosteasca masele. Mie imi pare ca de data asta Ciuma Rosie vine pentru a ramane…Pare ca e comanda serioasa de la Moscova, cu acordul EU…Dar crima e bine aranjata, sa para moarte naturala…..

 3. In sfarsit v-ati dat si voi ziaristii seama cine este Cappo di Tutti Cappi. V-ati pierdut vremea cu marionetele in loc sa vedeti papusarul. Grivco si Grivei au cam facut pipi pe ei. Cata vreme Iohannis este lasat sa zburde Romania va fi un dezastru. Criza politica, economica si financiara i se datoreaza, dar este decontata de paiata sa caCitzu. Derbedeul asta din luna mai visa sa se aleaga presedinte PNL. Astazi vedem rezultatele. PNL este cazut in cap, la butoane sunt fostii combatanti ai lui Basescu, biroul permanent este plin de impostori Busoi, Vilceanu, Bogdan, Gorghiu, oameni care nu au nicio treaba cu liberalismul ci cu linsul clantelor. Iohannis trebuie suspendat cat mai rapid si demis de romani. Citeste te rog Grigore si editorialul de sambata al Ioanei Ene Dogioiu. In sfarsit v-ati dat seama cine este tartorul crizelor. Om mai cinic ca Iohannis rar mi-a fost dat sa vad, nesimtit si arogant. In plus lipsit de rezultate, mandatele sale ca primar au fost umflate de punctajele mass-media, in special Antena 3. In rest biet profesoras de fizica, inspector scolar, dar om cu 6 case luate din meditatii, ca alti profesori au spus ca nu pot si evident au ghinion.

 4. De ce, domnule Cartianu, Iohannis și Cîțu să nu fie pedepsiți de o Justiție adevărată?
  Pentru că suntem un stat eșuat în care aplicăm măsuri diferite pentru aleși și pălmași?
  Pentru că, de la 1907, nu mai știm să ridicăm glasul împotriva unor stăpâni mediocri ce ne fură de peste 30 ani?
  În halul ăsta ne-au adus aceste „coate goale, mațe fripte” ce ne conduc.
  Vor readuce (vai!) liberalii nu numai ciuma roșie la putere, ci chiar pe prietenii bolșevici de la Moscova.
  Niște oameni care, pentru binele lor și pentru conturi grase, vor vinde orișicui poporul acesta umilit și obidit.

 5. Excelent G.Cartianu.

  Ciuma asta e doar o extensie a ciumei sociale ce s-a instalat inca de dupa Revolutie. Anticorpii sociali, precum Politia sau serviciile secrete, care trebuiau sa lupte cu virusii/parazitii economici sau de alta natura, practic nu au existat, ocupati fiind ei insisi sa paraziteze economia.
  Romania a fost ca un sat fara ciini. Oricine a vrut sa o jefuiasca a putut sa o faca.
  Pina si presa (majoritatea), ciinele de paza al democratiei, s-a transformat intr-un parazit/virus ce roade mintea si sufletul Romaniei.
  In analfabetismul functional ce s-a instalat, anarhia e luata drept libertate.
  Traim intr-o metastaza pe multe nivele din care numai o minune ne mai poate scapa. Insa ca minunea sa apara suferinta trebuie sa mai creasca. Cam aceeasi conditie ca sa explodeze mamaliga.
  Securitatea lui Ceausescu s-a razbunat pe romani pentru infringerea temporara de la revolutie.

 6. PROPAGANDA RUSA din PRESA
  „Atacurile propagandei ruse asupra României s-au intensificat în ultimele 3 luni, vizează principalele instituții ale statului și mizează pe exacerbarea sentimentelor naționaliste și xenofobe, arată o analiză a Presshub.ro. Jurnaliștii de la această publicație au numărat nu mai puțin de 86 de atacuri în 90 de zile la președintele Klaus Iohannis lansate de Sputnik Moldova (aproape unul pe zi!), laitmotivul fiind originea germană a șefului statului.

  Atacurile lansate de ecosistemul propagandei rusești în România sunt lansate ca într-o cutie de rezonanță. Presshub.ro arată că Sputnik nu elaborează propriile analize și articole, ci le preia pe cele „afiliate editorial propagandei ruse“: Corectnews.ro, Politics.ro, Activenews.ro, RTV și altele. Preluându-se unele pe altele, aceste site-uri creează efect de „ecou“, multiplicând aceleași narative stabilite de oficiile de propagandă de la Moscova.

  Personaje ca Iohannis, Dominic Fritz și Clotilde Armand sunt folosite pentru a crește sentimentele naționaliste, teama și ura față de străini și a credibiliza teorii ale conspirației

  În cazul lui Iohannis, se insistă pe teze deja cunoscute, cu care rețelele de troli inundă de multă vreme Facebook, reușind în acest moment să creeze chiar mase critice de care beneficiază partide precum AUR și PSD și personaje precum Șoșoacă și Simion. Șefului statului i se reproșează că e german, că e lipsit de patriotism, că nu e interesat de problemele țării și ale românilor, că ar fi produsul serviciilor secrete sau al Occidentului etc.”

  • esti praf tataie. Cartianu nu face nicio referire la originea lui Iohannis. as insemna ca suntem orbi daca nu vedem ce a facut impostorul asta de presedinte in ultimul an atat cu tara cat si cu guvernul.

 7. Chiar va numiti ?. Chiar nu vedeti sumedenia de ” specialisti” din guvern” care ies si se contrazic de zi de zi? Incompetente si inactivitatea absolut criminala a celor raspunzatori de cei in sacii cu fermoar? ( ma refer la lipsa medicamentelor)Nu vezi coerenta acestor pseudo oameni politici carora le pasa numai de aranjamentele lor subterane in consolidarea puterii? Cine este de vina ca nu sunt medicamente in spitale ? Sosoaca? Ca pentru valul 4 nu am facut nimic pe timpul verii Sosoaca? Romanului ii este dor de un tatuc si de partidul unic. Vad ca nu faci exceptie. Propun ca in anii „50 procese de ” deviationism” si ” impaciuitorism”. Cine ar trebui sa decida cine nu mai vorbeste ? Oare chiar dl Cartianu? imi pare rau ca mi-am pierdut timpul citind articolul. Promit ca este ultimul scris de dl Cartianu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here