Domnul Cîțu și-a făcut harakiri

11
5486
Grigore Cartianu

Florin Cîțu se amăgește că poate rămâne la Palatul Victoria. Se înșală amarnic: din punct de vedere politic, și-a consumat benzina. A ars intens și neașteptat de repede. S-a autodevorat până n-a mai rămas nimic din el. A deschis două fronturi absurde – unul în interiorul PNL și altul în coaliția de guvernare, în relația cu USR-PLUS. Și-a făcut harakiri în Piața Victoriei. 

Florin Cîțu a fost o speranță politică, dar a eșuat înainte de a ajunge la viteza de croazieră. Frăgezirea i-a venit de la trecutul său misterios și vulnerabil, dar mai ales de la modul stupid în care a ales să-l explice publicului, cu amnezii caraghioase (nu-și amintește dacă i-au fost puse cătușele, nici dacă și-a achitat datoria la bancă…).

Și totuși, se părea că balastul trecutului nu-l va doborî. Dar a prezentul l-a trădat definitiv.

Modul în care a administrat relația cu USR-PLUS, pentru menținerea unei majorități parlamentare de dreapta, a fost catastrofal. Știa că soluție alternativă nu există. A te asocia cu PSD sau AUR, în acest moment, e sinucidere curată. Iar o guvernare minoritară e practic imposibilă.

Din punct de vedere politic, Florin Cîțu a ajuns într-o fundătură. Eficiența guvernării sale, centrată în mod corect pe investiții și dezvoltare, e subminată de incapacitatea sa de a negocia. La acest capitol, Ludovic Orban îi poate fi profesor.

Cîțu n-a înțeles că prezența sa în fruntea Guvernului se bazează pe voturile PNL + voturile USR-PLUS + voturile UDMR + o parte din voturile Minorităților. Aici a greșit grav în relația cu USR-PLUS.

Cîțu n-a înțeles nici că pentru funcțiile sale în Guvern ar fi trebuit să-i mulțumească lui Orban. Fără capacitatea de negociere a lui Orban, Cîțu n-ar fi ajuns ministru de Finanțe în octombrie 2019, pentru că Guvernul Orban n-ar fi existat. Iar fără concesiile făcute de Orban în fața rigidității USR-PLUS de după alegerile parlamentare, Cîțu n-ar fi ajuns prim-ministru. De două ori în doi ani, Orban a fost decisiv în ascensiunea politică a lui Cîțu. Iar Cîțu a înțeles să-i mulțumească încercând nu doar să-l dea jos din fruntea PNL (asta ar fi de înțeles în jocul politic), ci și să-l umilească. Aici a greșit grav în relația cu PNL.

În acest moment, ecuația politică e dezastruoasă pentru Florin Cîțu: din trei partide ale coaliției, îl mai susțin un partid și jumătate. UDMR și o parte din PNL. Între timp, a pierdut USR-PLUS și cealaltă parte din PNL. Să nu se amăgească domnul prim-ministru că liberalii îl susțin în proporție de 90%, asta e o chestiune fluidă, conjuncturală. Când vor simți că puterea de a împărți bani și funcții zboară în altă parte, cei 90% se vor risipi ca fumul, căutând noul pol de putere. Iar momentul e aproape.

Chiar și explicațiile livrate de șeful Guvernului pentru demiterea lui Stelian Ion au avut o doză letală de ridicol.

„Nu voi accepta în Guvernul României miniștri care să se opună modernizării României”. Clasica tactică de transformare a adversarului politic – uneori, iată, și a aliatului – în „dușmanul poporului”.

„România trebuie dezvoltată!” – iar Stelian Ion nu voia, domnule, dezvoltarea României, are așa o răutate în el…

„Stelian Ion este un ministru care, din nefericire, nu a reușit să-și ducă la bun sfârșit proiectele. Un exemplu este desființarea Secției Speciale, care nici după 8 luni de mandat nu a fost desființată”. Asta e o afirmație necinstită! Nu Steliaa Ion a blocat proiectul de desființare a sinistrei SIIJ, ci prea-bunul partener UDMR! Nu Stelian Ion trebuia să asigure o majoritate parlamentară pentru desființarea, prin lege, a Secției Speciale, ci liderii politici, inclusiv șeful Guvernului și președintele țării!

„Nu mai accept pe nimeni în Guvern care să șantajeze”. E clar: Stelian Ion e și șantajist, adică infractor…

„Nu voi permite ca poporul român să fie șantajat”. Se confirmă: Stelian Ion – „dușmanul poporului”!

Acest discurs are ceva din disperarea, șmecheria și necinstea discursului lui Nicolae Ceaușescu din 21 decembrie 1989.

Inevitabil, va veni și 22 decembrie.

Slavă Domnului că, într-o Românie democratică, nu va exista 25 decembrie.

P. S. Klaus Iohannis ar face bine să nu complice lucrurile, insistând pe un drum înfundat! Opțiunle sale politice s-au dovedit și altădată lipsite de viziune.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Guvernul Cîțu e condamnat! Decizia USR-PLUS de la miezul nopții: va susține o moțiune de cenzură împotriva Cabinetului din care face parte!

Dan Barna: „Florin Cîțu nu poate conduce nimic. E mai rău decât Dragnea. Ia decizii noaptea ca hoții. Trebuie să plece!”

VIDEO. Al doilea ministru USR-PLUS dat afară din guvern de premierul Cîțu: Stelian Ion de la Justiție! Război total, coaliția e în aer

Bilanț rușinos al Secției Speciale: 7 procurori au făcut doar 5 rechizitorii în 3 ani, dar au blocat 6.465 de dosare! „Moftul lui Dragnea” ne-a costat peste 4,5 milioane de euro și încurajarea corupției în justiție

Încă un dosar pentru Dragnea! Vacanțe exotice în Qatar, Maldive, Bali și Caraibe, alături de concubina Irina, pe banii PSD – subvenție de la stat

Senatorul Bodog (PSD), trimis în judecată de DNA. Ca ministru, a falsificat semnături pentru ca o consilieră a sa să ia leafă de la stat fără a trece pe la serviciu

Se strânge lațul: Nicușor Dan anunță audit la achizițiile imobiliare făcute de Firea. „Acolo a fost cea mai mare sursă de corupție în Primărie”

A dispărut un dosar cu probe esențiale în procesul beizadelei Victoraș Micula!

Baronul Oprișan s-a însurat cu fosta sa secretară, pe care a făcut-o directoare la CJ Vrancea. Familia tradițională PSD-istă: el 56 de ani, ea 37, împreună au trei copii din căsătorii anterioare

11 COMENTARII

  • Ne aplecăm puțin asupra unui pasaj din articol:
   „(…) Să nu se amăgească domnul prim-ministru că liberalii îl susțin în proporție de 90%, asta e o chestiune fluidă, conjuncturală. Când vor simți că puterea de a împărți bani și funcții zboară în altă parte, cei 90% se vor risipi ca fumul, căutând noul pol de putere. Iar momentul e aproape. (…)”.

   COREEEECT: păiii…, dejaaa…, de-aseară începând…, apar cete-cete/valuri-valuri deee… ȘOBOLANI (galbeni, UNII… FOȘTI-PORTOCALII, ba chiar șiii… FOȘTI-ROȘII!!!) care… SE ARUNCĂ PESTE BORDUL CORABIEI CARE SE SCUFUNDĂ (și pe-aici, pe la Constanța, sunt astfel de MIȘCĂRI-de-TRUPE, deocamdată mai ales printre PUTERNICII – în partid – primari P.N.L.-iști… foști P.D.L.-iști!!!), EXACT cum prevede autorul articolului!!!

   • Șiii…, pentru căăă… am citit/SAVURAT cu toții „SHOGUN” (romanul și ecranizarea, ultima cu: Richard Chamberlain), „ASISTENT” („KAISHAKU”) la „SEPPUKU” (adică: la întregul CEREMONIAL-suicidar), al lui Cîțu-SAN – Sic! – (adică cel care după ce-și face sinucigașul „HARAKIRI”, împlântându-și pumnalul „TANTO” în burtă, îi taie MINTENAAAȘ scăfârlia, ca să nu se mai chinuiască însângeratul!!!), va fi nimeni altul decât… (TAMAAAN-)PROTECTORUL-SĂU (!!!), președintele Klaus Werner Iohannis (adecătelea: însuși SAN-ul cel maiii… BAROsan!!!), daaaaaaaaaaaaaaaa?!!!

  • Și în Consiliul Local Municipal Constanța (în care… CHIAR EXISTĂ un PROTOCOL-de-COLABORARE P.N.L.-U.S.R.P.L.U.S.!!!), atunci când U.S.R.P.L.U.S. introduce AMENDAMENTE la proiectele Primăriei (cu primar „liberal”!), ele sunt RESPINSE prin voturile P.N.L. plus… P.S.D.!!!

 1. Florin Citu a fost o speranta pana cand a acceptat pripit sa fie marioneta premierului de la Grivco, iohannis klaus werner cel care va ramane in istorie ca presedintele care avand dosare in justitia din Romania a pus umarul impreuna cu dragnea si PSD sub toate conducerile la daramarea luptei anticoruptie din Romania si mentinerea MVC-ului si a Romaniei in afara spatiului Schengen. CE ne-a criticat in ultimul MCV pentru ilegalitatile comise de iohannis si presoiu cu sefii parchetelor anul trecut! Iohannis,doar el este responsabil pentru mazilirea Codrutei Kovesi prin decret prezidential semnat de manuta sa de premier din ograda puscariasului voiculescu, pentru numirea marionetei hossu de la DIICOT si a tutei de la parchetul general care apara violatorii pedofili in pofida faptului ca CSM le-a dat acestor doua tute impostoare aviz negativ! Iohannis ne-a flegmat dand zeci de sanse PSD-ului complice ,catastrofele dancila, tudose premieri sunt operele acestui iohannis imaginea decaderii si neputintei poporului roman. Iohannis a poftit sa il demita pe stelica pentru ca nu i-a pus sefi de parchete marionetele si marioneta citu s-a conformat facandu-si harakiri. Iohannis nu mai are viitor in politica, citu ar fi putut fi altceva pana aseara!

  • Măăă…, „tudor”OV, ce vă mai bucuraaaați…, voi, SLUGILE-lui-PUTIN, deee… HAOSUL creat de binomul-DESTRUCTIV Iohannis-Cîțu!

   NU este treaba voastră, a VÂNZĂTORILOR-de-NEAM, TRĂDĂTORI-de-ȚARĂ, ceea ce se întâmplă în coaliția de centru-dreapta (CARE, până la urmă,… NU SE VA RUPE, o să vedeți!!!): de fapt, NU este treaba voastră, a NĂIMIȚILOR RUSKOILOR-PUTINIȘTI, ce se întâmplă în Țara-NOASTRĂ, ROMÂNIA, căci voi trebuie să vă vedeți deee… țara-VOASTRĂ, adică… RUSIA de sub… TEROAREA BESTIEI de Vladimir Putin!!!

 2. E corect ce scrie d-l Cartianu. In mod normal, Citu si-a semnat demisia, sau i s-a pregatit.
  Dar daca exista un alt traseu?
  Credea cineva ca in PNL Citu va avea un atat de mare succes, in pofida unor prestatii rudimentare si incorecte?
  E clar ca s-au folosit mijloace si tactici speciale de convingere, insi inarmati cu secrete si amenintari directe sau sugerate.
  De ce n-ar fi la fel de eficienti si in parlament, in USR-PLUS?
  Daca vom trai, vom vedea si poate ne vom ingrozi.

 3. La acest moment Guvernul Romaniei este format din PDL si UDMR. Cei care au ramas loiali PNL, la acest moment sunt cam 30%, pe cale sa fie indepartati din toate structurile si functiile detinute. Gasca PDL-ista si PSD-ista care s-au deversat in PNL au confiscat partidul, iar Citu este o simpla marioneta. Visul lui Iohannis de a fi premierul de la Grivco a mers prea departe. Toti ne dam dupa fenta si scuipam partidul PNL integral fara sa vedem molustele din interior. Orban a cazut intr-o capcana bine ticluita si daca va recastiga partidul trebuie sa indeparteze toti acesti paraziti. In trecutul nu foarte indepartat Bode ridica osanale lui Udrea, Flutur manca din palma Basaului, Turcan elogii la Elena Basescu, de Pitiboc nici nu mai zic lacheul marinarului. Astia si-au pregatit totul cu buna stiinta mama lor de hiene, sa ajunga la robinetul cu bani. D-asta nu ii intereseaza ca partidul este in vrie, ca au ajuns la 17% cota de incredere. Citu actioneaza ca un dezaxat, nu mai are coerenta, pare un drogat cu grave probleme psihice. Din pacate nu cred ca USR va putea ajunge vreodata la 30%, chiar si cu voturile simpatizantilor PNL, dar nu se stie niciodata. Iohannis nu este strain de toate mizeriile astea care se fac evident cu acordul lui. Anul trecut dosarul 10 August a fost distrus de numirile sale la PG si DIICOT. UDMR este precum cainele la macelarie, a castigat tot ce si-a propus de 30 de ani incoace, inclusiv linistea dosarelor problema care vor fi clasate in curand de SIIJ. In 3 ani doar 3 dosare au mers in instanta instrumentat de SIIJ cu cheltuieli de institutie de 10 milioane euro, restul cateva mii au fost palmate. Asta si-au dorit in plina criza economica si sanitara, sa sparga banul public si sa nu dea socoteala nimanui. Felicitari Wernere pentru Romania bunului simt si educata!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.