Ciolacu, șah-mat la PNL: a împins problema reformei din Poliție la Predoiu și asumă răspunderea Guvernului în Parlament pentru birurile impuse privaților, ca să dea „la cei în nevoi”

8
753
Marcel Ciolacu în ședința de Guvern de joi, când a anunțat că e treaba PNL să facă reforma în Poliție și că-și asumă răspunderea pentru creșterea impozitelor impuse sectorului privat, prezentat ca unul de îmbuibați care profită de pe urma poporului

Echipa de consilieri a premierului Marcel Ciolacu l-a împins pe acesta, joi dimineața, la două mutări de șah-mat pentru PNL: pasarea reformei din Poliție la ministrul liberal Predoiu și asumarea răspunderii Guvernului, în Parlament, pentru birurile impuse privaților, pe motiv că trebuie bani să fie dați „la cei în nevoi”. Sunt mutări strategice la care PNL nu are cum să reacționeze, „partenerul de guvernare” urmând să deconteze și aceste veritabile bombe electorale.

Prima dintre cele două mutări abile este împingerea cartofului fierbinte al dezastrului din Poliție la Cătălin Predoiu, ministrul de Interne pus de Iohannis și PNL. Acest lucru e, practic, imposibil cu actuala clasă politică aflată la guvernare în România, iar Ciolacu știe asta. El scapă astfel de o presiune uriașă, după nenumăratele eșecuri ale Poliției din ultimii ani, culminând cu accidentul mortal comis duminică dimineața de o beizadea drogată căreia cu câteva ore înainte polițiștii îi dăduseră drumul deși îi găsiseră în mașină sustanțe stupefiante.

În debutul ședinței de Guvern de joi, Ciolacu i-a transmis lui Cătălin Predoiu că-i dă mână liberă să facă orice demiteri crede de cuviință la vârful Poliției Române: „Nu vorbim doar de simple greșeli personale, ci de lucruri grave care arată că sistemul nu a funcționat. Prin modul cum au acționat, anumiți polițiști au devenit complici moral la crimă. Îi transmit ministrului Predoiu că are mână liberă să facă curățenie de sus până jos. E responsabilitatea sa să ia măsurile necesare pentru ca oamenii să creadă că legea e una pentru toți”.

Catastrofa din Poliție, instituție pe care actuala conducere a țării n-o poate reforma, va rămâne să atârne de acum ca o piatră de moară de gâtul PNL

Liderul PSD și al Guvernului recurge astfel la un foarte eficient exercițiu de imagine care pe el nu-l costă absolut nimic. Critică dur la modul general, fără să dea nume și să arate vinovați, și îi cere altcuiva „să facă curățenie”. Ca să fie clar, Ciolacu subliniază că „e responsabilitatea sa”, adică a lui Predoiu, „să ia măsurile necesare”.

Ciolacu știe la fel de bine ca toți ceilalți lideri din PSD și PNL că ministrul Cătălin Predoiu, om din sistem, nu poate și nici nu vrea să facă vreo reformă, să curețe mizeria de la vârful Poliției Române și să aducă în loc oameni cu adevărat integri și competenți. Predoiu a mai fost ministru la Justiție de mai multe ori, inclusiv în perioada 25 noiembrie 2021-15 iunie 2023, și nu a făcut niciodată nicio reformă. Ba, mai mult, de fiecare dată sub el au crescut rețelele de influență, corupția și dezastrul. Ultimul său mandat la Justiție este, din acest punct de vedere, catastrofal.

Odată pasată problema Poliției la Predoiu, PNL-ul va deconta electoral toate nenorocirile care vor continua să se petreacă în România, unde de sus până jos poliția este paralizată de corupție, incompetență și implicare politică. Liberalii nici măcar nu au pe cine să dea vina, din moment ce în perioada decembrie 2020 – iunie 2023 ministru a fost tot unul de-al lor, celebrul plagiator Lucian Bode, de asemenea om de încredere al lui Iohannis.

Ciolacu s-a prefăcut că atacă USR, dar de fapt tot PNL pică prost și în asumarea răspunderii în Parlament pentru creșterea birurilor puse pe spinarea sectorului privat. Este țintit, cu un discurs de tip comunist, tocmai electoratul liberal

A doua mutare abilă a lui Marcel Ciolacu a fost anunțul public că Guvernul își asumă răspunderea în Parlament pentru „reforma fiscală”, care înseamnă, de fapt, impunerea de noi taxe sectorului privat al economiei. Banii ar urma să fie pompați în sistemul public, ca să se astupe deficitul fiscal și pentru a nu fi nevoie de o reformă a pensiilor speciale ori de diminuarea numărului de bugetari. În acest pachet intră și reforma administrativă, care este însă, în forma sa actuală, una de formă, care nu reduce în niciun fel numărul uriaș de bugetari (aproape 1,3 milioane).

Ciolacu și-a împachetat cu declarații populiste această mutare. Discursul său, în violentă contradicție chiar cu practicile partidului pe care-l conduce – unul de persoane îmbogățite prin jefuirea banilor publici –, aduce foarte tare cu cel din perioada de început a comunismului, când proprietarii de afaceri și țăranii înstăriți erau decretați inamicii poporului.

Liderul PSD a găsit și vinovatul pentru situația actuală – USR-ul care a băgat în PNRR reforme precum eliminarea pensiilor speciale:

„Acest Guvern este Guvernul României și în această logică vom pune România pe primul loc.

Avem nevoie de o Românie decentă și echitabilă pentru toți. Pentru asta trebuie să oprim debandada bugetară. Trebuie să facem un sistem fiscal echitabil și să luptăm în mod real cu evaziunea.

Din punctul meu de vedere, nu mai puteam continua așa. Miliarde de euro ajung în buzunarele unor șmecheri sau sunt risipite cu instituții care se calcă în picioare, în loc să fie folosite pentru drumuri, spitale, școli. Avem nevoie de reforme profunde.

Am văzut vociferări, atacuri din partea unor ipocriți, care au uitat ce obligații au pus cu mâna lor în PNRR și acum vin și le critică. Nu voi ceda un milimetru, indiferent de presiunile celor din sistem.

Voi merge până la capăt cu echipa guvernamentală pentru a tăia risipa și pentru ca toți să plătească ceea ce se cuvine în această țară. Nu mai poate fi o regulă pentru cei bogați și companiile privilegiate și alta pentru oamenii obișnuiți care muncesc.

Aș vrea să iau puțin de la noi, cei cu putere de muncă, și de la cei care fac foarte muți bani pentru a da și la pensionari care au munci o viață și la cei aflați în nevoi. Acesta este modul corect în care un stat trebuie să se comporte în fața cetățenilor săi.

Anunț că îmi voi asuma răspunderea în Parlament pe pachetul legislativ. Îmi voi pune mandatul pe masă în Parlament pentru reforme și dreptate socială. Trebuie să separăm apele și românii să vadă cine vrea să facă cu adevărat reforme și cine se opune și luptă pentru privilegii și protejarea marilor averi”.

PNL n-a avut curajul să ia apărarea sectorului privat și a celor care muncesc – presupusul său bazin electoral

În mod evident, țintind către sectorul privat, către companiile cărora le va impune un impozit suplimentar de 1% pe cifra de afaceri, Ciolacu lovește în presupusul electorat al PNL.

Liberalii n-au reușit, în această situație, decât să iasă cu o declarație care să arate că au picat din nou de fraieri. Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt al partidului, a afirmat: „Da, angajarea răspunderii a fost agreată și stabilită în cadrul coaliției PSD-PNL. Sunt două motive pentru această decizie. Primul motiv e cât se poate de pragmatic, e nevoie rapid de efectele pozitive ale legilor, dată fiind situația bugetară. Al doilea motiv ține de tehnica legislativă, sunt anumite legi organice care nu pot fi modificate decât prin lege, nu prin OUG. E calea cea mai rapidă de a avea modificările rapid”.

În schimb, neoficial, mai mulți fruntași ai PNL au mărturisit că au fost luați total prin surprindere de anunțul lui Marcel Ciolacu.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* VIDEO. Putin l-a asasinat și pe Prigojin! Armata rusă a doborât avionul în care se afla liderul Wagner, între Moscova și Sankt Petersburg

* Interzis în Basarabia, putinistul Goran Bregovici concertează în Tulcea, la Festivalul Borșului Lipovenesc, finanțat cu bani europeni. Primarul PSD din Jurilovca a fost reales cu 87%

* Penetrarea Chinei la vârful statului român. Episodul 1: Iohannis și Ciolacu dau undă verde companiei Lenovo să intre pe piața 5G. Episodul 2: Premierul Ciolacu îl reactivează pe Ponta consilier

* PSD și-a trimis avocata din Constanța să salveze de pușcărie beizadeaua drogată care a omorât doi tineri

* A murit un turnător odios al Securității: Bălăceanu-Stolnici. Cazul Vlad Georgescu – Radio Europa Liberă

* Vicepreședinte PNL: Rușine, Rareș Bogdan!

* Stolojan: „Reforma de acum a pensiilor speciale e o caricatură. Cei care se revoltă contra PNRR nu înțeleg nimic”

* Ciolacu și trei miniștri se duc la Bruxelles să cerșească dreptul de a supra-îndatora România, pentru a păstra pensiile speciale și a-și salva clientela nesătulă

* Încă o pensionare rușinoasă, după cea a șefului DNA: procurorul general „a tras pe dreapta” la 50 de ani, cu o pensie de peste 5.000 de euro!

* Orlando Teodorovici se gudură grețos pe lângă Șoșoacă: „S.O.S. este un partid frecventabil” / „Doamna Șoșoacă este omul cu care poți să faci echipă” / „Oamenii din S.O.S. vor binele României”

8 COMENTARII

  1. Plagiatorul dovedit Bode numai de reforma nu s-a ocupat cit a fost ministru la interne. Cred ca nici Predoiu nu e capabil, acolo trebuie un om ceva de genul: „azi fac reforma cu riscul ca miine sa fiu dat afara”.

  2. PSD intotdeauna a fost impotriva privatilor. A tinut aproape si a omenit tot aparatul bugetar pentru voturi. Tara este vai de mama ei pentru ca PSD ca sa se perpetueze a avut nevoie de aplaudaci. Vor lovi in sectorul privat ca si pana acum, in special in cei care au fost corecti si au platit taxele la zi. Masuri de crestere a impozitului pe profit, pe dividende, pe TVA sunt de-a dreptul imbecile in plina criza, pe care de fapt chiar Statul a creat-o. Din nou vor ca firmele privitate sa ii scoata din mizerie fara sa primeasca nimic la schimb. PNL este principalul vinovat pentru cele intamplate, echipa castigatoare si Iohannis. Ei sunt cei care au facut pact cu PSD si au pus tara pe butuci.

  3. „Miliarde de euro ajung în buzunarele unor șmecheri”. Mai exact, la care șmecheri te referi, Ciompalacule? Nu cumva la ăia din același partid cu tine? Nu te-ar mai răbda pământul de bandit!

  4. „SA DEA LA CEI IN NEVOI” 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
    DA DE UNDE… HRANESTE „DEFICITUL BUGETAR”. HRANESTE VENALA NOMENKLATURA A PARTIDULUI SI SECURITATII.

  5. Ciorolacu este un soi de haiduc. Ia de la bogati (privatii) si da la saraci (bugetarii). Dar nu mai bine face o lege ca are majoritate confortabila in Parlament sa oblige pensionarii speciali sa fie solidari cu un procent din pesie? Fie acela pentru care nu a contribuit? Din pacate asistam la dictatura prostilor, cei mai slabi intelectual politicieni pe care i-a dat natia asta. Emil Bobu, Dascaleascu erau la ani lumina distanta de Ciorolacul, care doar citeste fituici scrise de Simonis si Romascanu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here