Țări mici, dar curajoase: Lituania rupe legătura terestră a Rusiei cu enclava Kaliningrad, Moldova interzice propaganda TV rusească

0
3557
Doi președinți curajoși: Gitanas Nauseda (Lituania) și Maia Sandu (Moldova)

Acest weekend a adus două decizii importante în estul Europei, adoptate de două foste republici sovietice: Lituania și Republica Moldova – țări mici, dar curajoase. Lituania are avantajul de a se afla sub o umbrelă politico-economică (UE) și una militară (NATO), Republica Moldova are un dublu dezavantaj: nu face parte din UE / NATO, dar are un teritoriu sub ocupație militară rusească (Transnistria).

Cele două republici ex-sovietice care au luat măsuri curajoase împotriva Moscovei au următoarele coordonate:

  • Lituania – 65.300 km², 2,8 milioane de locuitori;
  • Republica Moldova – 33.846 km², 2,62 milioane de locuitori.

Prin comparație, România are o suprafață de 238.397 km² și o populație de 19,29 milioane de locuitori.

Lituania blochează tranzitul produselor rusești supuse embargoului (50% din total). Rusia activează feriboturi pe ruta Sankt Petersburg – Kaliningrad, în Marea Baltică

Autoritățile lituaniene au anunțat că, începând de sâmbătă, a intrat în vigoare o interdicție privind tranzitul pe teritoriul lor către enclava rusă Kaliningrad a mărfurilor care fac obiectul sancțiunilor Uniunii Europene (UE).

Vestea interdicției a fost dată vineri, printr-o înregistrare video postată de guvernatorul regiunii ruse, Anton Alihanov.

Lista de sancțiuni a UE include în special cărbune, metale, materiale de construcții și tehnologie avansată. Alihanov a declarat că interdicția va acoperi aproximativ 50% din articolele pe care Kaliningrad le importa.

Aplicarea imediată a interdicției a fost confirmată de serviciul cargo al companiei feroviare de stat din Lituania, într-o scrisoare adresată clienților, în urma unei „clarificări” din partea Comisiei Europene privind mecanismul de aplicare a sancțiunilor.

Îndemnându-i pe cetățeni să nu recurgă la cumpărături de panică, Alihanov a declarat că două nave transportă deja mărfuri între Kaliningrad și Sankt Petersburg, prin Marea Baltică, iar alte 7 vapoare vor intra în serviciu până la sfârșitul anului. „Feriboturile noastre se vor ocupa de toate mărfurile”, a declarat el sâmbătă.

HARTA: Lituania se interpune între enclava rusă Kaliningrad și Belarus, țară-marionetă a Moscovei. Acum, rușii trebuie să-și aprovizioneze enclava prin Marea Baltică, de la Sankt Petersburg

Un purtător de cuvânt al serviciului feroviar lituanian a confirmat conținutul scrisorii, dar a refuzat să facă alte comentarii. Ministerul de Externe de la Vilnius nu a răspuns la o solicitare de comentarii din partea agenției Reuters.

Viceministrul lituanian de Externe, Mantas Adomenas, a declarat pentru postul public de televiziune că instituția sa așteaptă „clarificări din partea Comisiei Europene privind aplicarea sancțiunilor europene la tranzitul de mărfuri din Kaliningrad”.

Așezată între Polonia și Lituania, membre ale UE și ale NATO, enclava Kaliningrad primește provizii de la Rusia prin intermediul căilor ferate și al conductelor de gaz care trec prin Lituania.

Sediu al cartierului general al flotei ruse din Marea Baltică, enclava Kaliningrad a fost capturată de la Germania nazistă de către Armata Roșie în aprilie 1945 și intrată în componența Uniunii Sovietice după cel de-al Doilea Război Mondial.

Maia Sandu promulgă legea care blochează propaganda rusă

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a promulgat duminică „legea securității informaționale”, prin care va fi interzisă difuzarea emisiunilor de știri și analize politice din Rusia inclusiv după expirarea stării de urgență instituite în urma agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, relatează mass-media din stânga Prutului.

Potrivit șefei Consiliului Audiovizualului din Republica Moldova, Liliana Vîțu, „legea ar urma să intre în vigoare săptămâna viitoare, iar propaganda va fi sancționată mult mai dur. Astfel, instituțiile media care dezinformează vor fi sancționate gradual, de la aplicarea amenzilor până la retragerea dreptului de a difuza publicitate”, scrie portalul IPN.

În prezent, aceste știri și emisiuni sunt interzise în urma instituirii stării de urgență, dar noul act normativ va permite menținerea interdicției și după expirarea acesteia.

Legea securității informaționale, descrisă de opoziția pro-rusă din Republica Moldova drept o „instituire a cenzurii”, prevede că 50% din conținuturile difuzate la posturile TV trebuie să provină din statele UE, SUA și din cele care au ratificat Convenția privind Televiziunea Transfrontalieră.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* VIDEO. George Simion a încercat o nouă provocare de tip rusesc la adresa Maiei Sandu. A zburat la Chișinău deși are interdicție de intrare în Republica Moldova până în 2023. A fost trimis la București cu primul avion

* VIDEO. George Simion: „Politicienii sunt ăia care au distrus România”. Fata din Congo: „Adică tu ai distrus România, nu?”

* Un „locotenent” al lui Miron Cozma, anchetat pentru mineriada din 13-15 iunie 1990, e finanțat de Guvernul PSD-PNL, la Chicago! Anul trecut i-au fost alături ambasadorul Muraru și consulul Trifan

* Victor Rebengiuc, la 89 de ani: „Gata, s-a terminat! Nu mai am nicio speranță. Ce-am votat eu nu mai există. S-a dus, s-a împrăștiat, s-a înălțat la ceruri”

* Lista celor 10 parlamentari (din 79) care pleacă de la USR la REPER-ul lui Cioloș: 8 deputați și 2 senatori. Au „dezertat” și 5 din cei 8 europarlamentari

* Ticăloșia șoferiței bete care a omorât 4 oameni: susține că nu ea se afla la volan, deși SMURD-ul a găsit-o pe locul șoferului!

* Sfârșitul imposturii: Cornel Dinu rămâne fără certificatul de revoluționar, obținut pentru „meritul” de a fi avut grijă de Nina Iliescu și de a fi lucrat în echipa de dezinformare a lui Dan Marțian, în TVR

* Digi 24 l-a scos din grilă pe Cristian Tudor Popescu. „Ar fi trebuit să mă despart de mult de Digi 24” / „Diagnosticele puse au fost considerate mai dăunătoare pentru imaginea postului decât boala”

* VIDEO. Cristoiu și Turcescu întețesc propaganda pro-Putin: „Aceste sancțiuni sunt îngrijorătoare, automate, orice-ar face Rusia” / „Occidentului i-a trebuit acest război mai mult decât lui Putin” / Pentru încheierea războiului, Ucraina ar trebui să cedeze teritorii Rusiei

* Ministrul Apărării din Ucraina: „Vom porni să ne eliberăm teritoriile ocupate. Toate! Inclusiv Crimeea”

* Medvedev recidivează: „Cine spune că în doi ani Ucraina va mai exista pe hartă?”. Tocmai spusese că nu va avea odihnă până nu va extermina poporul vecin

* Un ofițer rus a scris că Ucraina nu mai există ca stat. Acum nu mai există el ca om. A fost lichidat, la 23 de ani

* Kasparov dă alarma: Navalnîi a dispărut din închisoarea KGB unde era ținut de Putin! „E posibil să fi fost dus într-un lagăr chiar mai îngrozitor”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here