Cele 4 pericole pe care angajații unei primării le înfruntă zilnic ca să ia sporul de 15%: computerul, praful, stresul de a veni la serviciu și faptul că suportă publicul

4
2112

Un studiu de caz realizat de reporterii Digi 24 arată cum funcționează, în destule situații, acordarea sporturilor la salariul de bază în aparatul de stat. Deși le consideră de la sine înțelese și cuvenite, mulți bugetari nu știu prea bine de ce merită respectivele sporuri – și nici nu sunt foarte preocupați de acest lucru, atât timp cât banii intră în buzunar.

Discuția jurnaliștilor cu Florin Petre, primar al localității Crevedia, din județul Dâmbovița, ar putea fi un tipar pentru majoritatea orașelor și comunelor din România.

Edilul le-a explicat reporterilor că sporurile pentru condiții vătămătoare de muncă primite de funcționarii primăriei sunt, de fapt, doar o “portiță” găsită în lege pentru a încasa niște bani în plus la leafă, chiar dacă oamenii nu sunt deloc periclitați la serviciu.

„Păi majoritatea… calculatoarele, am înţeles că sunt…, şi dacă mai sunt şi altceva, dar calculatoarele… mi se pare că mai e ceva dar nu ştiu sigur să vă spun“

Totul s-a făcut ca-n România, frumos, legal, acoperit de acte, chiar dacă nu sunt întrunite condițiile să se acorde sporul respectiv: “Am avut o discuţie cu funcţionarii pentru că pe vremea aceea salariile erau foarte mici, ca bugetar. Am găsit o soluţie cu aceste condiţii vătămătoare, am făcut un studiu, ne-au adus certificat. Şi am fost de acord, a intrat în Consiliul Local după aceea şi a fost de acord şi am mărit aceste salarii la funcţionari. După aceea, când a dat domnul Dragnea legea, ne-a permis să ne ducem şi mai sus cu ele“.

Jurnaliștii scriu că Primăria Crevedia s-a dus direct la procentajul maxim posibil prin lege pentru sporul de condiții vătămătoare: 15% din salariu. Pentru asta, pe hârtie a fost nevoie să se inventeze minimum 4 factori de risc pentru sănătatea angajaților. Când au fost însă întrebați care sunt pericolele, funcționarii Primăriei Crevedia n-au știut să le spună.

Însuși primarul Florin Petre a invocat, ca pericol major, pentru sănătatea oamenilor, faptul că trebui să acceseze computerele: “Păi majoritatea… calculatoarele, am înţeles că sunt…, şi dacă mai sunt şi altceva, dar calculatoarele… mi se pare că mai e ceva dar nu ştiu sigur să vă spun, că nu m-am ocupat eu“.

O funcționară chemată în ajutor spune că documentele care atestă gravele pericole ce îi amenință pe angajații primăriei au fost eliberate de o firmă din București: “Calculatoarele care erau foarte vechi… Sunt scrise toate de ei, aici, sincer… uitaţi ne-au dat recomandări“.

Mai inspirată, angajata solicitată de primar a enumerat rapid alți factori vătămători: stresul de a veni la serviciu, faptul că e praf în primărie și, nu în ultimul rând, lucrul cu publicul.

O altă funcționară de la Registrul Agricol spune că marele pericol sunt oamenii care plătesc taxele și impozitele: “Păi, vă daţi seama, numai de la lucru cu publicul. Sunt oameni care îşi ies din fire, care vor toate dacă se poate ieri nu astăzi, ce să vă… sunt foarte multe… nu ştiu ce să vă spun. Şi bolile care ni se transmit, cam orice om poate să fie, şi nu…, acum COVID-ul, dar sunt oameni de plămâni bolnavi, sunt oameni care pot să transmită fel şi fel de…“.

În chestiunea sporurilor la salariu, frăția bugetarilor funcționează impecabil. Ca argument suprem că-și merită banii, angajații de la Primăria Crevedia au arătat că și Curtea de Conturi, trecută în control, a validat sporurile, acceptând pericolele cu care se confruntă aceștia.

Funcționară, despre pericolele înfruntate la birou: „Și toate aparatele băgate în prize și radiații, nu?”

O vizită a jurnaliștilor la Primăria Dărmănești a scos în evidență aceeași filieră: o firmă privată a eliberat documentele în baza cărora s-a acordat sporul de 15% din salariu.

Și aici, funcționarii Primăriei au invocat aceeași solicitare nervoasă rezultată din faptul că trebuie să îi întâlnească pe oamenii din ale căror taxe li se plătesc salariile. Funcționarele le-au spus nonșalant: “Dar și numai calculatorul dacă ar fi, eu zic că ar fi suficient, nu?” și “Acum toate hârtiile se cer numai pe suport magnetic… Că toată ziua stăm cu ochii în calculator!”.

Întrebată cu ce o afectează că lucrează la calculator, bugetara a răspuns: “Calculatorul? Păi, afectează pe toată lume! Păi, uite, după 30 de ani, sunt cu 7 dioptrii, așa că…”. Colega ei a punctat decisiv: “Și toate aparatele băgate în prize și radiații, nu?”.

Vestea că, din 2022, sporurile vor fi înlocuite de primele pentru performanță a creat deja mari nemulțumiri printre funcționari și o mobilizare a sindicatelor controlate de PSD.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

TEROARE LA ONEȘTI. Un individ de 68 de ani a sechestrat și înjunghiat mortal doi meșteri mai tineri, care-i renovau apartamentul. Polițiștii au ratat operațiunea de salvare

4 COMENTARII

  1. Și-ăștia, ca și polițiștii ori alți bugetari, dau impresia (prin pretențiile ABSURD-NESIMȚITE pe care le tot au, mereu-și-mereu (!), căăă… AU FOST ADUNAȚI-CU-ARCANU’ (!), nu alta…, și apoi… OBLIGAȚI/FORȚAȚI (!), cu biciu’ și cu pistolu-n-ceafă, să ocupe postul ăla!!!!!
    (Post pentru care, mai-mereu, dau, de fapt,… MITĂ — !!! –, ca să ajungă să-l ocupe și, implicit, să seee… „chinuiască” — Sic! — , „sărăcuții-de-dânșii”!)

      • La așa condiții… „INUMANE” de muncă, noi zicem că funcționarii-publici ar trebui să iasă la pensie înaintea… balerinilor, suflătorilor-în-sticlă și minerilor-iradiați și chiar (culmea-BLASFEMIEEEEEIIII!!!!!) a… MILIȚIENILOR (!): propunem pensionarea lor la… (MAXIMUM!) 30 de ani, indiferent când s-au angajat (de exemplu: dacă vin să se angajeze la 35 de ani, ies… în aceeași zi la pensie, dându-li-se, bineînțeles un spor-ZDRAVĂN pentru cei cinci ani de depășire a vârstei-de-pensionare!), daaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa?!!!

        • Cineva ne-ar putea mustra (șiii… PE-BUNĂ-DREPTATE!): „NU le mai da, dom’le,… idei!” (că TUPEIȘTII ăștiaaa… sunt în stare chiar să ceară așa ceva!)…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here