Ce conține Raportul secretizat de Carmen Dan. Lovitură mortală pentru „găzarii” din 10 august: Jandarmeria n-a ținut cont de nota SRI care spunea că nu există riscuri la adresa securității naționale

0
1617

Raportul Jandarmeriei Române după evenimentele din 10 august este glonțul care-i va doborî pe autorii represiunii barbare din 10 august 2018. Și nu Raportul în sine, cât anexele sale: informările primite de la serviciile secrete.

Documentul secretizat de Carmen Dan (PSD) în 2018 și desecretizat de Marcel Vela (PNL) în 2019 a fost obținut de Digi 24.  El conține un detaliu esențial: informările primite de la serviciile secrete nu indicau riscuri la adresa securității naționale. Cu toate acestea, intervenția a fost justificată prin riscuri la adresa securității naționale, concluzie trasă de șefii Jandarmeriei ca urmare a mesajelor postate pe rețelele sociale.

Nu ratați!

Raportul Jandarmeriei a fost numit „Informare privind manifestația de protest din Municipiul București, din data de 10 august 2018”. Informarea a fost făcută de Jandarmeria Română în august 2018, dar a rămas parțial secretă până în noiembrie 2019. Săptămâna trecută, actualul ministru de Interne, Marcel Vela, a anunțat desecretizarea totală a Raportului. Acesta se află acum pe masa procurorilor DIICOT.

Raportul are 20 de pagini și conține trei anexe: una referitoare la legislația din domeniu, celelalte două fiind informări primite de la serviciile secrete privind potențiale riscuri (după toate indiciile, informările aparțin SRI și SPP).

Din Raport aflăm că Jandarmeria a monitorizat încă din iunie 2018 pregătirea protestelor. O sursă importantă de informare au reprezentat-o rețelele sociale, de unde au fost strânse mai multe postări care indicau, în opinia Jandarmeriei, că protestul risca să escaladeze. Aceste postări, în special de pe Facebook, au fost folosite ca justificare pentru amploarea mobilizării forțelor de ordine și a intervenției din 10 august.

Atenție, însă: informările primite de la serviciile secrete nu indicau riscuri la adresa securității naționale!

Raportul în sine conține o derulare pe ore și minute a intervenției, în viziunea Jandarmeriei. El constituie mai degrabă o justificare a jandarmilor pentru modul în care au acționat. Documentul menționează că au fost anumite „situații punctuale” în care nu s-a justificat folosirea forței de către anumiți jandarmi asupra protestatarilor pașnici. Aceste cazuri sunt verificate atât la nivel intern, cât și de către procurori. Dar verificarea durează de 15 luni și nu avem niciun rezultat concret…

Cronologia evenimentelor din 10 august 2018, în viziunea Jandarmeriei:
  • În perioada premergătoare protestului, în mediul virtual s-a remarcat creșterea numărului de mesaje cu caracter radical/de incitare la violență împotriva forțelor de ordine, a Executivului și Legislativului.
  • Existența unor semnale în mediul online privind intenția de realizare a unor acțiuni radicale, de natură a produce o schimbare la nivel politic („revoluție”), inclusiv prin eventuale acțiuni violente (promovarea violenței la nivel de limbaj) și la nivel acțional, prin ocuparea sediului Guvernului României.
  • Datele primite de la partenerii instituționali nu au indicat o situație generatoare a unei crize de ordine publică, care prin complexitate, amploare și intensitate să amenințe sau să pună în pericol viața și sănătatea populației, stabilitatea politică, economică ori socială, ordinea și valorile constituționale sau îndeplinierea obligațiilor internaționale ale statului.
  • Intervenția în forță, autorizată din punct de vedere legal și administrativ, a structurilor Jandarmeriei Române a fost determinată de următorii factori: translatarea caracterului pașnic și civilizat al manifestării către acțiuni violente cu caracter repetitiv; punerea în pericol iminent a sănătății și integrității corporale a forțelor de ordine, cât și a celorlalți participanți la protest prezenți în zonă; sustragerea unei arme de foc din dotarea personalului de intervenție.

Secretizarea acestui act a fost justificată prin faptul că erau menționate anumite informări primite de la serviciile secrete, acestea fiind practic părțile care au rămas secrete și pentru ancheta penală.

Un alt motiv pentru secretizare a fost dat de elemente privind organizarea forțelor de ordine sau de cine a coordonat întreaga intervenție, deși erau informații publice, prezentate de Jandarmerie în conferințe de presă ulterioare protestului.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here