luni, martie 4, 2024
AcasăDezvăluiriDOCUMENT. Raportul integral "10 august", secretizat de Guvernul Dăncilă și desecretizat de...

DOCUMENT. Raportul integral „10 august”, secretizat de Guvernul Dăncilă și desecretizat de Guvernul Orban

-

Raportul Jandarmeriei Române privind evenimentele din 10 august 2018, secretizat de Guvernul Dăncilă (prin ministrul de Interne de atunci, Carmen Dan) și desecretizat de Guvernul Orban (prin ministrul de Interne de acum, Marcel Vela), a fost publicat integral de Digi24.ro

Săptămâna trecută, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a pus documentul la dispoziția procurorilor DIICOT, pentru a fi folosit în dosarul „10 august”.

Raportul, intitulat „Informare privind manifestația de protest din Municipiul București, din data de 10 august 2018”, a fost întocmit de Jandarmeria Română și păstrat secret timp de 13 luni (din august 2018 până ]n noiembrie 2019). Documentul are 20 de pagini de raport și trei anexe, reprezentând norme legislative și informările primite de la serviciile secrete privind potențiale riscuri.

- Advertisement -

Nu ratați!

Raportul este o încercare a Jandarmeriei Române de a justifica intervenția violentă din Piața Victoriei, împotriva unei mulțimi pașnice.

Rămân nepublice informările primite de Jandarmerie de la serviciile secrete (SRI și, probabil, SIE), dar esența acestora este devoalată în cuprinsul Raportului: „Datele primite de la partenerii instituționali nu au indicat o situație generatoare a unei crize de ordine publică, care prin complexitate, amploare și intensitate să amenințe sau să pună în pericol viața și sănătatea populației, stabilitatea politică, economică ori socială, ordinea și valorile constituționale sau îndeplinierea obligațiilor internaționale ale statului”.

De asemenea, ideea de tentativă de lovitură de stat a fost intens promovată de trioul de forță al PSD de la acea vreme: Liviu Dragnea – Viorica Dăncilă – Carmen Dan.

- Advertisement -

Dragnea a plusat, acreditând ideea că protestul a fost a avut parte de „finanțare externă”.

Într-un comunicat din septembrie 2018, PSD afirma că informaţiile apărute în presă cu privire la mitingul din 10 august „conţin indicii temeinice cu privire la acţiuni subversive menite să vulnerabilizeze siguranţa naţională şi autoritatea statului român”. Adică exact pe dos decât spuneau serviciile!

Raportul integral al Jandarmeriei Române

„Informare privind manifestația de protest desfășurată în municipiul București, în data de 10.08.2018”

„În ziua de 10 august 2018, în Piața Victoriei din municipiul București, s-a desfășurat o acțiune de protest de amploare, sub auspiciile mișcării #REZIST și a sloganului „Diaspora acasă „, în scopul exprimării nemulțumirii față de clasa politică aflată la guvernare.

De asemenea, acțiunea a beneficiat de suportul larg și al altor entități/comunități care au susținut prin diferite activități manifestația de protest: comunitatea Ieșiți în stradă Dacă Vă Pasă, comunitatea Piața Victoriei, alianța comunităților Declic, Inițiativa Timișoara, Rezist Madrid, Ștafeta Steagului Uniunii Europene, Vocea Diasporei, Diaspora Europeană, comunitatea Luptăm pentru România, Evoluție în instituție, mișcarea politică „Platforma Acțiunea Civică a Tinerilor ” etc.

Un aspect de interes este reprezentat de faptul că manifestarea publică s-a desfășurat în imediata apropiere și a vizat Guvernul României, obiectiv de importanță strategică pentru activitatea statului, asigurat cu pază de jandarmi potrivit HG nr. 1.486/2005.

I. CONTEXT GENERAL

În anul 2018 au fost organizate, periodic, manifestații de protest, inițiate de persoane cunoscute cu preocupări pe linia activismului civic, concomitent fiind derulate ample campanii de promovare în mediul on-line

Anvergura evenimentelor a fost influențată, în mod direct, de resursele alocate, modul de organizare și eficiența inițiatorilor în a suscita interesul populației.

În timpul acțiunilor protestatare derulate, în special, în fața sediilor unor instituții/autorități publice la nivel local și național sau în puncte cheie (din municipiul București sau marile orașe) au fost înregistrate inclusiv conflicte/incidente între participanți și forțele de ordine, pe fondul acțiunilor provocatoare întreprinse de organizatori/participanți.

Treptat, modul de desfășurare al manifestanților a cunoscut o serie de mutații în perspectiva acțională, caracterul pașnic al protestelor fiind deturnat, în mod deliberat, înregistrându-se episoade violente.

Rețin atenția următoarele elemente de interes:

– renunțarea la acțiunile de protest zilnice și canalizarea eforturilor doar pentru realizarea de evenimente unice, de amploare, în vederea amplificării impactului protestului;

– provocarea constantă a forțelor de ordine, pentru obținerea unor reacții disproporționate din partea acestora;

– permanentizarea unor legături în rândul exponenților principalelor grupuri/platforme/comunități de inițiativă civică de către un număr restrâns de lideri marcanți ai mișcării #REZIST;

– utilizarea unor platforme de tip PATREON, în scopul strângerii de fonduri necesare pentru închirierea de spații, achiziționarea de autovehicule și realizarea de materiale de propagandă.

Până la data de 10.08.2018, frecvența manifestărilor publice și concentrarea pe exploatarea de momente cheie, în vederea inițierii unor acțiuni de amploare crescută/accentuată (raportat la numărul de participanți și impactul generat), au cunoscut o cunoscut o diminuare treptată și substanțială.

În a doua decadă a lunii iunie a.c., Federația Românilor de Pretutindeni a semnalat în mediul on-line intenția organizării în data de 10 august 2018, între orele 15.00 – 23.00, a unui protest în Piața Victoriei, din municipiul București, cu participarea a 1.000.000 de persoane, precum și faptul că a solicitat Primăriei Municipiului București autorizarea acestuia.

În data de 26.06.2018, solicitarea Federației Românilor de Pretutindeni a primit aviz negativ din partea Comisiei de Avizare a evenimentelor, aspect care a declanșat, în mass-media și pe rețelele de socializare, o reacție dură, chiar virulentă, a reprezentanților ONG-urilor și asociațiilor/platformelor/ comunităților civice, precum și a unor reprezentanți din mediul politic, la adresa reprezentanților Primăriei Municipiului București.

Totodată, numărul celor care și-au arătat interesul pentru adunarea publică din data de 10.08.2018 a crescut substanțial, aceștia implicându-se într-un proces intens de promovare pe rețelele de socializare. Ulterior, în urma întâlnirii de lucru cu reprezentanții tuturor instituțiilor cu responsabilități în domeniul menținerii, asigurării și restabilirii ordinii publice din data de 23.07.2018, solicitarea a fost avizată.

La 30.07.2019, președintele Federației Românilor de Pretutindeni a notificat Primăria Municipiului București, Direcția Generală de Jandarmi a Municipiului București, Direcția Generală de Poliție a Municipiului București și Direcția de Poliție Locală a Municipiului București că renunță la intențiile de organizare a protestului din 10.08.2018.

Ulterior, a convenit cu preprezentanții Primăriei Municipiului București să-i fie transmis prin e-mail un protocol, în vederea asumării manifestării de protest, sens în care a fost întocmit proiectul protocolului cu nr. 163.33.57/2375 din 07.08.2018, document care nu a mai fost semnat de către reprezentantul Federației Românilor de Pretutindeni.

Cadrul juridic care reglementează exprimarea libertății de opinie, în cadrul manifestărilor publice este detaliat la Anexa nr. 1.

În această perioadă, în mediul virtual, s-a remarcat creșterea numărului de mesaje cu caracter radical/de incitare la violență împotriva forțelor d eordine, a Executivului și Legislativului.

II. MODUL ÎN CARE STRUCTURILE MAI S-AU PREGĂTIT PENTRU GESTIONAREA EVENIMENTULUI

Pentru identificarea tuturor riscurilor asociate manifestării de protest preconizate a se desfășrua la data de 10 august 2018, eveniment intitulat „100.000.000 pentru România!”, la data de 07.08.2018 au fost solicitate date și informații atât structurilor specializate în cadrul MAI, cât și celorlalte structuri din sistemul național de securitate (Anexa 2).

Datele primite de la partenerii instituționali referitoare la acțiunile de protest din data de 10.08.2018 nu au indicat o situație generatoare a unei crize de ordine publică, care prin complexitate, amploare și intensitate să amenințe sau să pună în pericol viața și sănătatea populației, stabilitatea politică, economică ori socială, ordinea și valorile constituționale sau îndeplinirea obligațiilor internaționale ale statului. În context, informațiile avute la dispoziție au fost analizate la nivelul structurilor MAI, nefiind create premisele depășirii capacității de reacție a structurilor MAI, pentru gestionarea în bune condiții a manifestării de protest.

În aceste condiții, gestionarea operativă a misiunii din data de 10.08 s-a realizat, în mod nemijlocit, la nivelul municipiului București, de către DGJMB (care a activat un punct de comandă înaintat în Piața Victoriei). La nivelul MAI, s-au desfășurat activități de monitorizare și raportare, nefiind activate alte mecanisme de conducere și coordonare („grupe centrale operative”, „celule de criză”, etc.)

Informațiile din surse deschise s-au concretizat următoarele repere (a se vedea Anexa 3):

– semnalarea la nivel național, a numeroase acțiuni conexe, întreprinse pe mai multe direcții/zone/paliere în cadrul principalelor evenimente create pe paginile comunităților/platformelor activiste, după promovarea în mediul on-line a solicitării Federațiilor Românilor de Pretutindeni de realizare, în data de 10.08.2018, în Piața Victoriei, a unui protest al Diasporei împotriva coaliției de guvernare;

– creșterea rapidă, începând cu data de 26 iunie 2018, a gradului de adeziune al utilizatorilor on-line la evenimentele create, imediat după diseminarea în presă și în mediul on-line a informației referitoare la refuzul Primăriei Capitalei de a aviza protestul declarat de către Federația Românilor de Pretutindeni;

– intensificarea eforturilor logistice și efectuarea de deplasări în țară și în străinătate ale liderilor marcanți ai unora dintre principalele comunități/platforme/organizații civice implicate în organizarea evenimentului pentru o promovare intensă și în scopul convingerii unui număr cât mai mare de participanți;

– deplasarea românilor din Diaspora, prin constituirea unor coloane de autovehicule având ca puncte de plecare diverse orașe europene (din Italia, Spania, Marea Britanie, Germania, Franța, Belgia, Țările Nordice), unde comunitățile românești sunt mai numeroase, acestea unificându-se la Budapesta și intrând în țară prin punctele de trecere a frontierei Nădlac și Borș;

– pregătirea de către participanții la protest a unor elemente de vizibilitate cu mesaje tendențioase (afișe, tricouri, steaguri, pancarte);

– existența unor semnale în mediul on-line privind intenția de realizare a unei acțiuni radicale, de natură a produce o schimbare la nivel politic („revoluție”), inclusiv prin eventuale acțiuni violente (promovarea violenței la nivel de limbaj și la nivel acțional, prin ocuparea sediului Guvernului României);

– intensificarea pregătirii acțiunilor de protest, pe fondul unei emotivități în creștere la nivel național și internațional (în statele UE în care există comunități numeroase de români);

– existența unui potențial degenerativ superior, în condițiile în care mesajele și imaginile folosite în cuprinsul postărilor de către anumiți utilizatori din mediul on-line promovau depășirea caracterului de manifestație pașnică;

– posibila implicare a membrilor galeriilor de fotbal.

În dinamică, SRI a transmis prin reprezentantul desemnat, informări punctuale, din surse deschise (marea majoritate din mediul on-line), care priveau opinii și comentarii ale unor persoane care mobilizau ori își exprimau adeziunea la evenimentele de protest. Toate acestea au fost puse la dispoziția structurilor MAI.

Fluxul informațional pentru acest eveniment a fost coerent, atât premergător, cât și pe timpul desfășurării manifestației publice, iar evaluarea datelor a indicat faptul că promovarea organizării manifestației de protest era orientată și spre derularea unor acțiuni violente.

În plan organizatoric, la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, în calitate de instituție responsabilă cu menținerea, asigurarea și restabilirea ordinii și siguranțeipublice în contextul manfiestației de protest promovate pentru data de 10.08.2018, au fost dispuse măsuri proactive, concretizate în:

– organizarea ședințelor de informare a structurilor MAI cu privire la riscurile și amenințările identifiace, precum și măsurile ce pot fi dispuse cu ocazia adunării publice preconizate a se desfășura, în Capitală, în data de 10 august a.c. (Anexa 4);

– cooperarea cu SRI, SIE, DGIA pentru obținerea de date și informații cu privire la acțiuni care pot avea impact asupra climatului de ordine și siguranță publică;

– aprobarea, de către conducerea ministerului ca, la ordinul inspectorului general al Jandarmeriei Române, în funcție de evoluția situației operative, Grupările de Jandarmi Mobile Bacău, Constanța, Craiova și Târgu Mureș să acționeze în sprijinul Direcției Generale de Jandarmi a Municipiului București, în vederea realizării unei capacități operaționale optime;

Solicitările au fost argumentate de gestionarea corespunzătoare a manifestării publice (avându-se în vedere analiza riscurilor semnalate), realizarea manevrei de forțe și mijloace, protecția participanților, asigurarea unui cadru de normalitate pe timpul desfășurării activităților și asigurarea condițiilor necesare pentru limitarea potențialelor efecte negative asupra climatului de ordine și siguranță publică și asigurarea funcționării în condiții optime a instituțiilor fundamentale ale statului.

Pentru GJMb Bacău, Constanța și Craiova a fost întocmită Nota-raport nr. 102.515 din 07.08.2018 (pentru perioada 10-12.08.2018);

Pentru GJMb Târgu Mureș a fost întocmită Nota-raport nr. 140.177 din 10.08.2018 (pentru perioada 10-12.08.2018).

Potrivit Planului de Acțiune și a celorlalte documente operative, GJMb Craiova a participat cu 120 jandarmi, GJMb Bacău cu 100 jandarmi, iar GJMb Constanța cu 100 jandarmi (aceasta din urmă a intrat în dispozitiv la ora 19.30).

Jandarmii din cadrul GJMb Târgu Mureș nu au participat la intervenție, ci s-au constituit rezervă (au ajuns la București în data de 11.08.2018, după ora 01.00).

– desfășurarea unei conferințe de presă, în scopul transmiterii de către participanți a unor mesaje referitoare la prevenirea de incidente pe durata desfășurării manifestației;

– cooperarea cu autoritățile publice locale, în vederea stabilirii detaliilor organizatorice și a realizării de recunoașteri în zona de protest;

Ședința de cooperare s-a realizat în data de 08.08.2018, la sediul DGJMB, la care au participat reprezentanți ai DGPMB și ISUBIF, respectiv din cadrul PMB, SABIF, RATB etc.

– elaborarea documentelor operative care stabilesc, în principal, misiunile obiectivelor participante (în ceea ce privește ordinea publică, fluidizaarea traficului rutier, prevenirea și stingerea incendiilor, evacuarea în situații de urgență etc.), forțele și mijloacele implicate, realizarea cooperării, coordonării acțiunii și a forțelor proprii.

A fost emis Ordinul inspectorului general al Jandarmeriei Române nr. S/105.643 din 08.08.2018 privind asigurarea unui climat de ordine publică pe timpul desfășurării acțiunii de protest (n.n. 10.08.2018), completat cu OIGJR nr. 140.174/10.08.2018, OIGJR 140.176/10.08.2018 și OIGJR nr. 140.178 din 10.08.2018.

A fost elaborat Planul de acțiune integrat pentru assigurarea ordinii publice și protecției participanților, nr. S/221.649 din 09.08.2018 – aprobat de directorul general al DGJMB și avizat de directorul general al DGPBM, respectiv inspectorul șef al ISUBIF.

Potrivit Planului de acțiune integrat, aprobat de conducerea DGJMB, Comandantul Acțiunii a fost desemnat maior Laurențiu CAZAN, împuternicit adjunct pentru ordine publică al DGJMB. Documentele operative au fost elaborate în conformitate cu prevederile OMAI nr. S/72/2018 privind pregătirea și desfășurarea acțiunilor de asigurare și restabilire a ordinii publice.

Prin Ordinul al inspectorului general al Jandarmeriei Române (nr. S/105.643 din 08.08.2018), DGJMB a fost desemnată unitatea de jandarmerie responsabilă cu planificarea, organizarea și executarea misiunii de asigurare a ordinii publice la acțiunea de protest, Grupările de Jandarmi Mobile Ploiești, Bacău, Craiova și Constanța primind ordin să acțiuneze în sprijinul DGJMB. De asemenea, s-a stabilit că BSU să constituie o rezervă de intervenție (a rămas în cazarmă până la 21.24, când s-a constituit ca rezervă de intervenție în curtea Guvernului).

Pe baza datelor și informațiilor la dispoziție, adunarae publică a fost evaluată cu grad de risc ridicat

III. DESFĂȘURAREA EVENIMENTELOR

– Dispozitivul instituit începând cu ora 12 a fost unul defensiv și nu constituit pentru executarea unei intervenții în forță.

La momentul desfășurării primelor evenimente cu impact în planul ordinii publice (ora 16.25), niciunul dintre jandarmii aflați în dispozitiv, la contact, nu era echipat cu mijloace de protecție și nu avea asupra sa materiale de intervenție pentru restabilirea ordinii publice (ținuta era cea de serviciu, bluză cu mânecă scurtă, șapcă).

Totodată, menționăm că aproximativ 30% din efectivele de jandarmi au fost constituite în dispozitive aflate în zona îndepărtată locului de desfășurare a adunării publice, pe traseele deafluire/defluire a participanților, precum și în punctele de întâlnire a acestora.

A fost instituit, în zona îndepărtată, un dispozitiv pentru monitorizarea afluirii/defluirii participanților către zona de desfășurare a adunării publice, în scopul prevenirii unor eventuale altercații, busculade, blocaje rutiere, distrugeri sau degradări de bunuri, precum și săvârșirii unor fapte antisociale.

– Manifestările publice au debutat după ora 12.00, când 300 de persoane erau în alveola centrală din Piața Victoriei, 100 de persoane în parcul Muzeului Antipa și 80 de persoane în Piața Universității.

Până la ora 15.26, când persoanele din Piața Universității au început deplasarea către Piața Victoriei, numărul acestora a fluctuat.

– La ora 13.47, premergător instalării Punctului de Comandă înaintat și realizării dispozitivului complet pentru asigurarea ordinii publice și protecția participanților, jandarmii au aplanat un conflict în zona alveolei centrale din fața Guvernului României, în contextul în care a fost semnalată o persoană care se manifesta violent.

Persoana a fost interceptată și extrasă din mulțime, ulterior fiind condusă la sediul Secției 5 Poliție, în vederea identificării și dispunerii măsurilor legale

– De menționat este faptul că, în intervalul orar 09.00-14.00, participanții prezenți la adunarea publică au scandat, pe rând, diverse mesaje prin intermediul sistemului de amplificare a sunetului, iar efectivele de jandarmerie au comunicat cu aceștia prin intermediul elementelor de dialog, adresându-le constant îndemnul de a se manifesta în mod pașnic și civilizat, astfel încât adunarea publică să se desfășoare în conformitate cu prevederile legale.

Cine a făcut parte din „Punctul de Comantă Înaintat”

– La ora 13.55 a fost instalat Punctul de Comantă Înaintat.

Componență:

 • Maior Laurențiu CAZAN – comandantul Acțiunii/(î.), Adjunct al Directorului General pentru Ordine Publică;
 • Maior Ionuț CRISTEA – Adjunct al Directorului General pentru Pază;
 • Maior Adrian VLAD – (î.) Șef al Seviciului Misiuni Ordine Publică (DGJMB);
 • Locotenent-colonel Marius SOARE – Șef Serviciu Cercetare-Documentare (DGJMB);
 • Colonel Gheorghe MITITELU – ofițer specialist;
 • Locotenent-colonel Aurelian IORGA – Șef Serviciu Prevenire și Combatere Fapte Antisociale;
 • Maior Victorița DINCĂ – Serviciul Psihologic;
 • Locotenent Ionuț Nicolae – IGJR/DOSP (ofițer specialist);
 • Comisar Adrian IALOMIȚEANU – DGPMB;
 • Subcomisar Alexandru URDU – Brigada Rutieră;
 • Maior Simona MORARU – ISUBIF;
 • Marian Cioltan – Instituția Prefectului;
 • Ofițeri/subofițeri din cadrul DGJMB (planificare misiuni / cercetare-documentare / comunicații și tehnologia informației etc.): Mr. Adrian OLARU, Lt. Adrian DIMULESCU, Lt. Andrei CATANĂ, Plt. adj. Dumitru MANOLACHE, Plt. adj. Marian ZAMFIR, Slt. Vasile MITROFAN.

– La ora 14.08, după organizarea completă a dispozitivului, cadrele de jandarmi au desfășurat, în zona trecerii de pietoni dinspre Bd. Nicolae Titulescu, o acțiune de prevenire și înlăturare a unei situații cu consecințe asupra participanților la protest, constând în aceea că au depistat o persoană care avea legat un lanț de membrele superioare și inferioare.

Persoanei în cauză i-au fost aduse la cunoștință prevederile legale referitoare la obiectele interzise a fi deținute pe timpul desfășurării adunării publice, aceasta părăsind zona la recomandarea jandarmilor.

– Începând cu ora 15.26, a fost semnalată deplasarea manifestanților din Piața Universității către Piața Victoriei.

– Începând cu ora 16.00, în Punctul de Comandă Înaintat au fost prezenți prefectul Capitalei, doamna Speranța Cliserul, și viceprimarul Primăriei Municipiului București, domnul Aurelian Bădulescu.

Momentul forțării accesului în sediul Guvernului României

– La ora 16.00, efectivele de jandarmi au desfășurat o acțiune de înlăturare a unei situații cu consecințe asupra desfășurării pașnice a manifestației de protest, în contextul în care un grup de aproximativ 100 de protestatari, aflat în deplasare dinspre Piața Universității, în momentul ajungerii în Piața Victoriei, s-a oprit pe carosabil în fața Muzeului Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, pe trecerea de pietoni, refuzând intrarea în alveola centrală. Concomitent, un grup de persoane aflate în alveolă s-au alăturat acestora, gruparea compactă (cca 700 de persoane) părăsind, în totalitate, zona delimitată și blocând circulația rutieră.

– La ora 16.22, masa de manifestanți s-a deplasat spre intrarea în sediul Guvernului României, forțând dispozitivul de jandarmi constituit la limita alveolei centrale din fața obiectivului.

– La ora 16.26 s-a dispus înlocuirea efectivelor inițiale din fața Guvernului (cele inițiale nu erau dotate cu mijloace de protecție ori materiale de intervenție) cu efective echipate și dotate cu materiale și mijloace de protecție și intervenție și efectuarea unor acțiuni de împingere a manifestanților. O parte dintre manifestanți au exercitat acțiuni violente asupra dispozitivului de jandarmi, în care au aruncat pietre și sticle cu lichide, succesiv, în reprize, la ora 16.53 fiind rănit un ofițer (transportat la spital).

Începând cu această oră, efectivele Jandarmeriei Române au folosit materialele și mijloacele de dotare, inclusiv substanțe iritant-lacrimogene, punctual, pe direcția unde se alfau persoane care se manifestau violent, în scopul împiedicării pătrunderii în obiectiv, asigurării protecției personalului, respectiv realizarea manevrei de forțe și extragerea acestora din mulțime.

Modul de exercitare a violenței asupra forțelor de ordine a avut un caracter de noutate, reflectând o mutație în plan acțional. Astfel, agresiunile s-au manifestat de-a lungul întregului dispozitiv, cu mobilitate crescută, atât în zona de contact, cât și în interiorul masei de manifestanți (din rândurile 2 și 3 în adâncime).

În context, pentru împiedicarea pătrunderii neaturizate cu autovehicule în zona de desfășurare a adunării și evitarea apariției unor situații de risc la adresa integrității persoanelor pașnice, începând cu ora 16.00, traficul rutier a fost restricționat pe toate arterele de circulație care converg către Piața Victoriei.

Au fost dispuse măsuri pentru scoaterea autovehiculelor rămase pe artera de circulație și constituirea unui cordon de ordine publică la limita trotuarului adiacent obiectivului, pentru eliberarea acestuia. Totodată, prin activități continue de dialog, masa de manifestanți care se afla pe Bd. Aviatorilor,la limita trotuarului obiectivului, a fost direcționată, progresiv, către zona alveolei centrale.

Escaladarea, graduală, a stării tensionate

– La ora 17.30, jandarmii au acționat pentru înlăturarea unei situații de risc, în contextul în care în zona magazinului Mega Image a fost depistată o persoană având asupra sa un dispozitiv cu electroșocuri. Persoana în cauză a fost condusă la sediul secției 5 Poliție, pentru dispunerea măsurilor legale.

– La ora 18.00, comandantul acțiunii a efectuat o ședință de trasare a sarcinilor, la care au participat șefii dispozitivelor de ordine publică, instituite de Jandarmeria Română. La finalul activității, procurorul militar, lt. col. magistrat Pârlog Bogdan (ajuns la fața locului în jurul orelor 17.00), a ținut să precizeze faptul că, odată cu lăsarea întunericului, acțiunile violente pot escalada. Totodată, acesta a recomandat ca, în situația executării unei intervenții pentru restabilirea ordinii publice, să fie avute în vedere aspectele de legalitate, precum și de probare a acțiunilor proprii prin intermediul filmărilor operative.

– La ora 18.48, a fost semnalată, pentru prima dată, prezența la manifestație a unor posibili membri ai galeriilor de fotbal, în mulțimea aflată în zona Bd. Iancu de Hunedoara. Menționăm faptul că afluirea acestora s-a efectuat în mod individual, neexistând motive pentru blocarea accesului lor în zona de desfășurare a manifestației.

– În intervalul orar 17.30-20.30, au fost înregistrate, în mod constant, acte de violență asupra dispozitivului de jandarmerie, protestatarii aruncând diverse obiecte contondente către acestea

Au fost dispuse măsuri de suplimentare a dispozitivului, iar efectivele prezente în zonă, prin intermediul mijloacelor de amplificare sonoră, au îndemnat, în mod repetat, participanții să se manifeste în mod paşnic şi civilizat şi, totodată, să nu încurajeze sau să Adere la acţiunile violente exercitate.

În jurul orelor 20.00, a fost constituită O rezervă De intervenţie pe trotuarul din faţa Guvernului, având în vedere intenţiile participanţilor de a forţa dispozitivul, cu scopul de a pătrunde în interiorul curţii.

La ora 20.10, persoane au aruncat cu pietre, sticle şI pungi cu urină către jandarmi, in zona blocului BRD.

La ora 20.30, dispozitivul realizat la limita contactului cu protestatarii a fost forţat, au fost desfăcute gardurile de protecţie şi s-a aruncat asupra jandarmilor cu obiecte contondente. Persoanele care se manifestau violent se aflau în spatele manifestanţilor aflaţi în apropierea cordonului de ordine.

Tot la ora 20.30, au fost semnalate persoane care spărgeau pavajul şI bordurile din zona Pieţei Victoria pentru a arunca cu acestea înspre forţele de ordine.

De asemenea, pentru evitarea supra-aglomerării zonei de desfăşurare şI a formării de busculade în zona ieşirilor/intrărilor din/în staţia de metrou Piaţa Victoriei, la ora 20.00, a fost dispusă măsura interzicerii opririi trenurilor în această staţie, efectivele de jandarmerie acţionând în sprijinul Serviciului de Poliţie Metrou pentru îndrumarea participanţilor către staţiile de metrou din zona apropiată (Piața Romană, Aviatorilor). Această măsurăa fost menținută până în jurul orei 21.15.

Pentru respingerea acestor atacuri, în scop defensiv, jandarmii aflaţi în zona de contact au utilizat mijloacele şI materialele din dotare, inclusiv sprayurile individuale cu substanţe iritant lacrimogene şI pulverizatorul de capacitate mărită.

In jurul orei 20.00, având în vedere numărul mare de persoane care se manifestau în piaţă, precum şI acţiunile violente îndreptate către forţele de ordine se amplificaseră şI se desfăşurau concomitent în mai multe zone, comandant acţiunii a prezentat situaţia Prefectului Municipiului Bucureşti, informându-l cu privire la iminenţa unei intervenţii în forţă pentru restabilirea ordinii publice. În acest context, Prefectul și-a exprimat acordul cu privire la o astfel de acțiune.

În intervalul orar 21.20 – 22.35, fortele de jandarmerie au efectuat numeroase intervenţii, în urma apariţiei acţiunilor de tulburare a ordinii publice, îndemnând participanţii, în mod repatat, la încetarea agresiunilor împotriva acestora si continuarea, în mod paşnic, a acţiunii de protest.

La intervale regulate de timp, mai multe persoane au intensificat agresiunile împotriva elementelor de dispozitiv aflate la contact în zona Guvernului, pe latura dinspre Bd. Iancu de Hunedoara, materializate cu aruncarea cu bucăţi mari de bordură, mijloace pirotehnice şi panouri metalice, pe spaţiul temporal, acţiunile agresive manifestându-se astfel:

– în jurul orei 21.30, în zona Bd. Iancu de Hunedoara, a fost semnalat un grup de protestatari cunoscuţi ca făcând parte din galeria Dinamo, aceştia folosind mijloace pirotehnice în direcţia jandarmilor, cu scopul vădit de a provoca tulburarea ordinii publice şI vătămarea acestora;

În consecinţă s-a dispus constituirea unui dispozitiv pentru izolarea grupului de suporteri, care se manifestau violent, de restul masei de manifestanţi, acţiunea nefiind reuşită, având în vedere că participanţii paşnici nu au dat curs solicitărilor forţelor de ordine, în sensul delimitării de elementele care s-au manifestat violent.

– la 21.50, un jandarm a fost rănit la cap cu un gard metalic aruncat de protestatari din adâncime de pe directia Bd. Lascăr Catargiu, iar la orele 22.00, un alt jandarm a fost lovit la piciorul drept in zona coapsei, cu o bordură. Ambii au fost conduşi la Spitalul Floreasca pentru acordarea de îngrijiri medicale.

– în intervalul orar 21.00 – 22.00, au fost efectuate, în mod repetat, avertizări şi somaţii, potrivit legii, prin intermediul mijloacelor de amplificare sonoră. Menţionăm că, pentru a da posibilitatea ca participanţii să poată deflui, gurile de metrou de la Piaţa Victoriei au fost redeschise începând cu ora 21.15.

– la ora 22.02, a fost efectuată ultima somaţie, fiind acordat protestatarilor un interval de timp suficient pentru a se dispersa; acest interval a fost considerat corespunzător, în raport cu numărul persoanelor aflate în zonă, cu căile şI cu posibilităţile de defuire. Dispozitivul de intervenţie a fost constituit pe o singură direcţie de acţiune, toate căile de defluire din Piaţa Victoriei fiind libere pentru dispersare.

– la ora 22.14, a fost înregistrat un apel la SNUAU 112 referitor la existenţa unor persoane care vandalizează mobilierul stradal din zona Muzeului Naţional de Istorie Naturală „GRIGORE ANTIPA”; ulterior, directorul instituţiei a formulat o plângere penală având ca obiect distrugerea mai multor secţiuni ale gardului împrejmuitor şi ale uşilor de acces în incintă.

– la ora 22.19, jandarmii au fost atacați cu obiecte contondente și sticle în zona Muzeului Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”.

Momentul premergător intervenției pentru restabilirea ordinii publice

– La ora 22.54, Dispeceratul 112 al Direcției Generale de Poliție a Municipiului București (care se afla în ascultarea apelului preluat de Jandarmerie la ora 22.53) a anunțat că, în zona Springtime, un grup de persoane se manifestă violent, iar DGJMB solicită intervenția Poliției, întrucât ei nu au posibilitatea să intervină.

La fața locului au fost direcționate echipe de ordine publică șI investigații criminale, precum și două echipe din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale, pentru a acorda protecția și sprijinul de specialitate polițiștilor care intervin, având în vedere gradul ridicat de risc și desfășurare imprevizibilă a evenimentelor.

După 1 minut, în sprijinul primelor două rchipe din carul Serviciului pentru Acțiuni Speciale, au venit șI alte două echipe ccare se aflau în aceeași zonă.

În urma deplasării la fața locului, s-a comunicat că, în zona Springtime, pe trotuar, se află aproximativ 30-40 de persoane, care scandează șI refuză să părăsească Zona, fără a provoca distrugeri, fapt pentru care, la ora 22.59, s-a transmis mesajul de retragere a echipelor Serviciului pentru Acțiuni Speciale și monitorizarea zonei de către echipele de ordine publică. Concomitent cu transmiterea acestui mesaj, de această dată, un alt grup mult mai numeros de protestatari (aprox. 200-300 de persoane) s-a deplasat dinspre Piața Victoriei către zona unde se aflau staționate cele 4 echipe SAS, respectiv breteaua pasajului Victoriei dinspre bd. Nicolae Titulescu. Aceștia au înconjurat autospecialele, blocându-le retragerea.

La 23.01, echipe SAS au comunicat că sunt blocate la Springtime, fiind înconjurate de protestatatri, fapt pentru care a fost solicitat sprijinul DGJMB, pentru a-i sprijini să părăsească zona. La acel moment, Jandarmeria a comunicat că nu are posibilitatea trimiterii unor echipe în zonă.

Întrucât protestatarii împingeau autospecialele, balansându-le, la ora 23.03 echipajele SAS au solicitat, din nou, sprijin.

A fost dispusă trimiterea a încă 3 echipe ale SAS în sprijin, însă prima echipă blocată a solicitat rămânerea pe poziție, pentru a nu fi blocate la rândul lor, cerând în continuare sprijin din partea DGJMB, singura capabilă șI dotată să intervină.

La un moment dat, ultimele două echipe ale Serviciului pentru Acțiuni Speciale (din coloana 4), blocate la Springtime, au reușit prin manevra de mers înapoi, să iasă din încercuire, primele două rămânând blocate în continuare.

Prin intermediul stației radio s/a comunicat la ora 23.06 că, la rândul lor, cele 3 echipaje direcționate au fost și ele blocate în zona Pasajului Victoriei. În acest context, prin punctul de comandaă, s-a solicitat din nou sprijinul Jandarmeriei.

La ora 23.05, la solicitatrea reprezentantului Direcției Generale de Poliție a Municipiului București aflat în punctul de comandă, jandarmii au fost trimiși să acționeye pentru scoaterea din mulțime a efectivelor de poliție din zona magazinului Spring Time.

În scopul abordării sprijinului, au fost direcționate în zonă 2 detașamente de jandarmi, pe timpul deplasării spre locul intervenției fiind agresați fizic doi dintre aceștia (un bărbat șI o femeie), prin lovituri repetate, în mod violent, exercitate de către un grup de protestatatri.

Pe timpul agresiunii, unul dintre participanți a sustras un pistor Carpați șI încărcătorul cu 6 cartușe, calibru 7,65 mm.

Cele două victime ale agresiunii au fost transportate de urgență la Spitalul Floreasca pentru acordarea de îngrijiri medicale.

Forțele de jandarmi, trimise în sprijin, au ajund la locul incidentului, intervenind pentru blocarea autospecialelor SAS. În acel moment, protestatarii au reacționat violent, aruncând cu obiecte contondente (cărămizi, borfuri, stâlpi metalici) asupra forțelor de poliție șI jandarmi.

La ora 23.09, echipele SAS au comunicat prin stația radio deblocrea șI faptul că un luptător a fost lovit la braț, de piatra cu care a fost spart geamul autospecialelei.

Intervenția pentru restabilirea ordinii publice

Începând cu ora 23.11, comandantul acțiunii (maior Laurențiu Cazan) a dispus intervenția în forță pentru restabilirea ordinii publice în contextul apariției șI persistenței acțiunilor grave de tulburare a ordinii publice, aceasta fiind aprobată anterior de Prefectul Municipiului București (Ordinul de Intervenție nr. S/221/651 din 10.08.2018).

Motivele emiterii ordinului de intervenție în forță au fost reprezentate de numărul mare de persoane violente dispersate în mulțimea de protestatari, de pierderea caracterului pașnic și civilizat al manifestației, de forțare repretată a codoanelor de ordine, de exercitare constantă de violențe care au pus în pericol iminent integritatea corporală și sătănatea forțelor de ordine și a celorlalți manifestamți prezenți în zonă, precum și existența indiciilor temeinice de săvârșire a unor fapte de natură Penală.

Momentul intervenției a fost decis de comandantul acțiunii (maior Laurențiu Cazan) șI determinat de necesitatea eliminării riscurilor privind viața șI integritatea corporașă A membrilor forțelor de ordine șI participanților de manifestare (fusese sustrasă o armă de foc, iar asupra a 2 jandarmi se exercitaseră acte grave de violență).

Faptele de tulburare gravă a ordinii publice au fost mai accentuate în zona dinspre intersecția Bd. Inacu de Hunedoara cu Lascăr Catargiu, unde protestatarii s-au manifestat violent, aruncând în forțele de ordine cu pietre, fragmentre de borduri șI materiale pirotehnice, în urma acestor acțiuni mai mulți jandarmi fiind răniți și transportați la spital pentru îngrijiri medicale.

Pe durata restabilirii ordinii publice, grupuri violente de persoane au dat foc diverselor obiecte de mobilier stradal la ieșirea din pasajul Victoria către Bd. Nicolae Tituleascu, fiind creată de protestatatri o baricadă pe care au șI incendiat-o (ora 23.53)

Pe timpul intervenției în forță, protestatarii au fost disperați către principalele căi de defluire din Piața Victoriei, însă o parte din aceștia au continuat acțiunile violente, prin aruncarea înspre forțele de ordine cu obiecte contondente și materiale pirotehnice, condinuând distrugerea mobilierului stradal.

Pe întreaga durată a acțiunii, forțele de jandarmeria au acționat gradual pentru restabilirea ordinii publice în zona unde acestea a fost grav tulburată, fiind extrase, când a fsot posibil persoanele turbulente din mulțime. Zona unde s-a tulburat ordinea publică a fost izolată, fiind luate măsurile legale împotriva celor care au comis acte de violență, precuim și pentru protecția participanților care se manifstau în mod pașnic și civilizat.

– După ora 00:00, jandarmii au continuat să acționeze pentru îndepărtarea persoanelor care au tulburat grav ordinea publică și îndepărtarea unor stări de pericol generate de acțiunile de distrugere ale unor grupuri de protestatari, care au spart vitrinele și au distrus un semafor în zona Șoseaua Nicolae Titulescu – Irish Pub și au incendiat ghene de gunoi în zona magazinului Mega Image.

– La ora 00:56, în Punctul de comandă înaintat a fost primită informația că pe Bd. Ion Mihalache, intersecție cu Bd. Niculae Titulescu, se află un autovechicul Skoda Octavia de culoare albă, în care ar exista materiale inflamabile și pirotehnice (autoturismul nu a putut fi identificat până în prezent).

Pe tot timpul desfășurării acțiunii de restabilire a ordinii publice, pompierii din cadrul IGSU au asigurat intervenția pentru stingerea incendiilor provate de protestatarii violenți, astfel:

 • La orele 23.31, 23.32, 23.34 și 23.50, a fost solicitată intervenția pompierilor pentru lichidarea incendiilor provocate pe Bd. Nicolae Titulescu. Acestea au invocat imposibilitatea de a acționa, din cauza acțiunilor violente ale protestatarilor, care aruncau cu pietre. În context, a fost adoptată decizia ca deplasarea, până în apropierea focarelor de incendiu, să se efectueze în spatele jandarmilor. La ora 23.58, pompierii și jandarmii au acționat pentru lichidarea incendiilor, utilizând inclusiv autospeciala cu apă din dotarea jandarmeriei.
 • Ulterior, la ora 00.07 a fost semnalată inițierea altor focare, pe Bd. Ion Mihalache. Modul de deplasare pentru lichidarea acestora a fost același, în spatele jandarmilor, pentru condiții de siguranță. Declanșarea de incendii a fost semnalată și la orele 00.13, 00.18 și 00.19. O parte din acestea au fost stinse, cu asigurarea protcției forțelor de intervenție de către dispozitivul de jandarmi.
 • Cu toate acestea, la ora 01.06, pompierii au semnalat imposibilitatea de intervenție pentru stingerea incendiilor de pe Bd. Ion Mihalache, chiar cu sprijinul dispozitivului de jandarmi, din cauza actelor de violență ale protestatarilor care aruncau cu pietre spre ei. Incendiilor au fost lichidate la ora 01.28.

Ca urmare a acțiunilor desfșurate de forțele MAI aflate în teren, ordinea publică a fost restabilită la ora 01.15.

La ora 02.14, comandantul acțiunii a dat ordinul de regrupare a efectivelor. Dispozitivul a fost redimensionat începând cu ora 02.22.

Urmările incidentelor petrecute la manifestația din 10.08.2018
 • acordarea primului-ajutor medical calificat și asistenței medicale de urgență de către personalul ISU-BIF și al Unităților de primiri urgență (UPU) – SMURD Floreasca, pentru 452 de persoane (33 jandarmi), din care 70 (14 jandarmi) au fost transportate la spital, iar 9 dintre acestea (6 civili și 3 jandarmi) au rămas internate cel puțin 24 de ore;
 • până la data de 16.08.2018 au fost înregistrate 21 de dosare penale în care sunt cercetate 20 de persoane, din care 3 arestate și 1 pusă sub control judiciar. De asemenea, au fost aplicate 64 de amenzi contravenționale.

1. Parchetul de pe lângă Tribunalul București și, prin delegare, Serviciul Omoruri din Poliția Capitalei instrumentează cauza de ultraj asupra a doi jandarmi, nerespectarea regimului armelor și munițiilor în forma sustragerii unui pistol și tulburarea ordinii și liniștii publice. În acest dosar, trei persoane au fost reținute și, ulterior, arestate preventiv;

2. În cazurile de ultraj instrumentate direct de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 1 au fost delegați să efectueze cercetări polițiști din cadrul Poliției Sector 1 – Serviciul Investigații Criminale;

3. Secția 2 Poliție instrumentează, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sector 1, cauza privind distrugerea de la Muzeul Antipa;

4. Secția 4 Poliție instrumentează, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sector 1, cauza privind distrugerile produse autospecialelor de poliție din dotarea Serviciului Acțiuni Speciale.

Notă: În celelalte 17 dosare se efectuează cercetări, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ultraj, tulburare a ordinii și liniștii publice, instigare publică, incitare la ură sau discriminare, operațiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept, portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase, distrugere, ultraj, trafic de droguri.

IV. ALTE ELEMENTE CONTEXTUALE EVENIMENTELOR

Din totalul efectivelor ce încadrau subunitățile operative participante la acțiune (1.067 jandarmi) aproximativ 30% dintre acestea au fost constituite în dispozitive aflate în zona îndepărtată locului de desfășurare a manifestării publice, pe traseele de afluire/defluire a participanților, precum și în punctele de întâlnire a acestora.

Pe parcursul desfășurării misiunii ocazionate de adunarea publică din data de 10.08.2018, efectivele de jandarmerie au fost folosite, în mod progresiv, în conformitate cu evoluția situației operative.

Având în vedere faptul că, după forțarea intrării în Guvern, mai multe persoane se manifestau violent, unele dintre ele mascate cu cagule și tricouri în jurul feței, aruncând cu diverse obiecte contondente către forțele de ordine (sticle, mobilier stradal, pietre, borduri, obiecte metalice, garduri de protecție), dispozitivul de ordine publică instituit în Piața Victoriei a fost redimensionat progresiv, în sensul suplimentării acestuia cu efective aflate în adâncime.

Totodată, având în atenție presiunea exercitată asupra dispozitivului (o parte dintre protestatri au tras în mulțime garduri de protecție – partea dinspre Iancu de Hunedoara, aruncând cu ele în forțele de ordine), au fost folosite substanțele iritant lacrimogene, cu scopul de a fi îndepărtate din zonă persoanele violente, respectiv:

 • Pulverizator de mână 60-100 ml OC (oleoresin-capsicum);
 • Pulverizator de mână 400 ml OC;
 • Pulverizator de mână 150 ml CS (ortho-chlorbenylidenmalonitrile)
 • Pulverizator de capacitate mărită CS ;
 • cartuș cal. 38/40 mm cu efect lacrimogen-iritant CS;
 • grenadă de mână cu lacrimogen-iritant CS.

(…)

În urma evenimentelor, mai multe bunuri aflate în dotarea unităților MAI au fost degradate/avariate.

V. CONCLUZII

Evaluările contextuale derulării manifestației de protest din data de 10.08.2018 au semnalat promovarea intensă a mesajelor de instigare la violență, forțarea intrării în sediul Guvernului României și testarea capacității de reacție a forțelor de ordine.

Dispozitivul instituit a fost unul defensiv, la momentul realizării acestuia, fiind constituite numai două rezerve de intervenție, destinate exclusiv pentru restabilirea ordinii publice. Acesta a fost structurat, încă din faza de planificare a misiunii, pentru asigurarea protecției participanților și nu pentru executarea unei intervenții în forță.

La momentul desfășurării primelor evenimente cu impact în segmentul ordinii publice (orele 16.25) niciunul dintre jandarmii aflați în dispozitiv la contact nu era echipat cu mijloace de protecție și nu avea asupra sa materiale de intervenție pentru restabilirea ordinii publice.

Chiar dacă, la orele 16.25, când s-a forțat pătrunderea în sediul Guvernului României, erau îndeplinite condițiile legale pentru restabilirea ordinii publice, jandarmii au optat pentru un mod acțional gradual, defensiv și descurajant (s-a realizat rocada cu elemente echipate cu materiale și mijloace de protecție și intervenție) concomitent cu efectuarea avertizărilor și îndemnurilor la un comportament pașnic.

Modul de acțiune al Jandarmeriei Române, în cadrul misiunii din 10.08.2018, concentrat pe folosirea în mod gradual și proporțional cu acțiunile agresive ale manifestanților, a mijloacelor de intervenție, pentru apărarea ordinii și liniștii publice, a drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor, a proprietății publice și private, precum și pentru protecția instituțiilor fundamentale ale statului.

Pentru respingerea persoanelor care au întreprins acțiuni ce au pus în pericol viața, integritatea corporală și sănătatea persoanelor, proprietatea publică și privată, au ultragiat forțele de ordine și au tulburat ordinea publică, prin acte de violență, jandarmii au utilizat dispozitive cu substanțe iritant lacrimogene, jeturi de apă, dispozitive sonore și luminoase, precum și alte mijlpace de protecție și de imobilizare aflate în dotare.

Oportunitatea utilizării mijloacelor de intervenție a fost stabilită, punctual, de către efectivele de jandarmi din cadrul dispozitivului, în funcție de toate elmentele contextuale (ex. Acțiunile violente ale unor participanți, forțarea dispozitivului).

Deși aprobarea intervenției pentru restabilirea ordinii publice s-a obținut la ora 20.00, acțiunea de eliberare a locului de desfășurare a manifestației s-a realizat începând cu ora 23.11. Se impune a fi fpcută precizarea că, comandantul acțiunii putea dispune intervenția în forță la momentul obținerii aprobării verbale din partea Prefectului Municipiului București, având în vedere violențele exercitate asupra forțelor de ordine.

Premergător acțiunii de intervenție pentru restabilirea ordinii publice s-au realizat, succesiv, avertizarea și somarea participanților de a se dispersa, ultima somație fiind realizată la 22.05, fiind asigurate timpul și condițiile necesare defluirii începând cu ora 21.10, toate gurile de acces la stația de metrou Piața Victoriei au fost deschise, iar accesul spre căile de comunicație divergente din Piața Victoriei au fost eliberate.

Stabilirea momentului declanșării intervenției pentru restabilirea ordinii publice a avut la bază escaladarea violențelor din zona de desfășurate a manifestării prin faptul că au fost epuizate toate mijloacele legale pentru înlăturarea acestora.

Intervenția în forță, autorizată din punct de vedere legal și administrativ, a structurilor Jandarmeriei Române, a fost determinată de următorii factori: translatarea caracterului pașnic și civilizat al manifestării către acțiuni violente cu caracter repetitiv, punerea în pericol iminent a sănătății și integrității corporale a forțelor de ordine, cât și a celorlalți participanți la protest prezenți în zonă, precum și sustragerea unei arme de foc din dotarea personalului de intervenție.

Pe parcursul intervenției pentru restabilirea ordinii publice au existat situații individuale, susceptibile de comitarea de abuzuri împotriva unor persoane care nu au comis acte de violență, aceste aspecte făcând obiectul unor verificări interne declanșate la nivelul Jandarmeriei Române.

Totodată, incidentele violente produse cu ocazia mitingului din București, din data de 10.08.2018, sunt cercetate de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția Parchetelor Militare.

Comparativ cu acțiunea similară de protest desfășurată în februarie 2017 și care a necesitat, de asemenea, intervenția în forță, se impun a fi evidențiate două distincții majore. În primul rând, persoanele care au intenționat să deturneze caracterul pașnic al adunării au acționat cu violență premeditată, în mod individual sau în grupuri organizate, în diverse puncte ale mulțimii, pentru a face dificilă extracția lor. În al doilea rând, manifestanții pașnici au fost reticenți în a se disocia de elementele agresive, fiind create premisele pentru continuarea procedurii de violențe. Acest mod de acțiune a făcut ca persoanele care manifestau pașnic să suporte consecințele acțiunilor forțelor de ordine, aflate în încercarea de respingere a celor violente, prin utilizare de gaze iritant-lacrimogene.

Această tipologie acțională, atipică, a îngreunat izolarea, extragerea și identificarea persoanelor violente, astfel că riscul de escalare a situației a crescut.

Cu toate acestea, în momentul cel mai critic al evenimentelor, atunci când integritatea corporală a doi jandarmi a fost pusă în pericol, acțiunea unor persoane din mulțime a fost aceea de a proteja jandarmii căzuți, asupra cărora se exercitau violențe.

Ministerul Afacerilor Interne, prin structurile subordone, va continua să exercite atribuțiile ce îi revin cu privire la apărarea drepturilor și liberătților fundamentale ale omului, a proprietății publice și private și asigurarea ordinii publice, cu respectarea Constituției și legilor țării, cu ocazia tuturor manifestărilor publice.”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

În timp ce românii erau gazați în Piața Victoriei, Dragnea chefuia la Scroviștea. Ți-a plăcut, Bușcule? S-au asortat icrele negre cu șampania franțuzească?

Iohannis despre 10 august: „Cea mai gravă intervenție a statului împotriva cetățenilor, de la mineriade”

* Tudor Chirilă: „Votez Iohannis. Că doar nu m-am tâmpit, după ce am stat doi ani în stradă la proteste!”

- Advertisement -

1 COMENTARIU

 1. Și cu asta ce-am făcut?… acum vreau să-i văd pe acești criminali închiși … lăsați mă cu justiția ,… într-o țară normală ăștia erau de mult amintiri… mi-e teamă că se va alege praful de acest dosar … vezi ’89, mineriadele, 13-15iunie, …că sa arate că a înțeles fenomenul ,actual ministru sa desființeze secția criminală din jandarmerie…ar fi primul pas spre normalitate, pentru ce ne trebuie o astfel de grupare ?…sa ne apere noi de noi?… avem armată care ne apără ,nu ne trebuie structuri gen Gestapo in societate…in al doilea rând trebuie reorganizată complet jandarmeria…nu vi se pare că în țara asta sunt prea multe structuri represive?…și alea proaste.. vezi cazurile din miliție,da din miliție pentru că ăștia n-au trecut la structura poliției din west…și că gândire cât și eficientă… deasemenea purtătorii ilegali de uniforme, poliția locală…un grup infracțional aservit politic primarilor…consumatori de bugete degeaba,…mai sunt multe structuri care nu au nicio o valoare …doar să mănânce bugetul țării de pomană.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -