În 2022, Maia Sandu a cheltuit 25.000 de euro pentru 19 vizite în străinătate, iar Klaus Iohannis – 3,32 milioane pentru 21 de vizite

5
1111
Maia Sandu și Klaus Iohannis

Maia Sandu, președinta Republicii Moldova, a făcut în 2022 un număr de 19 vizite de stat în străinătate, pentru care a cheltuit de la buget 25.000 de euro. În același interval de timp, Klaus Iohannis, președintele României, a făcut 21 de vizite, pentru care s-au cheltuit de la buget 3,32 milioane de euro, arată datele centralizate de jurnalista Mona Hera, de la HotNews.ro.

Cifrele sunt oficiale, furnizate de administrațiile celor două președinții. Rezultă că șefa statului moldovean a putut să-și facă treaba cu cheltuieli medii de 1.300 de euro/deplasare, în timp ce alaiul președintelui român a costat în medie aproape 160.000 euro/deplasare.
Nu se poate spune că deplasările făcute de Maia Sandu au fost mai scurte sau mai aproape. Președinta Moldovei a mers inclusiv în Statele Unite de două ori și în Japonia, a vorbit în Parlamentul European și la Adunarea Generală a ONU, de la New York.

Cu toate acestea, a tratat cu grijă banul public și bugetul, cheltuind mai puțin de jumătate din suma alocată inițial pentru astfel de scopuri. Administrația prezidențială de la Chișinău a avut la dispoziție 1.052.700 de lei (peste 50.000 de euro), dar a consumat din ei doar 514.403,43 lei (25.000 de euro).

La polul opus este Klaus Iohannis. Șeful statului român a cheltuit, în 2022, suma de 16,6 milioane de lei pentru 21 de deplasări în străinătate, adică aproximativ 3,32 milioane de euro. N-au existat deplasări lungi, în SUA sau Extremul Orient, în schimb au fost mai multe drumuri la Bruxelles, la Haga, s-a mers la funeraliile reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, la Riga, la Atena, la Tirana etc.

În medie, statul român a dat cam 160.000 de euro pentru fiecare din aceste deplasări.

Apetența pentru fast, ceremonial și ștaif a lui Klaus Iohannis este deja celebră. În toamna lui 2021, când a mers într-o vizită de stat în Egipt, președintele României a făcut o excursie la piramide, unde a luat toată delegația. Când a pătruns pe platoul de belvedere, securiștii din dispozitivul de pază au dat afară toți ceilalți turiști, s-au plâns martorii oculari. Exista grija ca Iohannis să nu fie deranjat de vreun intrus.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Explicația AUR în cazul soției bătute de deputatul Focșa: „S-a lovit cu nasul de ușă din cauză că a fugit covorul”. Partidul aduce în discuție Ambasada Ucrainei!

Propaganda pro-Putin și cea pro-AUR l-au lăsat pe Robert Turcescu fără emisiune la B1 TV

Bobby Păunescu, co-patron la B1 TV, executat silit de fostul fotbalist Ciprian Marica. Fiul lui George Constantin Păunescu se afișează ca „investitor” la un proiect imobiliar „de miliarde” la Cluj

Revolta unui profesor universitar: „Un general de vârsta mea s-a pensionat cu 30.000 de lei pe lună. Era obosit sărmanul. Eu mai am de așteptat vreo 20 de ani. Pensia mea va fi de 6-7 ori mai mică“

Gigi Becali, trimis din nou în judecată. A încălcat termenii eliberării condiționate: a votat la Referendumul pentru Familie, deși avea interdicție!

* VIDEO. Cele mai rușinoase imagini din viața unui dictator: Putin, singur în biserică la slujba de Crăciun. În sutană erau preoți sau FSB-iști?

* „Pușcașul” rus din Donețk îi prevede lui Putin un sfârșit ca al lui Gaddafi, „cu o coadă de lopată înfiptă-n fund”

* 6 criminali ruși, scoși din pușcării și trimiși pe frontul din Ucraina, au evadat înarmați dintr-o tabără de antrenament a mercenarilor Wagner

O uriașă afacere penală în Redacția Sport a TVR: bișnița cu bilete. La Mondialul din Qatar, 64 de bilete au fost vândute „unor prieteni” ai lui Cristian Oprean, în mandatul lui Dorin Chioțea. Toate – la semifinale și finală, unde prețurile pe „piața neagră” explodează

5 COMENTARII

  1. Am lucrat in rep Moldova doi ani la rind…
    Ca istoric ma intreb ce s/ar intimpla ca Moldovenii sa faca un joc superb. Maia Sandu are cetatenie romana! Poate candida la presedentia Romaniei…dupa 150 de ani avem voie sa pacalim din nou marile puteri!(sau micile puteri interne)
    Poate pare gluma, dar nu este. Sa avem in vedere ca liberalii nu au pe nimeni, mai este Geoana, si Ciolacu…tragic. cu alte cuvinte nu avem nici un prezidentiabil serios!

  2. Diferenta e ca Maia e o femeie de bun simt, iar Klaus e ditamai boierul. Merge pe afara cu alaiul de servitori si juma’ de curte regala cu mascarici cu tot. Joaca golf ca nu poate juca remi sau popa prostu’ ca tot amarasteanu’ econom care stringe cureaua.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.