VIDEO. Susținătorii trumpistului Bolsonaro au devastat Palatul Prezidențial și sediul Curții Supreme, repetând în Brazilia scenariul asaltului asupra Capitoliului din ianuarie 2021

0
448
Suporterii lui Bolsonaro au invadat Congresul și Palatul Prezidențial din Brasilia

Susținătorii lui Jaime Bolsonaro, fostul președinte al Braziliei care a pierdut alegerile pentru un nou mandat în octombrie anul trecut, au luat cu asalt Congresul și palatul prezidențial, pe care le-au devastat. Evenimentele par o copie a atacului trumpiștilor din 6 ianuarie 2021 asupra sediului Capitoliului din Washington, când simpatizanții lui Trump au încercat să blocheze validarea noului președinte al SUA, Joe Biden.

Noul președinte brazilian Luiz Inácio Lula da Silva s-a angajat duminică să pedepsească sute de susținători ai lui Bolsonaro, după ce aceștia au luat cu asalt importante clădiri guvernamentale, spărgând geamuri și folosind mobilierul pentru a forma baricade împotriva forțelor de securitate, scrie CNN.

Mulțimi de mii de oameni au năvălit în clădirea Congresului din capitala Brasilia în cursul zilei de duminică. Aceștia au ajuns până în Sala Verde situată în zona camerei inferioare a Congresului. Informațiile au fost confirmate de Veneziano Vital do Rogo, președintele interimar al Senatului brazilian.

Guvernul a chemat trupele speciale și Armata

În acest moment se pare că sunt 400 de arestați. Într-o conferință de presă, noul președinte Lula da Silva a descris evenimentele ca fiind „barbare” și a declarat că „lipsa de securitate” le-a permis susținătorilor „fasciști” ai lui Bolsonaro să spargă barierele instalate de forțele armate în fața clădirii Congresului, a Curții Supreme și a Palatului prezidențial Planalto. „Acești oameni reprezintă tot ceea ce este abominabil în politică”, a spus el, adăugând că „toți cei care au făcut acest lucru vor fi găsiți și pedepsiți”.

În fața asaltului, autoritățile au făcut apel la trupele speciale de intervenție și la armată. Podeaua clădirii Congresului a fost inundată după ce sistemul de aspersoare s-a activat atunci când protestatarii au încercat să dea foc covorului. Înregistrări video au arătat protestatari din interiorul clădirii luând cadourile primite de la delegațiile internaționale și distrugând opere de artă.

Bolsonaro a denunțat duminică, pe Twitter, acțiunile susținătorilor săi, spunând că, deși demonstrațiile pașnice și legale fac parte din democrație, „devastările și invaziile clădirilor publice, așa cum au avut loc astăzi, precum și cele practicate de stânga în 2013 și 2017, ies în afara regulilor”.

Atacul s-a produs la aproximativ o săptămână de la învestirea lui Lula da Silva, a cărui revenire la putere după o pauză de 12 ani s-a făcut printr-o victorie împotriva lui Bolsonaro în al doilea tur de scrutin, la 30 octombrie. Administrația lui Bolsonaro a declarat că a cooperat cu tranziția puterii, dar liderul de dreapta nu a recunoscut pierderea alegerilor, părăsind țara cu destinația Statele Unite înainte de învestirea lui Lula da Silva.

Bolsonaro n-a recunoscut înfrângerea în alegeri. Promotor al conspirațiilor, acesta a procedat exact ca Trump după ce a fost înfrânt de Biden în 2020

Bolsonaro, venit la putere în Brazilia în siajul rezultatului-șoc înregistrat în SUA în 2016, a folosit aceleași tactici de comunicare ca și Donald Trump. Promotor al teoriilor conspirației, contestatar al principiilor democratice care-l aduseseră la putere, exponent al elitelor conservatoare din Brazilia și sceptic al schimbărilor climatice, Bolsonaro a procedat la fel ca fostul președinte american după ce a pierdut alegerile pentru al doilea mandat, refuzând să recunoască victoria lui Lula.

Până duminică seara, la câteva ore după incidente, cele trei clădiri guvernamentale din Brasilia fuseseră evacuate de protestatari, potrivit CNN. Guvernatorul Districtului Federal, Ibaneis Rocha, a anunțat că arestații „vor plăti pentru crimele comise” și că „se lucrează pentru a-i identifica pe toți ceilalți care au participat la aceste acte teroriste din această după-amiază”. Numai că, doar câteva ore după acest anunț, Rocha a fost suspendat din funcție pentru 90 de zile de către unul din judecătorii Curții Supreme, Alexandre de Moraes! Magistratul a mai ordonat, de asemenea, armatei să desființeze toate taberele susținătorilor lui Bolsonaro din întreaga țară în termen de 24 de ore și a spus poliției să aresteze orice protestatar aflat încă pe străzi, potrivit unui ordin judecătoresc. Comandanții din forțele armate, Poliția și ministrul Apărării vor fi trași la răspundere în instanță dacă taberele nu vor fi demontate, a declarat Moraes, adăugând că toate autostrăzile trebuie să fie curățate până luni.

Ministrul Justiției, Flavio Dino, a descris evenimentele de duminică drept „o lovitură de stat” și a declarat că Guvernul va consolida securitatea în Capitală. „Încă mai sunt oameni pe internet care spun că vor continua cu acte teroriste. (Dar) nu vor putea să distrugă democrația braziliană”, a adăugat el.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Explicația AUR în cazul soției bătute de deputatul Focșa: „S-a lovit cu nasul de ușă din cauză că a fugit covorul”. Partidul aduce în discuție Ambasada Ucrainei!

Propaganda pro-Putin și cea pro-AUR l-au lăsat pe Robert Turcescu fără emisiune la B1 TV

Bobby Păunescu, co-patron la B1 TV, executat silit de fostul fotbalist Ciprian Marica. Fiul lui George Constantin Păunescu se afișează ca „investitor” la un proiect imobiliar „de miliarde” la Cluj

Revolta unui profesor universitar: „Un general de vârsta mea s-a pensionat cu 30.000 de lei pe lună. Era obosit sărmanul. Eu mai am de așteptat vreo 20 de ani. Pensia mea va fi de 6-7 ori mai mică“

Gigi Becali, trimis din nou în judecată. A încălcat termenii eliberării condiționate: a votat la Referendumul pentru Familie, deși avea interdicție!

* VIDEO. Cele mai rușinoase imagini din viața unui dictator: Putin, singur în biserică la slujba de Crăciun. În sutană erau preoți sau FSB-iști?

* „Pușcașul” rus din Donețk îi prevede lui Putin un sfârșit ca al lui Gaddafi, „cu o coadă de lopată înfiptă-n fund”

* 6 criminali ruși, scoși din pușcării și trimiși pe frontul din Ucraina, au evadat înarmați dintr-o tabără de antrenament a mercenarilor Wagner

O uriașă afacere penală în Redacția Sport a TVR: bișnița cu bilete. La Mondialul din Qatar, 64 de bilete au fost vândute „unor prieteni” ai lui Cristian Oprean, în mandatul lui Dorin Chioțea. Toate – la semifinale și finală, unde prețurile pe „piața neagră” explodează

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.