Camelia Bogdan: „Moment istoric! Nu s-a mai auzit vreodată ca un judecător să fie tras la răspundere de infractorul pe care l-a condamnat“

11
5231
Judecătoarea Camelia Bogdan. FOTO: epochtimes-romania.ro

Camelia Bogdan, judecătoarea care a câștigat la CEDO procesul contra statului român după ce a fost exclusă din magistratură ca urmare a condamnării la pușcărie a mogulului Dan Voiculescu, a calificat drept “istorică” decizia magistraților europeni. Fosta judecătoare, în privința căreia Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a decis că i-a fost luat dreptul la apărare, a făcut declarațiile în timpul unei discuții cu membrii Fundației „Centrul Rațiu pentru Democrație”.

După ce a îndrăznit să-l condamne pe Dan Voiculescu, în 2014, la 10 ani de închisoare pentru afacerea ICA, în care statul român a fost prejudiciat cu 60 de milioane de euro, judecătoarea Camelia Bogdan a fost linșată mediatic, apoi profesional. Atacată violent de întregul trust al mogulului, magistrata a fost apoi exclusă din magistratură, în 2016, la cererea Inspecției Judiciare și cu acordul Consiliului Superior al Magistraturii.

Motivul a fost unul de-a dreptul caraghios, o așa-zisă incompatibilitate a judecătoarei, care ar fi primit 10.000 de lei de la Ministerul Agriculturii, ca mită mascată pentru a-l condamna pe Voiculescu! Camelia Bogdan ținuse niște cursuri organizate de minister și primise, pentru munca prestată, această sumă. După ce cazul a fost “împachetat” propagandistic bine de televiziunile și publicațiile lui Dan Voiculescu, sistemul din Justiție a intrat în funcțiune și a exclus-o din magistratură.

“Apreciez că domnul Dan Voiculescu este eligibil pentru sechestrarea averilor celor vinovați de încălcarea Statului de Drept

Acum, Camelia Bogdan a rămas la fel de acidă și de fermă pe poziții, în ciuda tuturor problemelor de care a avut parte pentru că nu s-a lăsat “îndoită” de oligarhi: „Victoria de la CEDO reprezintă un moment istoric pentru justiția din România. CEDO a constatat că nu am avut cale de atac împotriva suspendării generate de o procedură în care domnul Dan Voiculescu a intervenit ca parte, prin Fundația Facias, al cărui beneficiar real este. Nu cred că s-a mai auzit vreodată, în istoria Statului de Drept, ca un judecător să fie tras la răspundere de către infractorul pe care l-a condamnat la închisoare și de la care a confiscat pentru bugetul de stat 100 de milioane de euro, pentru că a predat anticorupție funcționarilor României“.

Judecătoarea a adăugat: „Având în vedere că autoritățile române refuză să recupereze prejudiciile la bugetul de stat, apreciez că în cauză domnul Dan Voiculescu este eligibil pentru sancțiunile prevăzute de Global Magnitsky Act, ce permit sancțiuni financiare și sechestrarea averilor pentru cei vinovați de încălcarea Statului de Drept”.

Sistemul asmuțit de Voiculescu a dat-o afară din magistratură de două ori. Prima oară, ICCJ a anulat sancțiunea. Acum, apelul Cameliei Bogdan se judecă la Curtea Supremă

Sistemul asmuțit de Dan Voiculescu (mogulul a jurat public răzbunare împotriva celor care l-au trimis după gratii, printre vinovați numărându-se judecătoarea Camelia Bogdan, șefa de atunci a DNA, Laura Codruța Kovesi, și fostul președinte Traian Băsescu) a exclus-o pe Camelia Bogdan de două ori. Prima oară, în 2016, pentru presupusa incompatibilitate. ICCJ i-a dat dreptate și a dispus reprimirea ei în Justiție în decembrie 2017, aplicându-i doar o mutare disciplinară, pe 6 luni, la Curtea de Apel Târgu Mureș.

Însă a urmat un nou atac, Camelia Bogdan fiind iar exclusă în aprilie 2018, de data aceasta sub pretextul că ar fi încălcat principiul repartizării aleatorii a dosarelor. Ea a făcut recurs, care acum e pe rol la Curtea Supremă de Justiție.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

11 COMENTARII

  1. Mama, mama ce s-au activat javrele varaniste.
    Aveti grija bai jigodii ordinare ca daca mai iesim o data in strada se lasa cu creieri de pesedisti si varanei pe trotuare.
    Jigodii nenorocite. Nu mai putem sa traim linistiti in tara noastra.
    Nu grija, grija mare, daca explodeazaq mamaliga nu mai impuscam decat doi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.