Pentru experții militari, capturarea orașului ucrainean Mariupol de către Rusia a devenit o certitudine. Forțele rusești împresoară garnizoana din toate direcțiile și au pătruns deja în localitate. Luptele se dau cu ferocitate aproape de centru. În acest timp, primarul cere cu disperare un coridor umanitar pentru a evacua complet locuitorii, deoarece orașul a devenit complet nelocuibil din cauza bombardamentelor rusești.
Unități combatante formate în special din ceceni au pătruns în Mariupol dinspre est, pe lângă malul mării, și avansează încet către zona industrială. Dinspre est și nord, forțe de elită presează încercând să facă joncțiunea cu cecenii, care vin din sens invers.
Dacă se obține acest lucru, atunci apărarea orașului va fi tăiată în două, regimentul Azov urmând a fi separat de Brigada 56 Motorizată ucraineană.
Deja zona teatrului, bombardată săptămâna trecută și unde se pare că au murit sute de persoane – mai ales copii – ar fi căzut în mâna rușilor.
Rușii bombardează la nimereală și 90% din clădirile orașului au devenit nelocuibile
Perimetrul defensiv al ucrainenilor se restrânge din ce în ce mai mult, iar experții se așteaptă ca apărarea să se prăbușească după ce se va reuși spargerea acesteia în două sau mai multe părți.
În acest timp, rapoartele despre atrocitățile rușilor curg. Aceștia n-au permis nici luni instituirea unui coridor umanitar pentru a fi evacuați civilii sau a li se aduce apă, alimente și medicamente. Primarul Vadim Boicenko face apeluri disperate. Afirmă că, în acest moment, orașul a devenit complet nelocuibil. Rușii continuă să bombardeze la nimereală, fără să țină cont de pierderile civile, într-o operă de demolare similară celor experimentate acum 6 ani în Siria, când au procedat la fel cu orașele din țara arabă.
În acest moment, spune primarul Boicenko, 90% din cele 2.600 de clădiri rezidențiale ale orașului Mariupol sunt distruse până la demolare de artileria rusă. Mii de locuitori au murit. „Mariupol are nevoie de o evacuare completă”, a declarat Boicenko, afirmația fiindu-i confirmată de Crucea Roșie și de reprezentanții ONU, care spun că în oraș are loc o catastrofă umanitară fără precedent în Europa după Al Doilea Război Mondial.
Primarul a certificat și avansul rușilor: „Sunt suburbii ale orașului care sunt, bineînțeles, sub controlul lor. Orașul e încercuit și acest cerc se micșorează”.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avut o ieșire nervoasă la adresa NATO și a SUA, cerând tancuri și avioane fără de care „nu putem ajuta Mariupol”.
Experții nu-și mai pun problema, în acest moment, dacă orașul-port cu valoare strategică va fi sau nu cucerit, ci ce anume vor face rușii după ce-l ocupă. Armata lui Putin nu mai e capabilă să atace pe mai multe fronturi, iar să se apropie de Kiev pare imposibil, așa că e de așteptat să încerce să înainteze spre nord, pe Nipru, pentru a pica în spatele trupelor ucrainene care luptă în Donbass. Acolo sunt cele mai bune unități militare ale Ucrainei.