BOR refuză împărtășania cu pahar și lingură de unică folosință. Patriarhul Daniel: “Biserica noastră nu poate accepta aceste propuneri nici în vreme de pandemie”

10
2220

Biserica Ortodoxă Română a decis să refuze propunerea ca, în perioada cu risc crescut de infectare cu virusul Sars-CoV-2, împărtășania credincioșilor să se facă folosindu-se pahare și linguri de unică folosință.

Potrivit G4Media.ro, care a obținut în exclusivitate un document intern semnat de Patriarhul Daniel, BOR a decis să nu se mai practice împărtășania în grup până la 1 iunie. Aceasta este decizia de compromis la care a recurs Biserica Ortodoxă, care încearcă astfel să protejeze enoriașii, pe de o parte, și să păstreze intacte canoanele milenare, pe de alta.

„Biserica noastră nu poate accepta aceste propuneri nici în vreme de pandemie“

“Întrucât, în timp de pandemie, autoritățile sanitare propun Bisericii noi forme de împărtășire euharistică (pahar și linguriță de unică folosință), credincioșilor prezenți la Sfânta Liturghie li se va explica faptul că, potrivit hotărârii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din data de 11 mai 2020, Biserica noastră nu poate accepta aceste propuneri nici în vreme de pandemie. Prin urmare, în timpul Sfintei Liturghii nu se mai practică împărtășirea comună (în grup) a credincioșilor, până la data de 1 iunie 2020. În această perioadă, vor fi consultate celelalte Biserici Ortodoxe privind modalitatea de împărtășire comună a credincioșilor în cadrul Sfintei Liturghii, pe durata pandemiei”, scrie în documentul obținut de G4Media.ro.

Patriarhul spune însă că, în cazuri urgente, credincioșii se vor putea împărtăși individual.
În finalul comunicării se menționează: “În această perioadă dificilă și confuză, de pandemie, este mare nevoie de a promova, cu multă responsabilitate, pacea și unitatea Bisericii, precum și grija pentru sănătatea poporului!”.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Radu Moraru: „Ne vor lua cu izoleta și ne vor vaccina obligatoriu! Și veți vedea, la Nașul TV, niște legume. O să ne pună-n geam ca să râdeți de noi”

10 COMENTARII

 1. Nu sunt ortodox, soția mea este, n-am probleme cu nicio religie și le respect dar cred că BOR-ul biserice ortodoxe a rămas în evul mediu. În plină pandemie nu poți să dai la o populație să bea din același pahar, doar acel potir nu este de la Domnul nostru IIsus.

   • De ce prostane, explică?! Ce e taina Sfintei Împărtășanii? Pocalul și linguriță de argint? Sau trupul si sângele Domnului? Contează cum le primești sau contează ca sufletul să fie pregătit să primească Sfânta Împărtășanie…cu lingurita de unica folosință, cu paine muiata în vin ca la catolici, în orice mod igienic si nu doar acum in vreme de pandemie ci mereu. Biserica Ortodoxă a rămas in Evul Mediu, 90% din preoti la fel si 70% din cei habotnici ca tine deasemenea. Sunteti niște dobitoci și nu încerca să mă contrazici. P.S.- sunt credincios ortodox, asa că nu te obosi sa ma cataloghezi.

   • Spartacus, răspunsul tău arată că ești doar un cocalar, și că aia e parerea ta de cocalar.

    Iar tu grasule, ești atât de pântecos încât greu ți se oxigenează creierul.

    • Dobrica scula mica – tac’tu a fost bulibasa… esti mandru, nu-i asa?
     In alta ordine de idei – in ce zi a saptamanii se face sex in grup la voi in secta? Intreb pt un prieten…

 2. Se pot folosi pahar si lingurita de unica folosinta , dar biodegradabile si nu de plastic, daca poluarea mediului este o problema. Si patriarhul Daniel si Biserica Ortodoxa Romana trebuie sa spuna la enoriasi Cuvantul Domnului, caci crestinul are nevoie si de hrana spirituala. Niste obiecte: pahar, lingurita… nu ar trebui sa fie motiv de discordie si dezbinare.

 3. Dar noi am acceptat sa fii in fruntea bisericii ortodoxe romane, securist imputit! Auzi scranteala, se consulta cu celelalte biserici ortodoxe, ca alea sunt doctori epidemiologi! Nu este de iertat porkul asta nici intr-o mie de ani, mi-aduc aminte obrazniciile pe care a putut sa le spuna despre tinerii de la Colectiv, in iad sa ajungi, boaita!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.