Ravagii printre călugării de la Mănăstirea Putna: 31 s-au infectat cu Covid-19 și au fost internați în spital. Primele măsuri s-au luat abia după ce a murit un om

6
24783
Călugării de la Mănăstirea Putna n-au luat măsuri de precauție nici după ce unul dintre ei a ajuns la spital din cauza Covid-19. Acum, așezământul e un focar de infecție. FOTO: putna.ro

O adevărată urgie s-a abătut asupra călugărilor de la Mănăstirea Putna: 31 din totalul de 103 au fost internați în spital după ce coronavirusul și-a făcut cuib în celebrul așezământ monahal.

Publicația obiectivdesuceava.ro a anunțat că, în noaptea de joi spre vineri, 31 de călugări de la Mănăstirea Putna au ajuns la Unitatea de Primiri Urgențe de la Spitalul Județean Suceava. Diagnosticați toți cu Covid-19, călugării au fost duși de la mănăstire la spital cu o coloană de ambulanțe. Situația este deosebit de serioasă, Mănăstirea Putna fiind în acest moment focar de infecție cu coronavirus.

Cum s-a ajuns ca 31 de călugări să fie infectați, iar Mănăstirea Putna să se transforme în focar de Covid-19: nu s-au luat măsuri decât după ce a murit un om

Manuela Trifan, directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică Suceava, a declarat pentru publicația obiectivdesuceava.ro că toți rezidenții din mănăstire au fost testați. Cei găsiți pozitiv au fost duși la spital chiar dacă nu prezintă, în această clipă, forme grave ale bolii.

La această situație – transformarea mănăstirii în focar de infecție – s-a ajuns din neglijența comunității de acolo. Pe 5 mai, un călugăr în vârstă de 52 de ani, infectat cu coronavirus și aflat în stare gravă, a fost dus de urgență, cu elicopterul, la Institutul “Matei Balș”, din București. Conducerea așezământului monahal n-a luat nicio măsură de precauție după acest incident.

Săptămâna trecută, însă, un alt bărbat care locuia la mănăstire a murit.
S-a declanșat o anchetă epidemiologică din partea DSP Suceava, toți cei din incinta mănăstirii au fost testați, iar 31 dintre ei s-a dovedit că erau deja infectați.

Astfel de cazuri, apărute din neglijență, nepăsare sau ignoranță, stau la originea celor mai periculoase focare de coronavirus nu doar în România, ci și în străinătate. La începutul pandemiei, când încă nu se știau prea multe despre virusul Sars-CoV-2, pe vasul de croazieră Diamond Princess, un singur om (care nu știa că e bolnav) a infectat alți 700!

Conducerea Mănăstirii Putna a publicat vineri un comunicat în care a confirmat cazurile de infectare, menționând că s-a acceptat internarea celor 31 de călugări la solicitarea DSP Suceava.
Rămâne neclar cum s-au putut infecta 30% dintre călugări, din moment ce – potrivit comunicatului – întreaga comunitate a intrat în autoizolare voluntară pe 25 martie. Primele cazuri de coronavirus au apărut în luna mai, la peste o lună din momentul menționat ca fiind cel în care s-a intrat în autoizolare. Perioada de incubație la coronavirus este de 2-14 zile, dar cazurile au izbucnit la peste 40 de zile din momentul luării măsurilor de precauție.

Conducerea mănăstirii confirmă cazurile de infecție și afirmă că întreaga comunitate s-a autoizolat cu peste 40 de zile înainte de apariția primului caz

„COMUNICAT DE PRESĂ

în legătură cu viețuitorii Mănăstirii Putna internați la Spitalul Județean Suceava

În urma știrilor apărute în presă despre 31 de viețuitori din obștea Mănăstirii Putna depistați pozitiv pentru noul coronavirus, facem următoarele precizări.

Obștea Mănăstirii Putna a intrat în autoizolare voluntară din data de 25 martie 2020, nu fiindcă s-ar fi manifestat simptome specifice coronavirusului, starea de sănătate a comunității fiind bună, ci din motive de precauție și de responsabilitate pentru sănătatea celorlalți.

În zilele de 10–11 mai 2020, întreaga obște a Mănăstirii Putna a fost testată de către angajații Direcției de Sănătate Publică Suceava, în urma cazurilor a doi părinți de la Putna ajunși la spital cu simptome ale noului coronavirus, deși restul obștii era în continuare clinic sănătoasă.

În urma rezultatelor confirmate – 31 de părinți pozitivi, 72 de părinți negativi – în seara zilei de 14 mai, toți părinții depistați pozitiv au fost internați la Spitalul Județean Suceava. Am ales această variantă în urma recomandărilor DSP Suceava, deși Mănăstirea Putna dispune de condiții adecvate de izolare și îngrijire la domiciliu, conform posibilității oferite de lege. Starea de sănătate a viețuitorilor internați este bună, fiind asimptomatici și prezentând cele mai ușoare forme ale coronavirusului. Externarea se va face în urma confirmării eliminării virusului prin teste COVID negative.

Toți ceilalți viețuitori ai obștii rămași acasă au fost confirmați negativ, au o stare de sănătate bună și nu prezintă pericol pentru sănătatea publică, obștea noastră fiind monitorizată de un părinte medic și un părinte asistent medical, viețuitori ai mănăstirii.

Conform Legii 46/2003 privind drepturile pacientului și a Legii 363/2018 privind protecția datelor personale, toți viețuitorii mănăstirii internați la Spitalul Județean Suceava au dreptul la propria intimitate, la nedivulgarea datelor personale și medicale și dreptul de a nu fi filmați, fotografiați sau intervievați în incinta unității medicale sau în orice altă parte.

Considerăm că respectarea intimității vieții noastre și a fiecărui om care suferă privațiuni ale vieții sale este o datorie civică a noastră a tuturor, și un model de atitudine prin care vom putea depăși, cu toții, această criză.

Rugăm pe Bunul Dumnezeu și pe Sfântul Ierarh Iacob Putneanul să ocrotească întreaga Românie și să dăruiască sănătate întregii lumi!

Conducerea Mănăstirii Putna
15 mai 2020“

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Radu Moraru: „Ne vor lua cu izoleta și ne vor vaccina obligatoriu! Și veți vedea, la Nașul TV, niște legume. O să ne pună-n geam ca să râdeți de noi”

 

6 COMENTARII

  1. Uite că nu i-au ajutat mătăniile…ar trebui închise toate mănăstirile din țară, măcar până trece urgia… practic acestea nu produc nimic,sunt focare de boli, prostituție,…cu ce ajută acestea la binele țării???…unde mai pui că în zona Bucovinei sunt adevărate Spa uri…toate curvele merg acolo… politicieni și interlopi..!!!… numai de credință nu se ocupă…

    • retard mintal ereticule de sectar vine și la tine nu te îngâmfa, caci acest virus nu scutește pe nimeni. Nu face alegeri. Vai de mintea ta pervertită că ți-a otrăvit sufletul care te roade din cauza frustrărilor și mândriilor tale.

  2. Ei s-au izolat, sarmanii, inca din 25 martie, insa au fost vizitati de popi din Suceava, in vremea pastelui, probabil chiar pimen le-a facut o vizita si le-a pasat covidul.

  3. Manipulare grosolana! Rusine celui care a scris articolul! De ce rusine? De ce manipulare? Pentru ca in chiar continutul articolului se arata clar ca toti cei 31 de calugari internati sunt SANATOSI. Adica n-au nici un simptom de boala dar, la ”solicitarea” DSP, au fost internati in spital. Nu ca au cerut ei, ci ca LI S-A CERUT.
    Sa va fie rusine!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here