vineri, aprilie 26, 2024
AcasăNewsBNR somează băncile: clienții sunt parteneri, nu teroriști financiari! Val de reclamații...

BNR somează băncile: clienții sunt parteneri, nu teroriști financiari! Val de reclamații împotriva bancherilor care se poartă arogant, blochează conturi și amenință oamenii

-

Banca Națională le-a trimis băncilor o circulară prin care le cere să-și revizuiască atitudinea față de oameni și să-și trateze clienții ca pe niște parteneri, și nu ca pe potențiali teroriști financiari. Adresa e semnată de Florin Georgescu, prim-vicepreședinte al BNR, și vine după valuri de reclamații ale oamenilor indignați de comportamentul abuziv al bancherilor.

În spatele pretextului că se aplică Directiva privind prevenirea spălării banilor, băncile au devenit, în ultimele luni, foarte agresive cu clienții lor. Oamenilor li se blochează conturile pe neașteptate, li se pun întrebări total nepotrivite privind destinația banilor personali, iar adesea sunt pur și simplu amenințați de angajații băncilor că nu li se va mai permite să-și folosească sumele depuse în conturi. Când lucrurile iau o întorsătură prea urâtă, bancherii abuzivi se ascund în spatele BNR și pretind că au dispoziții să procedeze astfel.

Banca Națională dezminte acest lucru și somează băncile comerciale să nu o mai invoce drept pretext pentru propriul lor comportament.

Printre solicitările aberante ale funcționarilor bancari s-au numărat unele în care oamenilor li s-a cerut să-și estimeze veniturile pe care ar urma să le obțină în următorul an, dar și să justifice de unde au bani de vacanță când au vrut să retragă unele sume. În unele cazuri, persoanelor fizice sau firmelor li s-au blocat conturile din erori și întârzieri comise de funcționarii băncilor, pentru ca apoi, în loc de scuze, să se dea vina pe dispozițiile BNR.

- Advertisement -

HotNews publică normele interne ale unei bănci importante cu activitățile și ocupațiile care pot suscita o atenție mai mare din partea funcționarilor.

”Lista cu activitatile si ocupatiile considerate a prezenta un risc sporit de spalare a banilor.

  • Activitatile Societatilor Bancare si alte altor societati de servicii financiare nereglementate corespunzator
  • Activitati ale societatilor comerciale cu amanuntul de obiecte de arta si antichitati
  • Activitati industriale si comerciale cu amanuntul de pietre si metale pretioase
  • Activitati ale Organizatiilor de caritate care nu au o reputatie internationala, regionala sau locala
  • Cazinouri, cluburi de noapte si alte activitati de divertisment
  • Activitati ale Societatilor de Constructii, alte intreprinderi mari si organizatii, care furnizeaza produse si/sau servicii guvernelor, agentiilor guvernamentale sau fortelor armate
  • Organizatii implicate in finantarea partidelor politice sau fortelor armate
  • Persoane care detin o functie publica importanta pe plan local (oras sau judet)“.

Așa cum se poate vedea, cea mai mare parte a clienților, firme sau persoane fizice, n-ar avea de ce să fie sâcâiți și interogați de lucrătorii bancari. Acest lucru se petrece, totuși, și adesea s-a ajuns la situația ca oamenii, indignați, să-și închidă conturile la banca respectivă.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -