După ce a făcut publice datele unui client nemulțumit, Banca Transilvania contestă amenda și acuză omul că a trimis un e-mail cu “conținut defăimător”

0
7403

Banca Transilvania a contestat în instanță amenda de 100.000 de euro primită de la autoritățile statului după ce angajați ai instituției au divulgat pe rețelele sociale datele personale ale unui client nemulțumit, scrie Adevărul. Astă-vară, o persoană care avea conturile la Banca Transilvania a vrut să retragă suma de 85.000 de euro – bani personali. Banca a refuzat să-i dea banii până nu spune la ce vrea să-i folosească!

Omul s-a enervat și a trimis un răspuns ironic, spunând că după lockdown ar vrea să meargă în Olanda, să fumeze droguri și să facă sex cu prostituate. Numai că angajații băncii au făcut capturi cu răspunsul persoanei și le-au distribuit între ei, apoi pe Whats App și, în final, pe Facebook! Bietul client s-a trezit că toate datele personale – nume, adresă de e-mail, valoarea tranzacției, locul de muncă, numărul telefonului de serviciu – au devenit virale pe rețelele de socializare!

Autoritatea de Supraveghere a datelor cu caracter personal a inițiat o anchetă la Banca Transilvania, confirmând culpa instituției și sancționând-o cu amendă de 100.000 de euro.

Numai că banca a contraatacat în justiție, invocând “contextul” și “caracterul izolat al abaterii”! Mai mult decât atât, banca a dat vina tot pe omul păgubit, afirmând în comunicatul oficial că acesta ar fi trimis un e-mail cu “conținut defăimător!”.

Angajații au fotografiat e-mailul de răspuns și l-au distribuit între ei, bârfindu-l. L-au trimis pe Whats App și, în final, mesajul a ajuns pe Facebook, cu toate datele omului la vedere!

Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) a amendat Banca Transilvania (BT) pentru că a încălcat confidențialitatea și securitatea datelor personale în cazul unui client nemulțumit. Acesta i-a luat în bâză pe cei de la bancă, astă-vară, când a vrut să-și retragă 85.000 de euro, bani proprietate personală, dar a fost refuzat și pus să povestească pe larg pe ce vrea să-i cheltuiască. Angajații BT au invocat, pentru această cerere, un cadru normativ.

Omul i-a ironizat pe cei de la BT, în răspunsul trimis, spunându-le că “voi călători în Olanda, unde prostituția este legală, să f…t niște prostituate. Apoi, tot în Olanda, drogurile fiind legale, doresc să consum marijuana, hașiș și aș încerca și niște ciuperci”.

Angajații Băncii Transilvania și-au trimis de la unii la alții răspunsul clientului. În final, datele bietului om au ajuns pe Whats App și Facebook. În reacția oficială, Banca pretinde acum că a fost doar un caz izolat și că, oricum, omul e de vină pentru că a trimis „conținut defăimător”!

Situația a luat o întorsătură foarte gravă când angajații băncii au fotografiat e-mailul de răspuns și l-au distribuit fără a blura măcar datele personale. În loc să-și vadă de treabă, cei de la Banca Transilvania au început să-și trimită de la unii la alții captura cu răspunsul clientului, apoi au listat și conversația internă dintre ei pe marginea acestui subiect! S-au făcut alte poze cu telefonul mobil la întreaga discuție și la e-mailul primit de la client, care în final au ajuns pe Facebook după ce au fost distribuite pe Whats App!

Au devenit astfel publice datele personale – inclusiv numărul de telefon de serviciu, locul de muncă și numele – ale clientului care avusese încredere să lucreze cu Banca Transilvania.

Atitudinea băncii: a contestat amenda în instanță și se justifică acuzându-l pe om că ar fi trimis e-mail cu “conținut defăimător”!

Autoritatea de supraveghere a datelor personale a tras concluzia că încălcarea confidențialității și dezvăluirea datelor cu caracter personal l-au prejudiciat pe bietul om atât moral, cât și economic și social. În concluzie, s-a dispus o amendă pe măsura faptei: 487.380 de lei (100.000 de euro).

Numai că Banca Transilvania a contraatacat, considerându-se nedreptățită! Într-un comunicat oficial, BT afirmă că a contestat amenda în instanță pentru că omul a trimis băncii un e-mail “cu un conținut defăimător” (!!!), că a existat un context al faptei și că, oricum, abaterea a avut caracter izolat!

Răspunsul instituției bancare: “Banca Transilvania a aflat decizia Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) şi a contestat-o în instanţă, având în vedere caracterul izolat al abaterii, dar şi întregul context în care s-au întâmplat lucrurile atunci: un e-mail al unui client către bancă, cu un conţinut defăimător, a ajuns în spaţiul public. Imediat după incident, banca a luat toate măsurile operaţionale posibile în acest context pentru limitarea impactului, iar ulterior a luat măsuri ferme în ceea ce priveşte persoanele implicate. BT investeşte semnificativ în traning, proceduri şi sisteme pentru a proteja informaţiile, precum şi pentru a procesa în siguranţă aproximativ 2 milioane de tranzacţii în fiecare zi. Aceste investiţii se reflectă în NPS-ul (satisfacţia clienţilor) mult peste media pieţei şi în faptul că banca este recunoscută pentru relaţia cu clienţii şi siguranţa operaţiunilor“.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* „Busu” de la Meteo, în direct la Pro TV: „Eu cred că virusul ăsta n-a apărut aşa, din neant! A fost creat! Marile companii n-au fost afectate“

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.